Een pitbull.
Een pitbull. ©

Vechthonden doodgeschoten na aanval op baasje

Twee 'pitbullachtige' vechthonden hebben een minutenlange aanval op hun baasje zondag met de dood moeten bekopen. De vrouw van het slachtoffer schoot de twee dieren dood om haar man uit zijn benarde positie te bevrijden.

Blijf op de hoogte

Iedere dag rond lunchtijd het belangrijkste nieuws van de ochtend, de mooiste fotografie en het gesprek van de dag? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Toen de politie zondagmiddag arriveerde op de Kalmthoutsebaan in de Brabantse plaats Wernhout, vlak bij de Belgische grens in de buurt van Breda, troffen zij uit de kluiten gewassen grijskleurige honden aan, die levenloos in de berm lagen. Hun zwaar gehavende baas leefde nog en was aanspreekbaar, zegt een woordvoerder van de politie west-Brabant. 'Maar mijn collega's waren zeer onder de indruk van de bijtwonden die hij over zijn hele bovenlichaam, handen en armen had.'

De eigenaren vertelden de politie dat zij de twee honden - waarvan de namen niet bij de politie bekend zijn - in de buurt van hun huis uitlieten toen de dieren ruzie kregen. De man kwam tussenbeide en werd vervolgens zelf aangevallen. De vrouw rende terug naar huis en haalde een wapen. Toen zij terugkwam waren de twee vechthonden nog steeds bezig en schoot zij de dieren dood.

De man is afgevoerd naar het ziekenhuis. Voor zover bij de politie bekend verkeert hij buiten levensgevaar. 'Maar de doktoren zullen er nog heel wat werk aan hebben om het weer een beetje fatsoenlijk te krijgen', schat de woordvoerder in.

'Muilkorfplicht'

2016 was het jaar van een aantal geruchtmakende bijtincidenten met zogenoemde vechthonden. Zoals foxterriër Bobby, die aan flarden werd gebeten door een doorgedraaide staffordshire. Wat opvalt is dat de politie soms slecht op de hoogte is van de bevoegdheden om tegen agressieve honden op te treden. (+)

Wat de honden betreft heeft de politie geen aanknopingspunten om verder actie te ondernemen. Het houden van vechthonden is in Nederland niet verboden. Wel kunnen gevaarlijke honden op last van de burgemeester in de meeste gemeenten een 'kortaanlijngebod' of 'muilkorfplicht'  en in het ergste geval worden afgemaakt. 'Maar dat heeft nu allemaal geen zin meer', stelt de politiewoordvoerder nuchter vast. In de loop van volgende week zal wel worden onderzocht of de dieren met een illegaal vuurwapen zijn afgemaakt. 'En mocht het wel een legaal wapen zijn, dan is de vraag of het zo in de openbare ruimte gebruikt mocht worden.'

Vorig jaar kwamen er relatief veel berichten in de media over bijtincidenten met vechthonden. Meestal zijn andere honden het slachtoffer, of kinderen. Dat de eigenaar zwaar wordt toegetakeld komt relatief weinig voor. Op sociale media laaide naar aanleiding van het incident zondag de discussie over een fokverbod weer op. Begin deze eeuw was er sprake van zo'n fokverbod voor vier agressieve hondenrassen, maar dat werd uiteindelijk nooit ingevoerd.