De goede doelen die door justitie worden verdacht van miljoenenfraude met donateursgeld, hebben in de afgelopen maanden een aantal wisselingen in de top doorgevoerd.

Hoofdverdachte Harry F. is sinds korte tijd niet meer aan de goede doelen verbonden en zijn accountant heeft zich op 1 april overal uit teruggetrokken.

De Nederlandse Stichting voor Hulp aan Dieren, Stichting Help, Stichting Menodi, Stichting Werelddier en het promotiebedrijf Erdma worden ervan verdacht de afgelopen jaren miljoenen euro’s aan donateursgeld in eigen zak te hebben gestoken.

De krant de Stentor heeft ontdekt dat een selecte groep mensen in wisselende samenstellingen jarenlang aan de top stond van drie van de vier goede doelen. Harry F. is niet alleen eigenaar van Erdma, maar ook medeoprichter van Stichting Help en de Nederlandse Stichting voor Hulp aan Dieren. Daarnaast was hij jarenlang bestuurslid van Stichting Menodi.

‘Ik had hier nooit in mee moeten gaan’

Bij alle drie de goede doelen heeft Janneke Ruiter de taken van voorzitter en directeur overgenomen. Ze is ook de rechterhand van Harry F. bij Erdma.

Op 1 januari, toen de politie al onderzoek deed naar de goede doelen, is hij overal uitgestapt. Op 30 maart werd beslag gelegd op woningen en enkele luxe auto’s van hem.

De accountant van Harry F., Gerwin de Man, heeft zich per 1 april overal uit teruggetrokken. “Ik had hier nooit in mee moeten gaan,” verklaart hij. Sinds 2013 was De Man algemeen bestuurslid van zowel de Nederlandse Stichting voor Hulp aan Dieren als Menodi.

90 procent niet herleidbaar

De Nederlandse Stichting voor Hulp aan Dieren maakte volgens de krant 145.000 euro over aan goede doelen, terwijl er volgens de jaarrekening uit 2014 ruim 1,6 miljoen is uitgekeerd. Daarvan is 1,5 miljoen euro niet herleidbaar.

Waaraan al dat geld is besteed, wil de organisatie niet zeggen. “Dat geld is naar goede doelen gegaan, verder wil ik er niks over kwijt,” zei Ruiter.

Harry F. zegt tegenover de krant onschuldig te zijn. Hij denkt dat justitie bezig is met een hetze. “De Belastindienst wil af van goede doelen, omdat ze zo miljoenen mislopen.”

De vier organisaties werven jaarlijks ongeveer vijf miljoen euro aan donateursgeld en verdelen dat weer onder andere goede doelen. Justitie schat dat ruim 90 procent van het ingezamelde geld niet bij goede doelen terecht is gekomen.

[Stentor]