De politie is een onderzoek gestart na een 'opmerkelijke reeks' dode katten in het Gelderse Diep in Lelystad. Zaterdag werd daar opnieuw een kat levenloos uit het water gehaald. Buurtbewoners waren er al van overtuigd dat er een dierenbeul actief is en ook de politie denkt inmiddels dat er geen sprake meer is van toeval.

De teller staat sinds april vorig jaar op 23 dode katten en er worden op dit moment ook nog meerdere katten vermist.  "Dit kan geen toeval meer zijn, het lijkt me niet dat de katten zelf het water opzoeken", zegt een woordvoerder van de politie.

Het forensisch opsporingsteam, de wijkagent en de dierenpolitie zijn ook betrokken bij het onderzoek van het laatst gevonden katje. Ze roepen getuigen op om zich te melden.

De katten die gevonden worden komen allemaal uit de wijk Boswijk, rondom het Gelderse Diep. Volgens bewoners daar is er sprake van een patroon: katten raken vaak vermist in het weekend, in de nacht van zaterdag op zondag, en worden dan kort daarop dood teruggevonden.

We spraken een week geleden met Henk Timmerman, wiens kat ook dood werd gevonden in het kanaal:

Nu de politie een onderzoek is begonnen, zal die ook meekijken met de resultaten van het forensisch team. Katten die nu nog dood worden gevonden in het kanaal, worden door een forensisch dierenarts onderzocht.

Gespleten tong

Buurtbewoner Dave de Vries liet eerder al op eigen initiatief zijn kat Lieve onderzoeken door Stichting Forensisch Dierenonderzoek. Daaruit bleek toen dat de kat een gespleten tong had en een teerachtige substantie onder de pootjes.

Politie begint onderzoek na reeks dode katten in Lelystad
Politie begint onderzoek na reeks dode katten in Lelystad© Aangeboden door RTL Nieuws

Afgelopen weekend kreeg hij zijn kat terug, ongeveer vier weken nadat die was gevonden. "We hebben haar zondag meteen begraven. Dat is heel fijn." Hij mist ook nog altijd een andere kat, waarvan hij zo goed als zeker weet dat die ook dood is.

De Vries kijkt met gemengde gevoelens naar het politieonderzoek. "Ik weet gewoon niet zo goed wat ik ermee aan moet. Tot nu toe wilde de politie telkens niks doen en nu, bij kat 23, ineens wel", zegt hij. "Ik moet nog maar zien of het iets gaat opleveren." Samen met andere buurtbewoners patrouilleert hij elke avond in de buurt. Ook houden veel buurtbewoners uit voorzorg hun katten 's avonds binnen.