KINDERDIJK – In het molengebied bij Kinderdijk zijn woensdag 7 juni 2023 ruim 1000 ganzen gevangen en vergast met CO2. In opdracht van de provincie Zuid-Holland ging de faunabeheereenheid in de vroege ochtend van start. Er werden hekken in het gebied geplaatst en er werden bootjes en een hond ingezet.

Vervolgens begon het opjagen van de ganzen. De vogels werden naar een fuik geleid. Vanuit deze fuik zijn ze een aanhangwagen in gedreven. De aanhangwagen werd afgesloten en volgepompt met CO2. Een kwartier later ging de kar weer open en waren de dieren in de kar gedood. De ganzen zijn daarna in kratten gelegd en meegenomen in een gekoelde wagen van een poelier.

18.000 eieren
Eerder dit jaar werden al 18.000 eieren van de ganzennesten in het gebied bij Kinderdijk weggehaald. Waterschap Rivierenland is eigenaar van een groot deel van het molengebied. Een woordvoerder van het waterschap laat desgevraagd weten dat het vergassen van de ganzen een natuurmaatregel betreft op verzoek van de provincie, uitgevoerd door de wildbeheereenheid.

Schade
Marissa de Jong-Krul is woordvoerder van de provincie Zuid-Holland. Zij legt uit waarom de provincie dit besluit heeft genomen: “In de provincie Zuid-Holland is er een reductiedoelstelling voor ganzen. De vele ganzen veroorzaken namelijk forse schade aan landbouwgewassen, natuur en vormen een risico voor de veiligheid van het luchtverkeer. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom de ganzenpopulatie wordt aangepakt. Om de doelstellingen van de reductie te halen worden in sommige gebieden ruiende ganzen gevangen. Een gans is ongeveer twee weken in de rui en kan dan niet vliegen. De ganzen worden bij elkaar gedreven en, zoals in Kinderdijk op dit moment gebeurt, vergast.”

Andere soorten
De woordvoerster vervolgt: “De ganzen veroorzaken in het natura 2000-gebied Kinderdijk ernstige schade aan het rietland. Waar andere bijzondere soorten weer last van hebben, denk hierbij aan de roerdomp, de purperreiger en de zwarte stern.”

Raad van State
Het vergassen van ganzen is in Nederland niet onomstreden. In 2020 was Animal Rights hiervoor nog bij de Raad van State om ervoor te zorgen dat de vergasmethode niet meer gebruikt zou worden. Het hoger beroep werd echter ongegrond verklaard en dus mag de methode gebruikt blijven worden. Desondanks blijft Animal Rights fel tegen de gebruikte methode. Aysis Plet van Animal Rights laat weten: “De ganzen zijn juist nu extra kwetsbaar. Ze hebben jongen, zijn in de rui en kunnen niet vliegen of vluchten. Ook ganzen zijn levende wezens die pijn, angst en blijdschap voelen. Ze hebben hele sterke familiebanden. Zo’n vergassing is een hel. Er zijn voldoende alternatieve manieren om met grote groepen ganzen om te gaan, zoals het inzetten van drones of lasers.”

In het totaal zijn er woensdag rond de 1100 ganzen gevangen en gedood. Het betrof een eendaagse actie.

Deel dit bericht via...