Veel mensen vragen zich af waarom er niet meer Nederlandse artsen zijn die zich openlijk uitspreken tegen het coronabeleid. De artsen die hun nek uitstaken, werden gelijk op het matje geroepen door de inspectie. Zo mocht huisarts Rob Elens zijn patiënten niet langer met hydroxychloroquine behandelen en stelde de inspectie een onderzoek in naar psychiater Renate Tillema na haar optredens op het Malieveld.
Nu is het de beurt aan huisarts Marije Berkelaar, die na een oproep om niet mee te doen aan de coronamaatregelen een dreigende, aangetekende brief van het ministerie van Hugo de Jonge op de mat kreeg.
Via LinkedIn laat ze weten: “Ik kreeg zojuist onderstaande brief van de inspectie, nadat huisarts en voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij Nico Terpstra opnieuw over mij klaagde.”
Het ministerie wijst haar erop dat de inspectie meldingen heeft ontvangen ‘dat u ten aanzien van de behandeling en advisering van Covid-19 afwijkt van de beroepsnormen en de adviezen van het RIVM’.
In het gareel
En verder: “In dit verband wil de inspectie haar zorg uiten over uw handelswijze en het effect hiervan op patiënten en op de Covid-19-bestrijding.” Zo had ze onder andere niet mogen zeggen dat mensen elkaar moeten knuffelen.
Berkelaar krijgt daarnaast het verwijt dat haar uitspraken en handelswijze ‘haaks staan op de geldende coronarichtlijnen, haar patiënten in risicovolle verwarring brengen en het vertrouwen in de geneeskundige zorg schaden’.
De inspectie dreigt: “Mocht u zich niet houden aan de normen en richtlijnen […] dan kan de inspectie overwegen uw handelswijze ter toetsing voor te leggen aan het tuchtcollege voor de gezondheidszorg.”
Criticaster1960, ex-senior beleidsadviseur bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, reageert: “En zo worden artsen in Nederland die kritiek hebben op het beleid, in het gareel gehouden.”
Een week of langer oud
Het ministerie beschuldigt huisarts Berkelaar ervan patiënten ‘in risicovolle verwarring’ te brengen. Dat zou de overheid zelf natuurlijk nooit doen. Of wel? Eergisteren deed Ernst Kuiper, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC, bij Jinek een boekje open over de verwarrende manier waarop het RIVM coronacijfers verzamelt. Het blijkt dat het RIVM geen recente cijfers gebruikt van de ziekenhuizen, maar verouderde data van de GGD, die minstens een week oud zijn.
“Ze gebruiken standaard getallen die eigenlijk al een week of langer oud zijn. Het RIVM haalt de ziekenhuisgetallen van de GGD en niet van de ziekenhuizen. Wij vragen iedere dag in iedere zorgregio bij alle ziekenhuizen de aantallen op, maar het RIVM gebruikt ze niet. In dit geval kan ik je vertellen dat er vandaag 158 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen lagen. In de afgelopen 5 dagen is dat aantal met 10 procent gedaald.”
“De getallen gaan dus omlaag,” herhaalde Jinek. Kuiper antwoordde: “Ja.”
Zo gaat het er dus achter de schermen aan toe. Damage control, koste wat kost vasthouden aan het narratief en critici de mond snoeren.