Tot dat oordeel kwam de rechter dinsdagmiddag tijdens een kort geding dat de stichting Das&Boom had aangespannen tegen de provincie Limburg.

De provincie had eerder een ontheffing voor het vangen verleend aan Mulleners Vastgoed uit Echt en het ontwerp- en adviesbureau Kragten uit Herten. Zij willen op de plek van de dassenburcht woningen bouwen en de dieren zullen daarvoor moeten wijken.

Lees ook: Rechtszaak dreigt om vangen van dassen in Roermond

Volgens de rechter had de zaak geen spoedeisend belang en daarom werd het verzoek van Das&Boom afgewezen. Tot onbegrip en woede van de natuurbeschermers. Zij zetten grote vraagtekens bij de dassenexperts van Kragten. "Het is alsof de slager zijn eigen vlees keurt", moppert Marc Moonen van Das&Boom.

Drachtig
Maandag werd het mannetje al gevangen. Het vrouwtje, al dan niet drachtig, zit nu moederziel alleen in de dassenburcht. "Ze willen haar vangen en dan bekijken of ze jongen draagt of al zogend is. Maar we willen juist voorkomen dat ze in een vangkooi terechtkomt. Dat levert het dier veel stress op en in combinatie met de extreme kou kan dat fataal zijn", vreest Moonen.

Vrieskou
Moonen vindt het onbegrijpelijk dat Das&Boom en Dassengroep Limburg met ruim dertig jaar ervaring niet worden gehoord. Moonen heeft contact opgenomen met Dierenbescherming, NVWA en dierenpolitie. Die zou op basis van dierenwelzijn het vangen kunnen verbieden. "Het mannetje dat maandag uit de vangkooi werd gehaald, was gewond aan een poot. Het dier is overgebracht naar het Natuurhulpcentrum in het Belgische Opglabbeek. Je moet er niet aan denken dat het vrouwtje vannacht in een vangkooi belandt zonder enige beschutting tegen de vrieskou.”