Nu alles op zijn plaats ligt, roep je de hond en verras je hem! Laat hem aan zijn nieuwe huis snuffelen, op het kussen springen, rondjes lopen en zich op zijn gemak voelen. Zet zijn voer- en waterbakjes voor het huis, zodat hij er snel aan went. In de wintermaanden kun je een klein dekentje toevoegen om het warm te maken voor jouw huisdier. 

Stap 6: Laat jouw hond kennismaken met zijn nieuwe bed
© homify / edwinusStap 6: Laat jouw hond kennismaken met zijn nieuwe bed
 

Een DIY hondenbed bouwen is super eenvoudig, zoals je net hebt gezien, als je een paar basismaterialen voorhanden hebt en een beetje handig bent. Homify heeft ook tal van andere hondenbed afbeeldingen om je fantasie de vrije loop te laten. Hoewel het hondenbed dat je net hebt leren bouwen perfect is voor binnenshuis, kun je ook houten kratten of planken gebruiken om er een voor buiten te bouwen, met een dak. Je kunt een hondenbed ook buiten in de tuin plaatsen als het zacht weer is. Om het extra stijlvol te maken, kun je kleuren kiezen die passen bij de binnenmuren van jouw huis of bij de meubels. Zorg ervoor dat je het hondenbed zo plaatst dat de omgeving niet onoverzichtelijk lijkt. Je kunt ook voor een verhoogd hondenbed gaan door meerdere kratten op elkaar te stapelen. Wat het uiteindelijke ontwerp ook is, maak het bed regelmatig schoon, zodat jouw huisdier geen last heeft van teken en vlooien. Hout gaat lang mee, en je kunt de kussenhoes steeds vervangen om de boel af en toe wat op te leuken.

Wil je ook een bed voor jouw kat? Dan lees hier verder.

Stap 5: Maak het gezellig
© homify / edwinusStap 5: Maak het gezellig

Neem een zacht, plat kussen, stop het in de kussenhoes en maak een comfortabele zitplaats voor jouw hond in de mand. Katoen is de beste stof voor dergelijke hoezen, omdat het ademend is, zweet gemakkelijk absorbeert en gewassen kan worden wanneer dat nodig is. Je kunt het favoriete speeltje van jouw hondenvriend erin gooien om de omgeving aantrekkelijker te maken. Als het bed groot genoeg is, kun je ook een extra kussen toevoegen. Voor isolatie tijdens de koude maanden kun je stukjes piepschuim of kit gebruiken om kieren op te vullen. Zorg er wel voor dat de kit niet te veel ruikt en laat het volledig drogen voordat je de hond in het bed laat.

Stap 4: Verf de kist
© homify / edwinusStap 4: Verf de kist

Net als het huis waarin je woont, zien dierenbedden er ook mooi uit als ze geverfd zijn. Zorg er alleen wel voor dat jouw hondenvriend hier niet allergisch voor is. Je kunt felle kleuren of pastelkleuren gebruiken of het helder wit houden, naar je smaak of op basis van jouw interieurdecor. Je kunt ook meerdere kleuren gebruiken, zoals op de foto hiernaast. Gebruik een dikke verfkwast om de verf op het krat aan te brengen. Zorg ervoor dat je niet meer dan 1/4e inch van de kwast in de verf doopt, elke keer dat je de kwast opnieuw aanbrengt. Gebruik zachte en korte streken om de verf evenwijdig met de houtnerf te verdelen. Vergeet niet een plastic zeil op de vloer of tafel uit te spreiden voor je begint te schilderen, zodat het oppervlak niet bevuild raakt. Laat de verf vervolgens drogen. Daarna kun je, als je dat wilt, de eerste verflaag schuren om meer gladheid te bereiken of oneffenheden of scherpe punten te verminderen. Breng vervolgens een tweede laag aan en laat de kist een nacht drogen. Hierdoor zal de verf langer meegaan.

Stap 3: Maak de mand glad en veilig
© homify / edwinusStap 3: Maak de mand glad en veilig

Niemand houdt van een huis dat ongemakkelijk aanvoelt of je kribbelt, toch? Je kleine hondje ook niet! Gebruik dus schuurpapier om de hele mand glad te maken en te ontdoen van splinters. Het zal er schoon en geweldig uitzien en het zal gemakkelijk zijn als je gaat schilderen. Er mogen geen ruwe randen meer zijn. Het is het beste om schuurpapier met een gemiddelde korrel te gebruiken om de kist te schuren, omdat deze ideaal zijn om krassen en oude afwerkingen aan te pakken. Schuurpapier met een grove korrel kan te hard zijn voor het hout, vooral als het van een fijne kwaliteit is. Voor licht schuurwerk is schuurpapier met een fijne korrel geschikt. Je kunt ook met de kist naar de plaatselijke bouwmarkt gaan en daar advies inwinnen.

Stap 2: Verwijder een plank
© homify / edwinusStap 2: Verwijder een plank

Hondenmand opmaken: Dit is waar je de hamer nodig hebt. Zorg ervoor dat je een hamer gebruikt met een kop waarmee je spijkers kunt verwijderen. Verwijder met een beetje moeite één plank aan één kant van de krat, samen met de spijkers. Zorg ervoor dat er geen spijkers loshangen, want dat kan jouw huisdier pijn doen. 

Stap 1: Controleer de kist grondig
© homify / edwinusStap 1: Controleer de kist grondig

Stap voor stap hondenmand opmaken: Het vinden van hout voor hondenbedden is makkelijker dan je denkt. Houten kratten liggen vaak in huis te luieren, omdat ze veel worden gebruikt voor het verpakken van melkflessen, blikjes cola of vruchtensap, of echte groenten en fruit. En ze kunnen een klein bed voor honden vormen dat praktisch en mooi is. Vooral die met vingergaten aan weerszijden zijn perfect, omdat je je zo gemakkelijk in het hondenhok kunt verplaatsen. Zorg ervoor dat het niet te oud is en controleer of het hout in orde is en niet is aangetast door termieten. Controleer ook op scheuren. Het moet ook winterhard zijn. Houd bij het uitzoeken van een mand rekening met de grootte van jouw hond. Je kunt ook altijd naar een kruidenier of zelfs een bouwmarkt gaan om de juiste maat te kiezen.