De energievoorziening is zo penibel, dat inwoners het advies krijgen om te vertrekken.
Als je op dit moment in Oekraïne woont, dan heb je waarschijnlijk toch wel de nodige problemen.
Het is koud en donker buiten en zonder gas of elektriciteit is dat uiteraard een grote ramp. Als gevolg van Russische bombardementen zijn er in het hele land grote problemen met de energievoorziening.
Er is ook weinig zicht dat het gebrek aan energie binnen korte tijd zal worden opgelost. Daarnaast kan het nog veel erger worden als Rusland nog verder gaat met het bombarderen van de resterende infrastructuur.
Zoals het er nu naar uitziet, zullen de problemen voor de inwoners de gehele winter voortduren en dus krijgen zij nu het advies om te proberen voor de eerstkomende drie of vier maanden ergens buiten Oekraïne onderdak te vinden.
Dit advies is afkomstig van Maksim Timchenko, de CEO van DTEK, het grootste particuliere energiebedrijf in Oekraïne.
Als inwoners vrijwillig zouden vertrekken, dan zal dit de druk op het energienetwerk uiteraard aanzienlijk verminderen.
Daarnaast riep hij op tot energiebesparingen waar mogelijk, om zo in ieder geval energie te houden voor bepaalde bedrijven en ziekenhuizen.
De overheid lijkt geschrokken te zijn van deze opmerkingen en zegt dat ze de situatie onder controle hebben en dat er geen noodzaak is om het land te verlaten.
Volgens het Ministerie van Energie is de situatie voor wat betreft energie moeilijk, maar onder controle.
Timchenko deed zijn oproep aan de burgers in een interview met de BBC, maar men probeert nu net te doen alsof hij dat niet zo heeft gezegd of niet zo bedoeld.
Ondertussen is de boodschap van Timchenko ongetwijfeld over gekomen bij de bevolking en vooral dat deel dat geen gas of elektriciteit heeft.
Hoelang houden mensen het uit in de kou zonder gas of licht? Waarschijnlijk niet al te lang en aangezien de problemen zeker niet voor het eind van de winter zijn opgelost of misschien nog erger worden door Russische bombardementen is er een grote kans dat miljoenen mensen de komende maanden het land zullen ontvluchten. Zeker gezien het feit dat er voor hen speciale regels gelden is de drempel om te vertrekken niet zo hoog en je kunt het mensen die letterlijk in de kou zitten niet kwalijk nemen als ze ergens naar toe gaan waar het wel warm is.
Dan komt uiteraard ook ons land in beeld.
Toevalligerwijze is Mark Rutte erin geslaagd om tijdens de ledenvergadering van de VVD zoveel mensen ‘te overtuigen’ dat ook de VVD leden akkoord gaan met de nieuwe asielwet.
VVD-leider Rutte belooft de VVD-leden dat de instroom van asielzoekers "substantieel" wordt teruggedrongen. "Anders kunnen we zo niet verder in dit land", zei hij op het najaarscongres van zijn partij in Rotterdam.
Over enkele maanden zal Rutte hier geen actieve herinnering meer aan hebben, maar is de asielwet dan waarschijnlijk wel een feit.
Door deze nieuwe wet moeten gemeenten asielzoekers opvangen, als de regering dat wil. Het moet ervoor zorgen dat asielzoekers eerlijker worden verdeeld over dorpen en steden in Nederland.
Wanneer de gemeenten precies verplicht worden om asielzoekers op te vangen is nog niet helemaal duidelijk. De regering hoopt vanaf januari.
Dan hebben we nog een wet die handig kan zijn voor de overheid.
Een wet waarover wij eerder schreven:
Daarnaast hebben we natuurlijk nog de wetswijziging waarover Gideon van Meijeren het volgende zei in de Tweede Kamer:
De wet verplaatsing bevolking maakt het in het uiterste geval mogelijk dat woningeigenaren verplicht worden om een ruimte in hun huis beschikbaar te stellen aan vreemdelingen en deze vreemdelingen zelfs te onderhouden.
Kortom, alles wat er nu gebeurt is erop gericht om ervoor te zorgen dat mensen niet meer zelfstandig kunnen wonen, waardoor de overheid dan uiteindelijk kan bepalen wie in welk huis gaat wonen.