Hieronder vind je ons dossier over broodfokkers en illegale hondenhandel. Er wordt uitgelegd wat House of Animals doet om broodfok en illegale hondenhandel te stoppen, hoe groot het probleem is in Nederland en wat jij kunt doen om ons te helpen.
INHOUDSOPGAVE:
Een gezond en vrolijk pupje kopen lijkt eenvoudiger dan het is. Door de opkomst van websites waarop in alles kan worden gehandeld, zelfs in dieren, kiezen veel mensen voor gemak en snelheid van sites als Marktplaats en Puppynet. Dat hun hondje uit de lucratieve broodfokhandel komt hebben ze niet of te laat in de gaten.
Schaf je een hond aan via een erkende fokker, dan kan het een tijd duren voor je je huisdier krijgt: deze fokkers hebben tenslotte maar heel af en toe een nestje (en ook bij een dergelijke fokker is het noodzakelijk eerst goed onderzoek te doen). Via een online platform heb je echter zo een pup naar je wens gevonden en kun je het diertje snel ophalen. Alsof je een boek of meubel uitzoekt. Handelaren maken graag gebruik van deze gemakzucht. Ze verdienen veel geld aan het verkopen van pups die massaal gefokt worden onder erbarmelijke omstandigheden. Handelaren profiteren fors over de rug van de dieren. Het leven van de ouderhonden is vreselijk en oud worden ze meestal niet. De vele pups die zij noodgedwongen krijgen hebben vaak hun hele leven last van die slechte start: zowel fysiek als mentaal.
Hondenhandel levert veel geld op
Doordat de naleving van de wet in Nederland belabberd is kunnen puppyhandelaren en broodfokkers ongestoord hun gang gaan, door zieke pups uit Oost-Europa met vervalste papieren te verkopen. Zo’n 60.000 tot 70.000 honden worden in Nederland jaarlijks uit het buitenland geïmporteerd, zonder dat zij geregistreerd zijn. In de EU wordt jaarlijks maar liefst 1,3 miljard euro verdiend aan de hondenhandel. Na mensensmokkel, drugs en kinderporno gaat er in de hondenhandel het meeste geld om. In de EU is er jaarlijks vraag naar 8 miljoen “rashond” puppy’s: die vraag wordt mede veroorzaakt door modetrends.
House of Animals is luis in pels van broodfokkers
Als autoriteit op het gebied van dierenwelzijn met een enorm netwerk in binnen- en buitenland doet House of Animals veel onderzoek naar broodfok. Wij willen dat er een einde komt aan de “illegale” handel van pups in Europa, waarbij zieke en te jonge pups uit het buitenland worden geïmporteerd. House of Animals werkt daarom samen met verschillende organisaties in Nederland, waaronder Caring Vets, en een groot internationaal netwerk om de illegale handel in pups te stoppen. Wij werken undercover en bouwen dossiers op tegen corrupte dierenartsen, foute handelaren, Marktplaats en toezichthouder NVWA. Hiermee doen wij waar mogelijk aangifte bij de politie, waarna meestal strafrechtelijk onderzoek plaatsvindt.
Dankzij onze inspanningen hebben we al vele successen behaald. De meest recente resultaten:
- Onze bewustzijnscampagne over illegale puppyhandel: www.puppyexpress.nl heeft via landelijke -en regionale media ruim 6 miljoen Nederlanders bereikt. De Puppyexpress was een nepbedrijf waar mensen via Marktplaats puppy’s kon bestellen die een week later thuis zouden worden bezorgd. Met de campagne lieten wij zien hoe makkelijk het is om een illegale puppyhandel op te zetten en hoe Nederlanders massaal een pup probeerden te kopen, zonder zich af te vragen waar die pup vandaan kwam;
- We hebben 2 corrupte dierenartsen voor het veterinair tuchtcollege gedaagd waaronder de beruchte dierenarts Jantine B, tegen wie we ook aangifte hebben gedaan voor het vervalsen van documenten en voor het overtreden van regelgeving op het gebied van dierenwelzijn;
- >Tijdens een undercoveractie in samenwerking met Politie Amsterdam is een Bulgaarse puppyhandelaar gearresteerd toen hij een veel te jonge mopshond pup probeerde te verkopen aan ons undercoverteam;
- De beruchte puppyhandelaar de Meiboom in Diessen moest na twee jaar undercoverwerk zijn deuren sluiten;
- Een broodfokhandelaar in Lelystad moest dankzij ons undercover werk en handhavingsverzoek per direct dicht;
- Een broodfokhandelaar in Wijchen moest dankzij ons undercover werk en handhavingsverzoek zijn deuren sluiten;
- Ons onderzoek naar broodfokpuppyhandel heeft geleid tot Kamervragen van VVD, PvdD en PVV;
- Wij hebben aangiften gedaan tegen meerdere broodfokhandelaren met politieonderzoek als gevolg;
- Wij hebben aangifte gedaan tegen Marktplaats vanwege medeplichtigheid aan het illegaal importeren van puppy's uit Oost-Europa. Een politieonderzoek hiernaar is gaande;
- Wij hebben aangifte gedaan tegen de handhaver, de NVWA, wegens medeplichtigheid aan de malafide hondenhandel. Deze aangifte leidde tot Kamervragen en een politieonderzoek dat momenteel plaatsvindt;
- Kort na het publiceren van ons onderzoek over de rol van Marktplaats heeft minister Schouten laten weten persoonlijk contact op te nemen met Marktplaats over hun faciliterende rol;
- We hebben aangifte gedaan tegen 6 dierenartsen in Hongarije die hondenpaspoorten vervalsten.
House of Animals zet zich in voor een verbod op de verkoop van hondjes via online platforms en wil dat de overheid consumenten beter bewust maakt van de risico’s van het kopen van een puppy, onder andere uit het buitenland, en aangeeft waar men op moet letten. Daarbij is het cruciaal dat de NVWA en de douane daadwerkelijk gaan handhaven en beter op de hoogte zijn van de wetgeving over de handel in pups. Ook daar vragen wij aandacht voor.
Media-aandacht
We hebben gezorgd dat er structurele aandacht voor illegale puppyhandel in de media is. Onze mediacampagne voor bewustwording over de malafide hondenhandel heeft miljoenen mensen bereikt. Door ons werk verschenen over dit onderwerp inmiddels zo’n 80 publicaties in landelijke en regionale kranten. Ook waren we onder meer te gast bij Nieuwsuur, Opgelicht?!, Hart van Nederland, Eva Jinek, Op1, EenVandaag, EditieNL, AD Nieuws en Koffietijd.
Ook hebben wij, in de vele jaren dat wij ons voor alle dieren inzetten, honderden informatieve en kritische artikelen gepubliceerd op onze nieuwssite Animals Today. Over broodfok schrijven we regelmatig. Op deze manier informeren wij een breed publiek en dragen eraan bij dat mensen meer alert zijn als ze een pup willen aanschaffen. Zo helpen we ernstig dierenleed en verdrietige kopers te verminderen.
Ook jij kunt helpen om een einde te maken aan broodfokhandel
Broodfok melden
House of Animals heeft een groot netwerk en ook jouw hulp is daarin waardevol. Ken je iemand die regelmatig pups te koop aanbiedt en heb je het vermoeden dat dit niet pluis is? Of heb je zelf een pup aangeschaft en denk je dat er sprake was van illegale puppyhandel? Neem contact op via ons nationale meldpunt www.meldpuntbroodfok.nl of via e-mailadres hondenhandel@houseofanimals.nl, zodat House of Animals Investigations je melding kan onderzoeken. Ook foto’s en/of video’s ontvangen we graag. Veel gedupeerden hebben House of Animals in de afgelopen jaren weten te vinden en dankzij hun meldingen kan ons team onderzoek doen naar deze handelaren.
10 tips broodfokker herkennen
Denk je erover een puppy aan te schaffen, of ken je iemand die dit van plan is? Koop geen puppy via een online platform, zoals Marktplaats, Gumtree of eBay! Kies je maatje (die ook wat ouder kan zijn) uit bij het plaatselijke asiel of denk eens aan een jonge of oudere hond uit het buitenland die je via een betrouwbare stichting kunt adopteren. Buitenlandse Hond InZicht geeft hierbij advies.
Ook kun je contact opnemen met een erkende fokker en realiseer je dat het een aantal maanden tot zelf een jaar kan duren voor je een pup kunt uitkiezen.
Download onze brochure waarin 10 tips staan over hoe je een malafide hondenhandelaar kunt herkennen en deel deze informatie.
Teken onze petitie
Teken onze petitie tegen puppyhandel via Marktplaats.
Blijf op de hoogte!
Je kunt dieren steunen door je onderaan deze pagina in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Daarnaast kun je op de hoogte van de ontwikkelingen blijven via ons media platform AnimalsToday, waar veel artikelen te lezen zijn over de broodfok.
Word donateur
We hebben jouw hulp heel hard nodig. Enkel dankzij onze fantastische donateurs kunnen wij rechtszaken starten, undercover acties uitvoeren en broodfokhandelaren laten suiten. Dit zijn vaak langere trajecten die alleen mogelijk zijn dankzij vaste donateurs. Wij zijn dankbaar voor elke donatie, maar het beste help je ons daarom met een maandelijkse bijdrage naar keuze of met een periodieke schenking.
Wat is broodfok?
Een huisdier is een verrijking voor je leven, en het dierenasiel of een andere dierenopvang is de uitgelezen plek om op zoek te gaan naar je nieuwe maatje. Wie echter juist een pup wil aanschaffen, komt in deze tijd van gemak al snel terecht bij een handelaar, via een website als Marktplaats. Op deze manier worden jaarlijks tienduizenden pups verkocht, gefokt in ware puppyfabrieken.
Puppyfabriek
Zoals de term al doet vermoeden heeft de puppyfabrieken van broodfokkers maar 1 doel: zo veel mogelijk pups fokken voor de verkoop. Om de kosten laag te houden leven de honden vaak in kleine, smerige hokken in schuren. De ouderdieren wordt slechts gezien als fokmachines, die zo veel mogelijk en zo vaak mogelijk pups moet produceren. Hierdoor raken de moederhonden volledig uitgeput. Daglicht zien zij niet en medische zorg krijgen ze niet. Zijn ze letterlijk ‘op’ en kunnen ze geen pups meer krijgen, dan worden ze soms afgestaan aan een asiel, maar meestal ergens gedumpt of gedood.
Voor de pups is de start van hun leven vreselijk. Ze komen ter wereld in vervuilde hokken, zijn ondervoed, worden amper of niet gevaccineerd tegen levensbedreigende ziektes en worden niet gesocialiseerd. Veel te vroeg, vaak als ze een week of 4-5 oud zijn, worden ze bij hun moeder weggehaald en op transport gezet om veelal via een online platform verkocht te worden. Veel pups zijn ziek en getraumatiseerd en veel hondjes overleven het transport niet.
Pups uit Oost-Europa
Er zijn een aantal broodfokkers in Nederland, maar de meeste pups die hier verkocht worden komen uit Oost-Europese landen als Hongarije, Roemenië, Polen, Tsjechië en Bulgarije. Zij verkopen hun hondjes voor 30-100 euro aan broodfokhandelaren, die het transport regelen en de pups aanbieden op platforms als Marktplaats voor prijzen variërend van 850 tot 3000 euro. De prijs is sterk afhankelijk van de vraag: in de coronaperiode waren de prijzen erg hoog en daarna daalden ze fors. De diertjes worden verkocht als rashond.
Hoe herken je broodfok?
Kopers van broodfokpups hebben er vaak geen idee van dat het schattige hondje waarnaar zij gaan kijken uit een puppyfabriek komt. Met de beste bedoelingen kopen zij hun nieuwe huisgenoot bij iemand waarvan ze denken dat het een betrouwbare fokker is, die zijn honden goed heeft verzorgd en de pups een goede en sociale basis heeft gegeven. Wie daarnaast al binnen is gestapt bij een handelaar en de pups gezien heeft, zal daarna niet snel vertrekken zonder hondje, ook als de koper het gevoel bekruipt dat er iets niet in de haak is.
Malafide hondenhandel
Veel kopers van puppy’s zijn helaas onwetend over deze illegale hondenhandel. Via online platforms zien zij foto’s van pups in een huiselijke omgeving en ook de informatie over de dieren lijkt in orde. De pups zouden 3-4 maanden oud zijn, volledig gevaccineerd en ontwormd en gechipt. Ter plaatse is meestal geen moederdier aanwezig en de verkoper heeft totaal geen belangstelling naar de thuissituatie of mogelijke geschiktheid van de koper. Ook heeft hij of zij weinig tot geen kennis van het ras.
Heeft de verkoper meerdere hondenrassen te koop? Dan is dat ook reden tot zorg. Als er meerdere nestjes worden aangeboden van verschillende rassen, heb je zeker te maken met een broodfokhandelaar. Het is daarom verstandig om te kijken of de verkoper meerdere advertenties heeft geplaatst. Maar handelaren plaatsen ook advertenties onder verschillende namen.
Kun je de pup direct ophalen? Ook dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Handelaren wekken daarnaast graag de indruk dat, als jij het hondje niet nu komt halen, ze geen dieren meer beschikbaar hebben en je lange tijd moet wachten voor er weer een diertje beschikbaar is.
Als je in het hondenpaspoort ziet staan dat de pup uit het buitenland komt belooft dit ook weinig goeds, aangezien pups van broodfokhandelaren meestal geïmporteerd zijn. Zorg dat je het paspoort vooraf ziet en niet nadat de pup al is betaald. Vraag ook naar de papieren van de ouderhonden, het paspoort en het vaccinatieboekje. Alle Nederlandse honden worden gechipt met nummer 528.
Lees deze 10 tips voor een compleet en helder overzicht om broodfokhandelaren te herkennen. Ook staat hierin vermeld in welke plaatsen beruchte broodfokhandelaren actief zijn.
Gevaren van broodfok voor gezondheid hond en mens
Hondjes uit een puppyfabriek zijn er vaak slecht aan toe. Veelvoorkomende ziekten onder broodfokpups zijn parvo, adeno, giardia, hondenziekte en kennelhoest. Dit leidt tot veel dierenleed en hoge dierenartskosten, die niet worden vergoed. Veel hondjes zijn te zwak om deze ziektes te overleven.
Een ander groot gevaar dat de malafide hondenhandel veroorzaakt is de dodelijke ziekte rabiës (hondsdolheid). Volgens Nederlandse wetgeving mag een hond uit het buitenland pas naar Nederland komen als het dier ingeënt is tegen rabiës. Aangezien dit vaccin pas mag worden gegeven als de hond 12 weken oud is en het dier na 3 weken, dus op een leeftijd van 15 weken, volledig beschermd is, mag een pup pas op die leeftijd worden geïmporteerd. Veel pups worden echter op veel jongere leeftijd ingevoerd: zij zijn dan ook niet of onvoldoende gevaccineerd. Dit is niet alleen een groot risico voor andere honden, maar ook voor de volksgezondheid. Rabiës is een zoönose wat betekent dat de ziekte makkelijk op mensen kan worden overgedragen via een beet, krab of lik van een besmet dier. In Nederland komt rabiës niet voor, maar wel in Oost-Europa, waar veel broodfokpups vandaan komen. Het kan een half jaar duren voor de ziekte zich openbaart. Uit ons onderzoek blijkt dat het een kwestie van tijd is voor rabiës in Nederland terugkeert.
Niet alleen zijn veel pups ziek(elijk), ook mentaal hebben zij problemen. De omstandigheden waaronder ze ter wereld zijn gekomen, de te vroege scheiding van hun moeder en de manier waarop ze worden behandeld door de handelaren, geven een groot risico op gedragsproblemen zoals angst of agressiviteit. Deze problemen zijn niet altijd direct duidelijk, maar kunnen wel op een later moment gaan opspelen. Veel dieren worden om die reden uiteindelijk afgestaan aan het asiel.
Wetgeving en toezicht hondenhandel
Een commercieel transport van gezelschapsdieren moet aan diverse regels voldoen:
- In de EU is een Europees paspoort verplicht;
- In het paspoort moet het chipnummer vermeld staan;
- Het dier moet tenminste 21 dagen voor transport zijn ingeënt tegen rabiës;
- Binnen 48 uur voor transport moet een dierenarts een ondertekende gezondheidsverklaring hebben afgegeven;
- Bovenstaande informatie moet in het paspoort vermeld staan, samen met de naam van de eigenaar;
- Vervoer moet plaatsvinden met een goedgekeurd voertuig, waarvan het nummerbord is geregistreerd in Trade Controle and Expert System (TRACES);
- De hond moet iedere 4 uur voedsel krijgen en elke 8 uur water;
- De hond moet minimaal 15 weken oud zijn om op transport te kunnen, en mag geen rabiësvaccinatie krijgen voor het dier 12 weken oud is.
In praktijk blijkt dat deze regels op grote schaal worden omzeild door illegale broodfokhandelaren. Er worden veel meer dieren ingevoerd dan aangegeven bij TRACES, vermoedelijk ruim twee keer zo veel. Deze onzichtbare handel brengt dan ook aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee, voor mens en dier. Dat er geen Europese verplichting is om huisdieren te registreren maakt deze handel nog onoverzichtelijker. Een uniform identificatie- en registratiesysteem voor de hele EU, waarin dezelfde gegevens worden vastgelegd, zou dan ook een vereiste moeten zijn.
Corruptie en vervalsing
Malafide hondenhandelaren kunnen in Nederland eenvoudig hun gang gaan. Om honden legaal te mogen importeren, ook uit puppyfabrieken, moeten ze zoals eerder vermeld minimaal 15 weken oud zijn en 3 weken daarvoor hun rabiësvaccinatie hebben gehad. Jaarlijks komen tienduizenden veel te jonge en zieke pups vanuit Oost-Europa naar ons land, waarvoor corrupte dierenartsen ter plaatse papieren hebben verstrekt. Zij geven ondertekende blanco paspoorten af en het chipnummer van de veel te jonge pups wordt later toegevoegd.
Nederlandse dierenartsen maken regelmatig melding van zieke pups die zij voor medische behandeling zien, waarvan zij beoordelen dat de gegevens in het hondenpaspoort hoogstwaarschijnlijk niet kloppen en de papieren dus vervalst zijn.
Amper controle op illegale hondenhandel
De organisatie die erop toe moet zien dat het invoeren van honden aan de voorwaarden voldoet, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), controleert echter nauwelijks. De organisatie volgt namelijk het Europees vertrouwensbeginsel dat ervan uitgaat dat papieren uit andere lidstaten kloppen. Heeft een Hongaarse dierenarts dan ook papieren verstrekt die lijken te voldoen aan de Nederlandse wetgeving, dan vertrouwt de NVWA erop dat dit klopt. Zo wordt het broodfokhandelaren wel erg makkelijk gemaakt om illegaal te werk te gaan. Met meldingen van bezorgde dierenartsen en House of Animals doet de NVWA helaas bar weinig. Reden voor House of Animals om in 2021 aangifte te doen tegen de NVWA, wegens medeplichtigheid.
Fraude nog steeds mogelijk met nieuw Nederlands registratiesysteem
House of Animals heeft in 2022 de NVWA daarnaast geïnformeerd over de resultaten van ons onderzoek naar de nieuwe Identificatie- en registratiewetgeving voor honden. Deze nieuwe regels zijn op 1 november 2021 ingegaan. Uit ons onderzoek blijkt dat het voor handelaren nog steeds mogelijk is om pups te importeren en ze zonder tussenkomst van een dierenarts zelf te registreren in een van de 10 commerciële databases. Onder de huidige wetgeving zou juist een dierenarts het EU-paspoort van de hond binnen 2 weken moeten koppelen aan het chipnummer en het UBN-nummer (uniek bedrijfsnummer) van de handelaar of fokker in een van de databases. Zonder deze controle en handhaving hierop kan illegale en frauduleuze handel nog steeds plaatsvinden. De NVWA blijft echter ook hier in gebreke, door deze tekortkoming niet te onderkennen.
Doorvoerland
Door de slechte handhaving wordt Nederland gebruikt als doorvoerland. Niet-gechipte honden worden in Nederland gechipt, of de Oost-Europese chip wordt vervangen. Op deze manier wordt de Oost-Europese pup een Nederlandse hond en mag het dier zogenaamd legaal wel op een leeftijd van 8 in plaats van 15 weken worden verkocht.
Illegale handelaren en fokkers lopen in Nederland een minimaal risico, waardoor deze vorm van georganiseerde misdaad heel lucratief is. Straffen voor degenen die wel tegen de lamp lopen zijn minimaal.
Strijd House of Animals tegen broodfokkers en illegale hondenhandel gaat door
De illegale hondenhandel is pure diermishandeling en zorgt naast dierenleed voor veel verdriet. House of Animals blijft dan ook strijden tegen broodfok door handelaren te ontmaskeren, de wetshandhavers aan te spreken op hun gebrek aan inzet bij het traceren en oprollen van illegale hondenhandelaren en door uitgebreide voorlichting.