Aapjes in babykleren, aangelijnde tijgers, leeuwenwelpjes met een luier aan; filmpjes hiervan op social media, vaak door influencers, vormen een doorn in het oog van dertien dierenbeschermingsorganisaties. Ze telden het afgelopen jaar ruim 840 filmpjes van wilde dieren als huisdieren, die vaak ook werden mishandeld. "Dit is het topje van de ijsberg."

Aapjes verkleed als poppen.
Aapjes verkleed als poppen.© Social Media Animal Cruelty Coalition

De 840 filmpjes die uit het onderzoek naar voren kwamen, werden geplaatst op Facebook, YouTube, Twitter, TikTok en Instagram.

In sommige filmpjes is sprake van zichtbare mishandeling, in andere meer van verborgen dierenleed, aldus World Animal Protection Nederland. Het is één van de dertien organisaties uit Europa, Amerika, Azië en Afrika die meededen aan de inventarisatie.

'Dierenleed viraal'

Sanne Kuijpers van World Animal Protection Nederland: "Een video waarin een influencer een tijgerwelpje de fles geeft, vinden veel mensen op het eerste gezicht schattig of onschuldig. Terwijl het hier toch echt om een wild dier gaat, dat vaak op brute wijze uit het wild is weggerukt en totaal ongeschikt is voor een leven bij mensen in huis."

Om daaraan toe te voegen: "Dit soort dierenleed zou nooit viraal mogen gaan."

Socialmediaplatformen zouden hier veel strenger op moeten toezien, vult directeur Dirk-Jan Verdonk van dezelfde organisatie aan. "Zij moeten helpen de geest weer in de fles te krijgen. Voor de meer verborgen aspecten van dierenmishandeling moet meer aandacht zijn, maar ook op zichtbare mishandeling wordt lang niet altijd snel of voldoende geacteerd."

Memphis met lijger

Twee jaar geleden haalde voetballer Memphis Depay zich de woede van dierenbeschermingsorganisaties op de hals, door op Instagram een video van hem met een lijger te plaatsen, een kruising van een leeuw en een tijger.

Dat filmpje maakt geen deel uit van het recente onderzoek, maar is wel een goed voorbeeld van wat volgens Verdonk echt niet door de beugel kan. "Het wakkert heel erg de handel in die dieren aan. Mensen vinden dit cool en stoer, maar hebben totaal geen inzicht in de handel en het leed die erachter schuilgaan."

Apen als huisdier of tijgers houden in de achtertuin is in Nederland nu al niet toegestaan. En vanaf 2024 worden de regels voor het houden van huisdieren nog strenger, dan zijn er nog 30 soorten zoogdieren als huisdier toegestaan.

'Breekt je hart'

De filmpjes zijn dan ook vooral in het buitenland gemaakt. Maar ook Nederlandse socialmediagebruikers moeten hun verantwoordelijkheid nemen, als het aan Verdonk ligt. "Kleine aapjes die bij hun moeder zijn weggehaald, dat breekt je hart. Geef het geen likes, block het, kijk er niet naar."

De dierenbeschermingsorganisaties hebben verschillende socialmediaplatforms verzocht om de content te verwijderen en een aanpassing van hun beleid. Concrete actie blijft vooralsnog uit.