Op de luchthaven van Luik zijn drie beren gestorven in een vliegtuig dat vaststond door het winterweer, schrijft HLN Het ging om lippenberen, een kwetsbare soort die model stond voor Baloe in de Disneyfilm ‘Jungle Book’.
De dieren stierven toen de luchthaven op 21 januari door sneeuwval was gesloten. Er zaten negen beren in een toestel, op weg naar Qatar. Door de sneeuw stond het toestel 24 uur aan de grond. De dieren zaten in een onverwarmd compartiment. Ze zijn gewend aan tropische temperaturen. Toen na een etmaal gekeken werd hoe het met de beren ging bleken er drie dood.
Lippenberen leven in Zuid-Azië en zijn te herkennen aan hun zwarte vacht, het haar op hun oren en het wit op hun borst en snuit. Ze hebben lange klauwen en slurpen graag insecten, fruit, bloemen en honing.
Bron(nen): HLN
Drie luiaards dood nadat ze uren vastzitten in ijskoud vliegtuig op luchthaven van Luik
Op de luchthaven van Luik zijn vorige week drie luiaards overleden nadat ze uren vastzaten in een ijskoud vliegtuig.
Eerder schreven wij hier dat het ging om beren, gebaseerd op onjuiste informatie. Daadwerkelijk gaat het om luiaards.
Het toestel met daarin onder meer negen luiaards landde vorige week zaterdagochtend 21 januari op de luchthaven, schrijft het Belgische Sudinfo. Het ging om een vlucht vanuit Peru uitgevoerd door een Qatarese luchtvaartmaatschappij.
Gewend aan 20 tot 25 graden
Vanuit Luik zouden de dieren naar Indonesië worden gebracht, maar vanwege de hevige sneeuwval konden de luiaards niet uit het ruim worden gehaald. De beesten zaten daarom uren vast in het koude vliegtuig, terwijl ze normaal leven in temperaturen van rond de 20 tot 25 graden.
Pas zondagmiddag, zo'n 24 uur later, lukte het de lading te lossen. Toen bleek dat drie dieren de kou niet hadden overleefd.
De Waalse minister van Dierenwelzijn Céline Tellier is niet te spreken over de gang van zaken, schrijft Sudinfo. Er wordt onderzocht wie verantwoordelijk is voor de dood van de zeldzame dieren. Tellier zegt sancties te overwegen.
Luiaards kunnen tot 80 centimeter lang worden en tot bijna 8 kilo wegen. Ze worden geregeld gevangen om als huisdier te dienen, ook al zijn ze daarvoor helemaal niet geschikt.