Internet apocalyps bedreigt ons: moeten we bang zijn?
Internet apocalyps bedreigt ons: moeten we bang zijn?© Unsplash

Op sociaal medium Tiktok gaat onheilspellende content over een zogenaamde 'internet apocalpyse' viraal. Waar gaat dat over en moeten we bang zijn?

De zon is tegenwoordig bijzonder actief en dat zou volgens sommigen voor de uitschakeling van het internet kunnen zorgen. Een zonnestorm zou de aarde immers een 'internet apocalypse' kunnen bezorgen. Daarvoor waarschuwden wetenschappers al in 2021. 

Mensen op aarde kunnen enkele maanden zonder internet komen te zitten, aangezien er een nieuwe dreiging van een internetapocalyps is ontstaan ​​als gevolg van een zonnestorm. Dat beseft ook NASA en daarom vond er al uitvoerig onderzoek plaats.

Onlangs voltooide NASA's Parker Solar Probe (PSP) voor het eerst een baanbrekende missie om door de zonnewinden in de ruimte te reizen. Het doel van deze missie was om te voorkomen dat de geladen deeltjes de internetsignalen op aarde hinderen.

Zonnestormen zijn eenvoudigweg de atmosferische effecten die op aarde worden gevoeld als gevolg van de winden die in de buurt van de zon ontstaan. De stormen worden veroorzaakt door de zonnevlammen en coronale massa-ejecties die een stroom elektromagnetisch veld naar de aarde vrijgeven. Met andere woorden, het bestaat uit een stroom geladen deeltjes die uit de buitenste atmosfeer van de zon stralen, corona genaamd.

NASA heeft verklaard dat de zonneactiviteit een cyclus van 11 jaar lijkt te volgen en op het hoogtepunt kunnen zonnestormen meerdere keren per dag voorkomen. Op andere momenten kunnen ze echter minder dan één keer per week plaatsvinden. Maar deze zonnestormen kunnen geometrische stormen veroorzaken die de satellietsignalen, radiocommunicatie, internet en zelfs elektriciteitsnetten kunnen belemmeren. 

In 2011 verstoorde naar verluidt een krachtige zonnestorm de radiocommunicatie in zuidelijke regio's van China. In 1859 werden aurora's over de hele wereld gezien als gevolg van de zonnestorm en het fenomeen kreeg de naam 'Carrington Event'.

Als er op dit moment een vergelijkbare krachtige zonnestorm wordt gegenereerd, kan dit mogelijk leiden tot een 'internetapocalyps', resulterend in een wereldwijde black-out die de communicatie over de hele wereld aanzienlijk zou schaden. Dat zou grootschalige gevolgen hebben. Het kan trouwens ook de toeleveringsketen belemmeren voor essentiële zaken zoals voedsel, water, medicijnen en verschillende andere producten.

(Skwadra by Tagtik/Source: TikTok - Economic Times - India Times/Illustration picture: Unsplash)