Ouderen die dementeren hebben vaak een iets verhoogd of verlaagd magnesiumniveau in hun bloed, ontdekte Arfan Ikram, neuro-epidemioloog aan het Rotterdamse Erasmus MC. Uit zijn studie onder 10.000 55-plussers blijkt dat de helft van de dementerenden niet de juiste hoeveelheid van het mineraal binnenkrijgt om het brein optimaal te laten functioneren. Senioren eten slechter en slikken medicatie die het magnesiumpeil ontregelt, zegt Ikram.
,,De relatie tussen dementie en magnesium is nog nooit eerder aangetoond”, aldus Ikram over zijn onderzoek dat in het toonaangevende blad Neurology is gepubliceerd. Hij stelt daarin dat het mineraal de aftakeling van het brein kan vertragen. De ziekte ermee voorkomen is niet realistisch: ,,Dementie richt al jaren schade aan in de cellen en vaten voordat iemand het merkt.”
Vaccins
De relatie tussen dementie en magnesium is nog nooit eerder aangetoond
Het afremmen van de ziekte zou een enorme stap vooruit zijn, benadrukt Ikram, aangezien artsen op dit moment geen enkele remedie voor handen hebben. Wereldwijd werken zij aan vaccins, maar nog zonder groot succes. Inmiddels lijden 270.000 Nederlanders aan dementie. Over ruim 20 jaar is dat zelfs een half miljoen.
Magnesium is een stofje dat van nature in het lichaam aanwezig is en wordt onder meer aangevuld door voeding, bijvoorbeeld uit spinazie en avocado’s. Wie last heeft van rusteloze benen – een vervelend tintelend gevoel dat zorgt voor slapeloze nachten – of een (winter)depressie, krijgt geregeld het advies magnesium te slikken.
Zenuwcellen
We weten nu wat de stof doet bij proefdieren, maar niet bij de mens
Het mineraal heeft duidelijk effect op het brein, stelt Ikram. Onderzoek op ratten en muizen bevestigt dat. ,,Magnesium zorgt ervoor dat zenuwcellen, in grote hoeveelheid aanwezig in het brein, beter signalen kunnen oppikken.” Bovendien heeft magnesium een ontstekingremmende werking. ,,Bij dementie takelen de hersenen langzaam af, giftige eiwitten brengen schade toe aan de vaten en er kan minder zuurstof bij de hersencellen komen. Dit proces gaat gepaard met kleine ontstekingen.”
Het effect van magnesium op dementie moet nog beter worden onderzocht, stelt Ikram. ,,We weten nu wat de stof doet bij proefdieren, maar niet bij de mens.” Hij waarschuwt dat mensen niet massaal naar de drogist moeten rennen voor magnesiumpillen, of grote bergen spinazie en avocado’s moeten gaan eten: ,,We zien dat dementerenden een subtiele afwijking hebben van hun magnesiumniveau in het bloed. Soms te laag, maar net zo vaak te hoog, dus bijslikken lijkt in dat geval juist niet handig.”
Bewegen
Vooralsnog blijft het belangrijkste advies: leef gezond. In 2015 bracht Ikram – net als nu op basis van het langlopende onderzoek onder duizenden Rotterdamse ouderen - naar buiten dat 30 procent van de dementiegevallen te voorkomen is door niet te roken, niet te dik te worden en genoeg te bewegen. ,,Dementie wordt niet veroorzaakt door één ding en kent dus ook niet één oplossing.”