Wie benieuwd is hoe het leven van een broedende bosuil eruit ziet, kan vanaf vandaag meekijken op de webcam van Beleef de Lente van de Vogelbescherming. Ook de steenuil, kerkuil, ooievaar, slechtvalk en zeearend zijn live te volgen.

De eerste camera ging vanmorgen om acht uur aan en de vogels blijven traditiegetrouw het hele broedseizoen live te volgen. Van de bijzondere momenten worden clipjes gemaakt die teruggekeken kunnen worden, meldt de Vogelbescherming. Experts houden blogs bij en mensen kunnen via de website vragen stellen over de vogels en hun gedrag.

Lekker meekijken: camera’s Beleef de Lente staan weer aan
Lekker meekijken: camera’s Beleef de Lente staan weer aan© Aangeboden door RTL Nieuws

1,2 miljoen kijkers 

Kleinere vogels als de merel en de pimpelmees zijn op dit moment nog niet te volgen omdat zij pas later beginnen met broeden. De bosuil zit al sinds 9 februari op haar ei, zodat er veel voedsel is voor het uitvliegende jong zodra de kleinere zangvogels broeden. De Vogelbescherming hoopt dit jaar ook een broedende scholekster op de weide te laten zien, omdat 2023 het jaar van de scholekster is. 

De livestreams van de Vogelbescherming zijn populair: vorig jaar keken ruim 1,2 miljoen Nederlanders naar de webcams van Beleef de Lente. In 2021 keken er maar liefst 1,7 miljoen mensen. Mogelijk heeft de lockdown waarin Nederland destijds zat hier mee te maken.