'Bizar veel', noemen ze het zelf: een asiel in Amersfoort kreeg sinds 1 juli al 214 dieren binnen. Onder al die ontheemde pluizenbollen traditiegetrouw veel kittens, maar ook opmerkelijk veel tamme konijnen. "Het valt wel op dat het precies rond de zomervakantie zo druk is."
"Ze kunnen zelf niet vertellen waar ze vandaan komen. Maar zoveel dieren in zo'n korte tijd, dat heb ik nog nooit meegemaakt." Immy Kloet van Dierenbeschermingscentrum Amersfoort zit al negen jaar in het vak, maar de grote toestroom is zelfs voor haar een primeur. En niet eentje om vrolijk van te worden.
Van de 214 dieren die sinds 1 juli bij het asiel zijn binnengebracht, werden er 151 op straat gevonden. Onder die vondelingen waren wilde dieren als egeltjes en eekhoorns, maar ook heel veel kittens en oudere katten. En konijnen dus. Ook werden er drie honden op straat gevonden, die nog niet door hun baasje zijn opgehaald.
Onder de 214 nieuw binnengebrachte dieren waar het asiel zich de afgelopen drie weken over moest ontfermen, waren maar liefst zestig konijnen.
Kloet: "Dat zijn dieren waar mensen niet altijd van weten hoeveel verzorging ze eigenlijk nodig hebben. Als ze nog jong zijn, is het geslacht bovendien lastig te bepalen. Als je dan per ongeluk een mannetje en een vrouwtje samen in een kooi hebt, is het vrouwtje binnen een halfjaar drachtig. En daarna heel snel weer. Dan heb je er zomaar veertien konijnen bij."
Roofvogelvoer
Ze vervolgt: "Mensen denken ook vaak dat konijnen op straat wel overleven, maar dat is absoluut niet waar. Het wildinstinct is er helemaal uitgefokt. Bovendien hebben tamme konijnen geen wildkleuren, maar zijn ze bijvoorbeeld zwart met wit. Ze zijn een heel makkelijke prooi voor roofvogels."
Konijnen zien ze deze dagen ook opmerkelijk veel bij Dierenopvang De Wissel in Leeuwarden, vertelt Esther Bouter. Op 22 juli 2021 zaten er negen konijnen in het asiel, vandaag zijn dat er zeventien. "We horen dat overal nu. We hebben begin deze maand zelfs konijnen overgenomen van een knaagdierencentrum in Leiden, omdat ze daar zo omhoog zaten."
Ook Bouter kan en wil niet al te stellig zeggen dat het om dieren gaat die weg moesten, omdat ze niet passen in de vakantieplannen van hun baasjes. Wel staat vast dat het sinds half juni behoorlijk druk is in de opvang. Nog een vergelijking: vorige jaar op deze datum zaten er in De Wissel 52 katten, nu 99. "Weet het baasje misschien niet waar hij een weggelopen huisdier moet zoeken? Of is het dier op straat gedumpt? Dat eerste is wel minder waarschijnlijk."
Te duur?
Ze is even stil, om dan te vervolgen: "En wat ik me ook nog afvraag: zou het kunnen zijn dat sommige mensen het gewoon niet meer kunnen betalen? De kosten voor bijvoorbeeld een dierenarts blijven ook stijgen."
Of het ook nog een rol speelt dat er deze vakantie amper nog coronamaatregelen gelden en mensen ineens met dat in coronatijd aangeschafte huisdier in de maag zitten? Heel lastig aan te tonen. Maar in het pension dat De Wissel ook heeft, merken ze in elk geval zeker dat Nederland weer massaal op vakantie gaat. "Dat zit nu echt bomvol, ja." Maar gelukkig dus met dieren waarvoor de baasjes netjes iets regelen, voor ze zelf in de auto of het vliegtuig stappen.
Ook in Amersfoort zit naast het asiel een pension en ook dat zit helemaal vol. Gastgezinnen helpen ondertussen met de opvang van de kittens die binnenkomen in het asiel. Immy Kloet: "Daar kunnen ze socialiseren, leren omgaan met mensen en andere dieren. En ze krijgen er lekker veel aandacht."
Wie helpt?
En met deze topdrukte komt dat extra goed uit: "Als we alle dieren die nu binnenkomen, zouden moeten opvangen in ons pand, hadden we echt wel een probleem."
Wel is er nog veel behoefte aan vrijwilligers die de komende weken een dagdeel kunnen komen helpen. Dat was een van de redenen om de grote hoeveelheid asieldieren onder de aandacht te brengen in een Facebookpost, compleet met schattige kittenfoto.
Maar, voegt Kloet eraan toe: "Ik hoop ook dat mensen die dit lezen weer even nadenken. Neem je een huisdier, wat ga je er dan mee doen in je vakantie? Het zijn levende wezens, die doe je niet zomaar weg."