Ik ben Leny, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Bosheks.
Ik ben een vrouw en woon in Planeet Aarde (Nederland) en mijn beroep is Medisch Entomoloog, Imker, Wiccan en Lichtwerker .
Ik ben geboren op 22/05/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Flora Fauna Muziek Wetenschap.
Meer dan een halve eeuw heb ik een dierenopvang ( Stichting/TAO Foundation) https://taofoundation.international/nl/ voor dieren die niemand meer wil hebben. Werk als ARA(Animal Rights Advocate) voor de dieren die geen stem hebben.Dieren/Cyber activist.
V
To see a world in a grain of sand And a Heaven in a wild flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an hour.
~be who you are and say what you feel because those that matter... don't mind... and those that mind... don't matter..
Nice to see you here.㋡
I am a Wild Earthling.
I do not identify with illusory (and illegitimate) nation-state constructs nor do I require such constructs to verify and validate the legitimacy of my existence.
An infiltrator and subverter of institutions of indoctrination,an anti-authoritarian and an insurgent anarchist, and gravitate towards insurrectionist and anti-civilization tendencies. It's just a matter of whose.
Anti New World Order! "for our children, and our children's children"
I am a seeker, searching for truth, special behind the lies that the Goverments try to tell us.
Do not believe everything, discover your own truth!!
And please do not alowed that they take advantage of you.
Open your eyes!
Take care my friends Stay Wild & Free.. !
Tree Teardrop
X
Dropbox
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
Een vloot Japanse walvisvaarders heeft de voorbije weken in het Zuidpoolgebied 333 walvissen gevangen, zo heeft de Japanse overheid meegedeeld. Intussen heeft Noorwegen zijn quotum voor de walvisvangst voor dit jaar verhoogd.
Het Japanse visserijagentschap zegt dat drie schepen samen 333 dwergvinvissen hebben gevangen tijdens een 83 dagen durende jacht op de Zuidelijke Oceaan. Daarmee wordt precies aan het Japanse quotum voldaan. De walvisvaarders zijn vrijdag opnieuw de haven van Shimonoseki, in het westen van het land, binnengevaren.
In 2014 had het Internationaal Strafhof de omstreden Japanse walvisvangst nog veroordeeld. Het hof oordeelde dat Tokio onder het voorwendsel van ‘wetenschappelijk onderzoek’ een in 1986 ingesteld moratorium op de commerciële walvisjacht omzeilt.
De Japanse walvisvaarders zijn daarom tijdens het seizoen 2014/2015 niet uitgevaren, om een jaar later toch weer actief te worden in het Zuidpoolgebied. Japan heeft het quotum voor de vangst van dwergvinvissen wel gereduceerd tot een derde van het oorspronkelijke aantal.
Quotum opgedreven
Intussen heeft ook Noorwegen bekendgemaakt dat het in april opnieuw op dwergvinvissen zal jagen. Oslo zal dit jaar de vangst van 999 dwergvinvissen toelaten. Daarmee wordt het quotum - dat vorig jaar nog op 800 lag - opnieuw verhoogd.
De beslissing van de Noorse regering stuit op felle kritiek bij de dierenrechtenorganisaties. ‘De voorbije twee decennia heeft Noorwegen zijn walvisjacht systematisch uitgebouwd’, zegt Sandra Altherr van Pro Wildlife.
Noorwegen, dat protest had aangetekend tegen het moratorium, is volgens dierenrechtenorganisaties het land dat het grootste aandeel heeft in de wereldwijde walvisvangst. Een deel van het walvisvlees wordt naar Japan uitgevoerd.
Handboek van een kannibaal , een foto zegt meer dan 1000 woorden !
Evangelie van de stooflap
VleesbijbelHoewel flexitarisme terrein wint, waagde slager Gertjan Kiers (49) het een heuse Vleesbijbel te schrijven waarin de smaak van rund, varken en lam wordt gevierd. ,,Ik juich het toe dat er kritisch wordt gekeken.''
Annemart van RheeLaatste update:19:41
Met respect te werk gaan in slachthuis bestaat echt
Gertjan Kiers, slager
Alles aan Gertjan Kiers is stoer. Hij heeft armen als heipalen en tatoeages als schilderijen. Als hij vlees eet - zo'n zeven keer per week - moet er wel wat op zijn bord liggen. Zeg een ons of drie.
Zes dagen per week staat hij om vier uur 's nachts op om vervolgens in korte mouwen bij een temperatuur van 8 graden lappen vlees te keuren, te snijden en te hakken. Al 34 jaar. ,,Mijn vader werkte in een slachterij en ik mocht mee. Ik raakte gefascineerd door het harde werken, de dood, lijkenlucht, bloed, warmte en combinaties daarvan. Ruig. Ik wist: dit wil ik ook.''
Als successlager levert hij nu wekelijks tonnen steaks, sukade en stooflappen aan 430 restaurants. Maar de liefde voor zijn vak leidt ook tot doodsbedreigingen aan zijn adres. Kiers: ,,Ik krijg van alles naar mijn harsens geslingerd. Door veganisten, door milieuactivisten. Ik vind dat daarin wel de nuance moet worden gevonden. En daarom heb ik de Vleesbijbel gemaakt. Om bewustzijn te vergroten en om helder te krijgen waar vlees vandaan komt, maar ook om fantastische recepten van minder gangbare delen van dieren te presenteren. We gooien te veel weg en dat is zonde.''
Aarzelde je om met dit boek te komen in deze antivleestijd? ,,Het gekke is dat je juist tegengestelde stromingen ziet als het gaat om grote stukken vlees eten. Door de opkomst van barbecues als de Big Green Egg en de populariteit van verschillende kookprogramma's mag dat weer. Mits je goed op de kwaliteit en herkomst let. Anderzijds is er behoorlijk wat commentaar uit de hoek van de milieubeweging en dierenclubs. Ik juich het toe dat er kritisch wordt gekeken. Hoe transparanter de handel, hoe beter.''
Zijn misstanden als in het gruwelslachthuis in Tielt ooit uit te bannen? ,,Ik vrees dat het enorm moeilijk is alle parasieten uit de business te krijgen. Maar ik denk wel dat beter toezicht en het besef dat goedkope massaproductie zulke toestanden in de hand werkt, leidt tot verbetering. Ik weet dat velen sceptisch reageren, maar: diervriendelijk doden en met respect te werk gaan in een slachthuis bestaan echt.''
Wat zijn de grootste vooroordelen op het gebied van vlees? ,,Dat vet eng is en dat tournedos het lekkerst smaakt. Een mooie vetmarmering geeft juist een extra dimensie aan vlees. Tournedos is zacht, overgewaardeerd en zowat smaakloos. Maar omdat het zo populair is, wilde de uitgever dat ik het opnam in het boek. Zelf houd ik meer van werkvlees. Zonder kauwen geen smaak: brisket, ofwel borststuk, dat je fantastisch op de barbecue kunt garen, sukade, longhaas of staartstuk dat geweldig smaakt gegaard in bouillon. Het zijn vergeten stukken vlees. Zonde en verspilling om weg te gooien. Ander vergeten recept: hakkepeter, de varkensvleesvariant op steak tartare. Je kunt varkensvlees ook rauw eten als het maar om gezond gefokte dieren gaat.''
Nederlanders zijn vaak huiverig voor orgaanvlees, is dat terecht? ,,Nee. Ook zo'n vooroordeel. Mits goed bereid kan dat een delicatesse zijn. Ik zie in restaurants en slagerijen dat orgaanvlees hip is. Kalfswangen bijvoorbeeld. Zwezerik in combinatie met rood vlees vind ik de bom evenals pens in het zuur en runderhart oosters gemarineerd. Maar ik denk dat het nog even tijd nodig heeft voordat we dat durven omarmen.''
Je ziet nu volop hamburgers voor 15 euro: belachelijk of redelijk? ,,Mits het kwalitatief goed vlees is dat minstens 150 gram weegt en de hamburger wordt gepresenteerd als complete maaltijd met friet en een salade vind ik daar niets mis mee. Ik heb het niet over die doorzichtige schijfjes van McDonald's. Verder moet een hamburger nauwelijks gekruid zijn.''
Aan de andere kant van het spectrum: de Lupackburger in folie. Moet dat nog mogen? ,,Voor mij heeft zo'n plakkerig geval niks met vlees te maken. Maar als hele volksstammen daarvan genieten, moeten ze dat vooral blijven doen.''
Beloning voor klokkenluiders slachterijen nu 6.700 euro
29 maart 2017 16:22
In navolging van een Rotterdamse zakenman hebben meerdere partijen geld toegezegd voor de beloning voor klokkenluiders over misstanden in slachterijen. De totale pot voor het geven van beloning(en) bedraagt nu 6.700 euro.
Een anonieme sympathisant heeft 500 euro toegezegd
Dierenarts Kruithof heeft 200 euro toegezegd
Namens de de lezers van leefbewust.com is 1.500 euro toegezegd
Dierenarts Houben heeft 1.000 toegezegd
Meneer Zeegers uit Hoogvliet heeft 500 euro toegezegd
Melding doen (Oud)werknemers en andere betrokkenen van slachterijen die met misstanden bij varkens, herkauwers of pluimvee te maken hebben of hebben gehad, kunnen contact met ons opnemen via info@varkensinnood.nl of kunnen ons tijdens kantooruren bellen op 020-6177757. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld.
Zolang varkens met duizenden opeengepakt leven in donkere, vervuilde stallen, ziek worden door de slechte leefomstandigheden, op lange transporten worden gezet zonder water en sterven onder afschuwelijke omstandigheden... zolang gaat Varkens in Nood door met haar werk.
Varkenskoppen in worsten, karton in verwerkt kippenvlees en martelpraktijken in slachthuizen: onlangs werd weer duidelijk hoe verziekt de vleesindustrie is. Greenpeace roept om radicale maatregelen, zowel in de industrie als bij jou aan tafel.
De Belgische federatie voor slachthuizen pleit voor permanent cameratoezicht op slachtvloeren. Dat deed ze nadat gruwelijke undercoverbeelden waren verschenen van dierenmishandeling in een Vlaams varkensslachthuis.
Vlak daarvoor werd bekend dat er weer vlees op de markt is gebracht waarvoor het Amazoneregenwoud gekapt wordt én dat Braziliaanse inspecteurs valse certificaten afgeven voor sjoemelvlees.
Met chemicaliën werd de stank van rottend vlees verbloemd en belandde misschien wel op jouw bord. Want een van de grootste vleeshandelaren ter wereld (JBS) zit er tot over zijn oren in. Diezelfde inspecteurs stonden trouwens ook toe dat varkenskoppen aan worsten werden toegevoegd en karton aan verwerkt kippenvlees. Alles voor de winst.
Braziliaans vlees mag nu tijdelijk Europa niet meer in. Maar het werkelijke probleem blijft buiten schot. Vlees eten hoort nog altijd bij de dagelijkse kost. Is het nu niet tijd om serieus na te denken over minder vlees (en zuivel) en meer plantaardig eten?
Moeten we ook niet eens gaan kiezen voor producten waarvan we weten waar ze vandaan komen en hoe ze zijn geproduceerd? Dát is voor Greenpeace de eerste stap naar een gezondere vee-industrie waar koeien, varkens en kippen niet langer in kleine hokjes zitten temidden van hun eigen poep en pies. Hokjes die een petrischaal vormen voor E. coli, salmonella, listeria, vogelgriep, varkenspest en zelfs de gekke koeienziekte.
En laten we ook niet vergeten dat voor één kilo vlees tot wel dertien kilo aan veevoergewassen moet worden geteeld. Daarvoor is heel veel landbouwgrond nodig en dus wordt er nog elke dag ontbost. Ook de CO2-uitstoot van de vee-industrie is enorm. Meer dan 14% van alle broeikasgassen wordt daardoor veroorzaakt. Minder vlees en zuivel is dus essentieel als we onze bossen en het klimaat willen beschermen. Zet daarom nu zelf de eerste stap om je vlees- en zuivelconsumptie te verminderen en dwing daarmee de vee-industrie tot radicale verandering.
Gewassen die op een natuurlijke manier zijn verbouwd, zijn gezond voor mens en milieu. Daarom voert Greenpeace campagne voor duurzame landbouw. Daarin is geen plaats voor giftige bestrijdingsmiddelen en genetische manipulatie, want de nadelen en risico’s daarvan zijn te groot.
Onze oplossing? Die is simpel: behoud biodiversiteit, zorg voor duurzame landbouw, ga uit van het voorzorgprincipe en bewaak keuzevrijheid voor producenten én consumenten. Lees meer >>
Er duiken steeds vaker dichte veewagens op in Nederland, waarin varkens, schapen en kalfjes niet meer zichtbaar zijn voor het publiek. Maar vaak voldoen ze niet aan de wet, onder meer doordat de ventilatie niet deugt of verplichte toegangsdeuren voor inspecteurs ontbreken, blijkt uit een onderzoek in opdracht van Wakker Dier.
Redactie/ANPLaatste update:16:21
De dichte wagens zijn wel goed voor het imago van de veesector, stelt het onderzoek. De dierenwelzijnsorganisatie roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op om harder op te treden tegen transporteurs die de regels aan hun laars lappen.
De NVWA zegt dat de transportbedrijven aan zet zijn. De transportsector moet zorgen dat veetransporten voldoen aan de eisen.
Gebreken
Goede toegangsdeuren zijn nodig om te controleren of veewagens niet te vol zijn en of de luchtkwaliteit goed is. Maar ook om in te grijpen als het misgaat, bijvoorbeeld als een dier ziek blijkt. Deze wagens hebben vaak wel inspectieluiken, maar deze zijn klein en bieden bovendien geen toegang tot de wagen. Controleurs kunnen dan alleen de wagen in via de laadklep, maar dat is erg moeilijk en gevaarlijk. Dat gebeurt volgens de onderzoekers dan ook zelden.
Het komt regelmatig voor dat de ventilatoren in de geklimatiseerde trucks te weinig capaciteit hebben voor ventilatie en koeling, stelt het onderzoek. Dat veroorzaakt stress, onrust, verwondingen en soms zelfs sterfte bij de dieren. ,,Dit probleem speelt het meest bij slachtdieren, omdat zij groter zijn, meer warmte produceren en meer verse lucht nodig hebben'', aldus de onderzoekers.
Voordelen
De dichte veewagens hebben ook voordelen. Zo worden dieren tijdens het vervoer beschermd tegen rijwind, kou, zon en plotselinge temperatuurverschillen. Ook is de kans op ziekteverspreiding kleiner.
Transport en Logistiek Nederland (TLN) erkent dat er zich problemen voordoen. ,,Vooral als veewagens in de rij staan bij slachterijen. Bij hele warme dagen zorgt dat voor problemen. Die trucks staan daar soms uren te wachten, dat zorgt voor ongezonde situaties'', zegt een woordvoerder van TLN. Dat probleem kan volgens hem grotendeels opgelost worden door een betere logistieke planning bij slachterijen.
Vee&Logistiek Nederland
Voorzitter van Vee&Logistiek Nederland Henk Bleker is woest op Wakker Dier. ,,Waardeloos, één van de slechtste rapporten van Wakker Dier die ik ooit heb gelezen.''
Volgens hem heeft de organisatie de zaak echt niet goed onderzocht. ,,Daarbij is dit type vervoer ingevoerd mede op verzoek van de Dierenbescherming en is het ook vereist voor het Beter Leven-keurmerk. Deze vervoerswijze geeft minder stres, minder diaree en minder luchtwegproblemen bij de dieren.'' Volgens Bleker zijn de boetes voor ondeugdelijk vervoer ,,de laatste jaren op de vingers van maximaal twee handen te tellen en dat bij miljoenen dieren''.
WEET WAT JE EET De schandelijke mishandeling van varkens in het slachthuis van Tielt en onze daaropvolgende (tijdelijke) afkeer voor worst en kotelet. De actie 'dagen zonder vlees'. De heisa rond onverdoofd slachten. Het zijn slechts enkele van de vele aanwijzingen dat we als consument twee keer beginnen nadenken als de vraag 'wat eten we vanavond?' wordt gesteld. Recent werd het onthullende boek van de Britse voedingsexperte Joanna Blythman naar het Nederlands vertaald. De publicatie van 'Slik je dat? Wat je niet mag weten over je eten' heeft zijn effect niet gemist. Wij brachten twee jaar geleden, naar aanleiding van dat verontrustende rapport, al de reeks 'Weet wat je eet'. De hoogtepunten daaruit brengen we vandaag nog eens naar voren. Samengevat: alles wat niet vers is en dus werd bewerkt, bevat rotzooi die slecht is voor je gezondheid.
Weet je vegetarische hipstervriend of je al even bebaarde moslimbuur dat er enzymen in brood kunnen zitten die worden vervaardigd uit de pancreas van varkens, het maagweefsel van kalveren en lammetjes?
Vergeet even de illegale activiteiten in de voedselketting zoals de dioxinecrisis en de opeenvolgende paardenvleesschandalen. De volkomen wettelijke praktijken die dagelijkse kost zijn achter de schermen van de voedselindustrie, zullen je hongergevoel net zo goed de kop indrukken. We weten bijzonder weinig over bewerkte voedingsmiddelen die we achteloos in het wagentje van de supermarkt gooien, en dat willen grote spelers in de voedingsindustrie ook graag zo houden.
Dat stelt Joanna Blythman, die in haar boek 'Swallow This: Serving up the Food Industry's Darkest Secrets' het arsenaal additieven, bewaarmiddelen, kleurstoffen en andere rotzooi in bewerkte voeding blootlegt. Zelfs je fruitslaatje of het eitje tussen je sandwich zijn volgens haar intensief onderzoek niet zo zuiver als ze lijken. Je denkt dat je weet wat je eet? Think again.
Weet jij dat je 'verse' fruitsla vruchten kan bevatten die maanden geleden bevroren in de voedingsfabriek zijn aangekomen, een zuurbad hebben gekregen of behandeld zijn met strooizout? Dat de houdbaarheid van die vers ogende fruitsla met enkele weken is verlengd door er een onzichtbare film over te leggen die mogelijk een suiker afkomstig van schaaldieren bevat?
Varken in brood Weet je moslimbuur of je al even bebaarde vegetarische hipstervriend dat er enzymen in zijn brood kunnen zitten die worden vervaardigd uit de pancreas van varkens, het maagweefsel van kalveren en lammetjes?
Wellicht niet. Blythman verklaart waarom: "Die wonder-enzymen hoeven van Europa niet op het etiket te staan omdat ze als 'bewerkingsmiddelen' gecatalogeerd staan, niet als ingrediënten".
De illusie van "de grote keuken" Wat de voedingsindustrie ons volgens Blythman wil doen geloven, is dat wat in hun fabrieken gebeurt hetzelfde is als wat de hobbykok in zijn keuken doet, alleen op grotere schaal. Maar zowel het concept, de doelstellingen, het gedrag en de moraal van de voedingsbedrijven wijken extreem af van het kokkerellen in je keuken.
"Stel: u beslist een amandeltaart te maken", geeft Blythman als voorbeeld. "Dan gaat u de ingrediënten verzamelen: bloem, boter, eieren, amandelen en suiker. Vervolgens volgt u het beproefde recept. Klaar. De techneut van de voedingsindustrie heeft een andere invalshoek en gaat anders tewerk. Die stelt zich volgende vragen. Welke alternatieve ingrediënten kan ik gebruiken om een amandeltaart te maken? Hoe vervang of reduceer ik het gebruik van dure ingrediënten als boter en amandelen? Hoe kan ik de hoeveelheid boter verminderen maar toch die botersmaak bewaren en tegelijk de toevoeging van goedkope vetten met een minderwaardig smaakprofiel maskeren?".
En het gaat door: "Welke zoetstoffen kan ik toevoegen om het suikergehalte te verminderen, wat me meteen toelaat 'met minder calorieën' op het etiket te zetten? Hoeveel keren kan ik het overblijvende deeg na elke productielijn opnieuw gebruiken in de daaropvolgende? Welk bewaarmiddel kan ik toevoegen om de houdbaarheid van de taart te verlengen? Welk enzym houdt de laag amandelen langer sponzig? Welke onzichtbare eetbare film zal ik op de taart aanbrengen zodat de amandelen wekenlang krokant blijven? Kan ik een deel van de bloem vervangen door zetmeel, voor een volumineuzer resultaat? Zal ik eieren in poedervorm gebruiken, want dat kleeft minder aan het materiaal van de productielijn dan gepasteuriseerd vloeibaar ei? Kan ik een gemodificeerd eiwit gebruiken om de eieren helemaal te vervangen, of om vet na te bootsen?".
Achter het etiket zit een muur van geheimhouding. Transparantie staat niet op de lijst van zaken die de voedingsindustrie kenmerken
Joanna Blythman
WAT STAAT ER OP HET ETIKET?
Toegevoegde vitamines: Fabrieksversies van vitamines die je in natuurlijke voeding aantreft. Ascorbinezuur (door de mens gemaakte vitamine C) wordt gesynthetiseerd uit genetisch aangepaste maïs. Kunstmatig vitamine E wordt uit petroleum gewonnen.
Oplosbare vezel: Een begrip dat gezonder klinkt dan 'bewerkt zetmeel', dat wordt gebruikt om de hoeveelheid voedzame ingrediënten in bewerkt voedsel te verminderen en de kosten van de fabrikant te drukken.
'Natuurlijke' kleurstoffen: Het enige verschil tussen deze en kunstmatige kleurstoffen is dat ze afgeleid zijn van pigmenten die in de natuur voorkomen. Ze worden echter allebei met dezelfde chemische industriële processen vervaardigd, waaronder extractie met het gebruik van harde solventen.
Kunstmatige 'light' zoetstoffen: Verscheidene grootschalige studies vonden een verband tussen de consumptie van kunstmatige zoetstoffen en gewichtstoename. Het bewijs groeit dat ze ook het risico op diabetes van het type 2 kunnen vergroten.
Enzymen: Worden toegevoegd om brood langer zacht te houden. Worden geïnjecteerd in minderwaardige runderen (zoals melkvee) voor ze worden geslacht om hun vlees malser te maken. Ook in fruitsappen om die een 'wolkige', natuurlijker uitzicht te geven.
'Verpakt in beschermende atmosfeer': Voedsel dat is 'vergast' in bewerkte lucht om de houdbaarheid te verlengen. Deze verpakkingsmethode remt het optreden van wat voedselfabrikanten 'opgewarmde smaak' noemen, een onprettige smaak die eigen is aan fabrieksvoedsel.
Rund/varkens/gevogelteproteïne: Collageen onttrokken aan karkassen van geslachte dieren, bewerkt tot een poeder en toegevoegd aan minderwaardig vlees. Ze verhogen het proteïne- of eiwitgehalte op het etiket en in combinatie met water is het een vervangmiddel voor vlees.
'Gewassen' sla: Sla gereinigd met leidingwater waar naast chloor ook vloeibare fruitzuren zijn toegevoegd om de groei van bacteriën te verhinderen.
'Pure' plantaardige olie: Industrieel geraffineerde, gebleekte en ontgeurde oliën. Voedselfabrikanten voegen er vaak chemische stoffen aan toe die de baktijd van de olie verlengen.
Clean label Dan kijk je toch op het etiket of daar zaken op staan die je wantrouwen wekken? Goeie zet, maar vergis je niet: heel wat additieven en ingrediënten die je alarmbel deden rinkelen zijn stilletjes van de etiketten verdwenen. 'Clean label', zo noemt Blythman de operatie die de voedingsindustrie de jongste jaren lanceerde met als enige doel de opvallendste industriële ingrediënten en additieven te vervangen door benamingen die vertrouwen wekken. "Achter het etiket zit een muur van geheimhouding. Transparantie staat niet op de lijst van zaken die de voedingsindustrie kenmerken", weet Blythman. Lees hier meer over de operatie 'clean label'.
Ziekmakers? Trekken we te gauw een foute conclusie als we stellen dat de schuld voor obesitas, chronische ziekte en de alarmerende toename van het aantal voedselallergieën voor een groot deel bij de voedingsindustrie ligt? Er zijn op zijn minst goede redenen om die mogelijkheid te onderzoeken.
Vooreerst maken nogal wat voedselfabrikanten graag combinaties van ingrediënten die niet voorkomen in natuurlijk voedsel, meer bepaald de drie-eenheid suiker, bewerkte vetten en zout in hun snelst verteerbare, uiterst geraffineerde en voedingsarme vormen. De overtuiging dat die drie-eenheid verslavend werkt, wint steeds meer veld.
Verslaafd Zoals het boek 'Sugar Salt and Fat, How The Food Industry Got Us Hooked' van de Amerikaanse journalist Michael Moss ons duidelijk maakt, zit in veel producten die uit een voedingsfabriek komen geraffineerde witte suiker. Het is goedkoop, verleent smaak aan het product en een bijkomende bonus is dat het de consument verslaafd maakt aan het product. Wie 1 plakje gekookte ham eet wil er nog één, wie 1 zacht broodje eet krijgt direct zin in nog eentje.
"Bewerkt voedsel bevat vaak ook chemische stoffen met bekende toxische eigenschappen. We worden echter gerustgesteld met de mededeling dat die in kleine dosissen geen bron van bezorgdheid mogen zijn", zegt Blythman.
Overheden hinken achter En ze waarschuwt: "Op dit vlak is het goed te weten dat de voedingsindustrie een lange geschiedenis heeft van het verdedigen van gecontesteerde ingrediënten, ook lang nadat wetenschappelijke studies die ingrediënten een kwalijke reputatie hebben bezorgd. Voeg daarbij de lobbykracht van de voedingsindustrie en je begrijpt dat overheden en hun agentschappen voor voedselveiligheid hopeloos achterlopen wanneer het gaat om potentieel schadelijke ingrediënten in voeding en drank. Simpelweg omdat ze geen onomstotelijk bewijs van de schadelijke effecten van bepaalde bestanddelen hebben".
We hebben nu eenmaal geen koe in onze tuin die melk levert, we maken niet zelf onze boter en kaas. We kopen brood, we zijn geen bakkers. We kopen liever zuurkool dan het zelf te maken.
Gezond verstand Een dieet dat voor een groot deel bestaat uit bewerkt voedsel is naar alle waarschijnlijkheid niet zo goed voor je gezondheid. We kunnen wachten op bewijzen voor die stelling en wachten tot de bedrijven worden teruggefloten die manifest ongezonde voeding op de schappen van de supermarkt droppen. Of we kunnen zelf het gezond verstand en het principe van de voorzichtigheid laten primeren en minder bewerkt voedsel gaan eten.
Dat betekent wel dat we dan vaker de koksschort moeten aantrekken en met verse, eerlijke ingrediënten aan de slag gaan.
Belg kookt niet graag Alleen: we doen dat niet zo vaak en ook niet zo graag, in tegenstelling tot wat de verkoop van kookboeken en het succes van kookprogramma's zou doen vermoeden. De Belg staat nog geen zes uur per week achter de kookpotten, minder dan het internationale gemiddelde. "Een kwart van de Belgen beweert dat hij - feitelijk vooral zij - op de meeste dagen zelf een maaltijd bereidt", zo schreef Het Laatste Nieuws eerder deze maand. Zonder diegenen die nooit koken mee te rekenen, ligt het internationale gemiddelde van 22 landen op 6.5 uur koken per week. Belgen staan gemiddeld 5.9 uur per week aan het fornuis.
Koe in de tuin Moeten we dan alle producten van de voedingsindustrie uit ons dieet bannen en ons lichaam als een tempel beschouwen die niet mag en niet zal besmeurd worden met bewerkt voedsel? Heus niet. We hebben nu eenmaal geen koe in onze tuin die melk levert, we maken niet zelf onze boter en kaas. We kopen brood, we zijn geen bakkers. We kopen liever zuurkool dan het zelf te maken.
We mogen geen voedingsfobie kweken. Maar we doen er wel goed aan uit te gaan van het principe dat natuurlijke ingrediënten in hun minst bewerkte vorm een ingebouwde integriteit hebben waardoor ze de beste basis vormen voor een gezonde voeding. Een appel waar je je tanden in zet doet meer goeds dan appelsap of de ontbijtreep met appel en havermout. "Industrieel voedsel wordt gemaakt door mensen die weliswaar slim en onderlegd zijn, maar toch niet de alomvattende intelligentie van de natuur hebben", vat Blythman samen.
gerelateerd nieuws
Kijk eens op de doos
Dit wist je wellicht nog niet over kant-en-klaarmaaltijden
WEET WAT JE EET De schandelijke mishandeling van varkens in het slachthuis van Tielt. Dagen zonder vlees. De heisa rond onverdoofd slachten. Het zijn slechts enkele van de vele aanwijzingen dat we als consument twee keer beginnen nadenken als de vraag 'wat eten we vanavond?' wordt gesteld. Recent werd het onthullende boek van de Britse voedingsexperte Joanna Blythman naar het Nederlands vertaald. De publicatie van 'Slik je dat? Wat je niet mag weten over je eten' heeft zijn effect niet gemist. Wij brachten twee jaar geleden, naar aanleiding van dat verontrustende rapport, al de reeks 'weet wat je eet'. De hoogtepunten daaruit brengen we nog eens naar voren. Samengevat: alles wat niet vers is en dus werd bewerkt, bevat meer dat slecht is voor je gezondheid dan je ooit had vermoed.
Je gekookte ham of kalkoenworst bevat fosfaatvervangers zoals tapiocazetmeel. Wat doet een tropische knol in je plak charcuterie? Het verraadt dat je vlees is 'opgeblazen' door het te injecteren met water en bindende stoffen (pekel) of dat het werd gecentrifugeerd met hetzelfde doel
Joanna Blythman
Speel jij op 's middags ook graag een belegd broodje naar binnen, of een boterham met 'toespijs' of 'charcuterie'? We willen je meteen waarschuwen: veel geruststellende berichten daarover zal je hier niet lezen.
Charcuterie, van gekookte hesp over salami tot kip-met-tuinkruiden en het hele gamma dat bij de slager of in de supermarkt ligt te blinken, is volgens de Britse voedingsspecialiste Joanna Blythman een schoolvoorbeeld van bewerkte voeding waarvoor de voedingsindustrie haar hele trukendoos opentrekt. Doel? "Zo goedkoop mogelijk produceren met een minimum aan dat dure ingrediënt dat vlees heet, zo weinig mogelijk onrustwekkende vermeldingen op het etiket en een zo lang mogelijke houdbaarheid".
Vol water "Je gekookte ham of kalkoenworst bevat fosfaatvervangers zoals tapiocazetmeel. Wat doet een tropische knol in je plak charcuterie? Het verraadt dat je vlees is 'opgeblazen' door het te injecteren met water en bindende stoffen (pekel) of dat het werd gecentrifugeerd met hetzelfde doel. Die stoffen hebben één ding gemeen: ze laten vlees doen wat het normaal niet zou doen: water opzuigen en vasthouden".
Hopsa, gewicht verdubbeld "Zo'n fosfaatvervanger als tapiocazetmeel staat ook beter op een etiket dan de fosfaat-indicatie E452. Fosfaten zijn alomtegenwoordig in charcuterie: ze maken het eiwit oplosbaar zodat die de gewenste kleverigheid krijgt en het vlees makkelijk 'plakt' met water. Ook hydrocolloïden, kleverige en zoete zetmelen, helpen om vlees een huwelijk te doen aangaan met water. Volgens een bedrijf dat het hydrocolloïde carrageenan (afgeleid uit zeewier) aanbiedt aan de vleesindustrie, kan dit kleverig goedje het gewicht van hun producten met niet minder dan 100 procent doen toenemen".
"In de zogenaamde 'pekel' waar je charcuterie mee werd ingespoten of waarin je worst werd gecentrifugeerd, zitten ook zetmelen en vezels die hetzelfde doen: water doen kleven aan de andere ingrediënten. De maker van zo'n product, Swelite, verklaart dat zijn product '50 tot 100 procent van de proteïnebron kan vervangen en tegelijk de sappigheid bevorderen'. Met andere woorden: het staat fabrikanten van charcuterie toe de hoeveelheid vlees in hun eindproducten drastisch te verminderen".
Vleeslijm "Het enzym (een eiwit dat als katalysator werkt bij een bepaalde chemische reactie, redactie) transglutaminase wordt in de industrie 'vleeslijm' genoemd. Het zorgt voor een sterke binding tussen eiwitten, waardoor het stukken vlees zonder commerciële waarde transformeert in gestandardiseerd vlees met een grote toegevoegde waarde. Het vergemakkelijkt bovendien de toevoeging van water en zorgt ervoor dat de droog- of rijptijd voor je broodbeleg met 40 procent wordt ingekort. Transglutaminase hoeft niet op het etiket vermeld te worden".
Voedselregulatoren hebben een maximale 'aanvaardbare dagelijkse inname' voor deze additieven vastgesteld, als een veilige limiet gebaseerd op dierproeven. Alleen: niemand weet hoeveel je van een kankerverwekkende stof moet binnenkrijgen vooraleer je kanker krijgt, of hoeveel van een bepaalde gifstof je lichaam kan verdragen tot het je zenuwstelsel gaat vergiftigen
Joanna Blythman
Tot 30 procent soja "Ook sojaproteïne is een populaire 'vleesuitbreider'. Het wordt gemaakt door soja te wassen in zuur. Dat gebeurt in aluminium tanks, waardoor dit voor de hersenen en het zenuwstelsel schadelijke zware metaal kan lekken in het product. Ook het oplosmiddel hexaan, dat je ook in lijmen en cement aantreft, wordt gebruikt in het extractieproces van sojaproteïne. Soja is de plantaardige voedingsstof die qua textuur het dichts in de buurt van vlees komt. Volgens de voedsel- en landbouworganisatie van de Europese Unie mag soja gebruikt worden om tot 30 procent van het vlees te vervangen in producten als worst, sauzen, kant- en klaarmaaltijden en vleesballen".
Karkassen Heb je liever dat de fabrikant van je charcuterie voor het 'binden' van zijn producten voor gelatine opteert? Blythman: "Dat is een geraffineerde vorm van collageen, het eiwit uit dierlijke gewrichten, ligamenten en huid. Gelatine wordt bekomen uit de karkassen van dieren nadat al het vlees is verwijderd, in een chemisch proces waarbij een zuur- of alkalioplossing wordt gebruikt".
"Gelatine moet op het etiket vermeld worden, maar daar is al een oplossing voor: collageen eiwitpoeder, afkomstig van dierlijke bijproducten en bekomen zonder chemische processen. Die poeders zorgen voor een stevigheid waardoor je charcuterie makkelijker te versnijden is en ze gaan ook het lekken van het water tegen. De producent hoeft enkel 'rundproteïne', 'gevogelteproteïne' of 'varkensproteïne' op het etiket te zetten. Bijkomend voordeel: het poeder vervangt een aanzienlijk deel van het vlees. 'Functionele proteïnes laten je toe duurdere ingrediënten in je toepassing te vervangen, waardoor je tegelijk kosten bespaart en gewicht wint', zo vat een proteïnebedrijf het samen". Lees verder onder de foto
In charcuterie zal je antioxidanten of bewaarmiddelen als BHT (ook een bestanddeel van balsemvloeistof en kerosine) en BHA (ook terug te vinden in rubber) aantreffen. Bij proefdieren veroorzaken ze kanker en verstoren ze de hormonen- en zenuwstelsels
Joanna Blythman
Rozemarijn in je salami? Die rustiek ogende salami bevat rozemarijnextract, en ook hier is dat het resultaat van een 'clean label'-oefening. "Rozemarijnextract is een zachtere verwoording voor antioxidanten (E300-21) en heeft wel een E-nummer (E392) maar producenten drukken liever het poëtischer 'extract van rozemarijn' op het etiket. Geloof maar niet dat dit antioxidant in je salami zit omwille van het aroma. Het dient om het verkleuren van het vlees tegen te gaan zodat je salami er wekenlang vers uitziet. De chemische stoffen worden uit rozemarijn gehaald door middel van een extractiemethode waarbij koolstofdioxide of chemische solventen zoals hexaan (uit petroleum), ethanol (uit de fermentatie van suiker en zetmeel) en aceton (het ontvlambare goedje waarmee je nagellak verwijdert) worden gebruikt".
Hyperactieve kinderen Dergelijke extracten zijn nog onschuldige bewaarmiddelen in vergelijking met klassiekers als benzoaten, nitrieten, nitraten, sorbaten en sulfieten. Blythman: "De industrie van additieven geeft zelf toe dat sulfieten voor ademhalingsproblemen kunnen zorgen. Natriumbenzoaat in combinatie met kleurstoffen kan voor hyperactiviteit bij kinderen zorgen. Nitraten worden in de maag omgezet tot potentieel kankerverwekkende nitrosamines".
Kerosine en rubber "In charcuterie (net als in margarine, chips en in olie gebakken voedsel zoals vissticks) zal je antioxidanten of bewaarmiddelen als BHT (ook een bestanddeel van balsemvloeistof en kerosine) en BHA (ook terug te vinden in rubber) aantreffen. Bij proefdieren veroorzaken ze kanker en verstoren ze de hormonen- en zenuwstelsels. Toch hebben onze voedselagentschappen besloten dat deze additieven, in de toegelaten hoeveelheden, geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Daarom hebben ze een maximale 'aanvaardbare dagelijkse inname' voor deze additieven vastgesteld, als een veilige limiet gebaseerd op dierproeven. Alleen: niemand weet hoeveel je van een kankerverwekkende stof moet binnenkrijgen vooraleer je kanker krijgt, of hoeveel van een bepaalde gifstof je lichaam kan verdragen tot het je zenuwstelsel gaat vergiftigen".
gerelateerd nieuws
Kijk eens op de doos. Of hoe misleidend etiketten zijn
De duistere geheimen van de voedingsindustrie
Dit wist je wellicht nog niet over kant-en-klaarmaaltijden
Wetenschappers hebben een bloedtest ontwikkeld die kanker niet alleen detecteert maar ook vaststelt waar in het lichaam de kanker zich ontwikkelt. Die doorbraak moet artsen in staat stellen de diagnose van specifieke kankers veel vroeger te stellen, voordat signalen zoals een knobbeltje zich manifesteren.
De zogenaamde CancerLocator, ontwikkeld door de universiteit van Californië, speurt naar het DNA van tumoren dat in het bloed van kankerpatiënten circuleert. De wetenschappers ontdekten dat tumoren die in verschillende lichaamsdelen opduiken elk een eigen 'voetafdruk' hebben die een computer kan opsporen.
"De niet-invasieve diagnose van kanker is belangrijk omdat het de vroege vaststelling van kanker mogelijk maakt. Hoe vroeger de kanker de kanker wordt gespot, hoe groter de kans dat de patiënt de ziekte overwint", stelt professor Jasmine Zhou, co-auteur van de nieuwe studie.
"We hebben een computertest ontwikkeld die in een eenvoudig bloedstaal kanker kan opsporen en ook het type kanker identificeert. De technologie staat nog in zijn kinderschoenen, maar de potentiële voordelen voor de patiënt zijn enorm groot".
Van de mensen bij wie kanker wordt vastgesteld, leeft 90 procent na vijf jaar nog indien de kanker vroeg werd ontdekt. Slechts 5 tot 15 procent overleeft die vijf jaar als de kanker pas in een gevorderd stadium wordt vastgesteld.
Voor de nieuwe test bouwden de Amerikaanse vorsers een computer database die de specifieke moleculaire patronen bevat die in lichaamsweefsel opduiken wanneer er een tumor is. Ongeacht de aard van de kanker duiken sporen van DNA-schade op, andere sporen zijn specifiek gelinkt aan het type weefsel waar ze vandaan komen, zoals de longen of de lever.
De vorsers stelden ook een 'moleculaire voetafdruk' samen van stalen die geen kanker bevatten.
De test werd tien keer gechekt op bloedstalen van 29 leverkankerpatiënten, 12 longkankerpatiënten en 5 borstkankerpatiënten. De test wees acht op tien kankers aan en gaf een vals positief resultaat bij minder dan 1 op 100 gevallen.
Hoewel de graad van tumor-DNA in het bloed veel lager ligt in de vroege stadia van deze kankers, kon het programma toch een diagnose stellen. Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad Genome Biology.
Kanker: vijf signalen die je niet mag negeren
1. Plots gewichtsverlies wanneer je niet op dieet bent 2. Bloed in je stoelgang of urine 3. Bloed ophoesten 4. Knobbel in je borst, lies, teelbal, hals of oksel 5. Onverklaarbare pijn
gerelateerd nieuws
Onderzoek naar vroege kankertest via het bloed haalt vlot 900 miljoen dollar op
Pil kan je tot 30 jaar lang beschermen tegen kanker
Kenniscentrum pleit voor vier tot zeven ziekenhuizen voor zwaargewonde patiënten
Deryn Blackwell was amper tien jaar oud toen bij hem leukemie werd vastgesteld. Achttien maanden later bleek de Britse jongen ook aan een tweede vorm van kanker te lijden. Deryn leek ten dode opgeschreven, tot zijn moeder uit pure wanhoop het kind enkele druppeltjes cannabistinctuur begon te geven. Tot ieders verbazing werd de jongen beter.
Bij Deryn werd in 2010 leukemie vastgesteld. In 2011 werd bij de jongen ook Langerhans celsarcoom vastgesteld: een erg zeldzame vorm van kanker. Hij was de enige persoon ter wereld die aan beide ziektes tegelijkertijd leed.
In haar boek 'The boy in 7 billion' beschrijft zijn moeder Callie de lange lijdensweg van haar zoon en hoe cannabis onverwacht bijdroeg tot zijn fenomenaal herstel.
Pijnstiller Deryns ziekte ging gepaard met veel pijn. Maar na meer dan drie jaar in het ziekenhuis, hielpen zelfs de allerzwaarste pijnstillers niet meer.
Op het internet las Callie over het bestaan van Bedrocan: een pijnstiller op basis van cannabis. De dokter vermoedde dat het middel wel zou kunnen werken, maar omdat het nog niet was goedgekeurd voor toediening aan kinderen, kon ze het niet voorschrijven voor Deryn.
Ondertussen ging Deryns toestand verder achteruit en de zoveelste beenmergtransplantatie was mislukt. De artsen waarschuwden ervoor dat de jongen op palliatieve zorgen zou belanden als er binnen twee weken geen verbetering was.
"We namen een beslissing waarvan veel ouders die dit lezen, zullen huiveren - en dat deed ik ook," schrijft Callie in haar boek. "Ik had immers nog nooit iets positiefs zien voortkomen uit het roken van cannabis en in de periode waarin ik zelf in nachtclubs werkte, waren illegale drugs mijn vijand. Maar als het mijn lieve jongen kon helpen om aan zijn dagelijkse marteling te ontsnappen, was ik bereid het te proberen."
Samen met Deryns vader Simon kocht Callie de cannabis, een rijstkoker en plantaardige glycerine. Daarmee maakte ze een tinctuur die geschikt was om er een e-sigaret mee te vullen. Die gaf ze aan haar zoon.
"Na tien minuten zei Deryn dat de pijn een beetje was afgenomen en dat hij zich meer ontspannen voelde: de woorden die we wilden horen," vertelt ze.
Palliatieve zorgen Maar de oplossing was van korte duur. De pijn bleef terugkomen en tegen eind 2013 verbleef Deryn op de afdeling palliatieve zorgen waar hij zijn eigen begrafenis plande. Daar werd hij op een nacht wakker en vertelde hij aan zijn moeder dat hij geen morfine meer wilde. "Het geeft me het gevoel alsof ik hier niet ben," zei de jongen.
Callie kon het lijden van haar zoon niet aanzien en besloot om hem een kleine hoeveelheid cannabistinctuur onder de tong toe te dienen. Ongeveer een half uurtje later was de paniekaanval van de jongen verdwenen en voelde hij zich op zijn gemak.
"De komende dagen was het mijn prioriteit om hem te laten sterven met al zijn (lichamelijke en geestelijke) vermogens intact, dus wanneer Deryn ergens iets voelde, dan gaf ik telkens 5 milliliter van de tinctuur onder zijn tong en na een paar minuten voelde hij zich weer goed. Zijn mond, vingers, maag, tandvlees, tong, heupen, knieën, benen en rug deden al zolang ik me kon herinneren pijn, dus dit was gewoonweg fantastisch," aldus de moeder.
De toestand van Deryn werd steeds beter: hoewel de jongen in geen beenmerg meer had en zijn immuunsysteem zo goed als onbestaande was, was zijn lichaam er toch in geslaagd om drie zware infecties, waaronder een aan zijn hand, te overwinnen.
Voor Callie is er maar één verklaring: de cannabis heeft haar zoon erbovenop geholpen.
Even later bracht een dokter van de afdeling het goede nieuws: "We zijn er niet langer van overtuigd dat Deryn aan het sterven is."
Deryn mocht de afdeling palliatieve zorgen verlaten. Na vier jaar afwezigheid ging hij weer naar school. De jongen is nu zeventien en stelt het prima.
"Elke keer wanneer ik naar Deryn kijk, word ik herinnerd aan mijn mirakelkind en ik weet diep in mijn hart dat wat de toekomst ook voor ons in petto heeft, we het aankunnen. Dat doen we altijd," concludeert Callie.
gerelateerd nieuws
Duitse overheid gaat wiet kweken
"Ze zijn helemaal koud": jonge kinderen bellen in paniek noodnummer als ze ouders levenloos in slaapkamer vinden
Kustwacht Taiwan neemt recordhoeveelheid ketamine in beslag
"Ik wil mijn mama." Hawra' mompelt de woorden terwijl ze in de armen van haar grootmoeder Aliya ligt. Haar mond beweegt amper, haar gezicht zit onder de schrammen en de brandwonden op haar keel en been moeten nog genezen. In één oog zitten granaatscherven, het andere houdt ze dicht vanwege de pijn. Dokters kunnen niet voorspellen of het meisje van 4,5 jaar oud ooit nog deftig zal kunnen zien. "Ik denk eraan om te sterven", snikt Aliya voor de camera van CNN. "Alles beter dan zo'n leven. Hawra was vroeger een kleine bloem, ze was constant aan het lopen en spelen. Nu heeft ze geen moeder en geen ogen meer."
De kleuter raakte zwaargewond bij de luchtaanval op 17 maart in Mosoel, haar moeder zou een van de vele bombardementen van de coalitie die dag niet overleven. Officieel zijn er toen 141 dodelijke slachtoffers gevallen, maar in realiteit ligt dat cijfer waarschijnlijk nog hoger. "Er liggen nog veel lichamen onder het puin", weet de Iraakse kolonel Mohammad Shumari. "Het was gewoon een massamoord", stelt Aliya onomwonden.
Brood bakken Ala'a Al-Tai, de vader van Hawra, weet nog perfect hoe het er die dag aan toeging. Via gaten in de muur kan er van het ene gebouw naar het andere gegaan worden. IS-strijders gebruiken die 'tunnels' om zich ongezien te verplaatsen. Met dertig personen -waaronder ook vrouwen en kinderen- zaten ze samen in één woning aan het eind van de straat. De moeder zou echter samen met Hawra' en nog twee familieleden naar haar eigen huis terugkeren om brood te bakken en meer kleren te gaan halen.
"Er hing overal stof" Net op dat moment begonnen de luchtaanvallen in alle hevigheid. "Er hing overal stof", aldus Ala'a. "Stenen en puin vielen op de woning waar we ons schuilhielden. Mijn moeder begon te roepen en vroeg om op verkenning te gaan."
Drie huizen -waaronder ook dat waar zijn geliefde op dat moment zat- waren met de grond gelijkgemaakt. Het enige wat hij nog hoorde, was het gehuil van zijn dochter zwakjes op de achtergrond. "Ze had een stuk muur over zich heen gekregen. Ik riep de naam van haar moeder, tante en nonkel, maar er kwam geen reactie meer."
"Nodig als levend schild" Toen Ala'a de kleine meid vanonder het puin trok, zag ze er pikzwart uit. De familie vroeg aan IS-strijders of ze mocht vertrekken om hulp te zoeken, maar botste op een njet: ze hadden hen nog nodig als levend schild. Een man stelde daarop voor om de kleuter simpelweg te vermoorden. "Ik kan haar doodschieten. Waarom wil je haar redden? Ze zal toch sterven", klonk het uit zijn mond.
"De volgende dag vond ik mijn vrouw", gaat Ala'a verder. "Ik heb haar lijk in een deken gewikkeld en ben weggegaan." Het zou nog drie dagen duren vooraleer de Iraakse troepen de buurt konden bevrijden. Pas dan kreeg Hawra' voor het eerst medische hulp. Ala'a kon nu ook eindelijk de lichamen van zijn drie dierbaren begraven.
MEER VAN HLN
Koningscobra drinkt water uit fles in kurkdroog India
"Die man terroriseert ons": honderd bewoners leven in angst voor agressieve buur
"Ontvoerder Maddie McCann gaat uiteindelijk praten"
"Ik moest 50 vrouwen per dag met de zweep slaan omdat ze geen sokken of sluier droegen"
video Spectaculaire beelden van een achtervolging in de Verenigde Staten. Niet van enkele boeven... maar van koeien. Zes runderen ontsnapten uit een slachthuis in St. Louis en zetten het verkeer in de buurt op stelten.
De politie had heel wat moeite om de koeien te vatten. Het duurde vier uur. Verschillende dierenrechtenorganisaties proberen de dieren nu te redden van slachting. Voor zeker één koe loopt de ontsnapping al goed af. Zij zou een plekje krijgen op een boerderij.
gerelateerd nieuws
Gladde wegen: varkens ontsnappen aan slachthuis, combi's slippen en trein mist geslipte bromfietser maar net
Agenten vangen ontsnapte 'Bambi' en zetten ze netjes achter in de combi
Het is een drukke boel bij stichting Dierenthuis in Almere, waar honderden dieren zijn opgevangen die door hun handicap of gedrag nergens kunnen wonen.
In het asiel worden ze flink in de watten gelegd: vandaag stond therapeutisch zwemmen op het programma. Daar zwommen niet alleen honden een rondje, maar ook twee varkens waagden een duik. Toen de hondjes er hun dagelijkse wandeling – in rolstoeltjes – op hadden zitten, was het tijd voor de frisse duik. Iedere donderdag komen de dieren er volledig tot ontspanning.
Bewoners aangehouden voor doodrijden overvaller Arnhem
Twee slachtoffers van een woningoverval in Arnhem gisteravond zijn aangehouden voor betrokkenheid bij een dodelijke aanrijding. Direct na de gewapende roof werd de overvaller op zo'n 70 meter van het huis doodgereden.
RedactieLaatste update:16:50
De overvaller kwam om het leven nadat hij was aangereden door een busje van de plaatselijke frietzaak Snack Attack. De wagen werd vermoedelijk bestuurd door de 34-jarige ondernemer Albert K. die net was overvallen. Een 32-jarige vrouw zou naast hem hebben gezeten.
Het busje was gisteravond rond 21.30 uur in de straat om een pizza te bezorgen, toen plotseling mensen uit het huis op nummer 2 kwamen rennen.,,Ze riepen om hulp en zeiden dat ze overvallen waren'', vertelt eigenaar Jimmy van de snackbar. Daarop stapte de medewerker van Snack Attack uit zijn wagen. ,,Vervolgens werd hij aan de kant geduwd en gingen de mensen die om hulp riepen met ons busje achter de overvaller aan'', stelt de eigenaar van de snackbar.
Tweede dader
Tijdens de achtervolging, schoot de overvaller meerdere keren op de snackwagen. De agenten vonden het lichaam van de overvaller op zo'n 70 meter van het overvallen huis. Bij de overval was mogelijk een tweede persoon betrokken. Of dat laatste inderdaad zo is, wordt nog onderzocht.
In Arnhem gaat het gerucht dat een Rolex-horloge van 30.000 euro de aanleiding voor de overval is. Die zou op de online verkoopsite Marktplaats te koop staan en van Albert K. zijn. K. is eigenaar van verschillende bedrijven in Arnhem. Onder meer de Primera in winkelcentrum Oostburgwal, een zonnestudio, een autohandel en een groothandel in bloemen en planten.
April Love & Love Letters In The Sand ..For the good times
April Love & Love Letters In The Sand
April love is for the very young Every star's a wishing star that shines for you April love is all the seven wonders One little kiss can tell you this is true
Sometimes an April day will suddenly bring showers Rain to grow the flowers for her first bouquet But April love can slip right through your fingers So if she's the one don't let her run away
Sometimes an April day will suddenly bring showers Rain to grow the flowers for her first bouquet But April love can slip right through your fingers So if she's the one don't let her run away
Love Letters In The Sand
On a day like today We passed the time away Writing love letters in the sand
How you laughed when I cried Each time I saw the tide Take our love letters from the sand
You made a vow that you would ever be true But somehow that vow meant nothing to you
Now my broken heart aches With every wave that breaks Over love letters in the sand
Don't look so sad, I know it's over But life goes on and this old world will keep on turning Let's just be glad we had some time to spend together There's no need o watch the bridges that we're burning
Lay your head upon my pillow Hold your warm and tender body close to mine Hear the whisper of the raindrops fallin' soft against the window And make believe you love me one more time
For the Good times I'll get along, you'll find another And I'll be here if you should find you ever need me Don't say a word about tomorrow or forever There'll be time enough for sadness when you leave me
Lay your head upon my pillow Hold your warm and tender body close to mine Hear the whisper of the raindrops fallin' soft against the window And make believe you love me one more time