“Ik kan tot 20 honden per dag verkopen en de grotere kramen kunnen meer verkopen”, zegt een handelaar in hondenvlees op de Chengnan markt in het Lingchuan district aan de stadsrand van Guilin. Niet alleen worden duizenden honden geslacht voor het hondenvleesfestival in de Zuid-Chinese stad Yulin, maar de hondenvleesmarkt is ook op andere manieren booming.
Elk jaar worden er wel 10 miljoen honden opgegeten. Velen werden gestolen of vergiftigd. Dit blijkt ook uit de wrede vondst, die Chinese inspecteurs deden. Op een boerderij vonden ze zes grote plastic tanks, waaruit het vreselijk stonk. Drie van de tanks waren gevuld met gemarineerd hondenvlees. In totaal hebben de inspecteurs 6,2 ton hondenvlees in beslag genomen. Zij vonden ook een groot aantal levende honden die gestolen waren. Bovendien zouden honden vergiftigd zijn en daarna verwerkt. In China is er een grote toename van het illegaal slachten van honden.
De huid van de honden wordt gebruikt voor schoenen in de lederindustrie en de meeste huiden die op markten worden verkocht zijn voornamelijk afkomstig van raszuivere honden, voor rijke klanten voor decoratiedoeleinden. De varkensvleescrisis in het land, die is veroorzaakt door de Afrikaanse varkenspest, heeft geleid tot een toename van de verkoop van honden- en kattenvlees aan marktkraampjes. Dierenrechtenactivisten, die in China strenge straffen opgelegd krijgen, luiden de noodklok over illegale slachtingen. Voordat hondenvlees op het bord belandt, worden de honden wreed gemarteld. Hoe meer pijn de hond lijdt, hoe meer adrenaline er in het lichaam vrijkomt. Dit zorgt ervoor dat het vlees taai wordt. Klanten vragen om taai vlees omdat ze ten onrechte geloven dat taai vlees de mannelijkheid van een man verhoogt. Dat honden en katten blijven lijden voor de vleeshandel blijkt ook uit het onderzoek van de dierenwelzijnsorganisatie Animal Equality. Zij vonden gekooide honden en katten die op elkaar gestapeld waren, en honden die geknuppeld en gedood waren met metalen staven.
Hondenhuiden zijn in heel China verkrijgbaar
China’s handel in vlees van honden en katten en in bont van honden en katten zijn nauw met elkaar verbonden. Slachthuizen hebben geen behoefte aan huiden en verwelkomen bontwerkers om de huiden van hen af te nemen, anders zouden zij zich van deze huiden moeten ontdoen.
De huid is een afvalproduct van de hondenvleesindustrie. Aangezien de huid van de honden goedkoop te verkrijgen is, gebruiken Chinese bedrijven ze voor de verwerking van leer. Duitse Doggen, Sint Bernards en Rottweilers zijn wegens hun grootte bijzonder in trek voor de productie van bont en leder uit China. De honden worden gegrepen met haken. Voordat hun kelen worden doorgesneden, worden hun huiden gevild. De huid wordt dan opgehangen om te drogen alvorens te worden gelooid. Gemiddeld beheert een dergelijk bedrijf 200 honden per dag. Het leer wordt gebruikt om handschoenen, riemen en zelfs tassen te maken. Nadat een hond is levend gevild en gedood, wordt de huid tegen groothandelsprijzen verkocht aan kledingfabrieken. Een fabriekseigenaar wordt met de woorden geciteerd: “Als de kleding binnen zes maanden niet wordt verkocht, stuur me dan een e-mail en dan kan ik nieuwe labels maken met de vermelding dat het nerts is”. Zie: De afschuwelijke praktijk van het levend villen van dieren voor hun bont en leer wereldwijd.
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat op markten voor levende dieren nog steeds honden en katten worden verkocht en geslacht voor vlees
Op 10 december 2020 bracht Animal Equality een nieuw onderzoek uit waaruit blijkt dat markten voor levende dieren honden en katten blijven verkopen en slachten voor vlees.
Dit is niet de eerste keer dat Animal Equality de wrede honden- en kattenvleesindustrie heeft onderzocht, maar met nieuwe beelden die in mei 2020 in China zijn verzameld, hebben ze opnieuw bewezen dat deze handel – net als het fokken van alle dieren voor consumptie – doorgaat en wreed is voor zijn dierlijke slachtoffers. In exclusieve beelden die met de hulp van lokale activisten in verschillende steden zijn verzameld, laat het onderzoek zien:
– Honden en katten in kooien worden op elkaar gestapeld.
– Honden die ter plaatse worden gedood en gevild om aan consumenten te worden verkocht in het zicht van andere dieren.
– Doodsbange katten schreeuwen en worden met geweld uit kooien gehaald met metalen tangen.
– Dieren worden geslagen en gedood met metalen staven.
– Honden- en kattenvlees wordt door verkopers bereid en uitgestald zonder de hygiënenormen in acht te nemen.
Hoewel de meeste mensen in China geen katten- of hondenvlees eten, worden in het land elk jaar meer dan 10 miljoen honden en 4 miljoen katten gedood voor consumptie.
De nieuwe video bevat ook beelden van eerdere onderzoeken naar de handel in honden- en kattenvlees, waar Animal Equality al sinds 2013 verslag over doet. Dankzij hun werk – en met de hulp van vele ongelooflijk moedige lokale activisten – zijn 33 handelaars in katten- en hondenvlees en één hondenslachterij door de autoriteiten gesloten, en is deze belangrijke kwestie onder de aandacht gebracht van miljoenen mensen over de hele wereld.
“De beelden die ons onderzoeksteam heeft kunnen verzamelen zijn werkelijk schokkend. Ondanks de internationale verontwaardiging blijven honden en katten lijden in China, slachtoffers van een wrede industrie. Deze dieren worden gewoonlijk ontvoerd uit liefhebbende gezinnen om vervolgens in kooien te worden gestopt en op gruwelijke wijze te worden afgeslacht. Het is nu tijd om voorgoed een einde te maken aan de handel in honden- en kattenvlees”, aldus Sharon Núñez, voorzitter van Animal Equality.
“Wij roepen de Chinese regering op om de consumptie van honden- en kattenvlees in het hele land definitief te verbieden. Onze internationale petitie heeft al meer dan 650.000 handtekeningen over de hele wereld verzameld. Teken en deel onze petitie om de grootste impact te hebben voor deze dieren”.
Voor meer informatie en om actie te ondernemen, ga naar animalequality.org.uk/act/dogs-cats