We kopen de helft meer vleesvervangers dan 2,5 jaar geleden, terwijl de verkopen van varkens- en rundvlees flink zijn gedaald en die van kip nipt zijn gestegen. Toch worden vleesvervangers niet goedkoper. Hoe kan dat?
In vergelijking met 2016 zijn we 9 procent minder varken, rund en wild gaan eten, maar daar tegenover staat een stijging van 2 procent bij kip, blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau IRI Nederland. Veel groter was de groei van de consumptie van vleesvervangers: 51 procent.
Wat opvalt is dat niet alleen vlees en kip duurder werden, maar dat dit ook geldt voor vleesvervangers. Met de forse groei van de omzet zou je verwachten dat vleesvervangers juist in prijs dalen.
Voor twee burgers van Beyond Meat betaal je bij Albert Heijn 5,99 euro. Vegetarische Kipstuckjes van de Vegetarische Slager kosten 3,67 bij de Jumbo, voor 160 gram. Voor 250 gram gemengd gehakt ben je bij Plus 1,62 euro kwijt.
Nog klein segment
In de gestegen prijs voor vleesvervangers zit ook de btw-verhoging, zegt Rini Emonds van IRI Nederland. Het lage tarief ging van 6 procent naar 9 procent. Maar dat verklaart niet alles.
De verkopen van vleesvervangers stijgen wel snel, maar het segment is nog klein, legt Nadia Menkveld, sectoreconoom van ABN Amro, uit. Producenten moeten volgens haar nog veel geld steken in innovatie.
Verder is er een aantal nieuwe spelers, zoals Beyond Meat, en die concurreren nog op andere zaken dan op prijs. Op een gegeven moment gaat de prijs ook meespelen in de concurrentiestrijd, maar nu gaat het meer om smaak en de structuur, denkt Menkveld.
'Marktaandeel moet veel verder omhoog'
Vleesvervangers zijn inderdaad relatief vrij duur, erkent Tiny Boekel, emeritus hoogleraar voedingsmiddelentechnologie aan de Wageningen University. Er is weliswaar steeds meer concurrentie, maar hij denkt dat het marktaandeel van vleesvervangers moet stijgen tot zo'n 20 procent voordat de prijzen omlaag zullen gaan.
De kostprijs van vleesvervangers zit minder in de prijs van grondstoffen, maar vooral in de kosten van machines waarmee de vleesvervangers worden gemaakt, denkt Boekel. Nu vormen vleesvervangers 4,5 procent van de totale omzet van vlees en vleesvervangers bij supermarkten, tegen maar 3 procent in 2016, blijkt uit de cijfers van IRI Nederland.
Marketing
Hij zegt wel dat het lastig is om wat te zeggen over de te verwachten verkopen. Boeren krijgen nu relatief weinig betaald voor vlees, zegt hij, maar hij verwacht dat de vleesprijs omhoog zal gaan. Dan wordt de prijsverhouding tussen vlees en vleesvervangers anders en dan krijgt de verkoop van vleesvervangers mogelijk een stimulans, denkt hij.
Daar staat echter tegenover dat als vlees duurder wordt, er mogelijk minder aanleiding is om de prijs van vleesvervangers te verlagen. Verder denkt Boekel dat de relatief hoge prijzen voor vleesvervangers mogelijk ook te maken hebben met marketing. Veel mensen die nu vleesvervangers kopen zijn eerder bereid bepaalde prijzen te betalen.
Vleesschaamte WERKT: Nederland kipt minder
Verkoop van vleesvervangers stijgt, vleesverkoop supermarkten daalt.
Wij willen niemand de karbonade van het bord kapen of de kiloknaller uit de mond stoten, maar op zich is dit gewoon goed nieuws: Nederlanders kopen minder supermarktvlees. De verkoop van vleesvervangers neemt al enkele jaren toe, maar nu begint de afname in biovlees ook zichtbaar te worden: in de eerste helft van dit jaar daalde de verkoop van kip met 0,4 procent. Varkens- en rundvlees daalden al langer in verkoop. Meer meer meer nieuws over sneue stalbranden, verstikte varkens, doordraaikuikens, afknipstaarten en afgevijlde koeienhoorns doen hun werk waarschijnlijk beter dan de aanhoudende hetzes in AD, Volkskrant, NRC en NOS Journaal tegen de Gewone Man (m/v) en zijn cordonbleu'tje bij de bloemkool, want De Echte Nederlander wordt vooral recalcitrant van dramneuzen die wel ff komen vertellen wat beter is voor ze. Bovendien vertelt het onderzoek niet of mensen stoppen met vlees eten, of hun vlees simpelweg niet meer uit de supermarkt halen.
Alhier promoten wij al langer de alternatieven van - bijvoorbeeld - koopeenkoe.nl (ook voor kip & varken), omdat die beesten geen ophokleed wordt aangedaan, ze langer en gezonder leven en niet worden volgepropt met antibiotica en andere troep. Vlees eten is namelijk helemaal geen probleem - het is de manier waarop ons consumptievlees voor supermarktverkoop in agrarische concentratiekampen wordt gekweekt, waar we best een beetje anders tegenaan zouden mogen kijken. Nou, en dat doen we dus ook. Nu die pokkemoslims (en de joden) nog hun martelmoord op offerdieren verbieden, want dat stukje vlees zouden wij als apostaten van alle religieuze dogma's graag van de gelovigen afpakken.
https://www.geenstijl.nl/5149065/vleesschaamte-werkt-nederland-kipt-minder/
Analyse VN-klimaatpanel
Minder vlees en duurzamer voedsel zijn vereisten als we de opwarming van de aarde willen beperken
Vrouwen planten zaadjes voor het herbebossingsproject in de Afrikaanse Sahel, eind juli dit jaar.
De opwarming van de aarde bedreigt de voedselvoorziening in de wereld. Met duurzamere vormen van landbouw kunnen we de schade beperken, zegt het VN-klimaatpanel in een rapport.
Het is nu ‘officieel’: we moeten veel minder vlees eten, minder voedsel verkwisten en zuiniger zijn op onze bossen. Want onze huidige vormen van landbouw, veeteelt en bosbouw dragen sterk bij aan de opwarming van het klimaat. En die opwarming bedreigt de voedselzekerheid in de wereld.
Dat staat in een speciaal rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, dat deze week bijeen is in Genève. De donderdag verschenen pil is de gezaghebbendste studie tot nu toe over de relatie tussen landgebruik en klimaat. Die zal een rol spelen bij klimaattoppen van de VN in New York in september en Santiago de Chili in december, waar de afspraken van het akkoord van Parijs concreet moeten worden uitgewerkt.
Om de opwarming van de aarde tot ruim onder de 2 graden te beperken, zegt het IPCC, moet de wereld op een veel duurzamere manier het land gebruiken en voedsel produceren. Anders komt (bij een nog steeds groeiende wereldbevolking) de voedselvoorziening in gevaar. Het panel onderstreept daarmee welbekende oproepen van milieugroeperingen en analyses van wetenschappers.
Natuurvriendelijke landbouw
We moeten een duurzamere, natuurvriendelijke landbouw ontwikkelen, minder vlees eten (veeteelt is een inefficiënte vorm van voedselproductie en een drijfveer achter ontbossing), en iets doen aan de enorme verspilling van voedsel: eenderde van de wereldvoedselproductie wordt verkwist.
Door minder vlees te eten en minder voedsel te verspillen, kan volgens het IPCC minstens eenvijfde van de wereldwijde jaarlijkse CO2-uitstoot worden teruggedrongen, oftewel 8 van de in totaal 37 gigaton CO2 per jaar (2018). Ook zouden zo op termijn miljoenen vierkante kilometers landbouwgrond kunnen worden vrijgespeeld, bijvoorbeeld om terug te geven aan de natuur.
Het VN-klimaatpanel adviseert regeringen (die het rapport ook hebben gesanctioneerd) en doet niet aan consumentenkeuzes. Die vloeien wel uit de adviezen voort. Tijdens de persconferentie gaven de IPCC-auteurs toe dat zij zelf minder vlees waren gaan eten. Alle kans dus dat overheden straks niet alleen zeggen dat we van het gas af moeten, maar ook van het vlees.
Vier manieren waarop we de opwarming van de aarde kunnen tegengaan
Het invloedrijk VN-klimaatpanel IPCC heeft in een groot rapport op een rij gezet hoe landbouw, veeteelt en andere vormen van landgebruik schadelijk zijn voor het klimaat. Dit is wat we er zelf aan kunnen doen.
Het rapport richt zich op de wisselwerking tussen landgebruik en klimaat. Zo nemen bossen CO2 op, en komt bij het kappen ervan CO2 vrij. De huidige vormen van landbouw, bosbouw en veeteelt produceren 23 tot 37 procent van de door de mens veroorzaakte CO2-uitstoot. De natuur neemt omgekeerd eenderde van de CO2-emissies van fossiele brandstoffen op.
Vicieuze cirkel
Er is volgens het IPCC sprake van een vicieuze cirkel. De door de mens veroorzaakte klimaatverandering tast natuurlijke ecosystemen aan en bedreigt de voedselveiligheid, terwijl de onduurzame manier waarop mensen nu land en water gebruiken de klimaatverandering versterkt.
Het IPCC stelt vast dat de opwarming (gemiddeld nu al bijna 1 graad Celsius, boven land 1,5 graad) nu al leidt tot meer hittegolven, droogtes, zware regenval, bodemerosie en bosbranden. Hierdoor nemen oogsten af en slinkt de voedselwaarde van gewassen. Ook krimpt de hoeveelheid landbouwgrond door verdroging en verwoestijning, nog eens versterkt door overexploitatie.
De gevolgen daarvan zijn volgens het IPCC al zichtbaar: voedsel wordt duurder, schaarser en minder voedzaam. Als de opwarming doorzet, kan dit na 2050 leiden tot voedseltekorten, hongersnoden, toenemende migratie en conflicten. De wereld telt nu al 820 miljoen mensen met ondervoeding (en 2 miljard met overgewicht).
Hoewel de bedreigingen van de voedselzekerheid door de opwarming dus toenemen, wil het IPCC geen doemverhalen propageren. De auteurs benadrukken dat we de klimaatcrisis kunnen helpen inperken door aanpassing van onze manier van eten, voedsel verbouwen en bossen beheren.
Vitale rol voor de bossen
Het rapport benadrukt vooral het belang van de bescherming van bossen. Bossen zijn een belangrijke opslag van CO2 en spelen een vitale rol in het klimaatsysteem. Alle reden dus de toenemende ontbossing (bijvoorbeeld in het Braziliaanse Amazonegebied sinds het aantreden van president Jair Bolsonaro) tot staan te brengen en massaal te gaan herbebossen. Dit kan volgens het IPCC tot 5,8 gigaton per jaar aan CO2-uitstoot compenseren.
Het IPCC is intussen over één ding glashelder: als we de opwarming van de aarde onder de nog relatief hanteerbare 2 graden willen houden, kan dat alleen door de uitstoot van broeikasgassen over de hele linie zo snel en zo drastisch mogelijk terug te dringen, te beginnen met die van verkeer en industrie.
Gratis e-book: Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050?
Eten we in 2050 kweekvlees of krekels? Wat zijn de spannende initiatieven op het gebied van voedsel? En hoe draag je zelf bij aan een betere wereld? Het zijn onderwerpen die aan bod kwamen tijdens ons project de Voedselzaak. De beste artikelen bundelden we in een e-book dat u hier gratis kunt downloaden.