Ik ben Leny, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Bosheks.
Ik ben een vrouw en woon in Planeet Aarde (Nederland) en mijn beroep is Medisch Entomoloog, Imker, Wiccan en Lichtwerker .
Ik ben geboren op 22/05/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Flora Fauna Muziek Wetenschap.
Meer dan een halve eeuw heb ik een dierenopvang ( Stichting/TAO Foundation) https://taofoundation.international/nl/ voor dieren die niemand meer wil hebben. Werk als ARA(Animal Rights Advocate) voor de dieren die geen stem hebben.Dieren/Cyber activist.
V
To see a world in a grain of sand And a Heaven in a wild flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an hour.
~be who you are and say what you feel because those that matter... don't mind... and those that mind... don't matter..
Nice to see you here.㋡
I am a Wild Earthling.
I do not identify with illusory (and illegitimate) nation-state constructs nor do I require such constructs to verify and validate the legitimacy of my existence.
An infiltrator and subverter of institutions of indoctrination,an anti-authoritarian and an insurgent anarchist, and gravitate towards insurrectionist and anti-civilization tendencies. It's just a matter of whose.
Anti New World Order! "for our children, and our children's children"
I am a seeker, searching for truth, special behind the lies that the Goverments try to tell us.
Do not believe everything, discover your own truth!!
And please do not alowed that they take advantage of you.
Open your eyes!
Take care my friends Stay Wild & Free.. !
Tree Teardrop
X
Dropbox
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
Childhood is within me, It stalks me everywhere I go.
It makes me want to head back, To turn around, and go home.
Mijn Kinderziel
Kind zijn is verwondering
Om dagelijkse dingen
Kind zijn is verdriet hebben
En even goed nog zingen
Kind zijn is de waarheid spreken
Net als dronken mensen
Kind zijn is verwachtingsvol wachten
Op het uitkomen van wensen
Kind zijn is veel dromen
En die dromen ook werkelijk beleven
Kind zijn is een snel gevulde hand
En die dan al delend weg geven
Kind zijn is groeien en bloeien..
Koop je artikelen in mijn winkeltje,
dan support je de dieren.
De totale opbrengst
gaat naar de opvang !
https://taofoundation.international/
Bosheks
Liefde en Respect voor Alles wat Leeft ! SAFE THE PLANET !
01-08-2017
De natuurlijke bestrijding van vogelluizen ( bloedmijten) en de Varoa mijt bij bijen !
De natuurlijke bestrijding van vogelluizen ( bloedmijten) !
Er is momenteel veel te doen over de eieren die besmet zijn met een bestrijdings middel dat schadelijk is .
Bloedmijten zijn kleine diertjes met 8 pootjes, die je met het blote oog nog net kan zien .
Ze zijn met bestrijdingsmiddelen moeilijk te bestrijden omdat ze zich overdag heel goed verstoppen in de kleinste hoekjes en kiertjes.
Deze ectoparasieten komen 'snachts te voorschijn om zich vol te zuigen met bloed .
Als vogel- en reptielhouder krijg je ook te maken met bloedluis .
en als ( medisch) entomoloog ga je dan zoeken naar een ongevaarlijk maar werkzaam middel.
Een zeer goed werkend middel zijn roofmijten .
Deze zoeken de bloedmijten op, ook in de kleinste kiertjes . Ze zijn ongevaarlijk voor mens en dier en heel effectief .
Hier is te zien dat Dutchy's een Varoamijt hebben aangevallen. De Varoa is in de kop gestoken door de roofmijt, waarbij de roofmijt hem een dodelijk gif heeft toegediend.
Hier is een Dutchy bezig om een bloedmijt te doden. Het donkere exemplaar is de parasiet, de lichte de roofmijt.
Dutchy's ®
Dutchy’s® zijn roofmijten uit de familie Laelapidae en komen in grote delen van Europa vrij in de natuur voor. Ze leven in de grond en jagen daar op allerlei bodemorganismen. Wanneer we deze roofmijten uitzetten in dierenverblijven worden ze felle bestrijders van o.a. bloedmijten. Ze jagen de hele dag achter hen aan en doden ze om ze vervolgens op te eten. Het is een kwestie van tijd; de roofmijten komen vrijwel altijd als winnaar uit de bus.
Levenscyclus van Dutchy's Dutchy’s® zijn ongeveer 1 mm groot. Ze hebben een druppelvormig lichaam, zijn licht van kleur en heel beweeglijk. Ze voeden zich met allerlei organismen, zoals de larven van kleine muggen, springstaarten en verschillende soorten mijten, waaronder ook bloedmijten. De eieren worden in de grond of op een andere geschikte plaats afgezet. Na enkele dagen komen hier de larven uit, die na een aantal vervellingen uiteindelijk volwassen roofmijten worden. Dutchy’s® eten gemiddeld 5 bloedmijten per dag. Wanneer we ze tijdig in zetten zullen ze vaak de ontwikkeling van een plaag voorkomen. Ze zijn ook in staat om flinke aantastingen te bestrijden, maar dan moeten er meerdere roofmijten worden uitgezet.
Wanneer u Dutchy's® heeft ingezet kan het zijn dat u gedurende een periode van een aantal dagen meer bloedmijten gaat waarnemen. Dit komt doordat de bloedmijten door de roofmijten uit hun schuilplaatsen worden verdreven. De roofmijten zullen echter achter hen aan blijven jagen waardoor dit effect na een korte periode weer verdwijnt. Dutchy's® zijn tevens in staat een periode van voedselschaarste te overleven. Er vindt dan alleen geen voortplanting plaats. Ook eten ze elkaar op als dat nodig is. Ze doen niets met onze dieren. Bij blijvend voedselgebrek sterven ze na enkele weken uit. Een volwassen roofmijt leeft gemiddeld 6 weken.
Leefmilieu van Dutchy's Dutchy’s® leven bij voorkeur bij een temperatuur van 15 tot 28 ºC. Wanneer de temperatuur onder of boven deze waarden komt gaan ze over in een rustfase. Ze wachten dan rustig af tot de omstandigheden beter worden en gaan dan vervolgens weer op jacht. Wanneer ze worden blootgesteld aan vorst zullen ze vrijwel allemaal afsterven.
Wanneer de roofmijten aangeleverd worden zitten ze verpakt met een hoeveelheid humusrijk strooimateriaal. Dit materiaal kan besteld worden in flesjes of in Mite Booster patronen. Er zijn flesjes van 2500 stuks, 5000 stuks en 10.000 stuks. De Mite Booster patronen hebben een vaste hoeveelheid roofmijten.
Wanneer je het materiaal met daarin de Dutchy's met een loepje bekijkt zie je de roofmijten tussen de korreltjes bewegen. Het is de bedoeling dat de Mite Boosters horizontaal worden opgehangen. Daarbij is het van belang goed de handleiding te volgen m.b.t. het aantal Mite Boosters wat u dient te gebruiken. Over het algemeen kunnen we stellen dat de Mite Boosters het meest effectief zijn, maar in sommige gevallen kan het ook nuttig zijn om los materiaal vanuit de flesjes te gebruiken. Zo is het bij vogels erg zinvol om in het broedseizoen af en toe in elk nestje een dopje roofmijten te verdelen. Zo krijgen de eventuele bloedmijten geen kans om de jonge vogeltjes aan te tasten. Met name bij Kanaries kan deze werkwijze zeer zinvol zijn, omdat de aantasting daar vaak via de nestjes plaats vindt. Ook in vochtige terraria kan men het materiaal uit de flesjes gebruiken om het in hoopjes in het terrarium te verdelen. Het is dan wel van belang dat het materiaal enkele weken niet uit kan drogen. In het materiaal bevinden zich naast enkele volwassen roofmijten ook veel eieren en larven. Wanneer het materiaal wat vochtig blijft zullen deze zich allemaal kunnen ontwikkelen en de strijd aan gaan met aanwezige parasieten. Voor de exacte manier van uitzetten en de doseringen verwijzen wij u naar de specifieke gebruikershandleidingen.
Kippen / hoenders
Bij kippen wordt de plaag van bloedmijten zo goed als altijd veroorzaakt door de rode vogelmijt / bloedmijt Dermanyssus gallinae.
Algemeen over rode bloedmijten De rode vogelmijt (Dermanyssus gallinae) is een ectoparasiet, die in de volksmond ook wel "bloedluis" wordt genoemd. Hij komt algemeen voor bij vogelsoorten, zoals duiven, kanaries en kippen. In de professionele pluimveehouderij is het een grote plaag, waarvoor maar weinig bestrijdingsmogelijkheden zijn. Doordat de mijten veelvuldig bloed drinken krijgen de aangetaste dieren bloedarmoede en zijn ze veel vatbaarder voor ziekten. Ook is de mijt in staat om zelf ziekten over te brengen. De bloedmijt kan zich zeer snel voortplanten en kan daardoor uitgroeien tot een enorme populatie. Door de veelvuldige bloedafname leidt dit tot verzwakking van de kippen, met als gevolg mogelijke sterfte.
Algemene kenmerken Een volwassen bloedmijt is ongeveer 1 mm groot, heeft 8 poten en is donkerrood van kleur.
Per dag kan een vrouwelijke bloedmijt wel 3 tot 7 eieren leggen, die ze verstopt in allerlei naden en kieren. Afhankelijk van de temperatuur komen de eieren na 1 a 2 dagen uit. Wanneer de omstandigheden niet ideaal zijn kunnen de eieren maandenlang, tot soms wel twee jaar blijven liggen. Ze komen dan pas uit wanneer het klimaat voor hen weer beter is. Op deze wijze kunnen de bloedmijten zonder problemen overwinteren. Voordat de mijt volwassen is doorloopt hij een aantal nimfenstadia, een soort larve die steeds een andere gedaante aanneemt. Bloedmijten kunnen maximaal een half jaar oud worden en kunnen maandenlang zonder voedsel leven.
Leefwijze van de mijten Ze leven in de directe omgeving van de kippen. Ze houden zich op in het kippenhok, waar ze zich overdag verstoppen in naden en kieren. Ze zijn lichtschuw en komen pas tevoorschijn als het donker is. Ze betreden dan hun gastheer en zuigen door middel van een speciale zuigsnuit bloed af bij de rustende kippen.
Symptomen van aantasting door bloedmijt Het is belangrijk dat een bloedmijtaantasting zo vroeg mogelijk wordt ontdekt. Controleer daarom regelmatig het hok op de aanwezigheid van mijten, door goed de naden en kieren te bekijken. Een goede controleplaats is de onderkant van de zitstok bij de uiteinden. U kunt zo een aantasting in een redelijk vroeg stadium ontdekken. Je kan ook een controlebuisje ophangen in het hok. In dit buisje zit een stukje karton waar de mijten graag tussen kruipen om de dag in het donker door te brengen. Wanneer dit buisje een nacht onder de zitstok heeft gehangen van de kippen, kunt u de ochtend erna controleren of er mijten in dit buisje zitten.
Ook bij bijen kunnen we de roofmijten in de strijd gooien !Varoamijt
Schadelijke mijten in bijenvolken zorgen voor grote problemen. Dit is al vele jaren het geval en zal ons ook de komende decennia bezig houden. De Varoamijt is in staat om, wanneer hij niet in de hand wordt gehouden, een volk dusdanig te verzwakken dat het de winter niet zal overleven. Om die reden worden er vele middelen gebruikt om de mijten te bestrijden. In de meeste gevallen zijn dit chemische middelen die via de onder of bovenzijden in het volk worden gebracht. De vraag die daarbij direct op doemt is wat er van deze middelen achter blijft in de honing. Wanneer we een vliegenplaag in huis hebben gebruiken we daar regelmatig spuitbussen tegen met chemische middelen. Op elke spuitbus staat te lezen dat het middel niet in de directe omgeving van voedingsmiddelen gebruikt mag worden, op zich een begrijpelijke en logische waarschuwing! Maar hoe zit dat dan met de middelen die we in een bijenkast gebruiken? Dit zijn toch ook chemische stoffen die in direct contact komen met ons voedsel? Wat blijft hiervan in de honing achter? Wordt hier wel voldoende over nagedacht voor we besluiten met dergelijke stoffen aan het werk te gaan?
Genoeg redenen dus om het over een andere boeg te gooien en de bestrijding van Varoamijten eens op een biologische manier aan te pakken. Dit kan met een methode die in de tuinbouw al tientallen jaren met groot succes wordt toegepast. Biologische bestrijding met behulp van natuurlijke bestrijders! Roofmijten die de Varoa's doden om zich er mee te voeden. Refona heeft hier reeds enkele jaren ervaring mee. Wij hebben in de afgelopen jaren vele proeven genomen en hebben onderzocht wat er mogelijk is. Dit blijkt veel meer te zijn dat we aanvankelijk hadden verwacht. Twijfel niet langer en kies voor de veilige en natuurlijk weg met Dutchy's.
Dutchy's® zijn roofmijten die als voedsel andere mijten op het menu hebben staan. Ze kunnen, afhankelijk van de omstandigheden, enige tijd in het Bijenvolk overleven en doen zich intussen tegoed aan de aanwezige schadelijke Varoamijten. De roofmijt zoekt zijn prooi op in alle kiertjes en gaten van het bijenvolk. Omdat de roofmijten de bijen geen schade berokkenen worden ze door de bijen met rust gelaten. Ze kruipen door het gehele volk en bezoeken daarbij met name de koelere delen van de kast. De ideale omstandigheden voor Dutchy's zijn een temperatuur tussen de 20 en 28 °C en een luchtvochtigheid van 70 % of hoger. Dit betekend dat de roofmijt het centrum van het volk zal mijden, maar gezien de resultaten betekend dit niet dat hij niet succesvol kan zijn.
De verspreiding in het volk geschied door de verspreiding van de mijt zelf. Hij loopt over en door de raten en blijft hier niet op kleven. Ook kan hij zich laten verplaatsen door mee te liften op de werksters. Hierdoor kan hij dus ook in het warme centrum van het volk belanden. De verwachting is dat hij zich daar snel uit de voeten zal maken en de koelere delen van de kast op zal zoeken, maar dit is nog niet met zekerheid vastgesteld. Over de leefwijze van de roofmijten in de kast valt dus nog een hoop te leren en te onderzoeken.
Normaal gesproken leven Dutchy's in de bodem. Daar voeden ze zich met allerlei organismen, zoals insecten, nematoden (aaltjes) en andere mijten. Hij plant zich voort door middel van eieren die in de vochtige grond worden afgezet. Het valt te betwijfelen of deze eieren in een bijenvolk tot ontwikkeling zullen komen. Onze inschatting is dat dit niet gebeurd, want wanneer er met het inzetten van Dutchy's wordt gestopt zien we de aantallen Varoa's in de periode daarna plotseling stijgen. Dit geeft aan dat er geen roofmijten meer actief zijn en daaruit kunnen we afleiden dat er in de kast geen reproductie plaats vind.
Hoe gaan de Dutchy's precies te werk
De roofmijten zijn ongeveer 10 keer kleiner dan de Varoa. Dit lijkt dus een ongelijke strijd. Toch is de roofmijt in staat om een Varoa te doden. Wanneer hij een Varoa heeft ontdekt zal hij eerst enkele keren omzichtig om zijn prooi heen bewegen. Daarna grijpt hij hem plotseling bij zijn kop en steekt hem met zijn stilet. Vervolgens dient hij zijn prooi wat gif toe waardoor de Varoa sterft. Daarna drinkt hij wat vloeistof uit zijn prooi en laat hem verder liggen. Door deze werkwijze heeft hij snel weer honger en zal hij zich op een nieuwe prooi richten. Soms zien we ook dat de roofmijten samen werken en gezamenlijk een prooi aanvallen. Feit is in ieder geval dat de Varoa geen schijn van kans heeft tegen zijn veel kleinere belager. Als de roofmijt hem gevonden heeft gaat hij er aan!
Het in de kast brengen van de Dutchy's geschied door het gebruik van een speciaal voor dit doel ontworpen uitzetsysteem; de Refona Mite Booster.
Dit is het Mite Booster systeem. In het witte patroon bevindt zich het kweekmateriaal met de roofmijten.
Dosering van de Dutchy's® Om te kunnen berekenen hoeveel Mite Boosters er in een dierenverblijf nodig zijn gaan we uit van een aantal verschillende situaties. In een terrarium geschiedt de berekening simpelweg naar inhoud. Bij een kippenhok gaan we uit van een minimum van 3 Mite Boosters voor de eerste vierkante meter. Voor elke extra vierkante meter komt daar 1 Mite Booster bij. Voor een kippenhok van 4 vierkante meter heeft u dus 6 Mite Boosters nodig. Bij volierevogels gaan we uit van de inhoud van de broedkooien. In de onderstaande tabel kunt u zien hoeveel Mite Boosters u bij de verschillende broedkooien wij u adviseren te gebruiken. We gaan er in deze berekening wel vanuit dat alle broedkooien aaneengesloten staan. Is dit niet het geval dan zal elk blok van kooien appart berekend moeten worden. Bij een blok van 24 kooien van 40 x 40 cm heeft u dus 3 Mite Boosters nodig. Bij 2 blokken van 12 kooien adviseren wij er 2 per blok, dus in totaal 4! Heeft u de benodigde hoeveelheid berekend! Geef dan uw bestelling op via onze webshop. In de verschillende handleidingen per diersoort treft u ook de specifieke uitzettabellen aan. Het totaaloverzicht vind u ook in de handleidingen van de Mite Booster.
Controle Om te controleren of, en hoe groot de bloedmijt aantasting is kunt u bij Kippen en volierevogels gebruik maken van controlebuisjes. Dit zijn kleine stukjes PVC buis met daarin opgerold een stukje golfkarton. De bloedmijten gebruiken de ruimte tussen de golfjes als schuilplaats als ze van hun nachtelijke tochten terug komen. Door wekelijks de kartonnetjes er uit te halen en te controleren kunt u op een eenvoudige wijze zien of er bloedmijten aanwezig zijn, en zo ja, in welke mate. Op de foto's hierboven ziet u drie verschillende niveau's van aantasting. Bij het laagste niveau zal de schade aan de dieren nog beperkt zijn, maar bij de beide andere niveau's ondervinden de dieren veel last van de aantasting. In onze webshop kunt U setjes met deze controlebuisjes en extra kartonnetjes bestellen.
Gebruik chemische middelen i.c.m. roofmijten Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kort voor of na het inzetten van Dutchy’s® wordt afgeraden. Deze stoffen werken nadelig op de populatieontwikkeling van de roofmijten en kunnen er zelfs voor zorgen dat deze geheel afsterven, zodra ze met de restanten van deze stoffen in aanraking zijn gekomen. Het is verstandig om na het gebruik van deze middelen een wachttijd van minimaal 6 weken in acht te nemen alvorens Dutchy’s® uit te zetten. Wanneer we nestjes ophangen in vooraf behandelde vogelkooien is dit geen probleem, als de nestjes dan maar onbehandeld zijn. Het is wel verstandig om de roofmijten dan alleen in de nestjes uit te zetten.
Brand in dierenasiel:Met gevaar voor eigen leven sleurden vrijwilligers de deels verbrande doodsbange dieren naar buiten
Veel dieren hebben het niet overleefd en velen zijn (zwaar) gewond.
Hulp is nu heel hard nodig!
Vuur… mens en dier zijn er doodsbang van. Een regelrechte nachtmerrie.
De snelheid waarmee het zich verspreidt, de enorme hitte en de onvoorstelbare pijn die het teweegbrengt… Het is de honden in de opvang van Margaritha in Sofia / Bulgarije overkomen. 60 dieren zaten er in haar asiel. Ze was met enkele vrijwilligers aan het werk toen, door nog onbekende oorzaak, het dak vlamvatte en zich razendsnel verspreidde.
Margaritha reageerde zonder te denken, rende naar binnen en opende zo snel ze kon zoveel mogelijk hokken om de dieren de gelegenheid te geven te vluchten. Helaas waren vele dieren te angstig om zich uit de voeten te maken en drukten zich juist in de verste hoeken van de kennels. Met gevaar voor eigen leven pakten Margaritha en haar medewerkers de dieren op en sleurden ze naar buiten. Sommige honden waren zo van slag dat ze, eenmaal buiten, weer terug naar binnen renden met Margaritha. Terug de brandende hel in… De geur van verbrande lijfjes, de doodskreten van de stervende honden, hun gehuil van angst en pijn…. Terwijl wij dit verslag schrijven lopen ons de tranen over de wangen. Margaritha heeft het helaas aan den lijve meegemaakt. De brandweer was redelijk snel ter plekke maar binnen luttele minuten was het drama al voltrokken. De brandweer sloot onmiddellijk de toegang af om haar en de anderen tegen zichzelf te beschermen.
Margaritha moest nog behandeld worden in het ziekenhuis vanwege een rookvergiftiging. Maar meteen wilde ze weer terug. Terug naar de plaats waar haar honden haar zo nodig hadden. Deze ervaring zal haar leven voor altijd brandmerken. Letterlijk. Helaas bestaat er in Bulgarije voor haar geen slachtofferhulp en geen verzekering die de schade dekt. Ze staat voor een onnoemelijk zware opgave. Zullen wij als dierenvrienden in Nederland en België haar laten zien, dat wij met haar meeleven en een prachtig bedrag in een week tijd bij elkaar proberen te krijgen? Dat hebben zij en haar arme dieren wel verdiend!
Bij het schrijven van dit verhaal is nog niet duidelijk hoeveel honden precies zijn omgekomen. Er zijn dieren op de vlucht gegaan en nog niet terug gevonden. Ze lopen nu verward en in shock ergens rond. Er liggen nog dieren in een dierenkliniek. Enkele dieren in die kliniek zijn overleden omdat ze te zwaar verbrand waren. Die hebben gelukkig nu geen pijn meer… Haar hele leven heeft Margaritha in dienst gesteld van de honden die dankzij haar nog een nieuwe toekomst hadden. Wat rest zijn de herinneringen en de taak de getraumatiseerde dieren die het overleefd hebben op te vangen. Er is voorlopig een noodopvang ter beschikking gesteld waar de dieren even mogen verblijven. Maar het terrein moet helemaal worden ontruimd en opgebouwd. De foto’s spreken boekdelen. Opnieuw beginnen. Hiervoor is tijd, liefde en – helaas – geld nodig. De kosten zullen aanzienlijk zijn. Nu is het nog zomer maar weldra begint de herfst met regen en in november begint al de winter met sneeuw en kou in Bulgarije. Ze heeft nu alle hulp nodig anders is haar jarenlange werk voor niks geweest. Ze heeft behoefte aan alles, nu eerst financiële middelen om de eerste nood te lenigen.
Ook jullie steun heeft ze hard nodig. Help alsjeblieft met wat je kunt. Geld, een liefdevol gebaar of gewoon lieve woordjes, onderin deze pagina bij 'Reacties'. Laten we met ons allen laten zien, dat wij haar enorme liefde en inzet voor de dieren erg waarderen, zeker nu na deze ergste nachtmerrie voor haar en haar opgevangen dieren!
Ons bankrekening nummer is: NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. ‘Extra Hulpactie’ Of doneer via onderstaande knoppen:
In steeds meer Nederlandse huiskamer loopt een varkentje rond als lid van het gezin, een nieuwe huisdierenhype lijkt dan ook te zijn geboren!
Hoewel de keuze van een huisdier heel persoonlijk is. Zweert de een bij een kat of een hond, de ander gooit het over een hele ander boeg. Wie tegenwoordig helemaal hip wilt zijn, neemt een varkentje.
Een varken als vervanger van de hond, het ziet er schattig uit, toch waarschuwen eigenaren wel om er goed over na te denken van tevoren. Want hoewel varkentjes erg leuk zijn om te houden, het zijn strontenigenwijze beesten! Daar kwam onze verslaggever maandagmiddag achter bij Bea uit Amersfoort en Purkje uit Soesterberg.
NVWA waarschuwt voor consumptie besmette eieren: acuut gevaar
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten (NVWA) waarschuwt consumenten voor eieren met de code X-NL-40155XX en raadt aan deze niet te eten. Het gehalte van de schadelijke stof fipronil daarin is zo hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid.
Ruben KoenesLaatste update:22:04
De eieren waarbij de concentratie fipronil veel te hoog blijkt te zijn, komen van een pluimveedrijf uit Eck en Wiel. De stof werd ook bij tientallen andere pluimveebedrijven aangetroffen, maar vooralsnog niet in dergelijke concentraties. Er worden echter nog steeds monsters van bedrijven getest, de NVWA sluit niet uit dat er bij een andere bedrijven ook gevaarlijke hoeveelheden worden aantroffen.Op het moment worden eieren die schadelijk zijn voor de volksgezondheid uit de schappen gehaald.
Consumenten wordt geadviseerd om de producten weg te gooien. Verder wordt ouders aangeraden hun kinderen uit voorzorg geen eieren te laten eten die van bepaalde producenten afkomstig zijn. Op de website van de NVWA is het mogelijk om te kijken of je daadwerkelijk eieren met een te hoog fipronil-gehalte in huis hebt.
Grootschalig onderzoek
Bij zo'n 180 bedrijven is er sinds afgelopen woensdag getest op fipronil, waarbij op verschillende locaties ongeveer 600 monsters zijn afgenomen. Hoewel nog niet alle uitslagen binnen zijn, spreekt de NVWA inmiddels van 'een flink percentage' bedrijven waar besmette eieren zijn aangetroffen. Doordat nog niet alle uitslagen binnen zijn, wordt ook niet uitgesloten dat elders nog eieren worden aangetroffen die een acuut gevaar vormen voor de volksgezondheid.
,,Dit is heel schadelijk voor ons”, zegt een woordvoerder van het pluimveebedrijf waar de hoge concentratie is gemeten. ,,De toekomst is onzeker, het gaat heel veel geld kosten.” Volgens de woordvoerder is de informatie van de NVWA onvolledig. ,,Onze bruine eieren van onze vrije uitloopeieren zijn helemaal goed. Daar is niks mis mee. De witte eieren uit de stal moeten terug. Maar dat onderscheid maakt de NVWA niet. Schandalig.”
Gesloten
Eerder werden al zeven pluimveebedrijven gesloten op last van de NVWA. Toen was er echter nog geen sprake van een bedreiging voor de volksgezondheid, zo stelde het NVWA.
Van de groep getroffen pluimveehouders heeft inmiddels een deel zelf besloten om hun kippen te laten ruimen. Met deze verregaande maatregel hopen de bedrijven sneller weer open te mogen, omdat de schade per bedrijf oploopt tot duizenden euro's per dag.
Verboden middel
De zaak kwam aan het rollen nadat in België het verboden middel fipronil was aangetroffen. Deze stof is voor zowel mensen als dieren schadelijk. Voor de mens kan het middel irriterend zijn en leiden tot schade aan nier, lever of schildklier. De stof kan maanden in zowel een dier als de bodem blijven zitten. Via de kip komt het in het ei terecht.
Minister Schippers van Volksgezondheid verwijst voor afhandeling van de eiercrisis naar de waakhond.
Eicode van eieren met acuut gevaar voor de volksgezondheid X-NL-40155XX
Eicode van eieren met te hoog fipronil-gehalte voor kinderen X-NL-43113XX X-NL-43326XX X-NL-43835XX X-NL-42766XX X-NL-42071XX X-NL-43514XX X-NL-41679XX X-NL-43879XX X-NL-43640XX X-NL-42659X
Polen gaat toch door met kap oerbos ondanks uitspraak EU
Polen gaat toch door met kap oerbos ondanks uitspraak EU
Foto: AFP
Polen gaat gewoon door met de "beschermende" houtkap van het oerbos Bialowieza ondanks een uitspraak van de hoogste Europese rechter deze kap onmiddellijk te stoppen.
Dat zei een vertegenwoordiger van staatsbosbeheer maandag op een persconferentie met de Poolse minister van Milieu Jan Szyszko.
De houtkap is in strijd met de natuurbeschermingswetten en het vormt een ernstige bedreiging voor een gebied. Maar de Poolse regering houdt vol dat de houtkap nodig is om de verspreiding van schadelijke kevers tegen te gaan.
"De staatsbossen zijn verplicht om beschermende maatregelen te nemen. We moeten de beschermingsmaatregelen uitvoeren en dit is wat we doen", aldus Konrad Tomaszewski.
Misbruik
Critici voeren aan dat het grootste deel van de bomen dat tot nu toe is gekapt niet door die plaag was aangetast. Ze beschuldigen Szyszko ervan erop uit te zijn de houtkap te gebruiken om de economie in het gebied - een van de armste van Polen - een impuls te geven. Dat zal stemmen opleveren voor de PiS, aldus de critici.
Het bos wordt door VN-organisatie UNESCO gerekend tot het werelderfgoed. De Europese Commissie besloot eerder dit jaar Polen voor het Hof te dagen, nadat de Poolse regering de hoeveelheid hout die in het gebied gekapt mocht worden verdriedubbelde.
Bialowieza, dat op de grens tussen Polen en Wit-Rusland ligt, is een van de laatste oerbossen van Europa. Het herbergt de grootste kudde van Europese bizons en een verzameling unieke vogel- en insectensoorten.
Dreigend conflict
Het is niet de eerste keer dat de ultraconservatieve Poolse regering in de afgelopen maande in botsing is gekomen met de EU. Onder meer een poging om de regering verantwoordelijk te maken voor de benoeming van rechters van het Poolse Hooggerechtshof kwam het land op stevige kritiek uit Brussel te staan.
De Europese Commissie dreigt Polen zelfs het stemrecht bij Europese besluitvorming te ontnemen.
Zie ook: Waarom dreigt de Europese Commissie Polen stemrecht te ontnemen?
Take a piece of the sky Make it rain cherry wine Give her love give her life Give her mine
She's a child young and willing In a world that's unforgiving That in time takes all the living From your soul
I stand in the night with a silver sword Killing her demons beating em off her door Sleep baby don't you cry Daddy's got a worn-out lullaby And I live forever dark and damned To see you spend one minute In Wonderland
She can run free forever Still our blood runs us together I'll be there if she runs home For worse or better
I know you like Adam knew Eve Every tear you cry is a tear that I will bleed Sleep baby don't you cry Daddy's got a worn-out lullaby And I live forever dark and damned To see you spend one minute In Wonderland