Demissionair premier Mark Rutte zou doelwit zijn van een aanslag of ontvoering, bevestigen bronnen maandag aan het AD na berichtgeving van de Telegraaf. Hij wordt momenteel extra beveiligd door speciaal getrainde politiemensen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB).

De Telegraaf schreef maandagochtend dat de dreiging uit de hoek van de georganiseerde misdaad komt. Er zouden de afgelopen tijd zogeheten spotters in de buurt van Rutte zijn gesignaleerd. Dat zijn mensen uit het criminele milieu die bij liquidaties het beoogde slachtoffer in de gaten houden.

Bronnen van het AD hebben dit bevestigd. Volgens deze krant is informatie over een mogelijke aanslag eerder deze maand binnengekomen. "Die informatie nemen we zeer serieus", laat de bron aan de krant weten.

Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM), de instantie die voor het onderzoek naar de dreiging verantwoordelijk zou zijn, kan niks bevestigen. Ook de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) doen geen uitspraken over de veiligheid van de premier.

De Telegraaf schrijft dat de extra beveiliging van Rutte zichtbaar was tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van vorige week. Toen zat een beveiliger van de DKDB op "prominentere plek dan normaal" in de zaal.