Dierenmishandeling komt helaas regelmatig voor in Nederland. Daders die worden gepakt worden vaak eerst verhoord, om vervolgens een proces-verbaal aan hun broek te krijgen. Een rechter bepaalt vervolgens de hoogte van de straf.
Voor dierenbeulen gaat dat bijvoorbeeld om een waarschuwing, (flinke) geldboete of in ernstige gevallen zelfs gevangenisstraf. Als bijkomende maatregel kan de rechter op dit moment alleen een zogenaamd 'onzelfstandig houdverbod' opleggen. Dat houdt in dat het een voorwaarde is bij een voorwaardelijke straf. Haalt een veroordeelde in dat geval tóch een dier in huis, dan moet er bijvoorbeeld alsnog een geldboete worden betaald. Het houdverbod komt dan alleen wel te vervallen.
Levenslang
Om die 'maas in de wet' te dichten, ligt er op dit moment al een voorstel om een tijdelijk (10 jaar) houdverbod in te voeren. En dan echt als zelfstandige maatregel. Niet meer als een voorwaarde die gekoppeld is aan een geldboete. Daders zouden in dat geval niet meer onder het houdverbod uit kunnen komen.
Maar gister bleek dat de Tweede Kamer nog een stapje verder wil gaan. De PVV diende gister samen met de Partij voor de Dieren een voorstel in om dierenmishandelaars die vaker toeslaan een levenslang verbod op te leggen. Geen tijdelijk houdverbod, niet als onzelfstandige maatregel, maar letterlijk een levenslang verbod op het houden van dieren. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt dat voorstel.
Volgende kabinet
Iemand die geen voorstander is van de levenslange straf: Landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie). Volgens Hart van Nederland heeft zij de Kamer juist afgeraden het voorstel van de PVV en PvdD te steunen omdat de maatregel 'niet proportioneel' zou zijn.
Mocht het uiteindelijk wel komen tot een levenslang verbod voor recidiverende dierenbeulen, dan zal de uitvoering ervan worden doorgeschoven naar een nieuw kabinet.