Aziatische tijgermug
Aziatische tijgermug © ANP

Tropische tijgermug duikt nu ook op in Gelders dorpje

Meningen verschillen over het gevaar van de tijgermug

Na Weert kampt nu ook Aalten met de tijgermug. Bewoners zagen gekke gestreepte muggen rondvliegen en stuurden foto's van het beestje naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die sloeg alarm en stuurde omwonenden in een straal van 500 meter een brief om te waarschuwen voor de tropische mug.

Blijf op de hoogte

Iedere dag rond lunchtijd het belangrijkste nieuws van de ochtend, de mooiste fotografie en het gesprek van de dag? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Medewerkers van de NVWA struinen nu de wijk af op zoek naar broedplaatsen. Die worden ontsmet met een 'biologisch larvendodend middel'. Plassen stilstaand water in potjes, gieters of regentonnen moeten worden verwijderd. De rest van het muggenseizoen zullen er muggenvallen staan om te controleren of de gestreepte mug niet terugkeert.

Hoe de tropische mug, die ziektes als knokkelkoorts en zika kan overbrengen, in het Gelderse dorpje terecht is gekomen, is voor de NVWA een raadsel. Vaak reist ze mee in partijen bamboe of oude autobanden. Een aantal keer per jaar treft de NVWA bij bedrijven die daarin handelen tijgermuggen aan. In Aalten zijn geen bandenbedrijven of Lucky Bamboo-handelaars, de geliefde bamboesoort van de tijgermug.

Risico

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat eitjes van tijgermuggen wel degelijk besmet kunnen zijn met ziektes

Over het gevaar van de tijgermug verschillen de meningen. Het RIVM benadrukt dat het risico dat Nederlandse tijgermuggen tropische ziekten overbrengen gering is. De meeste muggen reizen als eitjes mee en die kunnen niet besmet zijn, zegt het RIVM. Ook de NVWA maakt zich niet zo'n zorgen. 'De beten van de Aziatische tijgermug, die voornamelijk overdag steekt, kunnen hinderlijk zijn', schrijven ze op hun website.

'Het RIVM loopt achter de feiten aan', zegt Bart Knols, muggenexpert van de Radboud Universiteit. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat eitjes van tijgermuggen wel degelijk besmet kunnen zijn met ziektes. Hij vindt het zorgelijk dat de mug sinds vorig jaar ook in woonwijken wordt aangetroffen in plaats van alleen op industrieterreinen. 'In woonwijken wordt niet gecontroleerd en zijn het alerte burgers die de mug moeten opmerken en melden.'

Strijd verliezen

Knols vreest dat de NVWA de strijd tegen de tijgermug gaat verliezen, zoals in een aantal Zuid-Europese landen al het geval is. 'En zijn al uitbraken in Parijs geweest. Hij rukt op noordwaarts, geholpen door klimaatverandering.' 

Als de tijgermug zich definitief vestigt in Nederland kunnen tropische ziekten, meegebracht door reizigers, zich mogelijk gaan verspreiden. In Portugal raakten in 2013 tweeduizend mensen besmet met knokkelkoorts. Een Venezolaanse bezoeker bracht de ziekte mee; de gelekoortsmug, een zusje van de tijgermug, verspreidde haar.

De NVWA kan niet uitsluiten dat er ook muggen zijn die levend de oversteek maken en zo tropische ziektes meebrengen. 'Wij monitoren alleen met muggenvallen. Wat wij aantreffen zijn muggen, niet de eitjes', zegt een woordvoerder. Niemand weet waar de muggen, die enkele weken in leven kunnen blijven, uit hun eitje zijn gekropen. 'Maar in Nederland zijn nog nooit ziekmakende virussen aangetroffen', verzekert de NVWA.