Kurkuma
Dit gele kruid bevat curcumine, een krachtig antioxidant dat ontstekingen in het lichaam tegen gaat. Verwerk de kruiden bijvoorbeeld in een latte, of voeg het toe aan een curry. Niet alleen gaat het ontstekingen tegen maar het geeft ook nog eens een mooie gele kleur af.
Gember
Je houdt ervan of niet maar gember geeft een gerecht echt smaak. Naast de smaak helpt het ook nog eens tijdens het verteringsproces en tegen misselijkheid. Gember kun je in verschillende soepen en wokschotels toevoegen. Of snijd de gember in stukjes en voeg het toe aan warm water voor een lekkere gemberthee.
Cayennepeper
Kan je gerecht wel een opkikker gebruiken? Strooi er dan wat cayennepeper over, een pittig kruid dat dankzij het bestanddeel capsaïcine in verband wordt gebracht met een lagere bloeddruk. Voeg een beetje toe bij winterse groenten, kip of vis, of meng door een glas warm water met citroen, gember en honing als winterthee.
Kardemom
Kardemom wordt ook wel koningin van de kruiden genoemd en is familie van gember. Kardemom past niet alleen bij hartige gerechten maar het kan ook prima gecombineerd worden met zoete gerechten. Combineer dit kruid met kaneel voor een winters mengsel. De flavonoïden in het kruid werken ontstekingsremmend en het bestanddeel cineol in het kruid werkt ontsmettend.
Kaneel
Kaneel wordt vaak toegevoegd aan zoete gerechten. De stoffen in het kruid hebben namelijk antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Kaneel zou ook ontstekingsremmend werken en het barst van de antioxidanten. Reden genoeg om het aan je koffie, smoothie of ontbijt toe te voegen. Kaneel kan ook aan hartige gerechten worden toegevoegd. Strooi het bijvoorbeeld over groenten en vlees tijdens het avondeten en geniet van een smaaksensatie.