Limburg is er de afgelopen jaren in geslaagd het uitsterven van diersoorten te voorkomen. Zo zijn bepaalde soorten padden, hamsters en muizen gered. De provincie laat volgende week woensdag tijdens een bijeenkomst in Maastricht zien hoe zij erin geslaagd is biodiversiteit in stand te houden.

Limburg kent diersoorten die elders in Nederland niet voorkomen, en is daarnaast toegangspoort voor soorten die na eeuwen ons land weer binnenkomen, zoals de wilde kat.

Daarnaast duiken in Limburg als eerste in ons land zuidelijke soorten op als gevolg van klimaatverandering, zoals de zuidelijke glazenmaker, een libellensoort.

Samenwerking

"Dankzij kweek- en fokprogramma’s is voorkomen dat soorten als geelbuikvuurpad, knoflookpad, hamster en eikelmuis uitsterven", zegt een woordvoerder van milieugedeputeerde Geert Gabriëls (GroenLinks). "En de provincie Limburg heeft met België samengewerkt om de teloorgang van de vroedmeesterpad daar een halt toe te roepen."

Limburg slaagt dankzij maatregelen erin uitsterven diersoorten te voorkomen
Limburg slaagt dankzij maatregelen erin uitsterven diersoorten te voorkomen© Aangeboden door RTL Nieuws

Om het leefgebied van soorten te verbeteren zijn maatregelen genomen zoals het terugbrengen van de ooit wijdverbreide betonbakken, vroeger gebruikt om vee in de wei van water te voorzien. Die zijn ook belangrijk als voortplantingsplek voor de geelbuikvuurpad.

"Maar ook het ophangen van nestkasten voor de eikelmuis of het herstel van bronpoelen voor de met uitsterven bedreigde vuursalamander. Aan veel van die uitvoeringsmaatregelen gaat gedegen onderzoek vooraf, om ze effectief te laten zijn", zegt de woordvoerder.

Industrieterrein

Bedreigde diersoorten komen niet alleen in beschermde gebieden voor, maar vaak ook juist daarbuiten, zoals op industrieterrein Chemelot. Dat maakt investeringen nodig in samenwerking met boeren, bedrijven en inwoners, zelfs over de provinciegrenzen heen.

De bijeenkomst aankomende woensdag is met tweehonderd deelnemers volledig volgeboekt. Onder meer natuurorganisaties, universiteiten, boerenorganisaties envertegenwoordigers van verschillende provincies doen mee.