Richard van Staveren met op de achtergrond zijn vader Koos.
Volledig scherm
Richard van Staveren met op de achtergrond zijn vader Koos. © Bas Booister

Scenario uit film De Marathon treft nu ook écht de garage

De Rotterdamse garage waar een deel van de succesvolle film De Marathon zich afspeelt, is op dramatische wijze ten onder gegaan. GarVak, dat in de film Garage Groteboer heet, blijkt onlangs na ingrijpen van de belastingdienst te zijn gesloten.

 

De film wordt nu een beetje werkelijkheid

Richard van Staveren
Volledig scherm
© anp

Het verhaal vertoont grote gelijkenissen met de film, die vanaf maart als musical in het Luxor Theater is te zien. De belastingdienst heeft de inboedel van het bedrijf verkocht, omdat eigenaar Koos van Staveren (73) met een belastingschuld kampte. Wat rest is een leeg pand, dat hij nu moet zien te verkopen. 

Tot overmaat van ramp heeft Van Staveren vorige week te horen gekregen dat hij aan kanker in zijn longen en lever lijdt. Eind deze maand hoort hij hoe de artsen zijn ziekte willen bestrijden.

In de film had Gerard, een van de hoofrolspelers die werd gespeeld door Stefan de Walle, een fikse belastingschuld en terminale slokdarmkanker. ,,De film wordt nu een beetje werkelijkheid'', verzucht zoon Richard van Staveren, die eveneens al zijn hele leven in de garage werkte. ,,We wisten dat mijn vader een belastingschuld had, maar dachten dat hij het netjes kon afsluiten als hij de garage zou verkopen. Wat wij als eenvoudige automonteurs niet wisten, was dat de belastingdienst daar niet op wacht en dan de inboedel verkoopt. Dat gebeurde vorige maand.''

Begrip
Ook de andere twee zonen Raymond en Martin werkten in het familiebedrijf. Hun vader deed dat al als 13-jarige jongen toen de garage nog Van Akkeren heette. Van Staveren nam de garage in 1969 over en breidde deze zelfs uit. Het familiebedrijf groeide uit tot een begrip, zeker nadat de film De Marathon er in 2012 werd opgenomen. 

De familie heeft het nu zwaar. De zonen hebben vanwege de executieverkoop geen recht op een ww-uitkering. ,,Ik zit nu nog in de ziektewet vanwege een operatie aan mijn arm'', zegt Richard van Staveren. ,,Ik heb 26 jaar ervaring als automonteur en heb al banen aangeboden gekregen. Maar dit is geen prettig einde van onze garage.''