Save the Children: Israël slaat en verwondt Palestijnse kinderen
Save the Children: Israël slaat en verwondt Palestijnse kinderen© Copyright ANP 2023

RAMALLAH (ANP) - De kinderrechtenorganisatie Save the Children waarschuwt dat van de honderden Palestijnse kinderen die jaarlijks worden gearresteerd en vastgehouden door het Israëlische leger, een grote meerderheid met geweld te maken krijgt.

Uit onderzoek van de ngo blijkt dat bijna negen op de tien kinderen worden geslagen, vaak met stokken of geweren. Vier op de tien houden verwondingen over aan hun arrestatie, zoals schotwonden of gebroken botten.

Volgens Juliette Verhoeven van Save the Children Nederland komen er elk jaar ongeveer vijfhonderd tot zevenhonderd kinderen in aanraking met het Israëlische leger. "Ze worden behandeld als beesten en beroofd van hun toekomst" zegt Verhoeven, die de afgelopen zes weken op de Westelijke Jordaanoever verbleef. Volgens haar is Israël het enige land ter wereld dat minderjarigen vervolgt in militaire rechtbanken, en "is er geen rechtvaardiging voor het slaan en naakt fouilleren van kinderen."

Save the Children stelt dat de meeste kinderen die in aanraking komen met het Israëlische leger daar jaren later nog trauma's aan overhouden. De helft van hen lijdt aan terugkerende nachtmerries en een nog groter deel heeft last van slapeloosheid. Voor de meeste Palestijnse kinderen is er slechts beperkte psychologische hulp beschikbaar.

Later op maandag komt ook de speciale VN-gezant voor mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden met een rapport over kinderen in gevangenschap. Eerder dit jaar riepen de VN Israël op om het geweld richting minderjarige Palestijnen te stoppen, nadat in enkele weken tijd zeven kinderen waren omgekomen.