Ik ben Leny, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Bosheks.
Ik ben een vrouw en woon in Planeet Aarde (Nederland) en mijn beroep is Medisch Entomoloog, Imker, Wiccan en Lichtwerker .
Ik ben geboren op 22/05/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Flora Fauna Muziek Wetenschap.
Meer dan een halve eeuw heb ik een dierenopvang ( Stichting/TAO Foundation) https://taofoundation.international/nl/ voor dieren die niemand meer wil hebben. Werk als ARA(Animal Rights Advocate) voor de dieren die geen stem hebben.Dieren/Cyber activist.
V
To see a world in a grain of sand And a Heaven in a wild flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an hour.
~be who you are and say what you feel because those that matter... don't mind... and those that mind... don't matter..
Nice to see you here.㋡
I am a Wild Earthling.
I do not identify with illusory (and illegitimate) nation-state constructs nor do I require such constructs to verify and validate the legitimacy of my existence.
An infiltrator and subverter of institutions of indoctrination,an anti-authoritarian and an insurgent anarchist, and gravitate towards insurrectionist and anti-civilization tendencies. It's just a matter of whose.
Anti New World Order! "for our children, and our children's children"
I am a seeker, searching for truth, special behind the lies that the Goverments try to tell us.
Do not believe everything, discover your own truth!!
And please do not alowed that they take advantage of you.
Open your eyes!
Take care my friends Stay Wild & Free.. !
Tree Teardrop
X
Dropbox
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
Bizar Zij 72, hij 19... En toch hebben ze de ware liefde bij elkaar gevonden in Maryville (Tennessee). Gary Hardwick stapte in het huwelijksbootje toen hij haar amper twee weken kende, inmiddels zijn ze bijna twee jaar getrouwd. “Ik ben volwassen voor mijn leeftijd en heb me nooit aangetrokken gevoeld tot jongere vrouwen”, klinkt het.
Opmerkelijk: Gary is nog jonger dan een van de kleinzonen van Almeda Errell. Toch is hij lang niet aan zijn proefstuk toe. De dame uit zijn vorige relatie telde... 77 lentes.
“Leeftijd is slechts een getal als je iemand graag ziet”, aldus Almeda. “Hij is nu al twee jaar lang mijn zielsverwant. We leerden elkaar kennen tijdens een verjaardagsfeest in een Chuck E. Cheese’s-restaurant. Ik keek in zijn ogen en werd stapelverliefd. Met hem wil ik de rest van mijn leven doorbrengen, dat wist ik meteen. Hij is inderdaad veel jonger, maar daar trek ik me helemaal niets van aan.”
“Chemie tussen ons is onvoorstelbaar” Voor Gary was het meteen liefde op het eerste zicht. “Haar prachtige blauwe ogen vielen in de smaak. En dan is er natuurlijk nog haar persoonlijkheid: ze lacht altijd, de chemie tussen ons is onvoorstelbaar. Vanaf de eerste dag heeft ze mijn hart veroverd. Ik heb niet het gevoel dat ik iets mis nu ik met haar getrouwd ben.”
Maar moest dat dan zo snel? “Iedereen heeft daar wel zijn gedacht over, maar wij wisten dat onze gevoelens oprecht waren. Onze ‘eerste keer’ vond tijdens de huwelijksnacht plaats. Een fantastische ervaring, we voelden ons diep met elkaar verbonden.”
“Zelfs toen ik dertien jaar was, voelde ik me al aangetrokken tot oudere vrouwen. Mijn grootmoeder is diegene die me grootgebracht heeft, gelukkig kan zij onze relatie nu aanvaarden.”
Geen contact meer met zoon Het leeftijdsverschil van 53 jaar zorgde alvast wel voor het nodige tumult binnen beide families. De zoon van Almeda heeft zelfs nog geen woord tegen haar gezegd sinds hij het bijzondere nieuws vernam. Haar kleinkinderen hebben zich inmiddels wel verzoend met Gary. “Ik heb hem één keer opa genoemd, maar toen was ik dronken”, grapt Aaron (22). “In mijn ogen is hij meer een vriend dan een grootvader. Ach, als mijn oma maar gelukkig is.”
“Hoe kan je hier nu tegen zijn?”, vraagt Indiana (17) zich af. “Voor mij was het in het begin ook een beetje vreemd. Maar we leven toch in de 21ste eeuw, zoiets zou geen belang mogen hebben. Mijn moeder kan er echter niet zo goed mee overweg: zij ziet haar eigen ma rondlopen met iemand die de leeftijd van haar kinderen heeft.”
Diep dal Almeda zat in een diep dal toen ze Gary leerde kennen. “Ik was 43 jaar getrouwd met mijn eerste echtgenoot Donald. Toen hij in 2013 stierf na complicaties als gevolg van suikerziekte bleef ik helemaal alleen achter. Ook mijn oudste zoon Robert stierf in die periode. Ik ging huilend werken, mijn collega’s bij Walmart vroegen wat er scheelde.”
Een van de gemeenschappelijke passies van Gary en Almeda is... filmpjes maken voor YouTube. Ze hebben er intussen al meer dan 51.000 volgers, tijd dus om speciaal voor hun fans nu ook pennen en bekers te verkopen met hun gezicht op. “We maken vlogs rond onze relatie en geven onze mening over bepaalde zaken. Volgens mij zijn we het koppel met het grootste leeftijdsverschil op YouTube.”
Wat de toekomst nog in petto heeft? “We willen mensen blijven inspireren. Leeftijd is echt maar een getal. Als je iemand graag ziet, moet je je hart volgen.”
Shaneque Thomas, een Amerikaanse vrouw van 21 jaar die zwanger is, vecht voor haar leven nadat ze werd neergeschoten door haar 3-jarige dochter. Het meisje had het wapen van haar vader gevonden in de auto, en was ermee aan het spelen.
Het drama gebeurde op een parking in Merrillville in de staat Indiana. De moeder zat vooraan in de auto, haar 3-jarige dochter en een 1-jarige zoon achterin. Getuigen vertelden aan de New York Daily Times dat de vrouw plots uit de auto strompelde en schreeuwde van de pijn, terwijl ze hevig aan het bloeden was uit haar maag. Het slachtoffer zou al minstens zes weken zwanger geweest zijn. Ze werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar zou intussen stabiel zijn.
Vader opgepakt
Het wapen behoorde toe aan Menzo Brazier (21), vriend van het slachtoffer en vader van het kind. De kleuter had het wapen gevonden in de auto en was er mee aan het spelen. De man werd opgepakt voor het in gevaar brengen van kinderen.
Bizar19 kilo kwijt in drie maanden: het harde labeur in de fitnesszaal en een streng dieet hebben Hunter Hobbs opnieuw een fraaie sixpack opgeleverd. De Amerikaan nam elke dag een foto, zodat u in een timelapsevideo van 55 seconden stap voor stap zijn evolutie kan volgen. “Dit is het zwaarste wat ik ooit gedaan heb”, klinkt het.
De ambitieuze doorzetter uit Norman (Oklahoma) begon met een gewicht van 92 kilogram. Hij startte het experiment omdat hij zelf benieuwd was in welke mate hij zou transformeren. Twaalf weken later wees de teller op de weegschaal nog 73 kilo aan.
Op het menu: vijf à zes keer gewichtheffen per week. Hij startte met het zware werk, naar het einde toe gebruikte hij lichtere gewichten en dreef hij het tempo op. Daarnaast werkte hij zich twintig à dertig minuten in het zweet met cardio. In de laatste maand schakelde hij op dat vlak nog een versnelling hoger, zijn buikspieren trainde hij twee of drie keer per week.
“Bijna geen alcohol: helemaal niet plezant” De strikte eetgewoonten maakten volgens Hunter echter het grootste verschil. Hij beperkte zich in die periode tot voornamelijk kip, zoete aardappelen, havermout, slaatjes, amandelen en proteïneshakes. “Ik heb al mijn maaltijden gekookt, bracht zelf mijn lunchpakket mee naar het werk en ging zelden uit eten. Ik hield ook alles strikt bij, zodat ik wist hoeveel calorieën, proteïnen, koolhydraten en vetten ik opnam. Dagelijks dronk ik minstens 3,5 liter water. Frisdranken met suiker waren verboden, alcohol heb ik heel uitzonderlijk bij speciale gelegenheden genuttigd. Helemaal niet plezant, dat laatste. Maar het moest nu eenmaal.”
In het begin van zijn calvarietocht voelde Hunter zich constant uitgeput en gedemotiveerd. De honger sneed hem haast de adem af. “Maar toen ik na drie weken de eerste resultaten begon te zien, ging het almaar beter. Ja, ik moest mezelf elke week opnieuw tot het uiterste drijven. Maar ik voelde me een miljoen keer beter in mijn vel, met volle energie en zelfvertrouwen.”
“Wilde vaak genoeg opgeven” “Ik wist niet waaraan ik me mocht verwachten, want ik had zoiets nooit eerder gedaan. Ik wilde vaak genoeg opgeven, zeker toen ik alle mensen rondom mij pizza en hamburgers zag eten. Intussen zat ik daar met mijn kip en slaatje zielig te wezen. Maar al die opofferingen zijn het honderd procent waard geweest.”
Hunter zal het nu wat kalmer aan doen. “Ik ga nog altijd vijf à zes keer per week naar de fitness en let op mijn voeding. Maar nu kan ik ook wel weer eens gaan dineren of met mijn vrienden een pint gaan pakken.”
Opgelet wel als u dit huzarenstukje zelf wil proberen: Hunter was vroeger ook al getraind, waardoor hij sneller dan de gemiddelde mens weer in vorm raakt. Als u van nul moet beginnen, zal het dus niet zo snel gaan. De man bewijst echter wel dat met enige volharding spectaculaire resultaten geboekt kunnen worden.
Gus, een Engelse bulldog op een skateboard, zie je niet zomaar over het hoofd. Toch wist een onverlaat in Carmel, Indiana, de acrobatische viervoeter in oktober vorig jaar ongezien mee te kapen. Afgelopen week is een verdachte opgepakt in de zaak, maar van Gus ontbreekt vooralsnog elk spoor. De familie Kiger is ten einde raad en heeft nu een prijs uitgeloofd van 4.000 dollar voor de gouden tip.
Filmpjes van Gus op zijn favoriete skateboard hebben een lokale beroemdheid van hem gemaakt. Het eerste videootje van de skatende bulldog is al ruim 200.000 keer bekeken. Door de diefstal van het aandoenlijke dier geniet hij nu landelijke bekendheid. Christina Kiger houdt een Facebookpagina bij over de zoektocht naar haar lieveling en menig nieuwszender berichtte over Gus’ verdwijning. Sindsdien regent het tips. Duizenden. De tuin was een van Gus’ favoriete stekjes en doorgaans lag hij onder een boom of op de oprit van de woning te slapen. Weglopen deed hij nooit. Christina liet het dier die dag in oktober om kwart voor vier ’s middags naar buiten. Omstreeks half vijf kwam een van haar dochters binnen en riep: ‘Mam, Gussy is weg!’. Een buurvrouw had een onbekende auto gezien, die een aantal keren langs het huis van de Kigers was gereden en uiteindelijk gestopt.
Lees ook
Opvallende stijging: vorig jaar 467 honden gestolen in ons land
Politie tast in het duister
Een zoektocht naar de auto, flyeren en aangifte bij de politie leverden niets op. Aanwijzingen ontbraken. Tot afgelopen week, toen de politie van Carmel gauwdief Reid Albrecht arresteerde. De man zal al vast voor een ander vergrijp, maar wordt nu ook gelinkt aan de verdwijning van de Engelse bull. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Gus’ baasjes weer van zijn kunsten kunnen genieten. Toch tast de politie nog in het duister over de verblijfplaats van skatehond Gus. Christina en haar familie houden goede moed dat hun huisdier ooit weer thuiskomt. “We willen de politie van Carmel en het Openbaar Ministerie van Hamilton County bedanken voor al hun harde werk”, schrijven de Kigers op Facebook. “De arrestatie is voor ons zeker een aanmoediging, maar helaas weten we nog niet waar Gus uithangt.” Voor de tip die Gus heelhuids thuisbrengt, heeft Christina dus een beloning van 4.000 dollar over, schrijft ABC News.
Hoop vervaagt nooit
Christina heeft een poster met Gus erop in de voortuin gezet, die ze elke zes weken vervangt. “De zon vervaagt zijn foto, maar onze hoop vervaagt nooit.” Op de oprit wachten hondenbrokjes op Gus’ terugkeer en in een boom hangt zijn rode dekentje. “Wie dat deken ziet hangen, denkt misschien dat die er zomaar hangt, maar onze buren weten wat het voor ons betekent’’, zegt Christina. “Het symboliseert onze hoop hem thuis te krijgen en ons gevecht om de waarheid rond zijn verdwijning te achterhalen.” Skateboarden lijkt Engelse bulldogs in het bloed te zitten. Gus is dan ook niet de enige bull die liever skatet dan loopt. De dieren die vanwege hun bouw niet tot het meest mobiele hondenras behoren, snel last hebben van de warmte en vaak kortademig zijn, duiken meer dan eens skatend op op YouTube. Bulldogs Otto en Tillman zijn regelrechte legendes op vier wielen en belandden in commercials en zelfs het Guinness Wereldrecordboek.
De temperaturen zijn er nu aan het dalen, maar Nieuw-Zeeland heeft de heetste zomer ooit achter de rug. Dat heeft zo zijn gevolgen: de hoge temperaturen hebben ervoor gezorgd dat de rattenpopulatie op sommige plaatsen vertienvoudigd is. En dat is niet alleen erg lastig voor de inwoners van het land, maar ook enorm nefast voor de plaatselijke diersoorten.
De opwarming van de aarde slaat wereldwijd toe, en in Nieuw-Zeeland vertaalt zich dat onder meer in een enorme groei van ongedierte. De afgelopen hete zomer, de warmste sinds het begin van de metingen, heeft het aantal ratten en muizen sterk doen stijgen. “Op sommige plaatsen zien we een vertienvoudiging van de populatie”, aldus dr. Graeme Elliott van de Department of Conservation.
De stijging is vooral te zien in de steden, maar Elliott maakt zich meer zorgen om andere plaatsen. Het ongedierte wordt nu ook steeds vaker gespot in gebieden waar ze tot dusver wegbleven, zoals het gebergte. En dat is slecht nieuws voor de typische Nieuw-Zeelandse vogels. “Op sommige plaatsen zijn bepaalde vogelsoorten volledig uitgeroeid door de ratten. Nu weten we nog niet hoe verregaand de gevolgen zijn - dat weten we pas in de lente als de vogels weer nesten -, maar het kan rampzalig zijn.”
Uitstervende kiwi
Ratten en muizen zijn geen inheemse dieren, maar zijn ingevoerd toen de mens de eilanden betrad. Dat wil zeggen dat veel diersoorten in Nieuw-Zeeland weinig of geen natuurlijke vijanden hebben en dus niet goed bestand zijn tegen zoveel ongedierte. Ze sterven dan ook massaal. “Het heeft serieuze gevolgen voor de biodiversiteit.”
Er bestaan drie soorten ratten in Nieuw-Zeeland, waarvan de scheepsrat (oftewel de zwarte rat) de meest voorkomende is. De bruine rat is dan weer groot genoeg om zeemeeuwen aan te vallen en kan tot 22 jongen krijgen per keer. Volgens de overheid sterven ieder jaar 25 miljoen inheemse vogels door het ongedierte, waaronder de beroemde kiwi. Van die loopvogel komen er 20 per week om; er zijn er nog maar 70.000 in leven.
Het probleem kost Nieuw-Zeeland ieder jaar zo’n 2 miljard euro, en het land heeft maatregelen genomen. Tegen 2050 willen ze als allereerste land volledig pestvrij zijn. Alle ratten, muizen, buidelratten en hermelijnen moeten tegen dan afgemaakt worden. Daarvoor gebruiken ze controversiële methodes, zoals het dumpen van gif met behulp van vliegtuigen. Ondanks de twijfelachtige tactieken blijft het aantal ratten en muizen echter stijgen. “Als we echt pestvrij willen worden, zullen er meer inspanningen nodig zijn dan we nu leveren.”
Bioscoop LantaarnVenster in Rotterdam opende zondag als eerste theater in Nederland de deuren voor honden. Samen met hun viervoeter konden hondenbezitters genieten van een echte bioscoopfilm.
Baasjes mochten hun hond meenemen om de hondenfilm ‘Isle of Dogs’ te zien. Tijdens hun allereerste bioscoopbezoek ontbrak het de honden aan niets: waterbakken, hondensnacks en ook poepzakjes waren volop aanwezig.
In bijna alle rechtsgebieden is het aantal rechtszaken vorig jaar fors gedaald.
Dat blijkt uit het jaarverslag van de Rechtspraak. Bij elkaar zijn vorig jaar 1,6 miljoen rechtszaken behandeld.
Hoge griffierechten
Vooral het aantal zogenoemde kanton handelszaken is flink gedaald. Die zaken gaan vaak over incasso's na het niet betalen van rekeningen, zoals voor een zorgverzekering of telefoonabonnement. Vorig jaar werden daar 81.000 minder zaken van aangebracht dan een jaar eerder.
De daling komt onder meer door een 'verbeterde betalingsmoraal' na de economische crisis. Ook worden er meer conflicten opgelost door middel van mediation. Bovendien worden veel mensen afgeschrikt door de hoge griffierechten. Dat zijn de kosten die gemaakt moeten worden om een rechtszaak te mogen voeren.
Kosten rechtszaak omlaag
Vorige week pleitte Frits Bakker, de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, nog voor een verlaging van de kosten van een rechtszaak. Bakker: "Hoge griffierechten zijn voor veel mensen een reden om niet te procederen, en om de - in hun ogen misschien onterechte - rekening toch maar te betalen uit angst voor mogelijke extra kosten."
Bakker ziet een neerwaartse spiraal ontstaan waarbij steeds minder mensen de rechter nog weten te vinden. "Het vergroten van het aantal zaken is géén doel op zich, maar een noodzakelijk middel om de Nederlandse burger de rechtsbescherming te garanderen die hem toekomt. Een onbelemmerde toegang tot de rechter is hiervoor een cruciale voorwaarde. Want wat heeft de burger aan een rechtbank als hij het zich niet kan veroorloven er gebruik van te maken?"
Deze man ging wél naar de rechter:
Een 77-jarige oud-advocaat heeft er genoeg van dat fietsers hem in Amsterdam van de sokken rijden, op de stoep of op het zebrapad. De politie moet vaker controleren en fietsers beboeten, vindt hij. En daarom sleept hij de gemeente voor de rechter.
Een doorbraak in de behandeling van huidkanker: de kans op de terugkeer van een melanoom neemt sterk af als de patiënt een aanvullende immuunbehandeling ondergaat. Artsen van het Amsterdamse kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek (AVL) deden er een jaar lang onderzoek naar.
Bij 75 procent van de patiënten die behandeld werden met het immuunmiddel pembrolizumab kwam de ziekte na een jaar niet terug. Bij degenen die een placebo ontvingen, was dat 61 procent. Het risico op terugkeer van de kanker onder de mensen die het middel kregen, was 43 procent kleiner.
Duizend patiënten
Volgens chirurg-oncoloog Alexander van Akkooi van het AVL deden wereldwijd meer dan duizend patiënten mee aan het onderzoek. "Het medicijn zorgt ervoor dat het lichaam zijn eigen cellen activeert die kankercellen aanvallen. De deelnemers lagen elke drie weken aan een infuus." Toch kwam de ziekte bij een aanzienlijk deel van de patiënten binnen een jaar terug. Van Akkooi spreekt over een 'preventief, aanvullend' middel.
De prijs van het medicijn maakt een grootschalige invoering van de behandeling moeilijk. Het zou gaan om een bedrag tussen de 100.000 en 150.000 euro per patiënt per jaar. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat onderzoeken of het middel vergoed kan worden.
Knobbel in je nek
Een melanoom is een van de meest agressieve vormen van kanker. In 2017 werd de ziekte bij rond de 6700 mensen ontdekt. Ongeveer 800 mensen overleden aan een melanoom.
Artsen constateerden de ziekte bij Thomas van der Ploeg in 2005. "Ik zat op een terras toen mijn vriendin een knobbel in mijn nek zag. Het bleek een melanoom te zijn. De kanker was uitgezaaid naar mijn lymfeklier. Mijn leven stond ineens stil."
Thomas onderging toen naar eigen zeggen 'een rollercoaster van scans en operaties'. "Het kwartje viel de goede kant op nadat ik drie jaar geleden met een studie meedeed waarin pembrolizumab werd getest. Nu gaat het heel goed met me. Ik voel me sterk, heb een gezin en we verwachten nu ook een tweede kind. Dankzij wat ik heb meegemaakt, leef ik bewuster dan voor de diagnose."
Astrid was opgegeven door artsen na diagnose melanoom: 'Dankzij onderzoek leef ik nog'
Verviervoudiging van ziekte van Lyme in twintig jaar - Klopt dit wel?
Van 6000 gevallen in 1994 naar 25.500 in 2017
Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: 'Vier keer meer mensen lopen de ziekte van Lyme op dan twintig jaar geleden.'
Door:Enith Vlooswijk
Van wie komt de claim?
In de 'week van de teek' kunnen we zeker zijn van nieuwsberichten over de spinachtige beestjes die de ziekte van Lyme kunnen overdragen. Inderdaad stonden de media de afgelopen week bol van berichten over deze aandoening. Het RIVM kwam met cijfers: in 2017 liepen vier keer zoveel mensen Lyme op als in de jaren negentig.
Klopt het?
Vroeger waren er echt nog gebieden in het land waar geen tekenbeten werden gemeld, die zijn nu verdwenen.
Onderzoeker Arnold van Vliet
De cijfers zijn gebaseerd op enquêtes van het RIVM onder Nederlandse huisartsen. De artsen moesten invullen hoe vaak ze het voorgaande jaar erythema migrans hadden vastgesteld bij hun patiënten. Dat is een vroeg stadium van Lyme, gekenmerkt door een rode ring of vlek op de huid. In 1994 noteerden de huisartsen naar schatting 6000 gevallen, in 2017 waren het er ongeveer 25.500, ruim vier keer zoveel.
In de jaren negentig was de ziekte van Lyme echter nog niet zo bekend als nu. Kan de toegenomen aandacht voor de ziekte de enorme diagnoseverschillen met twintig jaar terug misschien mede verklaren? RIVM-onderzoeker Kees van den Wijngaard sluit 'enige invloed' van die groeiende bekendheid niet uit, maar denkt niet dat dit het beeld wezenlijk zou veranderen. Hoogleraar Joppe Hovius van het Amsterdams Multidisciplinair Lymecentrum sluit zich daarbij aan. Als de grote toename mede veroorzaakt zou zijn door een groeiende aandacht voor de teek na de jaren negentig, zou daar ergens een opvallende stijging te zien moeten zijn. Het aantal diagnoses stijgt tussen 1994 en 2009 echter in een vrij rechte lijn. Daarna vlakt de groei even af, maar tussen 2014 en 2017 loopt de lijn weer steil omhoog. 'De aandacht is nu al jarenlang groot, maar de groei zet nog altijd door', zegt Van den Wijngaard.
Bovendien deed het RIVM in 1996 en 2006 nog een andere steekproef, waarbij Nederlanders werd gevraagd of ze de afgelopen vijf jaar waren gebeten door een teek - los van de gevolgen. In 1996 waren dat nog ongeveer 4099 op de 100.000 mensen, in 2006 waren het er 7198. Die stijging loopt gelijk op met de toename van het percentage huisartsconsulten in verband met tekenbeten in dezelfde periode.
De kans dat je ziek wordt van een teek is gelijk gebleven. Het aantal mensen met Lyme kan dus alleen toenemen, als meer mensen worden gebeten door teken. Volgens de Wageningse onderzoeker Arnold van Vliet nemen de teken op bepaalde locaties inderdaad toe, maar is vooral de trefkans groter geworden. 'Vroeger waren er echt nog gebieden in het land waar geen tekenbeten werden gemeld, die zijn nu verdwenen. Een derde van alle tekenbeten wordt gewoon opgelopen in de tuin.' Een toename van gastheren - zoals muizen en vogels - waarop teken graag zitten lijkt de belangrijkste oorzaak te zijn.
Eindoordeel
In 2017 liepen inderdaad vier keer zoveel mensen de ziekte van Lyme op als in de jaren negentig.
Vannacht meteorenregen te zien en weerscondities lijken gunstig
Er wordt vannacht een overvloed aan vallende sterren verwacht. Zoals elk jaar in april kruist onze Aarde de baan van de Lyriden en dat heeft elke keer een meteorenregen tot gevolg. Het ziet er bovendien naar uit dat de weersomstandigheden gunstig lijken.
Koen Van De Sype
De Lyriden bestaan uit kleine stukjes van de komeet Thatcher. Die laatste draait in een periode van 416 jaar rond de zon en wordt gevolgd door een staart van puin. Een keer per jaar vliegt onze aarde door die meteorenzwerm heen – in de tweede helft van april – en dat veroorzaakt een regen aan vallende sterren, door meteoren die in onze atmosfeer opbranden.
Beste moment
Komende nacht is het beste moment om de meteorenregen te zien en het ziet ernaar uit dat het weer ons gunstig gezind is. Volgens het KMI wordt het immers een rustige en zachte nacht met brede opklaringen. Pas tegen de morgen kunnen wolken binnendrijven vanuit Frankrijk. Ook de maan zal geen stoorzender zijn, vertelt meteoorexpert Bill Cooke van NASA. “Ze zal ondergegaan zijn tegen dat de meteorenregen onder stoom komt, na middernacht.” (lees hieronder verder)
De gemiddelde Lyridenregen telt 15 tot 20 meteoren per uur en deze keer worden er volgens Cooke zo’n 18 per uur verwacht: dat is ongeveer eentje per 3 minuten. Sommige jaren – ongeveer eens in de 30 jaar – zijn dat er zelfs tot 100 per uur, maar het is moeilijk te voorspellen wanneer zo een ‘explosie’ precies plaatsvindt. De recentste dateert van 1980.
Goede nieuws
Het goede nieuws: je hebt geen speciale apparatuur nodig om de vallende sterren te zien. Gewoon naar boven kijken en geduld hebben volstaat. Het radiant – het punt van waar de meteoren lijken te komen – zal in de vroege avond boven de noordoostelijke horizon verschijnen en zich later hoog aan de hemel bevinden, in het sterrenbeeld Lier. Dat ligt ten noordoosten van Vega, een van de helderste sterren die in deze periode van het jaar aan de hemel te zien is. Het is wel beter om niet direct naar het radiant te kijken, omdat je dan de meteoren met de langste staarten kan missen.
De helderheid van de ‘vallende sterren’ zal gemiddeld zijn, niet zo helder als de bekende Perseïden in augustus. Maar de Lyriden staan wel bekend om hun betrouwbaarheid: er zijn altijd wel heldere en indrukwekkend snelle oplichtende strepen te zien aan de nachtelijke hemel.
De Lyriden zijn overigens een van de oudste meteorenregens die we kennen. Observaties gaan terug tot 687 voor Christus. Chinese astronomen beschreven die toen als een “regen” van meteoren.
Consumenten betalen meer voor hun kraanwater omdat boeren het giftige bestrijdingsmiddel Roundup blijven gebruiken. Waterbedrijf Vitens, dat levert aan veel huishoudens in Oost-Nederland, maakt extra jaarlijks 15 miljoen euro aan bijkomende kosten om het grondwater te reinigen.
Dit soort stoffen heeft invloed op de kwaliteit en de hardheid van het grondwater
Caroline van der Veeken, woordvoerder Vitens
Hoevéél meer consumenten betalen kan Caroline van der Veeken, woordvoerder van Vitens, niet zeggen. Het waterbedrijf vindt dat de agrarische sector met het gebruik van Roundup moet stoppen: ,,Dit soort stoffen heeft invloed op de kwaliteit en de hardheid van het grondwater.’’ In het verleden moest Vitens, door het Roundup-gebruik van boeren, al winputten van water verplaatsen, vertelt Van der Veeken: ,,We moesten bovendien dieper grondwater winnen en waterzuiveringen uitbreiden vanwege de verontreinigingen door deze stoffen. Elk jaar kost dit ons nu al 15 miljoen euro.’’
Oranje
Dit voorjaar zetten boeren het omstreden verdelgingsmiddel Roundup op grote schaal in. In een agrarische regio als de Achterhoek kleuren tal van weilanden momenteel geel of oranje. Boeren gebruiken Roundup om onkruid te verdelgen, zodat dit niet machinaal hoeft. Na een natte periode beschadigt de bodem immers wanneer er landbouwmachines overheen gaan.
Omdat snel moet worden ingezaaid, zetten veel boeren liever Roundup in. Het middel zorgt ervoor dat alle wortels afsterven. Natuurbeschermers claimen dat door Roundup alle levende organismen in de bodem dood gaan. Bovendien bevat het middel glyfosaat, dat kankerverwekkend zou zijn.
Zorgen
Moet de waterconsument zich hier zorgen over maken? ,,Voor de gezondheid niet”, zegt Van der Veeken. ,,Wij zuiveren al het water en natuurlijk zullen die schadelijke stoffen er altijd uit verbannen zijn. Maar wij berekenen de kosten van deze extra zuivering wél door. En ook de kosten van het aanslaan van nieuwe waterpunten.”
Daarom wil Vitens dat het gebruik van mest- en bestrijdingsmiddelen tegengegaan wordt. Van der Veeken: ,,Gemeenten moeten monitoren en handhaven, op schadelijke stoffen. Of het gebruik van bepaalde stoffen moet verboden worden.’’ De EU wilde Roundup vorig jaar verbieden, maar kwam daarop terug omdat de wetenschap de schadelijkheid niet kon vaststellen.
Everybody knows it You got soul Yeah, everybody knows You got soul Don't you ever lose it You got soul Yeah, everybody knows
Everybody wants to be around you Oh baby since I've found you I feel the same, yeah Seen them turning their heads when you're coming See their smiling faces Oh you got them running, yeah Cos you got soul You got soul You got soul
Everybody wants to be around you Oh baby since I've found you I feel the same, yeah Seen them turning their heads when you're coming See their smiling faces Oh you got them running, yes you have Cos you got soul You got soul You got soul You got soul...