Lady Maya (filmpje) is al 27 jaar op de Beekse Bergen thuis. Het park beschouwt haar als een 'icoon'. De roofvogelverzorgers zoeken in een zeer ruime cirkel rondom de Beekse Bergen. Via de sociale media roept het park iedereen op om naar Lady Maya uit te kijken. Het laatste telemetriesignaal komt uit de buurt van Udenhout en de Loonse en Drunense duinen.
Ruud van den Hoogen zag Lady Maya uit het zicht verdwijnen: ,,Wij waren bij deze show en zagen het dier erg ver weg vliegen. Dat was volgens de verzorgers normaal. Heb na de show (die direct stopgezet werd)nog een half uur staan kijken of ik deze mooie vogel nog zag. Pas toen ging men met een antenne peilen."
Carel van Oirschot, die elf jaar lang met Lady Maya op de Beekse Bergen werkte, reageert verbaasd op het opsporingsbericht: ,,Ze leeft al die jaren al te midden van kraaien en meeuwen. Die willen wel eens territoriaal gedrag vertonen en een vogel als Lady Maya als indringer beschouwen. Maar ze is nog nooit buiten het park geland."
Van Oirschot vermoedt dat de bouwwerkzaamheden voor Safari Resort Beekse Bergen een rol spelen. ,,Ze is supergevoelig voor veranderingen op de grond. Het kan zijn dat ze door die meeuwen honderden meters hoog de lucht is gevlogen en vervolgens daarboven haar oriëntatie heeft verloren. Ik kan me herinneren dat ze een keer van slag was toen een houten hek beneden door touwen werd vervangen."
Amerikaanse zeearenden komen van oorsprong voor aan de kusten van Canada en de Verenigde Staten. Ze zijn vijf à zes kilo zwaar. Met een spanwijdte van zo'n 2,5 meter worden ze 'vliegende deuren' genoemd. Een roofvogelshow zonder de 'bald eagle' is niet compleet.
Snel nadat de Beekse Bergen over het verdwijnen van Lady Maya had bericht, kwam de melding dat een zeearend bij Zaltbommel was gespot. Volgens het park gaat het echter om een andere vogel.
Het publiek wordt door de Beekse Bergen aangeraden Lady Maya niet te benaderen. 'Het is een pittige dame, maar ze kan ook schrikken en verder weg vliegen.' Volgens Carel van Oirschot, die nu in Diessen onder de naam Topvogel zijn eigen shows verzorgt, doet Lady Maya echter geen vlieg kwaad: ,,Je moet haar natuurlijk niet vastpakken, maar ik weet zeker dat ze niemand aan zal vallen. Het is een schrikachtige, lieve vogel." Bezoekers van de Beekse Bergen hebben talloze malen Lady Maya op de foto gezet of gefilmd.
Van Oirschot twijfelt er ook niet aan dat Lady Maya hem na elf jaar nog zou herkennen: ,,Ik hoefde haar maar te roepen en ze dook met een snelheid van wel 120 kilometer per uur naar beneden om op mijn handschoen te gaan zitten." Zo'n duikvlucht werd dan wel beloond met een kuikentje of konijnenpootje.
Het is niet de eerste keer dat ze bij de Beekse Bergen op zoek moeten naar een van de dieren op het safaripark. In 2004 ontsnapten 21 Aziatische rode honden uit hun verblijf. Tien moesten er worden afgeschoten. Enkele bleven vermist.