Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals heeft undercoverbeelden gepubliceerd waarop honderden puppy's te zien zijn die volgens hen onder erbarmelijke omstandigheden leven. De beelden zijn gemaakt bij een handelaar in het Brabantse Eersel.

In totaal bezocht House of Animals de fokker in Eersel drie keer. Zo werd net gedaan alsof ze een hond wilden kopen en de organisatie liet ook een medewerker infiltreren als vrijwilliger, om zo de afdelingen te kunnen bezoeken waar je als potentiële koper niet komt. 

'Puppy's worden niet gesocialiseerd'

Daardoor konden er beelden gemaakt worden van de honderden honden, die 'in veel te kleine, smerige hokken' leven. "Puppy's worden in zo'n stressvolle, vieze en ongezonde omgeving niet gesocialiseerd", schrijft de organisatie.

Undercoverbeelden: 'Ruim 500 honden in vervuilde hokken bij fokker in Eersel'
Undercoverbeelden: 'Ruim 500 honden in vervuilde hokken bij fokker in Eersel'© House of Animals

"Op de undercoverbeelden zijn zeer getraumatiseerde honden te zien, met onder andere het kennelsyndroom, waarbij ze als een bezetene eindeloos rondjes draaien in hun hok. Deze dieren wordt essentiële zorg onthouden, in de vorm van aandacht, zoals honden nodig hebben om mensen te vertrouwen."

'Tijdens corona 130 per maand weg'

Op de beelden hoor je de vele honden ook constant hard door elkaar blaffen en vertelt de handelaar dat er op dit moment 'te weinig honden weg gaan'. "Tijdens corona verkochten wij er 130 per maand. Dat is gezakt toen Rutte zei: 'Je mag weer op vakantie.'"

NVWA: 'Dit is niet oké'

"Het is daar echt niet oké", reageert een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "Er zijn veel te veel honden, ze zitten in vieze hokken, we zien gestreste dieren, zaken als tandvleesontstekingen en ook honden die niet gewend zijn om buiten te komen. Ook wordt er zorg onthouden."

De NVWA doet daarom onderzoek om de fokker zowel via het bestuursrecht als via het strafrecht te kunnen aanpakken, maar wil eerst een grondig dossier opbouwen. Intussen is de situatie er volgens de woordvoerder 'best heftig', wat mensen die er een pup kopen volgens hem lang niet altijd door hebben. "Die krijgen op kantoor een netjes opgepoetst hondje gepresenteerd."

Karen Soeters van de dierenwelzijnsorganisatie noemt de fokkerij een 'productiemachine'. "Het gaat er alleen maar om, om zo veel mogelijk geld te verdienen. Afschuwelijk en onbegrijpelijk dat hier niet keihard tegen wordt opgetreden. Het zijn Oost-Europese praktijken, maar dan in ons eigen Brabant."

Aangifte

De organisatie zegt deze week aangifte te doen bij de politie. De eigenaar van de fokkerij wilde, zo is te zien op de beelden, niet reageren op vragen van House of Animals.

In 2016 werd al eens een hondenfokker in Eersel veroordeeld voor het illegaal fokken van honden. Daarbij ging het om 'verwaarloosde dieren die in hun eigen uitwerpselen liepen, niet genoeg te eten hadden en in een veel te donkere ruimte leefden'. Het is onduidelijk of het dit keer om dezelfde fokker gaat.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een pup?

Om niet het risico te lopen op een zieke pup is het verstandig op de volgende dingen te letten: je pup is ouder dan zeven weken, heeft een chip, is geregistreerd en heeft een paspoort. Check ook of de pup is ontwormd en ingeënt.

Zo voorkom je illegale hondenhandel:

  • Laat de hond voor de koop keuren door een dierenarts.
  • Koop nooit in een opwelling een hond.
  • Ga langs bij de handelaar of fokker van wie je de hond koopt.
  • Doe navraag over de herkomst van de hond.
  • Controleer de huisvesting van de hond en laat je goed informeren over de gezondheid van het dier.
  • Controleer of uw hond is gechipt én of de verkoper van de hond het dier heeft geregistreerd. Het is dus niet genoeg dat de handelaar meldt dat de hond gechipt is en papieren meegeeft om het dier te registreren. In dat geval is namelijk niet vastgelegd bij welke eigenaar het dier geboren is of wanneer en door wie het dier is geïmporteerd. Hierdoor kan de informatie later niet achterhaald worden, en blijft de fokker of importeur buiten beeld als er later problemen zijn met het dier. Is de hond niet gechipt en geregistreerd? Dan is degene waarvan je de hond koopt in overtreding en kan er sprake zijn van illegale hondenhandel.
  • Ook voor de aanschaf van een hond geldt: een aanbieding die te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook.

Bron: NVWA

Puppy kopen? Let op voor broodfokkers! Logo

bron

Dat het criminelen zijn mag duidelijk zijn 

Alles voor het geld !

Toen ik een paar jaar geleden deze lijst publiceerde werd ik onmiddelijk bedreigd .

Ik moest alles verwijderen wat ik niet deed. 

Toen werd de moderator van Sen net bedreigd en die verwijderde wel onmiddelijk mijn blog met meer dan 1 miljoen lezers en 10 jaar werk . 

Uiteraard startte ik meteen een stel nieuwe blogs publiceerde alles opnieuw zo ook op de (sociale ) media.

Maar hoewel FB levensreddende info blokkeren publiceren ze wel schaamteloos de sites en advertenties van deze gewetenloze criminelen die hun zakken vullen over de rug van weerloze dieren.

In mijn opvang heb ik ook stumperds van broodfokkers, deze honden hebben gedragsstoornissen en lichamelijke stoornissen die handenvol geld kosten .

Dierenwelzijnsorganisatie stuit op illegale puppyfabriek: 'Oost-Europese praktijken, maar dan in Brabant'

Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals brengt schokkende undercoverbeelden naar buiten van een broodfokker in het Brabantse Eersel. In de video is te zien hoe ruim vijfhonderd hondjes dag en nacht op elkaar gepropt zitten in veel te kleine, vieze hokken. House of Animals doet deze week aangifte tegen de broodfokker.

De organisatie startte een onderzoek na meerdere meldingen van kopers, die een - zo bleek later - doodzieke pup hadden gekocht. De dieren in de kennels zijn niet gesocialiseerd, liggen in hun ontlasting en urine en het drinkwater is smerig. Ook krijgen ze rauw, verrot vlees te eten. "Op de undercoverbeelden zijn zeer getraumatiseerde honden te zien, met onder andere het kennelsyndroom, waarbij ze als een bezetene eindeloos rondjes draaien in hun hok. Deze dieren wordt essentiële zorg onthouden, in de vorm van aandacht, zoals honden nodig hebben om mensen te vertrouwen", aldus House of Animals.

De fokker in kwestie is drie keer bezocht door het team van de organisatie. Eerst deed een undercoverteam een pseudokoop, de tweede keer infiltreerde een medewerker als vrijwilliger en de derde keer kwam Karen Soeters, oprichter van House of Animals, zelf langs om de broodfokker te confronteren. De fokker wenste niet te reageren, en beraadde zich aan het begin van woensdagmiddag nog steeds op een reactie.

Lees ook:

Puppy zwembad mopshond

VIDEO: Puppyhandelaar op heterdaad betrapt bij bezorging veel te jonge pup aan deur

On-Nederlands

Soeters is wel wat gewend, maar zelfs zij was in shock toen ze de beelden van het 'bedrijf' zag. De omstandigheden in de kennel zijn on-Nederlands, vertelt ze. "Bij deze fokker zijn de dieren productiemachines en gaat het er alleen om zo veel mogelijk geld te verdienen. Afschuwelijk en onbegrijpelijk dat hier niet keihard tegen wordt opgetreden. Het zijn Oost-Europese praktijken, maar dan in ons eigen Brabant."

Lees ook:

1220146

Aangifte tegen Marktplaats voor faciliteren illegale puppyhandel

NVWA wil eerst dossier opbouwen

Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zit op de zaak, aldus een woordvoerder. De NVWA doet onderzoek om de fokker zowel via het bestuursrecht als via het strafrecht te kunnen aanpakken, maar wil eerst een grondig dossier opbouwen. Intussen is de situatie volgens de zegsman van de NVWA "best heftig" en "echt niet oké". 

House of Animals doet alvast aangifte bij de politie om extra druk te zetten. De NVWA is in de ogen van House of Animals niet doortastend genoeg. De autoriteit stelt echter de tijd te moeten nemen voor een dossier dat juridisch standhoudt.

Bekijk hieronder de undercoverbeelden van House of Animals. LET OP: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Hart van Nederland/ANP

Beeld: House of Animals

Deel dit artikel

👉👉Veel media-aandacht voor onze actie tegen de illegale horrorfokker uit Eersel!
Undercoverbeelden van House of Animals laten zien dat grootschalige broodfok ook in Nederland mogelijk is. Bij een illegale puppyfabriek in het Brabantse Eersel leven zeker 500 honden onder erbarmelijke omstandigheden, met veel te veel dieren op betonnen vloeren, in te kleine en vervuilde hokken. En gelukkig pakt de media ons nieuws op! Dit moet gewoon zo snel mogelijk stoppen en ook veel media-aandacht krijgen, zodat mensen hiervan op de hoogte zijn en de broodfok geen ruimte krijgt in Nederland.
Hieronder een overzicht van enkele media die over onze actie schreven:
NVWA en House of Animals in actie tegen broodfok in Brabant
TELEGRAAF.NL
NVWA en House of Animals in actie tegen broodfok in Brabant
Een hondenfokker in de buurt van Eindhoven zou er met zijn dieren zo’n potje van maken, dat hij zowel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als dierenwelzijnsorganisatie House of Animals op zijn dak heeft gekregen. „Het is daar echt niet oké”, aldus een woordvoerder van de NVWA. ....
94
40 op

03-11-2022 om 09:28 geschreven door bosheks