Open brief aan Voedselleveranciers Voedselproducenten, Boeren en NVWA
Zonder dat ik het wist heb ik de afgelopen weken een cocktail van pesticiden binnen gekregen geleverd o.a. door AH , Jumbo, Lidl en Coop.
Als nier patiënt ben ik kwetsbaar en dat zal voor veel meer mensen gelden .
Ik vind het gewetenloos van deze inhalige grootgrutters dat ze hun geldelijk belang boven dat van de consument stellen .
Ik wil graag weten wat ik eet en daar ook de vrijheid in hebben of ik pesticiden tot me wil nemen.
Maar er is geen enkele transparantie hier in, je weet gewoon niet wat je eet.
En de leveranciers dragen blijkbaar geen enkele verantwoording .
Dat geldt ook voor de boeren, die zo graag willen dat de consument achter ze staat .
Doe dan vooral zo voort met jullie gewassen vol te spuiten met kankerverwekkende troep, zodat de goede doelen weer gespekt worden en alles ten koste van duizenden weerloze proefdieren.
GEWETENLOOS!!!!
Onderzoeken hebben ondertussen uitgewezen dat pesticiden neurologische aandoeningen kunnen veroorzaken zoals o.a Parkinson en sommige prionziekten.
Glyfosaat en Mancozeb
Om te kijken hoe het staat met de neurotoxiciteit van middelen die nog wel in de handel zijn, heeft de werkgroep de wetenschappelijke literatuur voor glyfosaat en mancozeb bekeken. Volgens het CBS waren deze twee pesticiden namelijk de koplopers in Nederland in 2016 (recentere data zijn er nog niet). Mancozeb werd gebruikt op 168000 ha landbouwgrond en glyfosaat op 156000 ha.
Een greep uit de studies die een relatie vonden tussen blootstelling aan glyfosaat of mancozeb en (neuro)toxiciteit leest u in de onderstaande artikelen.
Pesticiden kunnen de hersenziekte veroorzaken, toch blijft een verbod uit. ,,Maar het is verdorie urgent! Hoe leggen we volgende generaties uit dat zij Parkinson kregen omdat wij aarzelden om maatregelen te nemen?”
Pesticiden zijn NIET onschuldig maar letterlijk levensgevaarlijk.
Maar boeren en supermarkten vinden geld duidelijk belangrijker dan de gezondheid van de consument .
Maar die verantwoording ligt ook bij de overheid die gewoon al die gevaarlijke troep toe staat in belang van het gewin !
Iedere onbenul kan de meest gevaarlijke, kankerverwekkende middelen kopen bij de boerenbond of tuincentrum.
En hierin zou de NVWA ook de hand moeten houden !
Driekwart van de insecten zijn al verdwenen en als gevolg ook de vogels.
En de mensen .. Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen…
‘Cocktail pesticiden in aardbeien AH, Jumbo, Aldi, Lidl en Coop’
AMSTERDAM - Op aardbeien van AH, Coop, Lidl, Aldi, Jumbo en Coop zitten meerdere bestrijdingsmiddelen. Als consumenten dit niet willen, moeten ze bereid zijn hier meer voor te betalen.
NIEUWSBRANCHEZACHT FRUITLIDLLANDBOUWJUMBOFRUITCOOPBIOLOGISCHALDIALBERT HEIJNAGF
Eerste publicatie 19 jul 2021Laatst gewijzigd 19 jul 202173783x gelezen
Dat wijst nieuw onderzoek van het Pesticide Action Netwerk (PAN) Nederland uit waar EenVandaag over schrijft. Het onderzoek toont aan dat op aardbeien van Albert Heijn, Aldi, Coop, Jumbo en Lidl meerdere bestrijdingsmiddelen zitten, met name schimmelbestrijders. De uitkomsten van een kleine steekproef die EenVandaag eerder uitvoerde, zijn in lijn met die van PAN.
Verboden stof in aardbeien Jumbo
De hoeveelheden bestrijdingsmiddelen zijn over het algemeen klein en overschrijden nergens de norm. Toch vond PAN de per 1 januari verboden stof thriacloprid in één aardbeienbakje van Jumbo. De supermarktketen is hier verbaasd over. Bij eigen controles is de afgelopen 1,5 jaar niets gevonden. ‘Dit is ook het resultaat van de residu-analyses die door onze leverancier zijn uitgevoerd. Ondanks het feit dat wij het beeld uit de door jullie gedeelde test niet herkennen, zullen we aanvullend onderzoek uitvoeren om ervan verzekerd te zijn dat er geen thiacloprid aanwezig is.’
Bezorgdheid over pesticiden
Deskundigen uitten eind juni al hun bezorgdheid over de cocktail van stoffen op de aardbeien. De gevolgen hiervan zijn nog onvoldoende duidelijk. Toxicoloog Martin van den Berg, één van de bezorgde experts: ‘De gevonden stoffen en hoeveelheden geven in dit geval geen aantoonbaar gevaar voor de volksgezondheid, maar van een aantal zijn de gevolgen voor het milieu wel groot. Dat staat los van de vraag of je die pesticiden wel in je voedsel wilt.’
Reacties AH, Jumbo, Aldi, Lidl en Coop
Albert Heijn zegt met zijn leveranciers te streven naar zo min mogelijk gebruik van bestrijdingsmiddelen. De hoeveelheid residu op de AH-aardbeien is ‘zeer laag’, evenals het risicoprofiel van de aangetroffen pesticiden. Lidl zegt continu tests uit te voeren of leveranciers alle wettelijke eisen naleven. ‘We zien de laatste jaren een afname van de hoeveelheid bestrijdingsmiddel.’ Jumbo zegt bovenwettelijke eisen te stellen van maximaal 50 procent van wat wettelijk aan pesticiden is toegestaan. Ook Aldi blijft zich inzetten om de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in aardbeien te reduceren, net als Coop.
Lidl en Coop overwegen biologische aardbeien
Telers van biologische aardbeien benadrukken dat als consumenten geen gif in hun fruit willen, zei hier ook meer voor moeten betalen. Jumbo en AH geven aan dat er geen biologische aardbeien in het assortiment komen omdat daar geen vraag naar is. ‘Dat zorgde voor voedselverspilling en die willen we juist voorkomen’, zegt een AH-woordvoerder. Jumbo is dezelfde mening toegedaan, maar sluit niet uit in de toekomst alsnog bio-aardbeien te herintroduceren. Lidl is wel serieus in gesprek met een vaste leverancier om bio-aardbeien te gaan verkopen. Coop zegt de mogelijkheid te onderzoeken om biologische aardbeien aan te bieden.
Lees ook:
‘Glyfosaat in Bordeauxwijnen AH, Jumbo en Lidl’
23-07-2021 om 09:02
geschreven door bosheks
|