Sam zat uitgehongerd in een donkere keukenkast
7 november 2016Zou hij nog leven als onze inspecteur hem niet had weggehaald? Waarschijnlijk niet. Maar Sam had geluk. Want een van de weinige keren dat hij naar buiten mocht, kwam de buurvrouw toevallig langs. Ze zag een graatmagere hond aan een ketting, te zwak om op zijn poten te staan. Ze sloeg alarm.
Toen de melding bij de Dierenbescherming binnenkwam is er direct een inspecteur op afgegaan. En ondanks het vele dierenleed waarmee zij elke dag wordt geconfronteerd, was ze geschokt door wat ze zag.
Een kreet om hulp
De inspecteur vertelt: 'We vonden Sam in een bench in een donkere keukenkast. We zagen een hond die leek op een Amerikaanse Stafford, maar dan een verbijsterend dunne versie. Veel tralies waren verbogen; het arme dier had blijkbaar vaak geprobeerd te ontsnappen. Toen we zijn kooi openden, kroop hij er met moeite uit. Ik zat op mijn hurken en hij kwam wankelend op me af. En wat er toen gebeurde ... Hij stak zijn kop onder mijn arm en zo bleef hij staan. Heel stil. Het was een kreet om hulp.'
Daadkrachtig optreden
In overleg met RVO.nl* werd Sam naar de dierenarts gebracht. Ook zij was geschokt door zijn toestand. Hij was ernstig ondervoed; al zijn botten staken uit en zijn spieren waren bijna weggeteerd. Sam woog nog maar 10 kilo, een derde van zijn normale gewicht. Hij had doorligplekken en zijn conditie was zeer zorgelijk. Vanuit de dierenarts werd Sam naar een opvangadres gebracht waar hij intensieve medische zorg kreeg. Het was duidelijk dat hij niet terug kon naar zijn oude eigenaar. Nadat hij op het opvangadres voldoende was hersteld, mocht hij in een van onze asielen verder bijkomen.
Tienduizenden dieren als Sam. Help ze redden!
Sam leefde in een hel, opgesloten in een keukenkast die geurde naar eten terwijl hij zelf honger leed. Maar zijn ellende is voorbij. Hij is verbazend goed opgeknapt en we hebben een fijn baasje voor hem gevonden. Helaas is er nog altijd veel nood. Er zijn jaarlijks tienduizenden dieren zoals Sam die we redden, beschermen en opvangen. Elke dag voeren onze inspecteurs controles uit, rukken onze ambulances uit en vangen onze asielen dieren op. We kunnen dit alleen doen met jouw hulp.
Tienduizenden dieren in Nederland lijden in stilte. Ze worden mishandeld of verwaarloosd, krijgen niet de nodige medische zorg of leven in ongeschikte huisvesting. Jouw hulp is onmisbaar om deze dieren te kunnen redden.
*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt in iedere zaak of de betrokkene een strafbeschikking krijgt – vaak een boete – of dat de zaak voor de rechter zal worden gebracht.