In de Zuid-Duitse stad Freiburg weten ze niet meer waar ze het moeten zoeken. De laatste maanden volgde de ene geweldsdaad na de andere, en dan nu dit. Het begint eind september, als een 13-jarig meisje wordt misbruikt door drie jongens, van wie er twee een migrantenachtergrond hebben. Half oktober wordt een dakloze doodgeslagen door buitenlanders. In de ochtend van 16 oktober vist de politie het lichaam van Maria Ladenburg uit de rivier de Dreisam. Ze is verkracht en daarna vermoord, het blijft lang onbekend wie de dader is. Twee weken later volgt de aanranding van twee vrouwen: de verdachten komen uit Gambia.
Begin november verwondt een Afghaan iemand met een mes, en een paar dagen later steekt een Georgiër zijn neef dood. Ook wordt er in die periode het lichaam gevonden van de 27-jarige Carolin G., die niet terugkwam van een rondje joggen. En dat allemaal in en om deze stille studentenstad. Het leidt tot grote onrust. Vrouwen voelen zich niet meer veilig op straat, schrijft Der Spiegel. ,,Ik ga echt niet meer alleen naar buiten'', citeert het blad een inwoonster. Er worden zelfs demonstraties gehouden, waar teksten worden meegedragen als 'Stop geweld tegen vrouwen'. Busjes met Pepperspray vliegen de winkels uit en alle zelfverdedigingscursussen zijn de komende maanden volgeboekt. Freiburg is een linkse studentenstad, met een verleden van krakers, vrouwenrechtenbewegingen en demonstraties tegen kernwapens. Het ging daarom misschien lang niet over het verband tussen het geweld en de vluchtelingen, maar nu, met de doorbraak in de zaak-Maria Ladenburg, lijkt de ban gebroken.
Haar
Het bewijsstuk dat alles verandert, is een zwarte haar van 18,5 centimeter. Een politieagente vindt hem in een bramenstruik naast de rivier. Opvallend is het geblondeerde uiteinde. Het leidt naar een 17-jarige jongen uit Afghanistan, een alleenstaande minderjarige asielzoeker. Hij is sinds vorig jaar in Duitsland en woont bij een gastgezin.
Het is de combinatie van dader en slachtoffer die de zaak zo bijzonder maakt. Maria studeerde medicijnen en was, net als veel van haar medestudenten, actief in de vluchtelingenhulp. Haar ouders werken allebei in Brussel, bij de Juridische Dienst van de Europese Commissie.
In de overlijdensadvertentie voor hun dochter schrijven ze dat ze geen bloemen willen, maar geld voor een kerk in Bangladesh en een organisatie in Freiburg die zich inzet voor asielzoekers. Helemaal in de geest van Maria. Het wekt bewondering, maar hun goede wil smaakt nu erg wrang.
Dit weekend leek burgemeester Dieter Salomon te smeken om de moord en de afkomst van de dader te zien als een incident, en niet te gaan generaliseren. De roep om een hardere aanpak van criminaliteit door asielzoekers klinkt echter steeds luider, zelfs in Freiburg.
Veel mensen verwijzen naar een bord dat onlangs werd meegedragen in een demonstratie: 'Vluchtelingen zijn welkom, klootzakken niet'.
"Eerlijke reden: we zijn haar moe". Een gezin uit Ledegem bekende op Facebook waarom ze hun hond ter adoptie aanboden en oogstte een storm aan protest. Hond Missy bleek een lastpak die alles stukbeet, ook bij vorige baasjes. Missy belandde intussen bij hondengedragsdeskundige Stephanie Platteau, die het dier gaat begeleiden.
Lees ook

"Gratis af te halen", had het gezin uit Ledegem nog op Facebook gemeld. Platteau belooft in Het Nieuwsblad een oplossing te zullen zoeken voor het dier. "Spijtig genoeg zien we dit soort advertenties vaak op Facebook. Dat kan negatief uitdraaien voor het dier".
Houvast
Missy, een stafford die op 15 december voor het eerst verjaart, kende nooit een stabiele thuis. "Wij proberen haar nu houvast te bieden. Missy is niet onhandelbaar, het is een schitterende hond. Alleen begrepen haar baasjes haar niet. De stress die ze kreeg door van gezin naar gezin te verhuizen, hielp daarbij niet".
Misbegrepen
Platteau is van oordeel dat de baasjes meestal aan de basis liggen van problemen met honden. Het staffordras wordt vaak verkeerd begrepen maar niemand weet waarom.
"Dat ras is heel populair, want mensen hebben graag een hond die over ze waakt. Maar als ze er weinig controle over hebben, schrikken ze", aldus Platteau. "Er zijn veel mensen die zonder nadenken een hond in huis nemen: puppy's zijn schattig, maar baasjes denken er soms niet genoeg bij na dat ze ook groot worden."
Troost en veiligheid
Missy zit nu in een nieuwe thuis samen met een ander hondje, waar Platteau haar traint. "Het andere hondje zal haar helpen, want zij kunnen communiceren met elkaar. Missy bij een heel stabiel hondje zetten, helpt. Ze trekt haar mee in de therapie en biedt troost en veiligheid".
Over enkele weken zal ze volgens Platteau terug kunnen genieten van een zorgeloos hondenleven. "Dan zoeken we een warme vaste thuis voor haar, op haar maat gemaakt."
Missy's wedervaren kan je ook volgen op de Facebookpagina van de hondengedragsdeskundige.