www.vier-voeters.nl
http://voordierenblogger.blogspot.nl/search?q=vier+voeters Een link naar de tientallen artikelen die ik voor Vier Voeters heb geplaatst in de laatste 3 jaar. Het is duidelijk ik ben een grote fan en bewonderaar van hun werk en streven naar dierenwelzijn in de hele wereld. Petje af mensen !!
De successen van 2016
Het jaar 2016 was een jaar met grote successen. Maar niet elke reddingsmissie verloopt altijd soepel en vanzelfsprekend. Een dier redden is een grote uitdaging en het is keihard werken, iets dat vaak wordt onderschat. We moeten onderhandelen met de betrokken autoriteiten en met de eigenaren van de dieren. Contracten moeten worden opgesteld, want als wij een dier redden uit een benarde situatie willen we onszelf er áltijd van verzekeren dat niet een volgend weerloos dier in dezelfde benarde positie komt te zitten.
We komen voor logistieke uitdagingen te staan en moeten ploeteren met extreme temperaturen. De dieren moeten iedere minuut in de gaten worden gehouden en verzorgd worden: hoe staat het met de gezondheid, is het dier fit genoeg om getransporteerd te worden, en hoe reageert het op de narcose? Ook moet er rekening gehouden worden met de omstandigheden in de omgeving. In 2016 zijn we op plaatsen geweest waar we meer dan normaal ook aan onze eigen veiligheid moesten denken. Zoals toen we in de Gazastrook waren, of in Myanmar waar heftige overstromingen hadden plaatsgevonden. En dan praten we nog niet eens over de emotionele kant van het verhaal. We zien dieren in de meest verschrikkelijke, onvoorstelbare omstandigheden. Gelukkig kunnen we vaak helpen, en daar doen we het voor!
Afscheid van de Khan Younis Zoo
“De slechtste dierentuin ter wereld”; die bijnaam kreeg de Khan Younis Zoo in Gaza toen bekend werd dat de eigenaar niet alleen levende dieren vertoonde.
Telkens als een dier stierf, werd het opgezet en in een ruimte tentoongesteld in de hoop daarmee bezoekers te trekken. De eigenaar had het geld hard nodig. Daarbij kwam het probleem om in de afgesloten Gazastrook genoeg voedsel en medicijnen te verkrijgen. De dieren kwijnden weg in kleine, vervallen kooien. Ze waren uitgehongerd en kregen vaak niet eens genoeg drinkwater.
Na eerdere hulp waarbij we voedsel leverden en na vele onderhandelingen, gingen we in augustus opnieuw de Gazastrook binnen. Binnen twee dagen werden de laatste overlevende dieren uit de Khan Younis Zoo gered, waarmee deze officieel werd gesloten.
De apen hebben een nieuw leven gekregen in de Israelische Primate Sanctuary Foundation. De emoe, stekelvarkens, hinde, reuzenschildpadden, pelikaan en adelaarsbuizerds zijn naar twee Al Ma'wa opvangcentra in Jordanië gebracht, welke beide zijn opgericht door de Princess Alia Foundation in samenwerking met VIER VOETERS. En Laziz, de laatste tijger in Gaza, heeft een lange reis gemaakt naar ons eigen reservaat LIONSROCK in Zuid-Afrika, waar hij nu geniet van zijn vrijheid.
www.lionsrock.org
In LIONSROCK voelde tijger Laziz voor het eerst gras onder zijn poten
© VIER VOETERS
Beren uit kooien bevrijd
Hoewel bruine beren zowel in Albanië als internationaal beschermd zijn, floreert de handel met beren in Albanië. Veel beren kwijnen weg in kleine kooien en moeten betalende klanten naar restaurants lokken. Ze moeten alcohol drinken of worden aan neusringen door vakantieoorden meegezeuld om geld te verdienen, bijvoorbeeld door met toeristen op de foto te gaan.
Geschat wordt dat ongeveer 50 Albanese beren in deze verschrikkelijke omstandigheden moeten leven. Van deze 50, hebben wij er dit jaar 6 kunnen redden. In eerste instantie werden de beren Pashuk, Tomi en Gjina gered.
Pashuk werd ernstig mishandeld, en werd verminkt aan lichaam en geest. Toen we hem vonden, was hij zo zwak dat we voor zijn leven vreesden. Hij had een ijzeren ketting om zijn nek, die was omgedaan toen hij klein was. Inmiddels was de ketting volledig in zijn vel gegroeid, wat hem ondraaglijk veel pijn moest hebben gedaan. Tomi en Gjina ging het niet veel beter af. Net als Pashuk zaten ook zij in een kleine kooi naast restaurants, en leefden op bier en oud brood. Gjina moest zelfs tot wel 20 (!) flesjes bier per dag drinken.
Gelukkig konden we hen redden en leven zij nu een beerwaardig leven in ons eigen BERENWOUD Prishtina in Kosovo.
Enkele weken later konden we ook de Albanese beren Jeta en Luna redden. Terwijl de een in een kleine kooi in een pretpark zat en niets anders hoorde dan lawaai, werd de andere beer dag in, dag uit meegezeuld om op de foto te gaan met toeristen. Jeta en Luna hebben we kunnen redden en verblijven momenteel in een tijdelijk verblijf, totdat hun definitieve verblijf in ons BERENWOUD af is.
Hetzelfde geldt voor beer Riku. Zijn eigenaar wilde niet meer voor hem zorgen, gelukkig konden wij hem op tijd redden.
Pashuk kan eindelijk een beerwaardig leven leiden in ons BERENWOUD Prishtina
© VIER VOETERS | Hazir Reka
Noodhulp in Myanmar
Het is geen uitzondering dat de rivieren van Myanmar buiten hun oevers treden. Ook in 2016 was dit het geval, in juli en augustus. Grote delen land en akkerland werden overspoeld, waardoor honderdduizenden mensen hun huizen moesten verlaten en ook duizenden dieren werden bedreigd.
Een VIER VOETERS noodhulpteam ging in augustus naar de regio's Magway, Bago, Mandalay en Ayeyarwaddy om in nood verkerende runderen en ander vee van voedsel te voorzien. Het team transporteerde voedsel met kleine bootjes naar de hongerige dieren en verdeelde ter plaatse zakken met voedsel onder de getroffen veehouders. Dierenartsen behandelden zieke dieren.
Samen met partnerorganisatie Mingalar Myanmar hebben we 50 ton dierenvoer gedistribueerd en zo 10.000 dieren van de hongerdood gered.
Runderen kunnen bij hoog water niet rusten of slapen en hun eten bedeft in het water. De dieren moeten daarom z.s.m. naar hogere gebieden worden gebracht bij overstromingen.
© VIER VOETERS
Nieuw reservaat in Jordanië
Samen met de Princess Alia Foundation heeft VIER VOETERS in de zomer van 2016 de bouw van een nieuw reservaat afgerond. Het Al Ma'wa Wildlife Reserve in Jordanië biedt natuurlijke ruimtes met gras, bossen, struiken en watervijvers waar mishandelde en verwaarloosde wilde dieren een nieuw thuis vinden.
Begin oktober werden 17 leeuwen, 2 tijgers, 1 bruine beer en 5 wolven als eerste hierheen gebracht. Het was het grootste wilde dierentransport dat ooit had plaatsgevonden in het Midden-Oosten!
Zoveel wilde dieren in één keer overbrengen was een logistieke uitdaging, maar gelukt!
© VIER VOETERS
Bakari naar LIONSROCK
Luipaard Bakari is geboren in een Duitse dierentuin, waar hij als welp op de foto moest met bezoekers tijdens het Kerstdiner. Toen hij te groot werd, besefte de dierentuin dat ze eigenlijk geen plek hadden voor een luipaard. Daarom kwam Bakari naar het opvangcentrum in Nijeberkoop, Friesland.
Toen VIER VOETERS dit opvangcentrum eind 2013 overnam (nu bekend als
FELIDA Big Cat Centre) leerden we Bakari al snel kennen als een ontzettend actief, slim, nieuwsgierig en leergierig dier. Hoewel we zijn verblijf vergrootte, met boomstronken, verrijking en met de mogelijkheid om te klimmen en verstoppen, was alsnog duidelijk dat hij meer ruimte nodig had. Dee ruimte konden we hem in FELIDA niet bieden. Maar wel in LIONSROCK Big Cat Sanctuary, ons reservaat voor grote katachtigen in Zuid-Afrika.
In november hebben we Bakari hierheen gebracht. Het was onvoorstelbaar hoe snel Bakari zich aanpaste aan zijn nieuwe omgeving. Hij geniet van zijn vrijheid!
Bakari geniet van zijn leven in LIONSROCK
© VIER VOETERS | Monika Girardi
Laatste illegaal gehouden beren in Polen gered
Vijf jaar lang hebben we gestreden tegen het illegaal houden van beren in Polen. In december hebben we de laatste twee illegaal gehouden beren kunnen redden. In Braniewo Zoo, een kleine dierentuin in Polen, leefden de beren Pietka en Wojtusia. Zij leefden tussen beton en achter tralies. Eerder dit jaar konden we de beren Ewka en Gienia al bevrijden uit deze betonnen gevangenis. Pietka en Wojtusia waren
last but not least. We hebben de dieren overgebracht naar Poznan Zoo in Polen, onze samenwerkingspartner waar ook de beren Ewka en Gienia heen zijn gebracht. Hier kunnen zij voor het eerst een Kerstmis doorbrengen in een echt berenbos!
Pietka en Wojtusia waren de laatste twee illegaal gehouden beren in Polen. Zij zijn gered!
© VIER VOETERS
Recordbedrag opgehaald tijdens de Doggy Marathon 2016
Enthousiaste deelnemers, lieve honden, trouwe vrijwilligers en de steun van de weergoden maakten van de VIER VOETERS Doggy Marathon 2016 een zeer geslaagd evenement.
Op 18 september renden of wandelden 400 deelnemers samen met hun hond een parcous van 4,2 of 8 kilometer door de prachtige Oisterwijkse Bossen en Vennen, een natuurgebied van onze partner Natuurmonumenten. Dit was al een prestatie op zich, maar er werd ook nog eens een recordbedrag van € 30.241 opgehaald!
Het opgehaalde geld zullen we besteden aan onze wereldwijde projecten voor zwerfhonden, onze campagne tegen de illegale puppyhandel én ons therapiecentrum in Roemenië waar voormalige zwerfhonden worden opgeleid tot therapiehond voor kinderen met een geestelijke beperking.
Er werd een recordbedrag opgehaald tijdens de Doggy Marathon 2016
© VIER VOETERS | Rens Bressers Fotografie