Ik ben Leny, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Bosheks.
Ik ben een vrouw en woon in Planeet Aarde (Nederland) en mijn beroep is Medisch Entomoloog, Imker, Wiccan en Lichtwerker .
Ik ben geboren op 22/05/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Flora Fauna Muziek Wetenschap.
Meer dan een halve eeuw heb ik een dierenopvang ( Stichting/TAO Foundation) https://taofoundation.international/nl/ voor dieren die niemand meer wil hebben. Werk als ARA(Animal Rights Advocate) voor de dieren die geen stem hebben.Dieren/Cyber activist.
V
To see a world in a grain of sand And a Heaven in a wild flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an hour.
~be who you are and say what you feel because those that matter... don't mind... and those that mind... don't matter..
Nice to see you here.㋡
I am a Wild Earthling.
I do not identify with illusory (and illegitimate) nation-state constructs nor do I require such constructs to verify and validate the legitimacy of my existence.
An infiltrator and subverter of institutions of indoctrination,an anti-authoritarian and an insurgent anarchist, and gravitate towards insurrectionist and anti-civilization tendencies. It's just a matter of whose.
Anti New World Order! "for our children, and our children's children"
I am a seeker, searching for truth, special behind the lies that the Goverments try to tell us.
Do not believe everything, discover your own truth!!
And please do not alowed that they take advantage of you.
Open your eyes!
Take care my friends Stay Wild & Free.. !
Tree Teardrop
X
Dropbox
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
video Het is berekoud in de Amerikaanse staat Oregon. Er ligt een dikke laag sneeuw en dat deed het bestuur van de zoo in Portland besluiten om de deuren een dagje gesloten te houden. De dieren lieten het dan weer niet aan hun hart komen. Zij hadden de tijd van hun leven.
De zoo deelde een video van enkele van zijn bewoners op Facebook en daaruit bleek dat niet alleen de ijsberen en de zeehonden zich helemaal in hun sas voelden, maar ook de olifanten. Op de beelden is er eentje te zien die enthousiast door de sneeuw ploetert.
Het filmpje werden intussen al 7 miljoen keer bekeken en 200.000 keer gedeeld en dat in nog geen 24 uur tijd. Geniet gerust mee!
BUREN HOFSTRAAT LEGGEN GELD SAMEN OM OPERATIE STRAATKAT TE BETALEN
"Iedereen geeft om Dikkie Dik"
Een straatkat die al tien jaar ronddwaalt in de Hofstraat in Elewijt is woensdag geopereerd dankzij de hulp van de bewoners. Zij zamelden samen ruim 100 euro in om de operatie te betalen. "Iedereen is zo gul geweest dat er zelfs nog geld overblijft. Dat gaat in een spaarpot voor Dikkie Dik", zegt Drita Senay, die het initiatief nam voor de geldinzameling.
ROBBY DIERICKX
Zowat tien jaar geleden dook de rosse straatkat plots op in de Hofstraat in Elewijt. Het toen graatmagere beest werd door heel wat buren in de armen gesloten. Ondertussen kreeg de kater al heel wat namen: van Dikkie Dik tot De Rosse, Pipo en Maurice. "Tot voor kort sliep de poes in de garage van een bejaarde vrouw", zegt Drita Senay. "Toen de vrouw korte tijd geleden naar een rusthuis verhuisde, moest de kater opnieuw op straat slapen. Daarom heb ik een klein hondenhok gekocht, waarin hij tegenwoordig overnacht. Daarnaast liet ik Dikkie Dik ook al verschillende keren inenten. Andere buren zetten dagelijks voeding buiten, zodat de kater niet verhongert."
Maar onlangs ontdekten de buren dat de poes een groot gezwel op het voorhoofd had. "In de zomer werd Dikkie Dik gebeten door een teek", vertelt Drita. "Sindsdien werd het gezwel groter en groter. Omdat ik steeds ongeruster werd, ben ik naar een dierenarts gereden en die was vastberaden: Dikkie Dik moest worden geopereerd. Maar die operatie zou zowat 110 euro kosten. Dat vond ik wat veel om uit te geven aan een straatkat."
Drita Senay kreeg het idee om financiële hulp te vragen aan de buren. "Iedereen geeft om de kater en al snel bleken heel wat gezinnen bereid om hun duit in het zakje te doen. Nadat ik iedereen een e-mail gestuurd had met de vraag of ze een financiële bijdrage wilden leveren, staken heel wat buren geld in mijn brievenbus. We hadden 110 euro nodig om de kater te laten opereren, maar zamelden een pak meer in. Dat geld steekt nu in een spaarpotje voor Dikkie Dik. Het kan dienen voor de volgende bezoeken aan de dierenarts."
Gezwel verwijderd
Woensdag werd de kater succesvol geopereerd. Het goedaardig gezwel werd zonder problemen verwijderd. Gisteren ging Pierre Aenspeck het beestje ophalen bij de dierenarts. "En hij is weer kerngezond", aldus Pierre. "De bewoners van deze straat zijn nogal begaan met dieren, dus het is logisch dat we samen de operatie van Maurice, zoals ik de kater noem, betaalden. Zelf zet ik elke ochtend en avond eten buiten. Het beestje in huis nemen is wat moeilijk, omdat ik een hond heb. Maar Maurice heeft het hier zeker naar zijn zin. Hij komt - zoals je wel aan zijn lichaam kan zien - niets tekort (lacht)."
Terminale vader zoekt perfecte pleeggezin voor zoontje
De 40-jarige Brit Nick Rose doorstond in de laatste maanden van zijn leven vreselijke pijnen, maar niets hield hem tegen om een pleeggezin te zoeken voor zijn vier jaar oude zoontje Logan. ,,Zijn zoontje was zijn leven", vertellen Nicks vrienden. ,,Hij hield zich zolang mogelijk sterk om voor Logan een gezin te zoeken."
Arno van Hauwermeiren
De vader uit het Engelse Paignton vocht al een tijdje tegen kanker. Eerder verloor hij delen van zijn tong. Negen maanden geleden kreeg de Brit opnieuw vreselijk nieuws te horen.
Nadat hij een knobbeltje in zijn nek ontdekte, wees onderzoek uit dat Nick weer kanker had. De kanker zaaide al snel uit naar zijn longen. Bij overmaat van ramp raakte de tumor geïnfecteerd, waardoor Nick met chemotherapie moest stoppen.
Weglachen
Alles moest wijken voor Logan
Aaron Crompton
Logans moeder was al uit zijn leven verdwenen toen hij nog heel jong was, dus moest zijn vader een geschikt pleeggezin vinden dat voor Logan kon zorgen na zijn dood. Beste vriend Aaron Crompton stond Nick bij in zijn laatste maanden: ,,Alles moest wijken voor Logan", aldus Aaron tegen de Britse krant Daily Mail. ,,Hij lachte al de rest gewoon weg, ook al had hij kanker." In de laatste maanden werd de pijn heviger. ,,Hij zag af, maar Logan was zijn leven", aldus Aaron, die samen met zijn zus een crowdfundingcampagne opzette om Nicks begrafenis te betalen. Nick stierf dinsdag. Hij vond op tijd een mooi pleeggezin voor zijn zoontje in het Engelse Torquay. ,,Hij zal worden gemist", aldus Aaron.
Honderden New Yorkse katten in quarantaine om vogelgriep
In New York City zijn honderden huiskatten in quarantaine geplaatst omdat ze mogelijk in contact zijn geweest met een uiterst besmettelijke variant van de vogelgriep. De vogelgriep werd aangetroffen in opvangcentra die beheerd worden door een grote dierenbeschermingsorganisatie. Het virus heeft ook een dierenarts getroffen.
Door: RedactieBron:REUTERS
Volgens de lokale autoriteiten is het de eerste keer dat een variant van het H7N2-virus, ook bekend als de vogelgriep, opduikt bij huiskatten. De symptomen zijn algemeen genomen vrij mild: de meeste slachtoffers hebben last van verkoudheidsverschijnselen als hoesten, niezen, waterige ogen en een loopneus.
Het virus werd vorige maand voor het eerst vastgesteld bij 45 katten in een asiel in Manhattan dat wordt uitgebaat door Animal Care Center of NYC (ACC). Later bleken ook katten in vestigingen in Brooklyn en Queens besmet te zijn. Hoe de katten het virus opliepen en waarom het virus zich zo snel kon verspreiden, is nog onduidelijk.
Alert voor symptomen 'New Yorkers die katten uit ACC-asielen hebben geadopteerd, moeten alert blijven voor symptomen bij hun huisdieren en gepaste voorzorgsmaatregelen treffen', zegt gezondheidscommissaris Mary Bassett. Het risico voor mensen is volgens haar beperkt.
Meer dan 450 katten zullen tot 90 dagen lang opgevangen worden in een tijdelijk opvangcentrum tot de universiteit van Wisconsin bevestigt dat ze niet langer besmettelijk zijn.
In december liep ook een dierenarts in een van de asielen het virus op, maar de symptomen waren mild en van korte duur. Het ministerie van Gezondheid in New York onderzocht daarom nog 160 andere personeelsleden van ACC en meer dan 80 procent van de baasjes die een kat uit een van de centra adopteerden, maar er werden geen nieuwe besmettingen gevonden.
In het SBS-televisieprogramma ‘Mr. Frank Visser rijdt visite’ behandelde de televisierechter Mr. Frank Visser een verkoopzaak rond het paard Tophorn. Greet heeft van haar spaargeld het paard gekocht. Na aankoop bleek ‘Toppie’ artrose te hebben. Nu wil ze haar geld terug, maar de verkoper wil daar niets van weten.
IK BEN HET ZAT. Asielzoekers, gelukzoekers, IS, Trump, aanslagen, noem maar op, ik ga zoveel mogelijk positief nieuws plaatsen.
In Rode, India, locals were touched by the compassion of a Rhesus macaque monkey who had adopted a homeless puppy. Town locals thought it was bizarre at first, but the apparent love between the two animals was too much to deny. This just goes to show you that love knows no species.
The monkey cares for the little puppy and keeps the little one close as if he were caring for his own baby.
The details of how the two met are unclear, but the puppy, who was likely born on the streets, seems well taken care of.
The monkey doesn’t let the puppy out of his sight for a moment and has even defended him from other street dogs.
When villagers, started to leave food out for the pair, the monkey always allowed the puppy to eat first.
Zee News reports: “Their undying affection gives us a valuable lesson about relationships.”
It’s remarkable that a difference in species didn’t keep this monkey from becoming a responsible parent to a puppy who otherwise would not have had anyone to care for him. That just goes to show you that compassion has no limit! All image source: PARITHITAMIL/Twitter
Slaughterhouse-Five, Dresden foto KeithGardMet gepaste trots meldt u in AdValvas van 21 december j.l. dat het aantal dierproeven in Nederland in 2015 gedaald is, ten opzichte het jaar daarvoor, met 15%. Helaas moet ik de feestvreugde bederven. Het aantal dierproeven aan VU en VUmc stèèg met bijna 7%. In 12 maanden werden hier zo’n 13.000 proefdieren afgemaakt. En het aantal reservedieren is hierin nog niet inbegrepen.Mag ik nog een misverstandje wegnemen? Anders dan gesuggereerd op de AdValvas-website schrijft de wet geen enkele onderzoeker voor dierproeven te doen. Dergelijke proeven gebeuren zonder scrupules, uit vrije wil. _______Geplaatst in Ad Valvas, weekblad Vrije Universiteit Amsterdam Geplaatst door Barend op 23:20
Kids and animals often share a strong, almost unexplainable bond. This is what Elena Karneeva, a professional Moscow-based child and family photographer, wanted to show in her magical photo-shoots.
Kids are seen posing and cuddling up to different animals like dogs, owls, pigs, goats, foxes and even bears! But what makes these photos extra magical are the beautiful rural settings.
We’re absolutely blown away by these images! Make sure to visit artist’s website for more of her amazing work!
Animal Rights protesteert tegen de beslissing van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) eind 2016 om aan de KU Leuven 1,1 miljoen euro toe te kennen voor de financiering van een reeks experimenten op apen. De dierenrechtenorganisatie organiseert op 22 april, ter gelegenheid van Wereldproefdierendag, een protestmars voor een verbod op dierproeven en de vervanging door proefdiervrije onderzoeksmethoden.
Met de recent toegekende gelden zullen volgens Animal Rights in januari aan de KU Leuven vier nieuwe onderzoeksprojecten van start gaan waarbij hersenstudies zullen worden uitgevoerd op apen. "Maar liefst 11 proefapen zullen de komende maanden zware trainingsprogramma's doorlopen, ingrijpende hersenoperaties ondergaan waarbij elektroden geïmplanteerd worden in hun brein, op strenge waterdiëten gezet worden om hen te dwingen mee te werken met onderzoekers", aldus de dierenrechtenorganisatie in een mededeling.
Prioriteiten Animal Rights wijst er hierbij op dat het Belgische parlement in 2009 een wet bekrachtigde voor de oprichting van een centrum ter bevordering van innovatieve technieken om dierproeven te vervangen. Terwijl er anno 2017 nog steeds miljoenen overheidssubsidies worden uitgekeerd aan dierproeven, is het betrokken centrum nog steeds niet opgericht. "Uit studies van de Nederlandse overheid blijkt echter dat de vervanging van dierproeven vooral een kwestie is van prioriteiten stellen. Mits de nodige financiële investeringen kunnen de huidige dierproeven op 8 jaar tijd gehalveerd worden", aldus Nadine Lucas van Animal Rights, die dan ook eist dat ons land hierin de nodige onderzoeksbudgetten investeert.
WOII Eén van 's werelds meest gezochte nazibeulen, de Oostenrijker Aloïs Brunner, heeft decennialang in Syrië geleefd. Hij leerde het regime daar folteren, maar stierf uiteindelijk zelf in een duistere kelder - opgesloten als een beest.
In de memoires van Adolf Eichmann - de architect van de Jodenvervolging - prijst die Aloïs Brunner als zijn «beste man». De in Oostenrijk geboren SS-commandant zou dan ook meer dan 130.000 Joden naar de gaskamers hebben gestuurd. Na de oorlog lukte het hem om aan vervolging te ontsnappen. Hij leefde een tijdje onder een valse identiteit in Duitsland, waar hij zelfs werkte als chauffeur voor de Amerikaanse bezettingsmacht.
In 1953 week hij uit naar Egypte en het jaar nadien dook Brunner op in de Syrische hoofdstad Damascus, waar zijn talent voor gruweldaden al snel ten bate werd gemaakt. Zo zou hij hebben geholpen bij de stichting van de gevreesde militaire inlichtingendienst. En toen Hafez Al-Assad - de vader van de huidige leider - aan de macht kwam door een reeks van staatsgrepen, nam die Brunner maar al te graag over om ook gebruik te maken van diens kunde op vlak van marteltechnieken.
In ongenade
De nazi was op dat moment één van 's werelds meest gezochte oorlogsmisdadigers. In 1961 zou hij al een oog zijn kwijtgespeeld toen de Israëlische geheime dienst hem met een bombrief probeerde te doden. Het Syrische regime heeft altijd ontkend dat het Brunner zelfs maar kende en wat er uiteindelijk van hem is geworden, was lang een mysterie.
Maar het Franse magazine XXI heeft nu drie voormalige leden van de Syrische veiligheidsdiensten gevonden die bevestigen dat Brunner op zijn 89ste overleed in 2001 - een jaar na het aantreden van Bashar Al-Assad. Hij zou in de jaren negentig in ongenade zijn gevallen en het laatste jaar van zijn leven in een kelder hebben gezeten waar hij zich nauwelijks kon wassen en amper eten kreeg. «Behalve een soldatenrantsoen, dat niet te vreten was, mocht hij iedere dag kiezen tussen een ei of een aardappel», aldus één van de getuigen. (GVV)
De Nederlandse Nancy Holten woont als sinds haar achtste in Zwitserland, spreekt vloeiend Zwitserduits en haar kinderen hebben de Zwitserse nationaliteit. Toen ze zelf een Zwitsers paspoort aanvroeg, weigerde een lokaal comité dat. Holten moet de Zwitserse tradities en levensstijl maar aanvaarden, vinden haar dorpsgenoten. Haar campagne tegen koebellen heeft de 42-jarige dierenrechtenactiviste niet bepaald populair gemaakt.
De meerderheid van de inwoners van Gipf-Oberfrick in het kanton Aargau dwarsboomde haar tweede poging om een Zwitsers paspoort te bekomen. Het bewonerscomité stelt dat ze geen Zwitserse kan worden als ze de Zwitserse tradities en levensstijl niet aanvaardt.
De voorbije jaren voerde Holten campagne tegen de typische bellen die Zwitserse koeien rond de nek hebben. "Die produceren 100 decibel, vergelijkbaar met een pneumatische boor. Zouden wij zo'n ding dichtbij onze oren willen?", argumenteert Holten, die ook het gewicht van de bellen aanklaagt. De vrouw, die zichzelf omschrijft als freelance journalist, model en toneelstudent, voerde eerder al campagne tegen andere Zwitserse tradities zoals de jacht, races met varkens en de klokken van de kerk in het dorp waar ze woont.
In 2015 staken de dorpelingen in een referendum een stokje voor haar aanvraag tot naturalisatie. De gemeenteraad was bereid haar de Zwitserse nationaliteit te verstrekken, maar 144 van de 206 inwoners stemden daartegen.
Onlangs werd haar aanvraag andermaal geweigerd. De dorpelingen zijn vooral boos om de toenemende media-aandacht die Holten krijgt voor haar strijd tegen Zwitserse tradities. Holten voert aan dat ze niets tegen die tradities heeft en enkel bekommerd is om dierenwelzijn.
Door: Karen Van Eyken 11/01/17 - 15u58 Bron: axs.com, YouTube
video Om het nieuwe jaar in te luiden wil een Amerikaans meisje uit Texas laten zien hoe getalenteerd haar vader is. Trots filmt ze hem terwijl hij uit volle borst zingt in de auto. Meer dan 10 miljoen mensen hebben de clip al gezien en reageren enthousiast.
Het meisje houdt haar smartphone in de aanslag wanneer ze aan haar papa vraagt om het prachtige lied 'Tennessee Whiskey' te coveren.
Onmiddellijk wordt duidelijk hoe geweldig de stem van haar vader, Kris Jones, werkelijk is. Gebruikers op social media en YouTube-fans zijn er wild van waardoor het filmpje al miljoenen views heeft verzameld. Ben jij er ook door begeesterd?
Noord-Korea heeft volgens Seoel zijn voorraad plutonium zodanig uitgebreid dat het nu minstens tien atoombommen kan ontwikkelen. Het buurland van Zuid-Korea beschikt naar schatting over 50 kilogram plutonium, tien kilo meer dan drie jaar geleden, klinkt het in een rapport voor het Zuid-Koreaans veiligheidsbeleid 2016, dat het ministerie van Defensie vandaag voorlegde.
De bijkomende hoeveelheid splijtstof heeft Noord-Korea naar verluidt gewonnen door de opwerking van gebruikte brandstofstaven, die uit de kernreactor in Yongbyon werden gehaald. Bovendien heeft Noord-Korea zijn vermogen voor de verrijking van uranium verder uitgebouwd. Daar werden evenwel geen bijzonderheden over meegedeeld. Atoombommen worden met plutonium of uranium gefabriceerd.
Het gezaghebbende Amerikaanse Institute for Science and International Security (ISIS) had in juni 2016 gemeld dat Noord-Korea naar schatting over een nucleair arsenaal van 13 tot 21 kernbommen beschikt. In 2014 was er nog een marge van 10 tot 16 atoombommen.
Het communistische regime in Pyongyang is wegens zijn nucleair en rakettenprogramma internationaal geïsoleerd. Machthebber Kim Jong Un wees er onlangs op dat Noord-Korea de laatste voorbereidingen treft voor een proef met een intercontinentale raket, die kernbommen kan dragen.
In Groot-Brittannië wordt een vrouwelijke tiener beschuldigd van de moord op een zevenjarig meisje. Volgens de Daily Mail was de keel van het jonge slachtoffer overgesneden, maar dat heeft de politie nog niet bevestigd.
Katie Rough werd vorige maandag in York bloedend op de grond gevonden, anderhalf uur nadat ze de school verlaten had. Ze werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar daar overleed ze aan haar verwondingen. De vermoedelijke dader -amper 15 jaar oud- verschijnt vandaag een eerste keer voor de rechter.
Nog geen twee weken geleden had Katie bruidsmeisje gespeeld op het huwelijk van haar moeder. Volgens de buren was het een speelse meid die altijd opgewekt was.
Wandelaars die hun hond uitlieten, vonden het zwaar toegetakelde meisje op een grasperk in de buurt van een doodlopend steegje. Haar moeder en kersverse echtgenoot, die snel ter plaatse waren, moesten machteloos toekijken hoe de hulpdiensten het leven van hun oogappel probeerde te redden.
Een beklijvend tafereel, wisten getuigen achteraf te vertellen. Alison stortte in en riep dat "zij haar vermoord heeft", Paul zocht vertwijfeld steun tegen een muurtje.
"Ik zag een kind op de grond liggen, met twee agenten naast haar", aldus buurtbewoner Rob McCartney. "Ik hoorde hoe die moeder om hulp schreeuwde, ze wilde zo snel mogelijk een ambulance. Ze was constant heen en weer aan het lopen. Haar partner, die iets later toekwam, probeerde haar te troosten. Maar ook hij had enorm verdriet, vreselijk om te zien."
"Die moeder zat op haar knieën op straat te huilen", voegt iemand anders nog toe. Met een zuurstofmasker werd Katie op de brancard gelegd. Tevergeefs, zo zou later blijken.
De grootouders van Katie hebben intussen bloemen gelegd op de plek waar de laffe aanval gebeurde. "Slaap zacht, mijn prinsesje. Liefs, oma en opa", stond er te lezen op het begeleidende briefje.
De politie roept iedereen die iets verdachts in die buurt zag op om hun verhaal te komen doen. De identiteit van de vermoedelijke dader blijft geheim omdat ze nog minderjarig is. Voor de zwaar getroffen familie werd intussen een geldinzamelingsactie opgestart.
Een nieuwe gibbonsoort, recent ontdekt in het Chinese tropische regenwoud, heeft de naam Skywalker-hoelok meegekregen. Waarmee bewezen is dat wetenschappers van Star Wars houden.
Wetenschappers hadden een vermoeden dat een aantal hoelokgibbons in het Chinese regenwoud tot een nieuwe soort behoorden door een paar kleine details. Alle hoeloks hebben wel witte wenkbrauwen en sommige ook een witte baard, maar de vacht van de Chinese hoelokgibbons vertoonde kleine verschillen. Ook heeft hun gezang een bepaald soort klank.
Een genetische test en een volledige fysieke vergelijking wezen uit dat het hier om een nieuwe soort gaat, die de wetenschappelijke naam 'tianxing' meekreeg of 'beweging van de hemel'. Maar hun populaire naam werd de Skywalker-hoelok, dankzij de voorliefde van de wetenschappers voor Star Wars. De ontdekking werd bekendgemaakt in het American Journal of Primatology.
Voorrecht
Sam Turvey van de Zoological Society of London vertelde aan de BBC hoe het onderzoeksteam de Skywalker-gibbons bestudeerde in het Chinese regenwoud. "Je moet boven de 2.500 meter gaan om de gibbons te vinden", zei hij. "En je moet erg vroeg opstaan om het gezang van de dieren te horen. Maar het is een enorm voorrecht om de zeldzame gibbons te mogen aanschouwen. Zeker nu blijkt dat het om een soort gaat die de wetenschap nog niet kende."
Volgens de onderzoekers zijn er slechts 200 Skywalker-gibbons in China en leeft er nog een onbekend aantal dieren in Bangladesh, India en Myanmar. Maar door hun geringe aantal zijn de dieren dus met uitsterven bedreigd, zeggen de wetenschappers.
Op het Indonesische eiland Sumatra heeft een tijger een bosarbeider gedood. De 25-jarige man werd door het roofdier aangevallen, toen hij in het district Musi Banyuasi palmbladeren aan het oogsten was. Volgens de politie bloedde hij dood na verschillende beten in zijn nek en de benen. Dat melde het internetprotaal Viva woensdag.
Sumtraanse tijgers komen enkel voor op het gelijknamige eiland van de Zuidoost-Aziatische eilandenstaat. Ze behoren tot de extreem bedreigde diersoorten. Volgens de natuurbehoudsorganisatie WWF (World Wide Fund For Nature) bestaan er vandaag nog maar 400 exemplaren van. Sumatraanse tijgers worden tot 2,50 meter lang en wegen tot 140 kilogram. Daarmee behoren ze tot de kleinste tijgersoort.
Wie vanavond op Canvas naar 'Planet Earth II' keek, kan niet anders dan zich zorgen maken over het welzijn van de honderden babyschildpadjes die recht op een gewisse dood afwandelden. De pas uitgebroede diertjes werden in verwarring gebracht door de lichten aan de andere kant van het strand en liepen daardoor van de zee - hun eigenlijke bestemming - weg.
In deze aflevering, waarin de impact van de mens op het dierenrijk centraal staat, is te zien hoe pasgeboren karetschildpadjes blootgesteld worden aan menselijk gevaar. De schildpadjes lopen na hun geboorte in normale omstandigheden instinctief op de zee af, maar in de aflevering is te zien hoe ze volledig gedesoriënteerd zijn door de lichten langs het strand, rechtsomkeer maken en de verkeerde kant uitgaan.
"Vier op vijf baby-karetschildpadjes overleefden hun eerste nacht niet nadat ze gedesoriënteerd raakten, in de goot vielen of verpletterd werden door auto's," vertelt David Attenborough in de voice-over bij de bewuste scène.
De 90-jarige documentairemaker heeft altijd vastgehouden aan het principe dat de filmploeg niet mag ingrijpen in de natuur. "Als je een cameraman bent, dan ben je als het ware getraind om de waarnemer te zijn, iemand die niet participeert. Dat is erg belangrijk," zei hij vorig jaar.
BBC Earth✔@BBCEarth
Every turtle that was seen or filmed by the #PlanetEarth2 crew was collected and put back into the sea
Maar in dit geval hebben de makers van 'Planet Earth 2' die regel aan hun laars gelapt. Dat heeft de BBC ondertussen zelf laten weten. "Elke schildpad die werd gezien of gefilmd door de crew van 'Planet Earth II' werd opgepakt en terug in zee gezet", tweette de BBC vorige maand nadat de aflevering in het Verenigd Koninkrijk op antenne ging.
Volgens BBC was het probleem in dit geval van menselijke oorsprong en was het daarom geoorloofd dat de ploeg ingreep. Op haar website prijst de BBC het Barbados Sea Turtle-project dat zich inzet voor de schildpadden.
gerelateerd nieuws
"Nog 6 dagen te gaan, verberg hem!": Twitter hoopt dat David Attenborough (90) 2017 wél haalt
Luiaarden kunnen verrassend snel zwemmen (als ze willen paren)
Deze vos steelt de show in nieuwe aflevering Planet Earth II
Zuid-Afrikaanse boswachters hebben de jacht verhevigd op een wilde kat die, met een eerder gevangen exemplaar, verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van 135 pinguïns in de buurt van Kaapstad. De pinguïns zijn van een bedreigde soort.
Na een aantal mislukte vangstpogingen gaat een pad bij Boulders Beach 's nachts dicht omdat dan vallen worden gezet. De caracal of rooikat, zoals het dier op z'n Afrikaans heet, heeft het voorzien op zwartvoetpinguïns, de enige soort die broedt op het Afrikaanse continent. Hun aantal is sterk afgenomen door verlies aan leefruimte en doordat er minder vis is in zee.
De kat hoeft bij de jacht niet voor zijn leven te vrezen, aldus de gemeentelijke natuurbescherming. De val zou het dier alleen bij de poot grijpen en niet verwonden. Een andere rooikat was al in juli gevangen. Beide dieren zouden na bosbranden in 2015 in het gebied verzeild zijn geraakt.
We stouwen ons huis vol met goedkope prullaria. Dat heeft gevolgen voor onszelf, de wereldeconomie en het milieu.
Elja Looijestijn,
De prijsvechter Zondag 8 januari om 21.10 uur, NPO2
In elke Nederlandse winkelstraat zijn ze tegenwoordig te vinden: Action, Big Bazaar, Flying Tiger. Supergoedkope winkels vol aanbiedingen die je moeilijk kunt laten liggen. Maar hoe is het mogelijk dat die spullen zo weinig kosten, en vooral: wat zijn hier de gevolgen van? Marijn Frank en Roland Duong zoeken het uit in het documentairedrieluik De prijsvechter. Zij werkten al samen bij de Keuringsdienst van Waarde en los van elkaar maakten ze documentaires over het consumeren van onder meer vlees en kleding. Door de productieketen van de plastic prullen te volgen komen ze tot verrassende inzichten.
De meeste goedkope spullen worden geproduceerd in China, waar Duong al vaak is geweest voor zijn werk. ‘China is onderverdeeld in productiesteden,’ vertelt hij. ‘Zo zijn we naar de speelgoedhoofdstad van de wereld geweest: Shantou. Daar zijn 3000 speelgoedfabrieken. Tachtig tot negentig procent van het speelgoed van de wereld komt er vandaan. We zijn ook op de gigantische markt van Yiwu geweest, waar handelaren plastic prullaria inkopen. Er is niet één aanbieder van sleutelhangers, maar honderden stalletjes bij elkaar.’ Duong kocht bij de Action voor 1,50 euro een plastic zaklantaarn en ging op zoek naar waar hij wordt gemaakt. ‘In de Chinese webwinkel Alibaba had ik hem zo gevonden. Hij kwam uit de zaklamphoofdstad van de wereld, Ningbo. Een stad van een miljoen mensen, die allemaal in de zaklampenindustrie werken.’
Wie aan spotgoedkoop speelgoed of zaklampen denkt, vermoedt misschien dat de mensen die dat fabriceren uitgebuit worden. Duong: ‘Er is geen Nederlander die in een Chinese fabriek zou willen werken, maar ik heb wel de indruk dat de arbeidsomstandigheden in China de afgelopen vijftien jaar flink verbeterd zijn. Natuurlijk zijn we alleen in fabrieken geweest die ons zelf hebben uitgenodigd, want China kent geen persvrijheid en we konden niet vrij onderzoek doen. Maar ik heb veel door het land gereisd en veel mensen gesproken. De Chinese werknemer is redelijk geëmancipeerd. Als het werk hem niet bevalt, gaat hij bij een andere fabriek werken. De welvaart in China is duidelijk toegenomen.’
'We kunnen in Nederland nu goedkope spullen kopen, maar hebben onze eigen economie uitgehold, omdat er veel banen verloren zijn gegaan'
Roland Duong
Uitgehold
Die welvaart is te danken aan alle spullen die wij in het Westen van Chinese fabrikanten hebben gekocht. Ironisch genoeg hebben we onszelf hier uiteindelijk mee benadeeld, legt Duong uit. ‘Dankzij de globalisering die zo’n 25 jaar geleden is ingezet, is de wereld één grote markt geworden. Opvallend genoeg zijn de grote verliezers van de globalisering de mensen uit de middenklasse in de westerse wereld, dus ook in Nederland. Spullen werden goedkoper voor westerse consumenten, maar hun lonen stagneerden. De Chinese middenklasse heeft er juist van geprofiteerd. Met al hun arbeid in de lagelonenfabrieken hebben ze zichzelf een enorme economische impuls gegeven. De grote ironie is dat de kapitalistische vrijhandel een communistisch doel dichterbij heeft gebracht: meer gelijkheid in de wereld. We kunnen in Nederland nu goedkope spullen kopen, maar hebben onze eigen economie uitgehold, omdat er veel banen verloren zijn gegaan.’
Ook het huidige politieke klimaat is daar een gevolg van, volgens Duong. ‘Door onze honger naar goedkope spullen hebben we China in het zadel geholpen. Donald Trump heeft daar in zijn campagne garen bij gesponnen; hij belooft banen te creëren in zijn eigen land. Die ongelimiteerde handel heeft onze economie pijn gedaan. En zo is de cirkel weer rond: armere mensen hebben behoefte aan goedkope winkels.’
'Plastic zit overal in: in kleding, drinkwater, zelfs in de lucht die je inademt. En er is nog bijna geen onderzoek gedaan wat dat doet in je lichaam. Sinds ik dat weet, zit ik niet meer zo lekker'
Marijn Frank
Plastic
De gemiddelde inkomens zijn dan al jaren gestagneerd, onze huizen puilen wel uit met spullen, vooral van plastic. De gevolgen voor het milieu zijn volgens Duong en Marijn Frank heel groot. ‘Ik heb zeer verontrustende gesprekken gevoerd met onderzoekers, waaruit blijkt dat plastic eigenlijk het nieuwe fijnstof is,’ vertelt Frank. ‘Het zit overal in: in kleding, drinkwater, zelfs in de lucht die je inademt. En er is nog bijna geen onderzoek gedaan wat dit doet in je lichaam. Sinds ik dat weet, zit ik niet meer zo lekker.’
Duong: ‘Het beeld is veel grimmiger en heftiger dan ik me had kunnen voorstellen. De planeet is er heel slecht aan toe door onze consumptiedrift. We zitten in het Antropoceen: het geologische tijdperk van de mensheid. Overal ter wereld vind je gevolgen van de menselijke invloed. De aarde ziet er volgens geologen nu net zo uit als vlak voor de dinosauriërs massaal uitstierven. We produceren zo enorm veel van die rommel, en zorgen daarmee voor verspilling en vervuiling. Om niet te spreken van de energie die het kost om het allemaal te transporteren.’
Toch hebben zelfs de makers van De prijsvechter moeite om de spullen van de discountwinkels buiten de deur te houden. Dit wijten ze vooral aan hun kinderen. ‘Ik probeer al veel bewuster met plastic om te gaan, maar voor ouders is het extra moeilijk,’ zegt Duong. ‘Die kinderen zorgen voor zo veel troep: bij elk kinderfeestje krijg je er weer de raarste frutsels bij. En je wilt je kind niet achterstellen, dus je doet er toch aan mee.’
Frank is als we haar spreken hoogzwanger van haar tweede kind. ‘Dat is echt het moment om je helemaal te buiten te gaan aan spulletjes,’ vertelt ze. ‘Zo’n lijst van wat je “nodig” zou hebben, dat zijn gewoon drie a4’tjes met rommel. Maar op jonge ouders heeft dat een enorme aantrekkingskracht. Ik probeer me nu echt in te houden, ook omdat het je aan het denken zet als je een kind op de wereld zet. Hoe laat ik die wereld achter?’
‘Ik vind het ongelooflijk dat er zo gestunt wordt met prijzen van producten die zo belastend zijn voor de aarde’
Marijn Frank
Pijngrens
Niet alleen consumenten zijn verantwoordelijk, vinden de documentairemakers. ‘Een plastic prul is zo gekocht, je voelt het niet in je portemonnee en de milieueffecten zijn voor veel mensen abstract,’ zegt Frank, ‘En sommige mensen hebben natuurlijk niet de keus om meer uit te geven. Ik vind het ongelooflijk dat er zo gestunt wordt met prijzen van producten die zo belastend zijn voor de aarde. Op deze manier kan de consument zo’n product ook niet meer op waarde schatten.’
In het laboratorium kwam Frank erachter haar kooplust zelfs onbewust gestuurd wordt. ‘Ik heb een eeg-onderzoek gedaan, waarin wordt gekeken hoe de beslissing of je iets wilt kopen in je hersenen werkt. Als je geld uitgeeft, blijkt hetzelfde gebied in de hersenen te worden aangesproken als wanneer je iemand verliest. Die “pijn” wordt sterker naarmate de prijs hoger wordt, maar als de prijs van een product onder die pijngrens zit, voel je geen weerstand en zul je het waarschijnlijk heel makkelijk aanschaffen. Op die manier adviseren onderzoeksbureaus ook over de prijs van een product. Als je heel veel spullen in een winkel ziet die onder die pijngrens zitten, dan is er altijd wel iets wat je aanspreekt. En je voelt je dan een dief van je eigen portemonnee als je het niet meeneemt. Op dat gevoel spelen die discounters heel erg in.’
Voorlopig lijkt er geen einde te komen aan de stroom van prullaria uit Azië. Duong deed zich in China ook voor als inkoper van een bedrijfje genaamd Trupp. ‘Je wordt meteen in de watten gelegd, omdat ze graag een deal willen sluiten. Ik ging op zoek met de vraag of ik ook een duurzaam geproduceerd lantaarntje zou kunnen kopen, gemaakt door werknemers die goed betaald werden en met chemicaliën uit een gecertificeerde mijn. Maar de Chinezen hadden geen idee waar ik het over had. Ze snappen nog niet dat wij dat in Europa misschien belangrijk vinden. Maar dat kan veranderen, want ook zij willen inspelen op de markt.’
Bij Action kun je met zakken vol spullen naar buiten wandelen, en amper 50 euro kwijt zijn. Wij schreven eerder al een artikel over hoe Primark erin slaagt om hun prijzen zo laag te houden. Geldt hetzelfde voor Action? De Nederlandse televisieprogrammamaker Roland Duong volgde de weg van een lantaarntje van 1,49 euro, gekocht in een Action, terug naar "geboorteland" China om daarachter te komen.
De reis van Roland Duong begint op een beurs voor goedkope spulletjes in Yiwu, een stad in China. Op 70.000 permanente kraampjes verkopen vertegenwoordigers van fabrieken er goedkope Chinese producten. Zoals het plastieken lantaarntje, dat Duong voor 1,49 euro kocht in de Action in Nederland. Hij vindt er al snel verkopers van het kleine ding. Hij doet zichzelf voor als inkoper, en na wat onderhandelen, kom hij uit op 1,15 euro per stuk als hij er 300 afneemt, 1,01 euro als hij er 50.000 neemt en slechts 96 eurocent als hij er 100.000 koopt. En daar zit meteen het "geheim" van de lage prijs van Action: discounters kopen producten in zo'n grote hoeveelheden aan, dat de fabrieken vrede nemen met amper marge.
Kijkje in de fabriek Als inkoper mag Duong vervolgens een kijkje nemen in een fabriek in Ningbo, de stad waar zowat alle zaklampen ter wereld gemaakt worden. Hoewel de arbeiders er in rommelige omstandigheden werken, is de sfeer er volgens Duong best ontspannen. Dat de eigenaren er naar eigen zeggen meer betalen dan het minimumloon (de arbeiders zouden er tussen de 800 en 1.000 euro verdienen) heeft daar waarschijnlijk mee te maken. Voor ons lijkt zo'n loon misschien nog altijd barweinig, het is wel een stuk meer dan fabriekarbeiders in Vietnam of Cambodja verdienen.
Productiekosten Maar vanwaar dan die lage prijs van het lantaarntje? Dat heeft simpelweg te maken met de lage productiekosten. Gemiddeld liggen de productiekosten rond de 50 cent per lantaarntje in China, inkopers betalen pakweg 75 cent aan de fabrikant, en Action verkoopt het voor het dubbele van de inkoopprijs. Nog steeds spotgoedkoop voor de Westerse consument en Action maakt 75 cent winst per lantaarntje. Dat de lonen in China een stuk lager liggen dan bij ons en de arbeiders er niet zo beschermd worden met sociale verzekering en geïndexeerde pensioenen, zorgt ervoor dat de productiekosten voor een soortgelijk lantaarntje in België, grofweg zo'n 3 keer hoger zouden liggen. Vandaar dus dat Made in China nog steeds de norm is voor de meeste (goedkope) producten in ons leven.
Stoppen met Made in China kopen? Moeten we allemaal stoppen met Made in China te kopen dan? Dat zou een slecht idee zijn, besluit Duong. "Het is een groot goed dat de armoede wereldwijd is afgenomen dankzij het Chinese groeiwonder. De Chinese overheid maakt er serieus werk van om de milieuvervuiling te keren. En consumenten genieten van lage prijzen. Voor de arbeidsomstandigheden hoeven we de Chinese producten ook niet te mijden. Er zal heus nog wel uitgebuit worden in China, maar ik vond de productiestandaard verrassend acceptabel. Maar als we onze eigen levensstandaard willen handhaven, moeten we ook bereid zijn om ervoor te betalen. Als we alleen maar goedkope Chinese spullen willen kopen, ondergraven we onze werkgelegenheid, maar ook onze leefbaarheid zakt uiteindelijk naar Chinees niveau," aldus Duong.
Roland Duong maakte voor de Nederlandse publieke omroep VPRO een 3-delige documentairereeks 'De prijsvechter' over de opkomst van China.Daar lees je hier meer over.