Ik ben Leny, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Bosheks.
Ik ben een vrouw en woon in Planeet Aarde (Nederland) en mijn beroep is Medisch Entomoloog, Imker, Wiccan en Lichtwerker .
Ik ben geboren op 22/05/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Flora Fauna Muziek Wetenschap.
Meer dan een halve eeuw heb ik een dierenopvang ( Stichting/TAO Foundation) https://taofoundation.international/nl/ voor dieren die niemand meer wil hebben. Werk als ARA(Animal Rights Advocate) voor de dieren die geen stem hebben.Dieren/Cyber activist.
V
To see a world in a grain of sand And a Heaven in a wild flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an hour.
~be who you are and say what you feel because those that matter... don't mind... and those that mind... don't matter..
Nice to see you here.㋡
I am a Wild Earthling.
I do not identify with illusory (and illegitimate) nation-state constructs nor do I require such constructs to verify and validate the legitimacy of my existence.
An infiltrator and subverter of institutions of indoctrination,an anti-authoritarian and an insurgent anarchist, and gravitate towards insurrectionist and anti-civilization tendencies. It's just a matter of whose.
Anti New World Order! "for our children, and our children's children"
I am a seeker, searching for truth, special behind the lies that the Goverments try to tell us.
Do not believe everything, discover your own truth!!
And please do not alowed that they take advantage of you.
Open your eyes!
Take care my friends Stay Wild & Free.. !
Tree Teardrop
X
Dropbox
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
De nieuwe Wildernix / The New WilderMess (subtitled)
De verloren natuur in de Oostvaardersplassen
Het natuurgebied "De Oostvaardersplassen" is vanaf eind september 2013 in de fraai vormgegeven bioscoopfilm "De nieuwe Wildernis" te zien. Terecht want het gebied is uniek voor Nederland en heeft talloze aspecten die het waard zijn om bekeken te worden. Helaas heeft het natuurgebied ook een aantal schaduwzijden.
De wijze waarop de grote grazers (runderen, paarden en edelherten) in de Oostvaardersplassen worden beheerd heeft een grote invloed op de ontwikkeling van de natuur. Door de grote aantallen dieren wordt de vegetatie steeds minder divers en verdwijnen er veel diersoorten. Daarnaast is er in de winter een groot voedseltekort waardoor veel dieren honger lijden en uiteindelijk worden afgeschoten of sterven. In de winter van 2012/2013 waren dit er ruim 1680.
In de korte film "De nieuwe Wildernix" wordt aandacht gegeven aan deze aspecten en geven deskundigen en betrokkenen hun, vaak uitgesproken, mening hierover.
De film is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over wat er in de Oostvaardersplassen speelt en zijn of haar mening niet uitsluitend op de bioscoopfilm wil baseren.
Over de geïnterviewden: Rob Bijlsma inventariseerde de broedvogelpopulatie in het buitenkaadsegebied van de Oostvaardersplassen in de jaren 1997, 2002 en 2007. Hij won de Edgar Doncker Prijs 2013 voor zijn roofvogelonderzoek. Hij publiceerde in vele wetenschappelijke tijdschriften. Ook publiceerde hij het boek Mijn Roofvogels.
In English: The lost nature of the Oostvaardersplassen
The nature reserve "The Oostvaardersplassen" is from September 2013 presented in the beautifully designed feature film "De Nieuwe Wildernis" (The New Wilderness, Die Neue Wildnis). The area is worth to be looked at as it is unique in the Netherlands and has numerous aspects that are very attractive. Unfortunately, the nature reserve also has some serious drawbacks.
The manner in which the large grazing animals (cattle, horses and red deer) are managed in the Oostvaardersplassen has a great influence on the development of nature. Due to the large numbers of animals, the vegetation is becoming less diverse and many species are disappearing. In addition, in the winter a large food shortage which cause that many animals starve or has to be shot. In the winter of 2012/2013 this number was over 1680 animals.
In the short film "The new Wildernix ' attention is given to these aspects and experts and stakeholders give their, often critical, opinions.
Voor de zomer concreet nieuw beheervoorstel Oostvaardersplassen
Beschrijving
Burl-spektakel Oostvaardersplassen/ De Nieuwe Wildernis
Fotograaf
PR Toerisme Flevoland
1 van 1
Beschrijving
Burl-spektakel Oostvaardersplassen/ De Nieuwe Wildernis
Fotograaf
PR Toerisme Flevoland
LELYSTAD - Met welke deskundigen komen Gedeputeerde Staten Flevoland voor de begeleidingscommissie die zich moet uitspreken over het veelbesproken natuurgebied Oostvaardersplassen. En tot welke conclusies en aanbevelingen komen deze commissie en GS wat betreft het beheerplan? Dat zijn de belangrijkste vragen die nog voor de zomer beantwoord dienen te worden nu het initiatiefvoorstel van SGP en VVD is aangenomen.
Ook gisteren kwamen in het urenlange Statendebat de voor- en tegenstanders van het huidige beheerbeleid geen millimeter nader tot elkaar. De fracties schermden naar eigen zeggen met 'de feiten en de waarheid' en verweten de anderen gebruik te maken van 'alternatieve feiten'.
Zodra de Oostvaardersplassen en dan met name de aantallen grote grazers ter sprake komen, lopen de emoties hoog op.
Eind 2016 heeft de provincie de verantwoordelijkheid voor het beheer in de Oostvaardersplassen overgenomen van het rijk. Dat was voor SGP en VVD, gesteund door een meerderheid van de Staten, aanleiding om te komen met een initiatiefvoorstel. Hierin geven ze GS mee dat het gebied tussen Lelystad en Almere primair een vogelnatuurreservaat dient te zijn, waarin de kuddes grote grazers slechts ondersteunend aan de (moeras-)vogels zijn. Ook moet het gebied aantrekkelijker worden.
Het is de bedoeling dat Provinciale Staten in juni vergadert over het nu uit te werken collegevoorstel
I walk the maze of moments but everywhere I turn to begins a new beginning but never finds a finish I walk to the horizon and there I find another it all seems so surprising and then I find that I know
You go there you're gone forever I go there I'll lose my way if we stay here we're not together Anywhere is
The moon upon the ocean is swept around in motion but without ever knowing the reason for its flowing in motion on the ocean the moon still keeps on moving the waves still keep on waving and I still keep on going
You go there you're gone forever I go there I'll lose my way if we stay here we're not together Anywhere is
I wonder if the stars sign the life that is to be mine and would they let their light shine enough for me to follow I look up to the heavens but night has clouded over
no spark of constellation no Vela no Orion
The shells upon the warm sands have taken from their own lands the echo of their story but all I hear are low sounds as pillow words are weaving and willow waves are leaving but should I be believing that I am only dreaming
You go there you're gone forever I go there I'll lose my way if we stay here we're not together Anywhere is
To leave the thread of all time and let it make a dark line in hopes that I can still find the way back to the moment I took the turn and turned to begin a new beginning still looking for the answer I cannot find the finish it's either this or that way it's one way or the other it should be one direction it could be on reflection the turn I have just taken the turn that I was making I might be just beginning I might be near the end...
video Uit de bergen van Idaho komen indrukwekkende beelden van dierenvrienden die eind januari een helikopter inzetten om een verlaten paard te redden van een besneeuwde berg. Ze kregen de hulp van Salmon River Helicopters en Idaho Horse Rescue.
Het paard werd aangetroffen door een groep sneeuwmobielrijders, die gedurende vijf dagen weg en weer reden met eten en drinken voor het uitgehongerde paard tot een helikopter het kon komen redden. Het slechte weer maakte een eerdere evacuatie onmogelijk, zegt Ryan Miller, een van de redders.
Sneeuwmuren
Het dier zat samen met een soortgenoot gevangen op een hoogte van 2.350 meter op McCall's Boulder Mountain in Valley County. "Om een of andere reden zijn ze naar de top van de berg gelopen op de slechtst mogelijke plaats", zegt Robert Bruno van Idaho Horse Rescue.
De dieren hadden de sneeuw rondom hen platgetrapt zodat hij tot aan hun buik kwam, maar verder zaten ze vast tussen sneeuwmuren tot 1,8 meter hoog. In de regio leven geen wilde paarden, waardoor de autoriteiten denken dat de dieren verlaten werden door hun eigenaars.
Redding
Een van de paarden kon worden gered met een helikopter. Het werd verdoofd en in een veilig harnas gehesen vooraleer het de lucht in ging. Idaho Horse Rescue meldt dat het paard er slecht aan toe was, maar dat het waarschijnlijk volledig zal herstellen. Het is niet duidelijk wat met het tweede paard is gebeurd.
gerelateerd nieuws
Lizanne verloor haar vriend, maar haar onvoorwaardelijke liefde voor paarden hield haar overeind
Speelse walvis leeft zich uit vlakbij strand
Jongen vindt ratelslang in toiletpot. Maar het ergste moet dan nog komen
Na een lange werkdag ging de 42-jarige Selvi uit India vermoeid naar bed. Plots werd de vrouw gewekt door een tintelend gevoel in haar neus. Ze vreesde dat het een insect kon zijn en liet zich meteen door haar schoonzoon naar het ziekenhuis brengen. De vrouw werd drie keer van het kastje naar de muur gestuurd, tot een dokter de volgende ochtend de bron van de irritatie vond.
Selvi, een huishoudster uit de Indische staat Tamil Nadu, probeerde meteen de oorzaak van de tinteling weg te vegen, maar voor ze het goed en wel besefte, voelde ze dat het gevoel zich verder omhoog in haar neusgat bewoog.
In het eerste ziekenhuis onderzocht de dokter haar door met een lampje in haar neus te kijken en deed hij enkele telefoontjes naar andere dokters, maar uiteindelijk verwees hij haar door naar een ander ziekenhuis. Daar concludeerde de arts dat een stukje vergroeide huid verantwoordelijk was voor het tintelende gevoel. Maar Selvi hield voet bij stuk: "Ik kon het gevoel niet verklaren, maar ik was zeker dat het een insect was. Er was een tintelende, kruipende sensatie. Telkens wanneer het bewoog, kreeg ik een brandend gevoel in de ogen."
In het derde ziekenhuis werd met een scan vastgesteld dat er "een vreemd, schijnbaar beweeglijk voorwerp" in haar hoofd zat. "Ik voelde me de hele nacht ongemakkelijk, bleef wakker en wachtte tot ik 's ochtends naar het Stanley-ziekenhuis kon gaan nadat ik een doorverwijzing had gekregen van de arts van mijn werkgever," vertelt de vrouw.
Daar, in het universitaire ziekenhuis in Chennai, werd Selvi's vermoeden bevestigd. In haar schedel, tussen haar ogen en vlak bij haar hersenen zat een levende kakkerlak.
"Als hij daar zou blijven, zou hij snel gestorven zijn en zou de patiënt een infectie ontwikkeld hebben die zich naar de hersenen zou verspreiden," zegt behandelend arts Dr. M.N. Shankar.
Operatie van 45 minuten
Na 45 minuten slaagden de artsen erin om de kakkerlak uit Selvi's hoofd te verwijderen met een pincet en een zuigtoestel. De artsen van het Stanley-ziekenhuis hebben in het verleden al parels, een batterijtje, een bloedzuiger en een stuk kalk uit neuzen gehaald. "Maar geen kakkerlak, zeker niet wanneer hij zo groot is," vertelt Dr. S Muthuchitra die bij de operatie betrokken was.
gerelateerd nieuws
'Zombieziekte' treft twee Australiërs na insectenbeet
Jongetje hoort geschraap in kamer. Hij denkt aan spook. Dan gaat zijn vader kijken aan andere kant van muur
Ongezien! Internationale cricketwedstrijd stilgelegd door 'veldbestorming' van... bijen
Alle theorieën van kattenliefhebbers ten spijt: je kan er niet omheen dat poezen veel meer op zichzelf gesteld zijn dan honden. Hoe komt het dat katten soms op het arrogante af onafhankelijk willen zijn? Dat heeft volgens wetenschappers alles met evolutie te maken.
Er wordt wel eens gezegd dat katten zich alleen als een hond gedragen als ze iets nodig hebben. Een propere kattenbak, aandacht of nieuw voedsel, en je zal het als baasje geweten hebben. Verder hebben ze jou niet echt nodig, en vermaken ze zich prima op zichzelf. Hoe komt het dat het verschil met honden zo groot is?
Eenzame jagers In een column voor het Britse magazine New Statesman schrijft filosoof John Gray dat er een biologische verklaring is voor dat asociale gedrag. Volgens de boeken over de dieren die hij analyseerde zijn katten altijd grote carnivoren geweest, die veel vlees eten, in bomen hangen en wat rondstruinen. Het waren oorspronkelijk eenzame jagers, die alleen met zichzelf rekening moesten houden.
Toen de mens op het territorium van katten begon te komen, werd veel van het oorspronkelijk grondgebied van de beestjes vernield. Een conflict tussen kat en mens zorgde ervoor dat de grote kattensoorten werden verdreven. Wel was er een kleine kattensoort - die we vandaag kennen als de huiskat - die zichzelf nuttig wist te maken bij mensen door bijvoorbeeld muizen te vangen, en daardoor besloot bij de mensensoort te blijven. Het is dus de kat zelf die het initiatief nam om "huisdier" te worden, aldus Grey.
Minoes is een onafhankelijke tijger
Dat katten dus oorspronkelijk eenzame jagers waren, maakt dat ze ook nu nog erg onafhankelijk functioneren. Ze hebben zelden of nooit collectief met andere katten iets ondernomen - op leeuwen en sommige jachtluipaarden na - en zijn het daarom gewend om alleen te handelen. Hou dat eens in het achterhoofd, de volgende keer dat jouw kat geen aandacht wil geven als jij het net wél wil. Diep vanbinnen schuilt in Minoes nog steeds een dappere, onafhankelijke tijger.
gerelateerd nieuws
Maak kennis met Thor, de kat met de mooiste vacht ooit
Dit wil je kat je vertellen
De allerbeste haarborstel ter wereld? De tong van je kat
Een Australische toerist op Bali heeft afgelopen weekend de schrik van zijn leven gekregen toen hij wakker werd met een merkwaardige en pijnlijke rode streep op zijn buik. Het brandblaarachtige spoor werd in de loop van de dag steeds langer. In het ziekenhuis bleek dat de boosdoener een spinnetje was dat het lichaam van zijn slachtoffer was binnengedrongen.
"Alsof iemand met de punt van een mes een lijn in mijn buik had gekerfd. Doodeng. Ik heb me nog nooit zo misbruikt gevoeld", zegt Dylan Thomas (21) uit Bunbury bij Perth terugblikkend in The West Australian.
Rode plek bij navel Thomas was vorige week met zijn beste vriend op Bali ter gelegenheid van zijn 21ste verjaardag. Zaterdagmorgen werd hij wakker met een rode en pijnlijke plek bij zijn navel. "Trekt vanzelf weer weg", dacht de Australiër laconiek, maar dat gebeurde niet. Sterker nog: in de loop van de avond groeide de rode plek uit tot een brandblaarachtig spoor dat alleen maar langer werd. Toen het de volgende morgen tot op borsthoogte was gekomen, meldde de hevig geschrokken Thomas zich in het Bali International Medical Centre. "Een spinnenbeet", vertelden artsen hem.
Opengebarsten Opgelucht en met een dosis antihistamine keerde de Australische toerist terug naar het hotel waar hij met zijn beste maat verbleef. Maandagmorgen sloeg de schrik hem opnieuw om het hart: het brandblaarachtige spoor op zijn lichaam was opengebarsten.
De Australiër meldde zich opnieuw in het ziekenhuis, waar artsen hem ditmaal niet gerust konden stellen. "Geen idee wat dit is", kreeg Thomas te horen. Hij werd doorverwezen naar een specialist die maandagmiddag vaststelde dat het ging om een allergische reactie op een spinnenbeet.
Blindedarmlitteken Omdat de spin zich overduidelijk onderhuids bevond, besloot de specialist hem te opereren. Tijdens de operatie verwijderden ze een spin uit het blinderdarmlitteken via welke het beestje het lichaam van de Australiër was binnengedrongen. Thomas heeft geen idee wat voor soort spin het was, maar het ging volgens hem om een beestje ter grootte van een luciferkop.
'Spiderman' Het rode spoor op zijn buik veroorzaakt nog steeds een branderig gevoel maar desondanks kan de 21-jarige Australiër weer lachen. "Mijn vrienden noemen me inmiddels Spiderman maar het blijft een rare gedachte dat een spin drie dagen in mijn lichaam heeft geleefd."
De oudste vis in gevangenschap ter wereld is overleden. De Australische longvis 'Granddad', die sinds 1933 rondzwom in het Shedd Aquarium in Chicago, was volgens de directrice op en heeft daarom een spuitje gekregen. Opa, die zeker 95 jaar is geworden, had geen zin meer in eten en vitale organen werkten steeds slechter.
Meer dan 104 miljoen bezoekers hebben Granddad bij ons gezien en iets over deze unieke soort geleerd
Bridget Coughlin van het Shedd Aquarium in Chicago
"Meer dan 104 miljoen bezoekers hebben Granddad bij ons gezien en iets over deze unieke soort geleerd", schreef manager Bridget Coughlin vandaag ter nagedachtenis op de website. "Hoewel de vis de meeste tijd een in het water gevallen tak nadoet, wekte hij nieuwsgierigheid, opwinding en verwondering op. Jong en oud wilden het verhaal over dit biologisch wonder horen en te weten komen hoe hij een van de oudste nog levende gewervelde diersoorten op aarde kon worden."
Verjaardagsfeestje met ambassadeur Longvissen bestaan al 380 miljoen jaar. Ze kunnen bij droogte of gebrek aan zuurstof, wanneer kieuwen tekortschieten, een tijdje overleven door te ademen met een primitieve long. 'Granddad' was al volwassen toen hij werd gevangen in een rivier in Queensland. Op zijn tachtigste verjaardag (geschat) was de Australische ambassadeur in Chicago aanwezig om de bejaarde vis te trakteren op garnalentaart met spiering, stukjes runderhaas en zeewier.
Brecht De hulpdiensten zijn maandagnamiddag opgeroepen voor een stalbrand aan de Legeheideweg in Brecht.
De brand zorgde voor een serieuze rookontwikkeling. Er zouden zes kalveren in de brand gebleven zijn. Een groot deel van dak van de stal is beschadigd. Er waren werken aan de gang in de stal. Vermoedelijk is er een vonk overgeslagen op de gassen die altijd wel in stallen hangen. Daardoor is er ontploffing geweest en is vermoedelijk de isolatie in brand gevlogen.
De brandweerkorpsen van Malle, Brecht, Zoersel en Zandhoven en Schoten kwamen ter plaatse. De brand werd vermoedelijk veroorzaakt na een ontploffing door opeenstapeling van methaangas in de stal.
Het WWF, het Wereld Natuur Fonds, meldt slecht nieuws over het meest bedreigde zeezoogdier ter wereld: een nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat er wereldwijd nog slechts dertig Californische bruinvissen in leven zijn. In 1997 werden er nog 567 exemplaren geteld.
De Californische bruinvis - of vaquita - komt voor in ondiepe lagunes in het noorden van de Golf van Californië. Hij deelt zijn leefgebied met de zeer gewilde vis totoaba. De blaas van de totoaba is een dure delicatesse in Azië, en wordt vanuit Mexico illegaal verhandeld naar China. Dat is meteen de reden waarom het zo slecht gesteld is met de Californische bruinvis: veel exemplaren raken verstrikt in de netten die worden uitgegooid voor de totoaba.
De populatie van de Californische bruinvis gaat razendsnel achteruit. In 1997 werden er nog 567 exemplaren geteld. Een jaar geleden waren er nog zestig, en nu is de populatie dus geslonken tot dertig.
Het WWF dringt er bij de Mexicaanse regering op aan een visverbod in te voeren in het leefgebied van de Californische bruinvis. Dat is de enige manier om de ernstig bedreigde soort van extinctie te redden, klinkt het.
Maar ook andere overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen: China moet de illegale handel van de blazen verbieden, en de VS moeten optreden tegen de smokkel over Amerikaans grondgebied.
Vlagdolfijn Op basis van de nieuwe telling concluderen onderzoekers dat de Californische bruinvis de meest bedreigde zeediersoort ter wereld is. Tot voor kort was dat de Chinese vlagdolfijn. Tien jaar geleden waren er van deze soort nog dertien exemplaren, maar intussen wordt aangenomen dat ze uitgestorven is.
'Antidepressiva zijn gevaarlijk en zwaar verslavend'
Farmacoloog Anton Loonen heeft forensisch expert Selma Eikelenboom (62) onterecht uitgemaakt voor 'charlatan'. Eikelenboom, die omstreden ideeën heeft over antidepressiva, blijft strijden tegen de pillen die volgens haar soms zelfs leiden tot moord. Een interview met de forensisch arts die vandaag het middelpunt is van een opmerkelijke rechtszaak.
Eefje
Selma Eikelenboom heeft de rechtszaak, waarin het medisch tuchtcollege vandaag uitspraak doet, niet zomaar aangespannen. De hele juridische rompslomp is volgens haar bedoeld om haar criticaster Anton Loonen, die haar eerder een 'charlatan' noemde, te laten stoppen met haar te belasteren. ,,Ik word vaak gevraagd in strafzaken waarin antidepressiva mogelijk leidden tot geweld. Als zo'n belediging blijft hangen, ontstaat er twijfel over mijn kunde: dat accepteer ik niet."
Als zo'n belediging blijft hangen, komt er twijfel over mijn kunde; dat accepteer ik niet
Selma Eikelenboom
Het gaat Eikelenboom, die sinds 2011 in Colorado woont, bij deze zaak ook om de 'vrijheid' haar boodschap uit te dragen. Die boodschap is dat zo'n 90 procent van de 1 miljoen Nederlanders die aan antidepressiva zitten, daarmee moet stoppen. ,,Alleen voor een zeer kleine groep die bijvoorbeeld te maken krijgt met een heftige psychose, kunnen psychoactieve medicijnen een tijdelijke oplossing zijn. Voor alle anderen is het middel vaak erger dan de kwaal."
Impulsdoorbraken
Haar punt: de bijwerkingen zijn veel erger dan menigeen denkt. ,,Mensen die zulke pillen slikken komen vaak enorm aan; 20 tot 30 kilo is geen uitzondering. Ze krijgen ernstige problemen met seks, zoals erectiestoornissen. Soms oncontroleerbare diarree. Misschien nog wel het ergste: 'impulsdoorbraken', waarbij gebruikers opeens heel agressief of somber worden. Het tegenovergestelde van wat deze pillen beogen." Bij zo'n tien procent is het gebruik volgens Eikelenbooms onderzoek ronduit gevaarlijk. Het gaat dan om mensen met een dna-afwijking waardoor ze het enzym missen dat de stoffen in deze pillen makkelijk afvoert. Deze mensen komen soms tot 'onverklaarbare vormen van geweld'. Dat gold volgens haar bijvoorbeeld bij de veelbesproken zaak van de Drentse Grietje S. die het antidepressivum venlafaxine slikte en in 2012 haar zoon wurgde en met haar dochter de sloot in reed. Waar Eikelenboom ook fel tegen is: het gebruik van alle 'psychofarmaca', medicijnen om psychische stoornissen te bestrijden, bij kinderen. ,,Kinderen die adhd hebben Ritalin voorschrijven is ronduit gevaarlijk. Hun nog niet volgroeide lever kan die medicatie niet goed omzetten. Ouders beseffen het niet, maar ze werken als amfetamines, harddrugs dus, en kunnen hersenbeschadigingen geven."
Uw critici zeggen dat u niet genoeg kennis bezit voor zulke harde conclusies. ,,Allereerst is er in de VS al veel onderzoek naar gedaan. De rechters houden daar in bepaalde strafzaken ook al rekening met de agressie die medicatie op kan roepen; veel meer dan in Nederland. Ik baseer me daarnaast ook op mijn eigen kennis en onderzoek. Maar ik roep mensen op om vooral zelf informatie in te winnen. Verdiep je in het onderwerp. Lees die bijsluiters. Dan blijkt dat de veiligheid van deze middelen inderdaad op dieren wordt getest, maar niet vaak op mensen. Als het al gebeurt, zijn het perioden van weken tot maanden. Wat er met mensen gebeurt als ze het lánger slikken dan de geteste periode, de producenten hebben geen idee."
U zegt eigenlijk: artsen schrijven iets voor waar heel veel mensen slechter van worden. Waarom zouden ze dat doen? ,,Artsen hebben nauwelijks tijd voor patiënten. Ze horen van de producenten dat de medicatie veilig is. Voor de medische wereld is een pil dan de 'eenvoudige' oplossing. Er hoeft niet echt te worden geïnvesteerd in mensen, in therapieën, in gesprekken. Mensen vinden het zelf ook handig. Dat het ernstig verslavend is, en gevaarlijk, dat beseffen de mensen niet, die bij hun huisarts om zo'n middel vragen. Maar er zit ook een perverse pressie achter van de farmaceutische industrie. Die investeert over de hele wereld miljarden aan marketing en reclame om maar te zorgen dat artsen dit voorschrijven."
Wat moet er volgens u veranderen? ,,Allereerst moeten alle organisaties die over de invoering van medicijnen gaan volstrekt onafhankelijk opereren van de farmaceutische industrie. En artsen moeten mensen uitgebreid informeren over de nadelen, en hen vragen een handtekening te zetten. Ik denk dat heel veel mensen dan vanzelf afhaken."
Advocaat
Anton Loonen, de Groningse hoogleraar 'farmacotherapie bij psychiatrische patiënten' die door Selma Eikelenboom voor de rechter wordt gedaagd, is volgens zijn advocaat Geertjan van Oosten niet van plan zijn uitspraak 'charlatan' in te trekken. ,,Meneer Loonen vindt nog steeds dat mevrouw Eikelenboom als forensisch arts niet kundig genoeg is om als getuige-deskundige betrokken te worden bij zeer complexe strafzaken waar antidepressiva mogelijk tot agressie en geweld hebben geleid." Volgens Van Oosten nodigde Loonen Eikelenboom uit voor een gesprek, maar weigerde zij dat. Eikelenboom: ,,Loonen wilde inderdaad met me spreken maar alleen om me te vertellen dat ik fout zit.''
Uitspraak
Loonen heeft vanwege zijn 'charlatan'-uitspraken een berisping gekregen, zo heeft het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Eindhoven vandaag besloten. Eikelenboom eiste rectificatie. Het college vindt de uitlatingen 'krenkend, onzakelijk en bewust op de persoon gericht'. Daarnaast kan het woord charlatan niet alleen betekenen 'zich deskundiger voordoen dan hij is', maar ook uitgelegd worden als kwakzalver, beunhaas en oplichter. De twee worden door rechters vaak ingeschakeld als deskundige in moordzaken waarbij het gebruik van antidepressiva een rol heeft gespeeld. Loonen gelooft dat verdachten in diverse zaken te zwaar zijn gestraft op basis van het oordeel van Eikelenboom. Het conflict tussen de beide deskundigen escaleerde vorig jaar rond de behandeling van de strafzaak tegen een man uit Reek die zijn vrouw doodde en hun zoontje ernstig verwondde nadat hij gestopt was met zijn medicijnen.
Vrienden zoeken is een vak apart, Je vind ze maar niet zo. Ze zijn heel schaars en goed verstopt, je krijgt ze niet cadeau. Wanneer je geld op zak hebt, dan zwermen ze om je heen. Maar dat zijn niet de vrienden die je zoekt. Een echte vriend die vind je pas, wanneer je zelf niet lacht. Die sleept jou door het donker van de nacht, tot je weer lacht.
Refrein: Een echte vriend is pas een vriend, ook al ie niks aan je verdiend, en toch je vriend wil zijn je hele leven lang. Een echte vriend maakt het niet uit, al heb je zelfs geen rooie duit Hij is en blijft een echte vriend, een echte vriend.
Ik weet het wel het valt niet mee, alleen zijn is geen pret Je zoekt naar wat genegenheid, naar warmte in je bed. Maar meestal is het zo als het gaat, gespeelde vriend'lijkheid Ze gaan er snel vandoor bij narigheid. Behalve dan die echt vriend, waar je al zo lang op wacht. Die sleept jou door het donker van de nacht, tot je weer lacht.
Refrein: Een echte vriend is pas een vriend, ook al ie niks aan je verdiend, en toch je vriend wil zijn je hele leven lang. Een echte vriend maakt het niet uit, al heb je zelfs geen rooie duit, hij is en blijft een echte vriend, een echte vriend.
Hij is en blijft een echte vriend, een echte vriend. En als je hem gevonden hebt, als vriend aan je gebonden hebt Dan zie je door het bos de bomen weer. Een echte vriend je leven lang, hij komt vaak onverwacht. En sleept je door het donker tot je lacht, een echte vriend.
Refrein: Een echte vriend is pas een vriend, ook al ie niks aan je verdiend, en toch je vriend wil zijn je hele leven lang. Een echte vriend maakt het niet uit, al heb je zelfs geen rooie duit, hij is en blijft een echte vriend, een echte vriend.
André van Duin
IK MIS JOU
De nacht kleurt grijs De dag breekt aan De wind die waait Ik hoor jouw naam En langzaam kom ik bij Ik mis jou Mis jij mij
Het daglicht schreeuwt Ik ben verdoofd Een wervelstorm raast door mijn hoofd Toch is het stil naast mij Ik mis jou Mis jij mij
En ik weet niet wat ik zeg En ik weet niet wat ik doe Ik weet niet welke weg En ik weet niet waar naartoe Ik mis jou Ik mis jou
Ik zie jou in een droom voor mij Er staat een ander aan jouw zij En langzaam breekt het beeld in mij Ik mis jou Mis jij mij
Een nieuwe dag En alles verstort, Ik lig en wacht Tot niemand komt Ik wacht Tot niemand komt
Ik mis jou
En ik weet niet wat ik zeg En ik weet niet wat ik doe Ik weet niet welke weg En ik weet niet waar naartoe Ik mis jou Ik mis jou
Love each other dearly always. There is scarcely anything else in the world but that: "To love one another." Being deeply loved by someone gives you strength, while loving someone deeply gives you courage. Love is our true destiny: We do not find the meaning of life by ourselves alone, we find it with another. If you have something worth fighting for, then fight for it. ❤️ℒℴѵℯ før➷ᵧₒᵤ
Paard uit 750 hoefijzers: geen oud ijzer, wel kunst
Aan de ingang van het Orshof in Neerglabbeek (Meeuwen-Gruitrode) staat een levensgroot paard, een uniek stuk dat bestaat uit liefst 750 echte hoefijzers. Hoefsmid Lambert Soors heeft er ruim een maand aan gewerkt. "Met oude hoefijzers had ik eerst een paardenkop gemaakt", legt Soors uit. "Omdat vrienden mij vertelden dat het zo goed gelukt was, heb ik er een compleet paard van gemaakt. Het weegt liefst 250 kilogram. Het is een drachtige merrie geworden met de naam Tornado." Na enkele korte tussenstops bij vrienden en familie, staat het kunstwerk nu voor enkele maanden bij het Orshof. "Iedereen heeft het over een kunstwerk, ikzelf heb het altijd gezien als een verzameling oud ijzer en een proefproject. Maar nu ik het paard in volle glorie zie, ben ik wel trots op het eindresultaat. Ik heb zelfs kriebels en ideeën om meer creaties te maken", zegt smid en kunstenaar Lambert Soors. Frank Van Orshoven van het Orshof is tevreden met deze 'Tornado' aan zijn zaak. "Het is echt knap gemaakt. Puur vakwerk, een eyecatcher die je hier in alle rust kan bewonderen." (GBO)
Vorige maand werden drie wilde olifanten aangevallen door stropers in Kenia. Met gifpijlen in hun lichaam strompelden de dieren door de Afrikaanse savanne naar de enige plek waarvan ze wisten dat ze hulp gingen krijgen: het opvangcentrum van het David Sheldrick Wildlife Trust (DSWT).
Ook al waren de olifanten zelf nooit opgevangen geweest in het centrum, ze kenden olifantenweesjes die er waren verzorgd en weer vrijgelaten. Hierdoor wisten de dieren duidelijk dat deze mensen het wel goed meenden met hen in tegenstelling tot de stropers.
De rangers van het DSWT zagen onmiddellijk wat er aan de hand was, maakten de wonden schoon met water, smeerden er zalf op en gaven de kolossen antibiotica. De olifanten stellen het nu weer goed.
Het is dus volgens de dierenbeschermers niet gek dat de dieren nadat ze waren aangevallen door mensen opnieuw hulp zochten bij (andere) mensen. Olifanten hebben namelijk een heel goed geheugen en kunnen zich uitstekend oriënteren. Het lijkt aannemelijk dat olifantenwezen die in het opvangcentrum werden verzorgd aan hun soortgenoten hebben laten weten dat het een veilige plek is.
Hondeneigenaars in het Chinese Dayang zijn door het regionale bestuur voor een opmerkelijke keuze gesteld: ze moeten hun huisdier wegdoen of de bestuurders komen langs om het dier ter plekke dood te knuppelen. Dat meldt de Britse krant The Guardian.
Strenge maatregelen tegen honden zijn in China niet ongewoon, maar meestal het gevolg van het uitbreken van hondsdolheid. Deze ziekte kost jaarlijks ongeveer 2000 mensen het leven. Dit keer is de achtergrond geheel anders, aangezien het bevel is gegeven "vanwege het behoud van de hygiëne en een normaal leven" voor de bewoners van de regio.
Klachten over uitwerpselen Bewoners van Dayang die bezwaar wilden maken, wendden zich tevergeefs tot het bestuur. Niemand wilde ze te woord staan. Een anonieme ambtenaar zou hebben gezegd dat het bestuur veel klachten kreeg over uitwerpselen die op straat bleven liggen.
Geen wetten tegen dierenmishandeling In China zijn er geen wetten op dieren op openbare plaatsen, zoals de leibanddracht of boetes wanneer eigenaars de uitwerpselen van hun dieren niet oprapen. China heeft weliswaar wetten aangaande bedreigde diersoorten, maar geen wetgeving omtrent dierenmishandeling.
Verbod op honden De Chinezen lijken verdeeld tussen dierenliefhebbers en zij die honden als een bedreiging zien. Het houden van honden was verboden tijdens de eerste decennia van de Volksrepubliek en werd door communistische leiders afgewezen als een burgerlijke aanstellerij en een verspilling van schaarse middelen.
De voorbije 20 jaar houden steeds meer mensen een hond, ondanks de beperkingen op grote honden in steden. Inmiddels is een dierenrechtenbeweging ontstaan. Hondenliefhebbers werpen soms blokkades op voor vrachtwagens die honden naar markten brengen voor het relatief kleine percentage Chinezen dat hondenvlees eet.
Amper twee maanden na de heisa over de dood van de Zimbabwaanse leeuw Cecil is in Zuid-Afrika een nieuwe controverse de kop opgestoken. In de buurt van het dorp Alldays mogen ruim 20 jagers er een week lang dieren doodschieten tijdens een drijfjacht. Opmerkelijk: het gaat om Belgen en Nederlanders.
Dieren doodschieten voor de sport: sinds de Amerikaanse tandarts Walter Palmer twee maanden geleden de Zimbabwaanse leeuw Cecil doodde, staat elk bedenkelijk jachtevenement volop in de kijker. Ook zo in Zuid-Afrika, waar in de 'Braam farm' bij Alldays, een dorp in de noordelijke provincie Limpopo, een weeklang durende drijfjacht is geopend. Daarbij worden de dieren - onder meer antilopes, wrattenzwijnen en bavianen - op het domein opgejaagd richting de wachtende jagers, die hen vervolgens makkelijk kunnen neerschieten. In Europa is de jachttechniek alom gekend, maar in Zuid-Afrika is het nooitgezien. De drijfjacht is er niet illegaal, maar wordt er wel als gruwelijk en respectloos beschouwd.
Dierenactivisten kregen lucht van het evenement en probeerden het gisteren via de rechter alsnog tegen te houden. Dat mislukte, waarna berichten binnenvielen dat er al minstens 18 dieren gedood waren. De activisten denken dat er deze week honderden dieren zouden kunnen sneuvelen. Er is intussen ook een petitie geopend.
'De dieren hebben geen kans om aan de slachting te ontsnappen en de jagers kunnen geen 'clean shot' of humane dood garanderen'
Ainsley Hay van NSPCA
"Ze hebben platformen gebouwd aan de rand van het domein", beschrijft Ainsley Hay van dierenrechtenvereniging National Council of SPCA's de situatie terplekke, aan The Telegraph. Die strekken zich uit over twee kilometer. "Lokale inwoners zijn ingehuurd om van de andere kant de dieren op te jagen met metalen trommels. De jagers hebben zo een makkelijk doelwit aan de dieren. Die hebben geen kans om aan de slachting te ontsnappen en de jagers kunnen geen 'clean shot' of humane dood garanderen." Volgens haar kunnen de dode dieren ook niet gebruikt worden als voedsel of als trofee omdat ze zo vol kogels zitten.
"Mijn mensen onderzoeken de zaak momenteel", vertelt Solly Kgopong, hoofd van het departement milieu, toerisme en economische ontwikkeling van de provincie Limpopo, in het Zuid-Afrikaanse reportageprogramma 'Carte Blanche'. "We zijn er ons van bewust dat dit niet onwettig is, als departement moeten we wel actie ondernemen wanneer er onethische dingen gebeuren."
De Zuid-Afrikaanse dierenrechtenorganisatie Ban Animal Trading houdt het gecontesteerde jachtevenement nauwlettend in de gaten. Ze publiceert zelfs foto's van de jagers op haar Facebookpagina.
Veehouder Frans van Gurp uit Breda heeft een beloning in petto voor de persoon die de moordenaar(s) kan aanwijzen van zijn nandoekuikens. Vier dieren vonden de dood, een vijfde is verdwenen. Meegenomen door de dader(s), zo vermoedt de boer.
Van Gurp trof zijn vier doodgeschoten kuikens vanochtend aan. "Ik kwam vanochtend op de boerderij en zag ze toen op hun rug liggen", vertelt hij Omroep Brabant. "Je zag gelijk dat ze geen dutje aan het doen waren. De dader heeft er gewoon dwars door heen geschoten." Hij had niks gehoord, zijn broer wel, zo zegt hij tegen de regionale omroep. "Volgens mijn broer leek het geluid op een machinegeweer. Zo vaak en hard werd er gisterenavond geschoten."
De hagel heeft ook de gevel van de woning beschadigd. De vier jonge dieren liepen voor het huis van hun baasje aan de Mastdreef en zijn gisterenavond of vanmorgen neergeschoten. Volgens de politie is er waarschijnlijk geschoten met een hagelgeweer. Twee volwassen nandoe's bleven ongedeerd. Een vijfde kuiken is verdwenen.
Beloning Van Gurp vermoedt dat de dader of daders het dier hebben meegenomen. Op Marktplaats looft hij een beloning uit voor degene die de dader(s) kan aanwijzen en hem zo mogelijk zijn kuiken terugbezorgt, "dood of levend".
Nandoes zijn Zuid-Amerikaanse loopvogels die op struisvogels lijken.
gerelateerd nieuws
Chinezen voor verscheurende keuze: hond wegdoen of laten doodslaan
Nieuwe jachtrel in Zuid-Afrika: Belgen schieten week lang honderden dieren dood
Kale circusbeer mag eindelijk terug naar de jungle
Een zachte winter gaat niet onopgemerkt voorbij. Bomen komen eerder in bloei en dieren planten zich sneller voort. Wat is het gevolg van die zachte winter? Gaat hij zorgen voor allemaal plagen waar we niet op zitten te wachten, of is dat warme weer eigenlijk gewoon een zegen?
2014 ging de boeken in als het warmste jaar op aarde sinds 1880. Toch was er dat jaar geen hittegolf. Het waren de zachte winter, de warme lente en de zonnige herfst die zorgde voor een warmterecord. Ook 2015 is relatief zacht begonnen: het is tot nu toe gemiddeld 1 graad warmer dan normaal.
Muizen Muizen en ratten zijn in hun element met een zachte winter. Normaal vinden ze het in de winter veel te koud om zich voort te planten, en hebben ze moeite met het vinden van voedsel. Maar tijdens een zachte winter hebben ze hier helemaal geen moeite mee.
Al dat eten en voortplanten is niet zonder gevolgen. Een boer uit het Nederlandse Friesland zag zijn hele weiland veranderen in een treurige modderpoel vol gaten. Op zijn land zitten nog steeds duizenden muizen die alles kapot vreten. Er kan dus met recht worden gesproken over een plaag. De enorme schade die de beestjes aanrichten is zelfs op satellietbeelden te zien. De muizen zouden tot nu toe bijna 12.000 hectare aan grasland hebben aangetast.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld ganzenplagen zijn boeren niet verzekerd voor de schade die muizen veroorzaken.
Muggen Een combinatie van hoge temperaturen en voldoende vochtigheid is perfect voor veel insecten. Je zou daarom denken wat we in 2015 een echte muggenplaag kunnen verwachten. Toch is er geen peil op te trekken, zegt Bart Knols van In2care. Hij is medisch entomoloog en specialist op het gebied van muggen en infectieziekten. ,,Muggen maken in de winter een soort antivries aan, ze kunnen dan makkelijk een temperatuur van min 20 graden overleven. Maar zodra het voorjaar wordt, stopt de mug met het aanmaken van antivries. En als het dan een paar dagen goed vriest, sterven er weer veel muggen."
De lente gaat dus bepalen of we dit jaar een muggenplaag krijgen, of niet. Tot nu toe ziet het er goed uit voor de mug. Alleen een paar dagen vorst in voorjaar kan nog roet in het eten gooien.
Tip: Zit je niet op een eventuele muggenplaag te wachten en wil je het zekere voor het onzekere nemen? Zorg dan dat er geen stilstaand water rond het huis staat. Bakken, gieters, dakgoten en regentonnen: leeg ze of dek ze af. Zo voorkom je aantrekkelijke broedplaatsen voor muggen.
Kikkers en padden Wie wel op een eventuele muggenplaag zitten te wachten zijn kikkers en padden. Muggeneitjes zijn namelijk erg geliefd bij de gemiddelde kikker of pad. En ze zijn er dit jaar vroeg bij: al begin januari werden de eerste kikkers en padden gespot. Dankzij de hoge temperaturen laten ze zich al weer vroeg zien. Ook salamanders en slangen zijn al weer gezien.
Een kikkerplaag hoeft niet voor veel overlast te zorgen, alhoewel mensen zich natuurlijk wel kunnen storen aan al het gekwaak.
Wespen Als er een muggenplaag komt, en de kikkers en padden kunnen de grote hoeveelheid muggen niet aan, dan is er nog geen nood aan de man. Want wie ook erg blij zijn met muggen, zijn wespen. Een 'tekort' aan wespen leidt op zijn beurt weer tot een muggenplaag.
Door het zachte weer ligt het voor de hand dat veel Koninginnewespen de winter gaan overleven. En hoe meer Koninginnewespen er zijn, hoe meer wespennesten er komen.
Toch is het ook net als bij de muggen te vroeg om te voorspellen of we deze zomer een wespenplaag krijgen. Wespen planten zich graag voort met droog weer, maar voor een goede ontwikkeling van de larven is er juist regen nodig.
Aaltjes Aaltjes kunnen een plaag vormen waar we niet direct last van hebben. Maar deze kleine rondwormen zijn een sluipmoordenaar als het gaat om onze zak patat. Aaltjes kunnen erg schadelijk zijn in de landbouw. Tijdens de zachte winter van vorig jaar hebben ze erg veel schade aangericht. Zo zogen de 'aardappelcystenaaltjes' voedingsstoffen uit de wortel van de aardappelplant, waardoor veel planten doodgingen.
Volgens Leendert Moolendijk van de Wageningen Universiteit is het lastig te voorspellen hoeveel schade de aaltjes dit jaar kunnen aanrichten. ,,Een zachte winter is vooral schadelijk voor aaltjes die leven in landbouwgrond die nu nog groen is". Aaltjes die leven in landbouwgrond die nu niet beplant is, hebben het juist moeilijk in een zachte winter". Voor de boer is het dus een kwestie van goed voorbereiden op een eventuele aaltjesplaag.
Eikenprocessierups Het ziet er niet goed uit voor mensen die veel last hebben van eikenprocessierupsen. Deze insecten zijn altijd blij met een zachte winter. In 2014 was de rups al heel vroeg in het voorjaar te zien. Het ligt voor de hand dat dat ook dit jaar weer zo gaat zijn.
De rups worden vooral gevreesd vanwege de duizenden microscopische brandhaartjes die hij op zijn lijf heeft. Als de rupsen vervellen, worden de haartjes meegeblazen door de wind. Vervolgens gaan ze in kleren en haar zitten, waar ze voor irritaties aan luchtwegen, ogen en huid kunnen zorgen.
De eikenprocessierups is een echte plaag omdat hij erg moeilijk te bestrijden is. Eigenlijk heeft de rups maar een vijand: andere insecten zoals het lieveheersbeestje of de larven van de gaasvlieg. Deze insecten eten de rups graag op.
Daarnaast heeft ook nut om hele nesten te verwijderen, maar dat is geen alledaags klusje. Onderzoek naar de natuurlijke vijanden van de rups is daarom erg belangrijk.
Hooikoorts Een warme winter heeft natuurlijk niet alleen effect op dieren, maar ook op planten en bomen. Hoe warmer het is, hoe eerder deze in bloei staan. Al dat bloeien zorgt voor een hoop pollen in de lucht, wat weer leidt tot een hooikoortsplaag.
Vorig jaar werd Nederland geteisterd door een enorme hooikoortsgolf. Het aantal patiënten met hooikoortsklachten was niet alleen ongekend hoog, de klachten waren ook heel ernstig, zei internist-allergoloog Ad Jansen van het Radboud Medisch Centrum vorig jaar tegen het AD. Het pollenseizoen duurde in 2014 meer dan zes maanden. De oorzaak: de zachte winter.
Ook dit jaar begint het pollenseizoen weer vroeg. Op de website Pollennieuws.nl staat te lezen dat mensen die gevoelig zijn voor pollen van hazelaarbomen of elzen al vóór Kerstmis last hadden van hooikoorts.
Herman van Wissen van Pollennieuws.nl: ,,De mate waarin pollen overlast geven, is volledig afhankelijk van het weer. Een voorspelling voor 2015 kan ik dus niet geven. We kunnen maximaal vijf dagen vooruitkijken'' .
Plaag of zegen? Gaat die warme winter nou een plaag of een zegen worden? De kans dat we dit jaar last gaan krijgen van een aantal vervelende plagen is in ieder geval erg groot. Het ziet er naar uit dat vooral de eikenprocessierups de winter goed gaat doorkomen en gaat zorgen voor veel overlast. De muis heeft al laten zien dat hij een echte plaag kan zijn.
Daarnaast is het hooikoortsseizoen al voor de Kerst begonnen, net als de kikkers en padden die zich begin januari al hebben laten zien.
Het is nog te vroeg te spreken van een muggen- of wespenplaag. Want: hoe warmer de lente, hoe meer muggen en wespen. Toch is het niet slecht om je voor te bereiden op de komst van deze kleine vliegers.
Conclusie: Voorlopig is die warme winter meer een plaag dan een zegen.
gerelateerd nieuws
Stropers schieten gifpijlen in olifanten, radeloze dieren zoeken hulp bij mensen
Kitten overleeft twintig minuten in de wasmachine
Hartbrekend: gorilla houdt overleden baby al week vast
Dames, zoek niet verder, want de ideale man is gevonden. Hij heet Bobby L'Heureux (echt waar), woont in Utah en redt honden van de verdrinkingsdood in zijn vrije tijd.
Het is ene Sara Melnicoff die de ideale man een paar weken geleden ontdekte. Ze was met haar hond Carli aan het wandelen langs de rivier Mill Creek toen haar huisdier jammerlijk in het koude water viel en werd meegesleurd door de stroming.
Hoewel Sara meteen de hond achterna liep, was er weinig hoop dat het dier het zou overleven. Toen ze net op het punt stond om haar achterna te springen, dook Bobby op. Hij trok meteen ridderlijk zijn kleren uit en dook de hond achterna in zijn boxershort. Iets verder stroomafwaarts wist hij het dier te vangen en haar naar de kant te trekken.
Niet veel later was Sara herenigd met zowel haar hond als de knappe man. Carli bleek op het nippertje gered: "Ze was aan het trillen en had niet veel kracht meer. Ze is al 13, heeft artritis en is al een beetje seniel." Een dankbare Sara vroeg haar redder in nood vervolgens wat zijn favoriete goede doel was, zodat ze als blijk van dank een donatie in zijn naam kon maken. Blijkt dat de man zelf een nonprofitorganisatie leidt die 'Big Heart, Big Hands' heet en zich inzet voor reddingsoperaties in de bergen.
Een dierenliefhebber, vrijwilliger én een stevig gebouwd lichaam. Als dat niet de ideale vent is, weten wij het ook niet meer. En het internet gaat daar duidelijk mee akkoord: de post van Sara werd al duizenden keren gedeeld
My dear dog Carli was swept away by the raging waters of Mill Creek this morning in the Powerdam area. I saw her rush by, unable to do more than keep her head above water. I was running along the creek, calling her name, when I got to the area that overlooks the Tea Cup. I was going to take my shoes off and go in the water to try to get her, when this young man appeared out of nowhere and stripped down to his boxers. He plunged into the water, making his way along the slipper...y rocks, while the powerful currents of the water rushed all around him. He managed to get a hold of Carli down stream some distance. She was shaking like a leaf and didn't have much energy left. She has arthritis in her back legs, is 13 and mostly senile. (Like me!)
I was very shaken and teary when he brought Carli to me. I asked him his name and gave him a huge hug. I asked him what his favorite charity was so I could donate in his name and he told me he runs a non-profit! Big Heart, Big Hands. https://www.facebook.com/bigheartbighands/ Check them out.
His name is Bobby L'Heureux and I can't thank him enough for saving my girl for me. Thank you Bobby!
De rupssoort 'Spodoptera frugiperda', oorspronkelijk afkomstig uit Amerika maar sinds kort ook actief in Afrika, verspreidt er zich razendsnel over het continent. Het diertje is verantwoordelijk voor de vernieling van maïsvelden en vormt als dusdanig "een serieuze bedreiging voor de wereldhandel", waarschuwt de landbouw-ngo Cabi in een nieuwe studie.
Het dier is sinds kort actief in Ghana, in West-Afrika. Ook in Zimbabwe is de rups al gesignaleerd. Daarnaast zijn er nog testen gedaan in Malawi, Mozambique, Nambië, Zambia en Zuid-Afrika. Cabi vreest dat de rups zich de volgende jaren verder zal verspreiden, naar Azië en naar het gebied rond de Middellandse Zee.
Via vliegtuig Het dier is waarschijnlijk via een lijnvlucht vanuit Noord-of Zuid-Amerika in Afrika geraakt. Het eet vooral maïs, maar kan in feite meer dan honderd verschillende planten verdragen, dus ook rijst, bieten, suikerriet, arachide, soja, katoen, tomaten of aardappelen, zo blijkt uit de studie. De rups is erg actief en vernielde al op grote schaal maïsvelden. "Er is dringend actie nodig, om te verhinderen dat landbouwgewassen massaal worden vernield", aldus doctor Matthew Cock.
Binnen het Voedselagentschap (FAO) van de Verenigde Naties is een spoedvergadering gepland, met als doel "een gecoördineerd antwoord op de rups te formuleren".