De Braziliaanse president Michel Temer eet voor de camera's vlees uit eigen land, volgens hem valt het allemaal reuze mee.
De Braziliaanse president Michel Temer eet voor de camera's vlees uit eigen land, volgens hem valt het allemaal reuze mee. © REUTERS

Europa weert Braziliaans vlees wegens gesjoemel met houdbaarheidsdata

Corrupte ambtenaren in Brazilië hebben een oogje dichtgeknepen bij de keuring van vlees. Zo is bedorven vlees op de Europese markt terechtgekomen. Met kankerverwekkende stoffen werd de stank verhuld.

De export van Braziliaans vlees naar Europa is aan banden gelegd. Dat liet een woordvoerder van de Europese Commissie gisteren weten. De maatregel volgt op ernstige misstanden in de Braziliaanse vleessector, die vrijdag aan het licht kwamen. Bedrijven die worden verdacht van betrokkenheid bij het schandaal, zijn voorlopig uitgesloten van verkoop in de EU.

Lopen Nederlanders gevaar door Braziliaans vlees?

De Europese Unie, met Nederland voorop, is een van de grootste afnemers van Braziliaans vlees, dat nu door grootscheepse fraude in opspraak is geraakt. Lees hier over de gevolgen van het schandaal voor de Nederlandse consument.

De Braziliaanse federale politie deed vrijdag invallen bij tientallen vleesverwerkingsbedrijven. Die zouden hebben gesjoemeld met de houdbaarheidsdatum van het vlees. Om de stank van rottend vlees te verbloemen, zouden ze chemische producten hebben toegevoegd in hoeveelheden die mogelijk kankerverwekkend zijn. Volgens de politie hebben de bedrijven onder meer met salmonella besmet vlees op de markt gebracht.

Dertig inspecteurs van het ministerie van Landbouw zijn op non-actief gezet. Zij zouden door de bedrijven zijn omgekocht om de verkoop van bedorven en besmet vlees mogelijk te maken. De inspecteurs zouden een deel van het smeergeld hebben gedeeld met politici van de PMDB, de partij van president Michel Temer. De politie verdenkt ook Temers partijgenoot en minister van Justitie Osmar Serraglio van betrokkenheid bij het schandaal.

Veertig arrestaties

De politie verdenkt minister van Justitie Osmar Serraglio van betrokkenheid bij het schandaal

De operatie 'zwak vlees' is het resultaat van twee jaar onderzoek en leidde vrijdag tot bijna veertig arrestaties en de sluiting van drie vleesverwerkingsfabrieken. Meer dan twintig andere fabrieken worden nog onderzocht. Het gaat onder meer om fabrieken van vleesgiganten JBS en BRF.

De regering doet verwoede pogingen de economische schade van het vleesschandaal te beperken. De landbouwminister noemde de misstanden in de vleessector overdreven en zei dat er geen gevaar bestaat voor de volksgezondheid. Ook president Temer verzekert dat het allemaal reuze meevalt, omdat 'slechts 21 van de 4.873 vleesverwerkingsfabrieken verdacht worden'. Om zijn woorden kracht bij te zetten, ging Temer zondagavond biefstuk eten met ambassadeurs uit importerende landen. Ook de Nederlandse ambassadeur Han Peters was daarbij aanwezig. Het etentje lijkt weinig vruchten af te werpen. China en Chili besloten maandag de import van Braziliaans vlees tijdelijk stop te zetten, Zuid-Korea weert voorlopig Braziliaanse kip en de verdachte bedrijven kunnen hun vlees ook niet meer in Europa kwijt.

Er moet voldoende controle zijn op het vlees voordat het op onze markt komt

Enrico Brivio, woordvoerder Volksgezondheid EC

'We hebben de Braziliaanse autoriteiten gevraagd de onderzochte bedrijven uit te sluiten van export naar de EU', zegt Enrico Brivio, woordvoerder van Volksgezondheid van de Europese Commissie telefonisch vanuit Brussel. 'Ze hebben ons verzoek meteen ingewilligd en de export opgeschort.' Brivio kan niet inschatten hoelang de maatregel van kracht blijft. 'We moeten er zeker van zijn dat er afdoende controle is op de vleesproductie in Brazilië voordat het op onze markt komt.'

Brazilië exporteert jaarlijks voor 14 miljard dollar aan vlees. Ook Braziliaanse consumenten hebben met afgrijzen gereageerd op de misstanden. Het vertrouwen in het bedrijfsleven en politici was door andere corruptieschandalen toch al ernstig verzwakt. De vleessector heeft nauwe banden met politici. Uit onderzoek van de krant Estadão blijkt dat de verdachte vleesbedrijven samen 119 miljoen euro hebben gedoneerd aan de verkiezingscampagnes van 2014.

De Braziliaanse president Temer.
De Braziliaanse president Temer. © Averisto Sa / AFP