Erdogan woensdag tijdens de bijeenkomst in Ankara.
Erdogan woensdag tijdens de bijeenkomst in Ankara. © AP

Erdogan waarschuwt Europeanen 'dat ze niet veilig op straat zullen lopen'

De Turkse president Erdogan blijft wilde taal uitslaan. Op woensdag waarschuwde hij Europeanen in de hele wereld dat zij niet veilig op straat zullen lopen als ze volharden in hun huidige houding jegens Turkije. Hij zei dat tijdens een bijeenkomst voor lokale journalisten in Ankara.

Turkije is met Duitsland en Nederland verwikkeld in een ruzie over het tegenhouden van Turkse ministers die campagne willen voeren voor een referendum in april dat president Erdogan meer bevoegdheden moet geven.

'Als Europa zo doorgaat, zal geen enkele Europeaan in elk deel van de wereld nog veilig op straat kunnen lopen. Wij, als Turkije, doen een beroep op Europa om de mensenrechten en de democratie te respecteren', zei Erdogan. Hij gaf geen verdere toelichting op zijn opmerkingen.

Eerder deze maand beschuldigde Erdogan Nederland van nazisme en fascisme. Dat gebeurde nadat het kabinet Turkse ministers de toegang tot ons land had geweigerd om hier campagne te voeren. Ook Duitsland verweet hij het gebruik van 'nazi-methoden'. De nieuwe Duitse president Steinmeier waarschuwde woensdag in zijn eerste toespraak als staatshoofd, dat Erdogan alles in de waagschaal stelt wat Turkije de afgelopen jaren heeft bereikt.

Gevaar

De Turkse leider is volgens hem bezig de banden met zijn bondgenoten te beschadigen. 'Wij kijken nu naar Turkije met de zorg dat alles wat de afgelopen jaren is opgebouwd, ineenstort', aldus Steinmeier. 

Steinmeier: 'President Erdogan, u brengt alles in gevaar dat u, met anderen, hebt opgebouwd.' De president zei te hopen op tekenen die duiden op verlichting van de gespannen situatie. 'Houd daar mee op', aldus Steinmeier over de beschuldiging van Ankara dat Duitsland gebruikmaakt van nazitactieken. 'En respecteer de persvrijheid en laat de Duitse journalist Deniz Yucel vrij.' Deze zit sinds enige tijd vast in Turkije.

Hoewel Turkije formeel een NAVO-bondgenoot is, ziet Duitsland wapenexport naar Turkije steeds vaker niet zitten. De afgelopen vier maanden heeft de Duitse regering elf verzoeken voor wapenexport naar Turkije afgekeurd, meldden de Süddeutsche Zeitung en persbureau DPA. Dat is een duidelijke breuk met de jaren daarvoor: tussen 2010 en 2015 werden in totaal slechts acht verzoeken geweigerd.

Het gaat onder meer om handvuurwapens, munitie en onderdelen voor wapensystemen. De staatssecretaris van Economische Zaken schrijft bij de cijfers dat 'de mensenrechten bij wapenleveringen zwaar wegen'. Volgens de Duitse pers is Berlijn sinds de mislukte staatsgreep in Turkije van vorige zomer een stuk terughoudender geworden.