Ik ben Leny, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Bosheks.
Ik ben een vrouw en woon in Planeet Aarde (Nederland) en mijn beroep is Medisch Entomoloog, Imker, Wiccan en Lichtwerker .
Ik ben geboren op 22/05/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Flora Fauna Muziek Wetenschap.
Meer dan een halve eeuw heb ik een dierenopvang ( Stichting/TAO Foundation) https://taofoundation.international/nl/ voor dieren die niemand meer wil hebben. Werk als ARA(Animal Rights Advocate) voor de dieren die geen stem hebben.Dieren/Cyber activist.
V
To see a world in a grain of sand And a Heaven in a wild flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an hour.
~be who you are and say what you feel because those that matter... don't mind... and those that mind... don't matter..
Nice to see you here.㋡
I am a Wild Earthling.
I do not identify with illusory (and illegitimate) nation-state constructs nor do I require such constructs to verify and validate the legitimacy of my existence.
An infiltrator and subverter of institutions of indoctrination,an anti-authoritarian and an insurgent anarchist, and gravitate towards insurrectionist and anti-civilization tendencies. It's just a matter of whose.
Anti New World Order! "for our children, and our children's children"
I am a seeker, searching for truth, special behind the lies that the Goverments try to tell us.
Do not believe everything, discover your own truth!!
And please do not alowed that they take advantage of you.
Open your eyes!
Take care my friends Stay Wild & Free.. !
Tree Teardrop
X
Dropbox
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
Childhood is within me, It stalks me everywhere I go.
It makes me want to head back, To turn around, and go home.
Mijn Kinderziel
Kind zijn is verwondering
Om dagelijkse dingen
Kind zijn is verdriet hebben
En even goed nog zingen
Kind zijn is de waarheid spreken
Net als dronken mensen
Kind zijn is verwachtingsvol wachten
Op het uitkomen van wensen
Kind zijn is veel dromen
En die dromen ook werkelijk beleven
Kind zijn is een snel gevulde hand
En die dan al delend weg geven
Kind zijn is groeien en bloeien..
Koop je artikelen in mijn winkeltje,
dan support je de dieren.
De totale opbrengst
gaat naar de opvang !
https://taofoundation.international/
Bosheks
Liefde en Respect voor Alles wat Leeft ! SAFE THE PLANET !
03-04-2017
Trista Pena..I Love You More Than You'll Ever Know ..
Trista Pena
Gipsy Kings
I Love You More Than You'll Ever Know
If I ever leave you You can say I told you so And if I ever hurt you babe You know I hurt myself as well
Is that any way for a man to carry on D'you think he wants his little loved one gone? I love you baby, more than you'll ever know More than you'll ever know
When I wasn't makin' too much money You know where my paycheck went You know I brought it home to baby And I never spent one red cent
Is that any way for a man to carry on D'you think he wants his little loved one gone? I love you baby, more than you'll ever know More than you'll ever know
I'm not tryin' to be Any kind of man I'm tryin' to be somebody You can love, trust, and understand I know that I can be, yeah A part of you that no one else could see I just gotta hear, to hear you say It's all right Yeah, yeah, yeah
I'm only flesh and blood But I could be anything that you demand I could president of General Motors baby, heh Or just a tiny little grain of sand
Is that any way for a man to carry on D'you think he wants his little loved one gone? I love you baby, I love you baby I love you baby, more than you'll ever know
If I ever leave you You can say I told you so And if I ever hurt you You know I hurt myself as well
Is that any way for a man to carry on D'you think he wants his little loved one gone? I tried to tell ya I love you baby, I love you baby, yeah I love you more than you'll ever know, ooh, yeah, yeah
I love you, I love you, I love you baby Well all right! I told ya so many times before I love you I love you, I love you If you don't know, then I'll tell ya one more time I love you! I love you!..
Condoleanceregister 6.000 slachtoffers van shitbeleid !
Alweer de moord op weerloze dieren ! We leven in een ver(be) dorven wereld . De verregaande arrogantie en hebzucht van de mens kent geen grenzen ! Zuivelproducten, vleesindustrie , Pharma Mafia ( proefdieren) , bont, jacht, entertainment , de trieste lijst is eindeloos... Met welk recht ???!!!
In paginagrote advertenties is maandag stilgestaan bij geslachte koeien. Het is de start van een campagne van Wakker Dier tegen de in hun ogen onnodige slacht van zo’n 6.000 koeien, puur vanwege kromme wetgeving.
Na het afschaffen van het melkquotum in 2015, gingen veel boeren hun melkveestapel uitbreiden. Als gevolg hiervan kwamen er teveel koeien en dus ook teveel mest. Om dit probleem op te lossen, heeft de overheid besloten dat de Nederlandse veestapel met 160.000 koeien moet inkrimpen. Alle boeren die na juli 2015 meer koeien hebben genomen, worden verplicht om terug te gaan naar het aantal koeien van die maand.
Biologische boerin Leyntje Melse uit het Noord-Hollandse plaatsje De Rijp moet daarom 21 van haar 78 koeien naar de slacht brengen. En daar is ze woedend over, aangezien zij juist als biologisch-dynamische boerin veel minder mestuitstoot heeft en ruim onder de Europese normen blijft. “Het is alsof ik 90 rij op de snelweg, mijn buurman rijdt 140, maar ik krijg de boete van de overheid.”
6.000 bio-koeien worden opgeofferd door wanbeleid van het kabinet
Wakker Dier plaatst maandag een paginagrote rouwadvertentie in het AD en Trouw en opent een condoleanceregister voor de oneerlijke dood van zesduizend biologische melkkoeien. Zij moeten naar de slacht vanwege een absurde milieumaatregel van de overheid tegen het mestoverschot. Maar ze zijn niet verantwoordelijk voor deze mestberg. Biologische boeren hebben veelvuldig bij de overheid gepleit tegen deze oneerlijke oplossing, maar tevergeefs. In de rouwadvertentie staan onder andere Witkop 36 en Guurtje 111 van de biologisch-dynamische boerderij Schermereylandt. Zij werden woensdag geslacht tot groot verdriet van hun boerin. Wakker Dier “Dit beleid van de overheid is geen mestbeleid, maar shitbeleid. Biologische boeren moeten koeien opofferen zodat de gangbare sector het milieu extra kan blijven vervuilen.”
Onschuldige slachtoffers
Wakker Dier sprak met Leyntje Melse, één van de getroffen biologische boerinnen: “Het is alsof ik 90 rij op de snelweg, mijn buurman rijdt 140, maar ik krijg de boete van de overheid”. Ze heeft samen met Evert en zoon Tim een biologisch-dynamische melkveehouderij. Voor Leyntje komt dit beleid extra hard aan. Haar koeien hebben een naam, ze lopen ’s zomers in een natuurgebied, houden hun hoorns en de kalfjes lopen bij de koe. Een paar jaar geleden heeft ze flink geïnvesteerd in een nieuwe, diervriendelijkere stal. Om dit te bekostigen heeft ze een paar extra koeien erbij genomen en is ze de helft minder schapen gaan houden. Anders zou ze te veel dieren hebben in het natuurgebied. Van haar 78 koeien moet ze er nu 21 naar de slacht brengen. Het is nog maar de vraag of dit niet de nekslag wordt voor haar boerderij.
Het verhaal van Leyntje is tekenend voor biologische boeren en koeien die onterecht en hard worden getroffen door dit overheidsbeleid.
Inkrimpen zodat gangbaar meer kan vervuilen
Tot 1 april 2015 werd de Nederlandse melksector in bedwang gehouden door de melkquota. Bij het afschaffen van deze quota kwam er vanuit de overheid geen vervangende milieumaatregel waardoor de melksector enorm kon uitbreiden. Dit leidde tot een mest- en fosfaatoverschot en een waarschuwing vanuit Brussel. Europa dreigt met intrekking van de ‘derogatie’: een uitzonderingsregel waardoor gangbare boeren meer mest mogen gebruiken op hun land. Om de derogatie te behouden, besloot de Nederlandse overheid dat de melkveesector zo’n 150-200 duizend dieren extra moet slachten om de mestproductie weer op een acceptabel niveau te krijgen.
Biologische boeren moeten inleveren
Eén van de maatregelen van de overheid is dat álle boeren terug moeten naar het aantal koeien dat ze hadden in juli 2015. In totaal gaat dit om 60.000 koeien. Ook grondgebonden, kleinschalige en biologische boeren die geen gebruik willen en kunnen maken van de derogatie, omdat ze toch al minder mest produceren per hectare grond. Ze zijn namelijk gebonden aan strengere milieuregels. Toch heeft de overheid besloten dat de biologische sector moet meebetalen aan het terugdringen van het mestoverschot. Ze betalen met het leven van 6.000 biologische melkkoeien. Voor een deel van de biologische boeren betekent dit het einde van hun bedrijf.
Zo kan het ook
Het kan ook anders. Vorig jaar november werd het plan “Grondgebonden Melkveehouderij” gepubliceerd door een coalitie van diverse boeren-, natuur-, milieu- en zuivelorganisaties. Dit voorstel zorgt ook voor de benodigde afname van fosfaat, maar op een manier waardoor binnen vijf jaar alle melkveebedrijven grondgebonden zijn. Dat betekent dat ze allemaal genoeg grond hebben om koeien te weiden en alle mest zelf te gebruiken. Van een mestoverschot is er dan geen sprake meer. Dit gebeurt nu al op biologische en grondgebonden melkveebedrijven. Zo had de overheid een slag kunnen maken naar een duurzame veehouderij, maar helaas beschermt de overheid liever de industrie dan de koe.
Circa 6.000 biologische melkkoeien moeten dood vanwege een mestoverschot waar ze niet verantwoordelijk voor zijn. Laat ook zien dat je het niet eens met dit shitbeleid. Condoleer de biologische boeren met dit verlies.
Tea Dance - 1920s, 30s, 40s Vintage Tea Party (Past Perfect) Full Album
1. 00:00:00 Django Reinhardt & Stephane Grappelli Tea For Two 2. 00:03:17 The Ink Spots Java Jive 3. 00:06:23 Benny Goodman Sugar Foot Stomp 4. 00:09:12 Fats Waller & His Rhythm My Very Good Friend The Milkman 5. 00:12:46 Jan Savitt & His Top Hatters Jersey Bounce 6. 00:15:55 Paul Whiteman Happy Feet 7. 00:18:58 Artie Shaw Begin the Beguine (Foxtrot) (Foxtrot) 8. 00:22:15 The Boswell Sisters & Dorsey Brothers Orchestra When I Take My Sugar To Tea 9. 00:25:28 Jimmie Lunceford For Dancers Only 10. 00:28:13 Billie Holiday & Teddy Wilson & His Orchestra Sugar 11. 00:31:04 Lionel Hampton Flying Home 12. 00:34:02 Frankie Trumbauer, Bix Beiderbecke, Eddie Lang Singin' The Blues 13. 00:37:05 Annette Hanshaw Lovable And Sweet 14. 00:39:59 The Mills Brothers Sweeter Than Sugar 15. 00:41:58 Glenn Miller (I've Got A Gal In) Kalamazoo 16. 00:45:15 Django Reinhardt & Stephane Grappelli The Lambeth Walk 17. 00:48:02 Benny Goodman Trio China Boy 18. 00:50:37 Fred Astaire Let's Face The Music And Dance 19. 00:53:08 Django Reinhardt & Stephane Grappelli It Don't Mean A Thing (If It Ain't Got That Swing) 20. 00:56:13 Hutch Moonlight Cocktail 21. 00:59:29 Helen Ward & Benny Goodman & His Orchestra Sing Me A Swing Song 22. 01:01:55 Hoagy Carmichael Rockin' Chair 23. 01:05:23 Fats Waller & His Rhythm Shortnin' Bread 24. 01:08:08 Jack Teagarden & Benny Goodman & His Orchestra Texas Tea Party 25. 01:11:30 Bud Freeman Trio Three Little Words 26. 01:14:35 Sam Costa & Peter Yorke & His Orchestra A Nice Cup Of Tea
Get your dance cards ready for sweeping your partner across the dance floor to 26 delightful vintage tunes. Perfect music for your afternoon or evening tea dances and tea parties.Sit back, soak up the ambience and then dance away the day in true tea dance style. Vintage Tea Parties are hugely popular again now and this CD puts all the favourite 'tea' themed dance and tea party music from the 1920s, 30s and 40s onto one fabulous album.
Terwijl fatsoenlijke mensen niet anders doen dan zich verzetten tegen dierproeven, doen media niet anders dan die proeven bewieroken.
In zijn column 'Eeuwige jeugd" (Volkskrant 25/3) relativeerde Bert Wagendorp weliswaar enigszins het belang van dierproeven om veroudering tegen te gaan, maar hij eindigde met: "Voorlopig zag die Rotterdamse muis er best gelukkig uit, met zijn teruggekeerde vacht en levenslust." Daarmee blijkgevend geen notie te hebben van labmuizen, van vivisectie, van dierenwelzijn.
En dan is Wagendorp alleen nog maar een grappenmaker, een columnist, wiens grootste zorg het is een onderwerp te vinden voor z'n dagelijkse stukjes. Zgn. 'wetenschapsjournalisten' daarentegen vreten uit de hand van onderzoekers en vullen daarmee hun kolommen en zendtijd. Iedere kritische benadering ontbreekt doorgaans want ze willen geen ruzie met hun informant. Moraal en fatsoen komen hooguit in zicht als het over mensen gaat (of zelfs embryo's!). De patiënt telt al helemaal niet mee.
Help dieren die mishandeld worden voor menselijk vermaak
Voor de beer Doudou, die deze naam kreeg van een PETA Azië onderzoeker, betekende 'training' dat ze aan haar nek werd getrokken en gedwongen werd om op parallel gelegen stangen te lopen, soms enkel op haar voorpoten. Als ze stopte of ook maar de kleinste fout maakte, werd ze herhaaldelijk met een stok geslagen. Wanneer ze niet werd gedwongen op te treden, kon ze meestal gevonden worden in de kleine, kale kooi waar ze werd opgesloten en waar ze vaak haar poten door de spijlen stak en in de spijlen beet, wanhopig schreeuwend om hulp. Haar noodkreten – zoals die van de vele beren, tijgers, apen en andere dieren die de PETA Azië onderzoeker in 10 verschillende circussen en trainingsfaciliteiten in China aantrof – werden genegeerd door trainers. Zij zagen Doudou en andere dieren als weinig meer dan circus 'attracties', die door middel van angst, intimidatie en geweld gedwongen moesten worden om belachelijke en vaak pijnlijke trucs uit te voeren.De mishandeling die PETA Azië blootlegde in trainingsfaciliteiten in Chinese circussen is hartverscheurend, en het was niet alleen Doudou die zo afschuwelijk leed. De ooggetuige legde vast dat berenwelpen strak aan hun nek omhoog werden gehangen en gedwongen werden op hun achterpoten te staan – soms urenlang – of anders het risico liepen dat ze stikten of zichzelf ophingen. De jonge leeuwenwelpen werden bevend van angst gezien, en tijgers werden met geweld gezweept en met zware metalen stangen geslagen om hen te dwingen door hoepels te springen en op ballen te balanceren. Doodsbange apen trokken gezichten, probeerden de kettingen om hun nek tegen te werken, lieten uit angst ontlasting lopen en probeerden te ontsnappen van hun trainers. In ieder circus dat werd onderzocht door PETA Azië, kwamen dieren juiste voeding, drinkwater, behuizing en veterinaire zorg te kort. Dergelijke gebeurt niet alleen in China, waar wetten rondom dierenbescherming niet bestaan. In circussen over de hele wereld worden dieren systematisch aan kettingen gehouden en in kleine kooien gestopt, omdat hun eigenaren hen als niets meer dan irritante 'dingen' zien die geslagen moeten worden tot gehoorzaamheid. Het gebruik van angst en straf om dieren te dwingen op te treden – zoals ontdekt door PETA Azië in China – is gangbare praktijk in circussen die over de hele wereld uitbuiten. Maar met uw hulp bereiken we zinvolle verandering. Help ook alstublieft door nooit naar een circus te gaan dat dieren gebruikt, door vrienden te vertellen waarom het zo belangrijk is om deze circussen te vermijden, en door brieven te schrijven aan redacteuren van kranten en tijdschriften betreffende de methoden die worden gebruikt om wilde dieren te trainen. Neem ook alstublieft even de tijd om onze website te bezoeken en deel informatie over dierenmishandeling in de entertainmentindustrie met uw familie en vrienden. Het exposé van PETA Azië heeft de ogen van miljoenen mensen geopend, met name jongeren, en heeft het leed van beren, tijgers en andere dieren in circussen onthuld. Het heeft ook tienduizenden mensen over de hele wereld geïnspireerd om te beloven nooit een ticket te kopen voor voorstellingen waarvoor dieren worden mishandeld en uitgebuit, terwijl oproepen om deze bedrijven te sluiten steeds luider worden. Regeringen in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en in andere landen zien de druk toenemen om Israël, Mexico, ons eigen land, Nederland, en andere landen te volgen die circussen met wilde dieren hebben verboden. Uw gulle bijdrage vandaag zal onmiddellijk PETA's onmisbare werk voor alle dieren versterken, inclusief degenen die op dit moment worden mishandeld voor menselijk vermaak. Hartelijk bedankt voor uw steun en voor alles wat u voor dieren doet.Met vriendelijke groet, Ingrid E. Newkirk Oprichter
In de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn in een jaar tijd zo'n 1440 damherten afgeschoten.
Door: ANPLaatste update:13:21
Dat blijkt uit de jaarlijkse telling van de dieren die 29 en 30 maart heeft plaatsgevonden, schrijft de Amsterdamse D66-wethouder Udo Kock (Financiën en Water) aan de gemeenteraadscommissie Financiën.
Het grootste deel van de dieren is afgeschoten om de populatie binnen de perken te houden. Ruim 200 damherten werden dood gevonden. Er lopen nog een kleine 3300 damherten rond in het duingebied, een jaar geleden waren dat er nog meer dan 3900.
Het aantal dieren is de afgelopen jaren bijna vertienvoudigd. Dat zorgt volgens de provincies Noord- en Zuid-Holland voor aanrijdingen en schade aan flora en fauna. Daarom is gekozen voor afschot als beheersmaatregel, die verschillende malen tevergeefs is aangevochten.
De Waterleidingduinen is een gebied tussen Zandvoort en Noordwijk. Er wordt drinkwater gewonnen voor de stad Amsterdam.
Beste luisteraars:Dit is Goed Verstaanbaar en Schlagerbox van zaterdag-zondag 1 en 2 april U ziet mij hier tijdens een interview met Nelleke Brzoskowski.
KLIK op de foto, u kunt dan meteen het 4 uur durende programma Goed Verstaanbaar en Schlagerbox beluisteren.
video In Veldhoven, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, in de buurt van Eindhoven, heeft een onbekende man vrijdag zestien vitrineruiten en vier etalageruiten van een slagerij ingeslagen met een hamer. Hij riep daarbij "vlees is moord!".
"Iets voor zes uur kwam de man binnen", vertelt Mark Antonis van keurslagerij Antonis aan het Eindhovens Dagblad. "Hij begon meteen de vitrineramen in te slaan. Vervolgens vertrok hij naar buiten waar hij nog eens vier ruiten met de hamer bewerkte. Toen vluchtte hij weg op de fiets." Volgens de eigenaar van de slagerij keek de man verward uit zijn ogen en was hij niet aanspreekbaar.
"Zoiets als dit hebben we nog nooit meegemaakt", aldus Antonis nog. "Het is één grote ravage." Toch kon de zaak vandaag opnieuw opengaan, zo staat te lezen op de Facebookpagina van de slagerij. "Met behulp van onze geweldige medewerkers hebben wevrijdagavond nog al het stukgeslagen glas verwijderd uit onze vitrine. Alles wat in de vitrine lag moest helaas vernietigd worden. Om 6 uur vanochtend zijn we begonnen, zodat we om 9 uur onze trouwe klanten weer van een lekker stukje vlees konden voorzien." De slagerij bedankte ook nog iedereen voor de steunbetuigingen.
Bijna een jaar geleden werd het paard Wonderboy beschoten terwijl hij in een weiland stond in het Gelderse Brakel. Zaterdag ging eigenaresse Judith met het paard weer terug naar de plek des onheils.
Inmiddels gaat het met Wonderboy stukje bij beetje vooruit maar van de dader of daders is nog altijd geen enkel spoor. De beloning van 2500 euro staat dan ook nog steeds.
Een federale rechter in Louisville heeft zaterdag toestemming gegeven om een rechtszaak tegen de Amerikaanse president Donald Trump voort te zetten waarin hij wordt beschuldigd van het aanzetten tot geweld. Dat meldt The Guardian.
Vorig jaar maart doken in Louisville demonstranten op bij Trumps campagne voor het presidentschap namens de Republikeinse Partij. Hij sommeerde zijn aanhang om hen 'eruit te gooien'. Twee vrouwen en een man werden vervolgens hardhandig verwijderd. Dat is gedeeltelijk op video vastgelegd.
De demonstranten raakten gewond. Het drietal klaagde Trump vervolgens aan voor het oproepen tot geweld. Volgens diens advocaten was het helemaal niet zijn bedoeling om zijn supporters aan te zetten tot geweld.
De rechter verwierp die verdediging. 'Het is aannemelijk dat Trumps oproep het gebruik van geweld tot gevolg heeft gehad.'
Here we are on earth together, It's you and I, God has made us fall in love, it's true, I've really found someone like you
Will it say the love you feel for me, will it say, That you will be by my side To see me through, Until my life is through
Well, in my mind, we can conquer the world, In love you and I, you and I, you and I
I am glad at least in my life I found someone That may not be here forever to see me through, But I found strength in you, I only pray that I have shown you a brighter day, Because that's all that I am living for, you see, Don't worry what happens to me
Cause' in my mind, you will stay here always, In love, you and I, you and I, you and I, you and I In my mind we can conquer the world In love, you and I, you and I, you and I..
Stevie Wonder
Laughter In The Rain
Strolling along country roads with my baby It starts to rain, it begins to pour Without an umbrella we're soaked to the skin I feel a shiver run up my spine I feel the warmth of her hand in mine
Ooh, I hear laughter in the rain Walking hand in hand with the one I love Ooh, how I love the rainy days And the happy way I feel inside
After a while we run under a tree I turn to her and she kisses me There with the beat of the rain on the leaves Softly she breathes and I close my eyes Sharing our love under stormy skies
Ooh, I hear laughter in the rain Walking hand in hand with the one I love Ooh, how I love the rainy days And the happy way I feel inside
I feel the warmth of her hand in mine
Ooh, I hear laughter in the rain Walking hand in hand with the one I love Ooh, how I love the rainy days And the happy way I feel inside
Ooh, I hear laughter in the rain Walking hand in hand with the one I love Ooh, how I love the rainy days And the happy way I feel inside
Ooh, I hear laughter in the rain Walking hand in hand with the one I love Ooh, how I love the rainy days And the happy way I feel inside ..
Een vloot Japanse walvisvaarders heeft de voorbije weken in het Zuidpoolgebied 333 walvissen gevangen, zo heeft de Japanse overheid meegedeeld. Intussen heeft Noorwegen zijn quotum voor de walvisvangst voor dit jaar verhoogd.
Het Japanse visserijagentschap zegt dat drie schepen samen 333 dwergvinvissen hebben gevangen tijdens een 83 dagen durende jacht op de Zuidelijke Oceaan. Daarmee wordt precies aan het Japanse quotum voldaan. De walvisvaarders zijn vrijdag opnieuw de haven van Shimonoseki, in het westen van het land, binnengevaren.
In 2014 had het Internationaal Strafhof de omstreden Japanse walvisvangst nog veroordeeld. Het hof oordeelde dat Tokio onder het voorwendsel van ‘wetenschappelijk onderzoek’ een in 1986 ingesteld moratorium op de commerciële walvisjacht omzeilt.
De Japanse walvisvaarders zijn daarom tijdens het seizoen 2014/2015 niet uitgevaren, om een jaar later toch weer actief te worden in het Zuidpoolgebied. Japan heeft het quotum voor de vangst van dwergvinvissen wel gereduceerd tot een derde van het oorspronkelijke aantal.
Quotum opgedreven
Intussen heeft ook Noorwegen bekendgemaakt dat het in april opnieuw op dwergvinvissen zal jagen. Oslo zal dit jaar de vangst van 999 dwergvinvissen toelaten. Daarmee wordt het quotum - dat vorig jaar nog op 800 lag - opnieuw verhoogd.
De beslissing van de Noorse regering stuit op felle kritiek bij de dierenrechtenorganisaties. ‘De voorbije twee decennia heeft Noorwegen zijn walvisjacht systematisch uitgebouwd’, zegt Sandra Altherr van Pro Wildlife.
Noorwegen, dat protest had aangetekend tegen het moratorium, is volgens dierenrechtenorganisaties het land dat het grootste aandeel heeft in de wereldwijde walvisvangst. Een deel van het walvisvlees wordt naar Japan uitgevoerd.
Handboek van een kannibaal , een foto zegt meer dan 1000 woorden !
Evangelie van de stooflap
VleesbijbelHoewel flexitarisme terrein wint, waagde slager Gertjan Kiers (49) het een heuse Vleesbijbel te schrijven waarin de smaak van rund, varken en lam wordt gevierd. ,,Ik juich het toe dat er kritisch wordt gekeken.''
Annemart van RheeLaatste update:19:41
Met respect te werk gaan in slachthuis bestaat echt
Gertjan Kiers, slager
Alles aan Gertjan Kiers is stoer. Hij heeft armen als heipalen en tatoeages als schilderijen. Als hij vlees eet - zo'n zeven keer per week - moet er wel wat op zijn bord liggen. Zeg een ons of drie.
Zes dagen per week staat hij om vier uur 's nachts op om vervolgens in korte mouwen bij een temperatuur van 8 graden lappen vlees te keuren, te snijden en te hakken. Al 34 jaar. ,,Mijn vader werkte in een slachterij en ik mocht mee. Ik raakte gefascineerd door het harde werken, de dood, lijkenlucht, bloed, warmte en combinaties daarvan. Ruig. Ik wist: dit wil ik ook.''
Als successlager levert hij nu wekelijks tonnen steaks, sukade en stooflappen aan 430 restaurants. Maar de liefde voor zijn vak leidt ook tot doodsbedreigingen aan zijn adres. Kiers: ,,Ik krijg van alles naar mijn harsens geslingerd. Door veganisten, door milieuactivisten. Ik vind dat daarin wel de nuance moet worden gevonden. En daarom heb ik de Vleesbijbel gemaakt. Om bewustzijn te vergroten en om helder te krijgen waar vlees vandaan komt, maar ook om fantastische recepten van minder gangbare delen van dieren te presenteren. We gooien te veel weg en dat is zonde.''
Aarzelde je om met dit boek te komen in deze antivleestijd? ,,Het gekke is dat je juist tegengestelde stromingen ziet als het gaat om grote stukken vlees eten. Door de opkomst van barbecues als de Big Green Egg en de populariteit van verschillende kookprogramma's mag dat weer. Mits je goed op de kwaliteit en herkomst let. Anderzijds is er behoorlijk wat commentaar uit de hoek van de milieubeweging en dierenclubs. Ik juich het toe dat er kritisch wordt gekeken. Hoe transparanter de handel, hoe beter.''
Zijn misstanden als in het gruwelslachthuis in Tielt ooit uit te bannen? ,,Ik vrees dat het enorm moeilijk is alle parasieten uit de business te krijgen. Maar ik denk wel dat beter toezicht en het besef dat goedkope massaproductie zulke toestanden in de hand werkt, leidt tot verbetering. Ik weet dat velen sceptisch reageren, maar: diervriendelijk doden en met respect te werk gaan in een slachthuis bestaan echt.''
Wat zijn de grootste vooroordelen op het gebied van vlees? ,,Dat vet eng is en dat tournedos het lekkerst smaakt. Een mooie vetmarmering geeft juist een extra dimensie aan vlees. Tournedos is zacht, overgewaardeerd en zowat smaakloos. Maar omdat het zo populair is, wilde de uitgever dat ik het opnam in het boek. Zelf houd ik meer van werkvlees. Zonder kauwen geen smaak: brisket, ofwel borststuk, dat je fantastisch op de barbecue kunt garen, sukade, longhaas of staartstuk dat geweldig smaakt gegaard in bouillon. Het zijn vergeten stukken vlees. Zonde en verspilling om weg te gooien. Ander vergeten recept: hakkepeter, de varkensvleesvariant op steak tartare. Je kunt varkensvlees ook rauw eten als het maar om gezond gefokte dieren gaat.''
Nederlanders zijn vaak huiverig voor orgaanvlees, is dat terecht? ,,Nee. Ook zo'n vooroordeel. Mits goed bereid kan dat een delicatesse zijn. Ik zie in restaurants en slagerijen dat orgaanvlees hip is. Kalfswangen bijvoorbeeld. Zwezerik in combinatie met rood vlees vind ik de bom evenals pens in het zuur en runderhart oosters gemarineerd. Maar ik denk dat het nog even tijd nodig heeft voordat we dat durven omarmen.''
Je ziet nu volop hamburgers voor 15 euro: belachelijk of redelijk? ,,Mits het kwalitatief goed vlees is dat minstens 150 gram weegt en de hamburger wordt gepresenteerd als complete maaltijd met friet en een salade vind ik daar niets mis mee. Ik heb het niet over die doorzichtige schijfjes van McDonald's. Verder moet een hamburger nauwelijks gekruid zijn.''
Aan de andere kant van het spectrum: de Lupackburger in folie. Moet dat nog mogen? ,,Voor mij heeft zo'n plakkerig geval niks met vlees te maken. Maar als hele volksstammen daarvan genieten, moeten ze dat vooral blijven doen.''
Beloning voor klokkenluiders slachterijen nu 6.700 euro
29 maart 2017 16:22
In navolging van een Rotterdamse zakenman hebben meerdere partijen geld toegezegd voor de beloning voor klokkenluiders over misstanden in slachterijen. De totale pot voor het geven van beloning(en) bedraagt nu 6.700 euro.
Een anonieme sympathisant heeft 500 euro toegezegd
Dierenarts Kruithof heeft 200 euro toegezegd
Namens de de lezers van leefbewust.com is 1.500 euro toegezegd
Dierenarts Houben heeft 1.000 toegezegd
Meneer Zeegers uit Hoogvliet heeft 500 euro toegezegd
Melding doen (Oud)werknemers en andere betrokkenen van slachterijen die met misstanden bij varkens, herkauwers of pluimvee te maken hebben of hebben gehad, kunnen contact met ons opnemen via info@varkensinnood.nl of kunnen ons tijdens kantooruren bellen op 020-6177757. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld.
Zolang varkens met duizenden opeengepakt leven in donkere, vervuilde stallen, ziek worden door de slechte leefomstandigheden, op lange transporten worden gezet zonder water en sterven onder afschuwelijke omstandigheden... zolang gaat Varkens in Nood door met haar werk.
Varkenskoppen in worsten, karton in verwerkt kippenvlees en martelpraktijken in slachthuizen: onlangs werd weer duidelijk hoe verziekt de vleesindustrie is. Greenpeace roept om radicale maatregelen, zowel in de industrie als bij jou aan tafel.
De Belgische federatie voor slachthuizen pleit voor permanent cameratoezicht op slachtvloeren. Dat deed ze nadat gruwelijke undercoverbeelden waren verschenen van dierenmishandeling in een Vlaams varkensslachthuis.
Vlak daarvoor werd bekend dat er weer vlees op de markt is gebracht waarvoor het Amazoneregenwoud gekapt wordt én dat Braziliaanse inspecteurs valse certificaten afgeven voor sjoemelvlees.
Met chemicaliën werd de stank van rottend vlees verbloemd en belandde misschien wel op jouw bord. Want een van de grootste vleeshandelaren ter wereld (JBS) zit er tot over zijn oren in. Diezelfde inspecteurs stonden trouwens ook toe dat varkenskoppen aan worsten werden toegevoegd en karton aan verwerkt kippenvlees. Alles voor de winst.
Braziliaans vlees mag nu tijdelijk Europa niet meer in. Maar het werkelijke probleem blijft buiten schot. Vlees eten hoort nog altijd bij de dagelijkse kost. Is het nu niet tijd om serieus na te denken over minder vlees (en zuivel) en meer plantaardig eten?
Moeten we ook niet eens gaan kiezen voor producten waarvan we weten waar ze vandaan komen en hoe ze zijn geproduceerd? Dát is voor Greenpeace de eerste stap naar een gezondere vee-industrie waar koeien, varkens en kippen niet langer in kleine hokjes zitten temidden van hun eigen poep en pies. Hokjes die een petrischaal vormen voor E. coli, salmonella, listeria, vogelgriep, varkenspest en zelfs de gekke koeienziekte.
En laten we ook niet vergeten dat voor één kilo vlees tot wel dertien kilo aan veevoergewassen moet worden geteeld. Daarvoor is heel veel landbouwgrond nodig en dus wordt er nog elke dag ontbost. Ook de CO2-uitstoot van de vee-industrie is enorm. Meer dan 14% van alle broeikasgassen wordt daardoor veroorzaakt. Minder vlees en zuivel is dus essentieel als we onze bossen en het klimaat willen beschermen. Zet daarom nu zelf de eerste stap om je vlees- en zuivelconsumptie te verminderen en dwing daarmee de vee-industrie tot radicale verandering.
Gewassen die op een natuurlijke manier zijn verbouwd, zijn gezond voor mens en milieu. Daarom voert Greenpeace campagne voor duurzame landbouw. Daarin is geen plaats voor giftige bestrijdingsmiddelen en genetische manipulatie, want de nadelen en risico’s daarvan zijn te groot.
Onze oplossing? Die is simpel: behoud biodiversiteit, zorg voor duurzame landbouw, ga uit van het voorzorgprincipe en bewaak keuzevrijheid voor producenten én consumenten. Lees meer >>
Er duiken steeds vaker dichte veewagens op in Nederland, waarin varkens, schapen en kalfjes niet meer zichtbaar zijn voor het publiek. Maar vaak voldoen ze niet aan de wet, onder meer doordat de ventilatie niet deugt of verplichte toegangsdeuren voor inspecteurs ontbreken, blijkt uit een onderzoek in opdracht van Wakker Dier.
Redactie/ANPLaatste update:16:21
De dichte wagens zijn wel goed voor het imago van de veesector, stelt het onderzoek. De dierenwelzijnsorganisatie roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op om harder op te treden tegen transporteurs die de regels aan hun laars lappen.
De NVWA zegt dat de transportbedrijven aan zet zijn. De transportsector moet zorgen dat veetransporten voldoen aan de eisen.
Gebreken
Goede toegangsdeuren zijn nodig om te controleren of veewagens niet te vol zijn en of de luchtkwaliteit goed is. Maar ook om in te grijpen als het misgaat, bijvoorbeeld als een dier ziek blijkt. Deze wagens hebben vaak wel inspectieluiken, maar deze zijn klein en bieden bovendien geen toegang tot de wagen. Controleurs kunnen dan alleen de wagen in via de laadklep, maar dat is erg moeilijk en gevaarlijk. Dat gebeurt volgens de onderzoekers dan ook zelden.
Het komt regelmatig voor dat de ventilatoren in de geklimatiseerde trucks te weinig capaciteit hebben voor ventilatie en koeling, stelt het onderzoek. Dat veroorzaakt stress, onrust, verwondingen en soms zelfs sterfte bij de dieren. ,,Dit probleem speelt het meest bij slachtdieren, omdat zij groter zijn, meer warmte produceren en meer verse lucht nodig hebben'', aldus de onderzoekers.
Voordelen
De dichte veewagens hebben ook voordelen. Zo worden dieren tijdens het vervoer beschermd tegen rijwind, kou, zon en plotselinge temperatuurverschillen. Ook is de kans op ziekteverspreiding kleiner.
Transport en Logistiek Nederland (TLN) erkent dat er zich problemen voordoen. ,,Vooral als veewagens in de rij staan bij slachterijen. Bij hele warme dagen zorgt dat voor problemen. Die trucks staan daar soms uren te wachten, dat zorgt voor ongezonde situaties'', zegt een woordvoerder van TLN. Dat probleem kan volgens hem grotendeels opgelost worden door een betere logistieke planning bij slachterijen.
Vee&Logistiek Nederland
Voorzitter van Vee&Logistiek Nederland Henk Bleker is woest op Wakker Dier. ,,Waardeloos, één van de slechtste rapporten van Wakker Dier die ik ooit heb gelezen.''
Volgens hem heeft de organisatie de zaak echt niet goed onderzocht. ,,Daarbij is dit type vervoer ingevoerd mede op verzoek van de Dierenbescherming en is het ook vereist voor het Beter Leven-keurmerk. Deze vervoerswijze geeft minder stres, minder diaree en minder luchtwegproblemen bij de dieren.'' Volgens Bleker zijn de boetes voor ondeugdelijk vervoer ,,de laatste jaren op de vingers van maximaal twee handen te tellen en dat bij miljoenen dieren''.
WEET WAT JE EET De schandelijke mishandeling van varkens in het slachthuis van Tielt en onze daaropvolgende (tijdelijke) afkeer voor worst en kotelet. De actie 'dagen zonder vlees'. De heisa rond onverdoofd slachten. Het zijn slechts enkele van de vele aanwijzingen dat we als consument twee keer beginnen nadenken als de vraag 'wat eten we vanavond?' wordt gesteld. Recent werd het onthullende boek van de Britse voedingsexperte Joanna Blythman naar het Nederlands vertaald. De publicatie van 'Slik je dat? Wat je niet mag weten over je eten' heeft zijn effect niet gemist. Wij brachten twee jaar geleden, naar aanleiding van dat verontrustende rapport, al de reeks 'Weet wat je eet'. De hoogtepunten daaruit brengen we vandaag nog eens naar voren. Samengevat: alles wat niet vers is en dus werd bewerkt, bevat rotzooi die slecht is voor je gezondheid.
Weet je vegetarische hipstervriend of je al even bebaarde moslimbuur dat er enzymen in brood kunnen zitten die worden vervaardigd uit de pancreas van varkens, het maagweefsel van kalveren en lammetjes?
Vergeet even de illegale activiteiten in de voedselketting zoals de dioxinecrisis en de opeenvolgende paardenvleesschandalen. De volkomen wettelijke praktijken die dagelijkse kost zijn achter de schermen van de voedselindustrie, zullen je hongergevoel net zo goed de kop indrukken. We weten bijzonder weinig over bewerkte voedingsmiddelen die we achteloos in het wagentje van de supermarkt gooien, en dat willen grote spelers in de voedingsindustrie ook graag zo houden.
Dat stelt Joanna Blythman, die in haar boek 'Swallow This: Serving up the Food Industry's Darkest Secrets' het arsenaal additieven, bewaarmiddelen, kleurstoffen en andere rotzooi in bewerkte voeding blootlegt. Zelfs je fruitslaatje of het eitje tussen je sandwich zijn volgens haar intensief onderzoek niet zo zuiver als ze lijken. Je denkt dat je weet wat je eet? Think again.
Weet jij dat je 'verse' fruitsla vruchten kan bevatten die maanden geleden bevroren in de voedingsfabriek zijn aangekomen, een zuurbad hebben gekregen of behandeld zijn met strooizout? Dat de houdbaarheid van die vers ogende fruitsla met enkele weken is verlengd door er een onzichtbare film over te leggen die mogelijk een suiker afkomstig van schaaldieren bevat?
Varken in brood Weet je moslimbuur of je al even bebaarde vegetarische hipstervriend dat er enzymen in zijn brood kunnen zitten die worden vervaardigd uit de pancreas van varkens, het maagweefsel van kalveren en lammetjes?
Wellicht niet. Blythman verklaart waarom: "Die wonder-enzymen hoeven van Europa niet op het etiket te staan omdat ze als 'bewerkingsmiddelen' gecatalogeerd staan, niet als ingrediënten".
De illusie van "de grote keuken" Wat de voedingsindustrie ons volgens Blythman wil doen geloven, is dat wat in hun fabrieken gebeurt hetzelfde is als wat de hobbykok in zijn keuken doet, alleen op grotere schaal. Maar zowel het concept, de doelstellingen, het gedrag en de moraal van de voedingsbedrijven wijken extreem af van het kokkerellen in je keuken.
"Stel: u beslist een amandeltaart te maken", geeft Blythman als voorbeeld. "Dan gaat u de ingrediënten verzamelen: bloem, boter, eieren, amandelen en suiker. Vervolgens volgt u het beproefde recept. Klaar. De techneut van de voedingsindustrie heeft een andere invalshoek en gaat anders tewerk. Die stelt zich volgende vragen. Welke alternatieve ingrediënten kan ik gebruiken om een amandeltaart te maken? Hoe vervang of reduceer ik het gebruik van dure ingrediënten als boter en amandelen? Hoe kan ik de hoeveelheid boter verminderen maar toch die botersmaak bewaren en tegelijk de toevoeging van goedkope vetten met een minderwaardig smaakprofiel maskeren?".
En het gaat door: "Welke zoetstoffen kan ik toevoegen om het suikergehalte te verminderen, wat me meteen toelaat 'met minder calorieën' op het etiket te zetten? Hoeveel keren kan ik het overblijvende deeg na elke productielijn opnieuw gebruiken in de daaropvolgende? Welk bewaarmiddel kan ik toevoegen om de houdbaarheid van de taart te verlengen? Welk enzym houdt de laag amandelen langer sponzig? Welke onzichtbare eetbare film zal ik op de taart aanbrengen zodat de amandelen wekenlang krokant blijven? Kan ik een deel van de bloem vervangen door zetmeel, voor een volumineuzer resultaat? Zal ik eieren in poedervorm gebruiken, want dat kleeft minder aan het materiaal van de productielijn dan gepasteuriseerd vloeibaar ei? Kan ik een gemodificeerd eiwit gebruiken om de eieren helemaal te vervangen, of om vet na te bootsen?".
Achter het etiket zit een muur van geheimhouding. Transparantie staat niet op de lijst van zaken die de voedingsindustrie kenmerken
Joanna Blythman
WAT STAAT ER OP HET ETIKET?
Toegevoegde vitamines: Fabrieksversies van vitamines die je in natuurlijke voeding aantreft. Ascorbinezuur (door de mens gemaakte vitamine C) wordt gesynthetiseerd uit genetisch aangepaste maïs. Kunstmatig vitamine E wordt uit petroleum gewonnen.
Oplosbare vezel: Een begrip dat gezonder klinkt dan 'bewerkt zetmeel', dat wordt gebruikt om de hoeveelheid voedzame ingrediënten in bewerkt voedsel te verminderen en de kosten van de fabrikant te drukken.
'Natuurlijke' kleurstoffen: Het enige verschil tussen deze en kunstmatige kleurstoffen is dat ze afgeleid zijn van pigmenten die in de natuur voorkomen. Ze worden echter allebei met dezelfde chemische industriële processen vervaardigd, waaronder extractie met het gebruik van harde solventen.
Kunstmatige 'light' zoetstoffen: Verscheidene grootschalige studies vonden een verband tussen de consumptie van kunstmatige zoetstoffen en gewichtstoename. Het bewijs groeit dat ze ook het risico op diabetes van het type 2 kunnen vergroten.
Enzymen: Worden toegevoegd om brood langer zacht te houden. Worden geïnjecteerd in minderwaardige runderen (zoals melkvee) voor ze worden geslacht om hun vlees malser te maken. Ook in fruitsappen om die een 'wolkige', natuurlijker uitzicht te geven.
'Verpakt in beschermende atmosfeer': Voedsel dat is 'vergast' in bewerkte lucht om de houdbaarheid te verlengen. Deze verpakkingsmethode remt het optreden van wat voedselfabrikanten 'opgewarmde smaak' noemen, een onprettige smaak die eigen is aan fabrieksvoedsel.
Rund/varkens/gevogelteproteïne: Collageen onttrokken aan karkassen van geslachte dieren, bewerkt tot een poeder en toegevoegd aan minderwaardig vlees. Ze verhogen het proteïne- of eiwitgehalte op het etiket en in combinatie met water is het een vervangmiddel voor vlees.
'Gewassen' sla: Sla gereinigd met leidingwater waar naast chloor ook vloeibare fruitzuren zijn toegevoegd om de groei van bacteriën te verhinderen.
'Pure' plantaardige olie: Industrieel geraffineerde, gebleekte en ontgeurde oliën. Voedselfabrikanten voegen er vaak chemische stoffen aan toe die de baktijd van de olie verlengen.
Clean label Dan kijk je toch op het etiket of daar zaken op staan die je wantrouwen wekken? Goeie zet, maar vergis je niet: heel wat additieven en ingrediënten die je alarmbel deden rinkelen zijn stilletjes van de etiketten verdwenen. 'Clean label', zo noemt Blythman de operatie die de voedingsindustrie de jongste jaren lanceerde met als enige doel de opvallendste industriële ingrediënten en additieven te vervangen door benamingen die vertrouwen wekken. "Achter het etiket zit een muur van geheimhouding. Transparantie staat niet op de lijst van zaken die de voedingsindustrie kenmerken", weet Blythman. Lees hier meer over de operatie 'clean label'.
Ziekmakers? Trekken we te gauw een foute conclusie als we stellen dat de schuld voor obesitas, chronische ziekte en de alarmerende toename van het aantal voedselallergieën voor een groot deel bij de voedingsindustrie ligt? Er zijn op zijn minst goede redenen om die mogelijkheid te onderzoeken.
Vooreerst maken nogal wat voedselfabrikanten graag combinaties van ingrediënten die niet voorkomen in natuurlijk voedsel, meer bepaald de drie-eenheid suiker, bewerkte vetten en zout in hun snelst verteerbare, uiterst geraffineerde en voedingsarme vormen. De overtuiging dat die drie-eenheid verslavend werkt, wint steeds meer veld.
Verslaafd Zoals het boek 'Sugar Salt and Fat, How The Food Industry Got Us Hooked' van de Amerikaanse journalist Michael Moss ons duidelijk maakt, zit in veel producten die uit een voedingsfabriek komen geraffineerde witte suiker. Het is goedkoop, verleent smaak aan het product en een bijkomende bonus is dat het de consument verslaafd maakt aan het product. Wie 1 plakje gekookte ham eet wil er nog één, wie 1 zacht broodje eet krijgt direct zin in nog eentje.
"Bewerkt voedsel bevat vaak ook chemische stoffen met bekende toxische eigenschappen. We worden echter gerustgesteld met de mededeling dat die in kleine dosissen geen bron van bezorgdheid mogen zijn", zegt Blythman.
Overheden hinken achter En ze waarschuwt: "Op dit vlak is het goed te weten dat de voedingsindustrie een lange geschiedenis heeft van het verdedigen van gecontesteerde ingrediënten, ook lang nadat wetenschappelijke studies die ingrediënten een kwalijke reputatie hebben bezorgd. Voeg daarbij de lobbykracht van de voedingsindustrie en je begrijpt dat overheden en hun agentschappen voor voedselveiligheid hopeloos achterlopen wanneer het gaat om potentieel schadelijke ingrediënten in voeding en drank. Simpelweg omdat ze geen onomstotelijk bewijs van de schadelijke effecten van bepaalde bestanddelen hebben".
We hebben nu eenmaal geen koe in onze tuin die melk levert, we maken niet zelf onze boter en kaas. We kopen brood, we zijn geen bakkers. We kopen liever zuurkool dan het zelf te maken.
Gezond verstand Een dieet dat voor een groot deel bestaat uit bewerkt voedsel is naar alle waarschijnlijkheid niet zo goed voor je gezondheid. We kunnen wachten op bewijzen voor die stelling en wachten tot de bedrijven worden teruggefloten die manifest ongezonde voeding op de schappen van de supermarkt droppen. Of we kunnen zelf het gezond verstand en het principe van de voorzichtigheid laten primeren en minder bewerkt voedsel gaan eten.
Dat betekent wel dat we dan vaker de koksschort moeten aantrekken en met verse, eerlijke ingrediënten aan de slag gaan.
Belg kookt niet graag Alleen: we doen dat niet zo vaak en ook niet zo graag, in tegenstelling tot wat de verkoop van kookboeken en het succes van kookprogramma's zou doen vermoeden. De Belg staat nog geen zes uur per week achter de kookpotten, minder dan het internationale gemiddelde. "Een kwart van de Belgen beweert dat hij - feitelijk vooral zij - op de meeste dagen zelf een maaltijd bereidt", zo schreef Het Laatste Nieuws eerder deze maand. Zonder diegenen die nooit koken mee te rekenen, ligt het internationale gemiddelde van 22 landen op 6.5 uur koken per week. Belgen staan gemiddeld 5.9 uur per week aan het fornuis.
Koe in de tuin Moeten we dan alle producten van de voedingsindustrie uit ons dieet bannen en ons lichaam als een tempel beschouwen die niet mag en niet zal besmeurd worden met bewerkt voedsel? Heus niet. We hebben nu eenmaal geen koe in onze tuin die melk levert, we maken niet zelf onze boter en kaas. We kopen brood, we zijn geen bakkers. We kopen liever zuurkool dan het zelf te maken.
We mogen geen voedingsfobie kweken. Maar we doen er wel goed aan uit te gaan van het principe dat natuurlijke ingrediënten in hun minst bewerkte vorm een ingebouwde integriteit hebben waardoor ze de beste basis vormen voor een gezonde voeding. Een appel waar je je tanden in zet doet meer goeds dan appelsap of de ontbijtreep met appel en havermout. "Industrieel voedsel wordt gemaakt door mensen die weliswaar slim en onderlegd zijn, maar toch niet de alomvattende intelligentie van de natuur hebben", vat Blythman samen.
gerelateerd nieuws
Kijk eens op de doos
Dit wist je wellicht nog niet over kant-en-klaarmaaltijden
WEET WAT JE EET De schandelijke mishandeling van varkens in het slachthuis van Tielt. Dagen zonder vlees. De heisa rond onverdoofd slachten. Het zijn slechts enkele van de vele aanwijzingen dat we als consument twee keer beginnen nadenken als de vraag 'wat eten we vanavond?' wordt gesteld. Recent werd het onthullende boek van de Britse voedingsexperte Joanna Blythman naar het Nederlands vertaald. De publicatie van 'Slik je dat? Wat je niet mag weten over je eten' heeft zijn effect niet gemist. Wij brachten twee jaar geleden, naar aanleiding van dat verontrustende rapport, al de reeks 'weet wat je eet'. De hoogtepunten daaruit brengen we nog eens naar voren. Samengevat: alles wat niet vers is en dus werd bewerkt, bevat meer dat slecht is voor je gezondheid dan je ooit had vermoed.
Je gekookte ham of kalkoenworst bevat fosfaatvervangers zoals tapiocazetmeel. Wat doet een tropische knol in je plak charcuterie? Het verraadt dat je vlees is 'opgeblazen' door het te injecteren met water en bindende stoffen (pekel) of dat het werd gecentrifugeerd met hetzelfde doel
Joanna Blythman
Speel jij op 's middags ook graag een belegd broodje naar binnen, of een boterham met 'toespijs' of 'charcuterie'? We willen je meteen waarschuwen: veel geruststellende berichten daarover zal je hier niet lezen.
Charcuterie, van gekookte hesp over salami tot kip-met-tuinkruiden en het hele gamma dat bij de slager of in de supermarkt ligt te blinken, is volgens de Britse voedingsspecialiste Joanna Blythman een schoolvoorbeeld van bewerkte voeding waarvoor de voedingsindustrie haar hele trukendoos opentrekt. Doel? "Zo goedkoop mogelijk produceren met een minimum aan dat dure ingrediënt dat vlees heet, zo weinig mogelijk onrustwekkende vermeldingen op het etiket en een zo lang mogelijke houdbaarheid".
Vol water "Je gekookte ham of kalkoenworst bevat fosfaatvervangers zoals tapiocazetmeel. Wat doet een tropische knol in je plak charcuterie? Het verraadt dat je vlees is 'opgeblazen' door het te injecteren met water en bindende stoffen (pekel) of dat het werd gecentrifugeerd met hetzelfde doel. Die stoffen hebben één ding gemeen: ze laten vlees doen wat het normaal niet zou doen: water opzuigen en vasthouden".
Hopsa, gewicht verdubbeld "Zo'n fosfaatvervanger als tapiocazetmeel staat ook beter op een etiket dan de fosfaat-indicatie E452. Fosfaten zijn alomtegenwoordig in charcuterie: ze maken het eiwit oplosbaar zodat die de gewenste kleverigheid krijgt en het vlees makkelijk 'plakt' met water. Ook hydrocolloïden, kleverige en zoete zetmelen, helpen om vlees een huwelijk te doen aangaan met water. Volgens een bedrijf dat het hydrocolloïde carrageenan (afgeleid uit zeewier) aanbiedt aan de vleesindustrie, kan dit kleverig goedje het gewicht van hun producten met niet minder dan 100 procent doen toenemen".
"In de zogenaamde 'pekel' waar je charcuterie mee werd ingespoten of waarin je worst werd gecentrifugeerd, zitten ook zetmelen en vezels die hetzelfde doen: water doen kleven aan de andere ingrediënten. De maker van zo'n product, Swelite, verklaart dat zijn product '50 tot 100 procent van de proteïnebron kan vervangen en tegelijk de sappigheid bevorderen'. Met andere woorden: het staat fabrikanten van charcuterie toe de hoeveelheid vlees in hun eindproducten drastisch te verminderen".
Vleeslijm "Het enzym (een eiwit dat als katalysator werkt bij een bepaalde chemische reactie, redactie) transglutaminase wordt in de industrie 'vleeslijm' genoemd. Het zorgt voor een sterke binding tussen eiwitten, waardoor het stukken vlees zonder commerciële waarde transformeert in gestandardiseerd vlees met een grote toegevoegde waarde. Het vergemakkelijkt bovendien de toevoeging van water en zorgt ervoor dat de droog- of rijptijd voor je broodbeleg met 40 procent wordt ingekort. Transglutaminase hoeft niet op het etiket vermeld te worden".
Voedselregulatoren hebben een maximale 'aanvaardbare dagelijkse inname' voor deze additieven vastgesteld, als een veilige limiet gebaseerd op dierproeven. Alleen: niemand weet hoeveel je van een kankerverwekkende stof moet binnenkrijgen vooraleer je kanker krijgt, of hoeveel van een bepaalde gifstof je lichaam kan verdragen tot het je zenuwstelsel gaat vergiftigen
Joanna Blythman
Tot 30 procent soja "Ook sojaproteïne is een populaire 'vleesuitbreider'. Het wordt gemaakt door soja te wassen in zuur. Dat gebeurt in aluminium tanks, waardoor dit voor de hersenen en het zenuwstelsel schadelijke zware metaal kan lekken in het product. Ook het oplosmiddel hexaan, dat je ook in lijmen en cement aantreft, wordt gebruikt in het extractieproces van sojaproteïne. Soja is de plantaardige voedingsstof die qua textuur het dichts in de buurt van vlees komt. Volgens de voedsel- en landbouworganisatie van de Europese Unie mag soja gebruikt worden om tot 30 procent van het vlees te vervangen in producten als worst, sauzen, kant- en klaarmaaltijden en vleesballen".
Karkassen Heb je liever dat de fabrikant van je charcuterie voor het 'binden' van zijn producten voor gelatine opteert? Blythman: "Dat is een geraffineerde vorm van collageen, het eiwit uit dierlijke gewrichten, ligamenten en huid. Gelatine wordt bekomen uit de karkassen van dieren nadat al het vlees is verwijderd, in een chemisch proces waarbij een zuur- of alkalioplossing wordt gebruikt".
"Gelatine moet op het etiket vermeld worden, maar daar is al een oplossing voor: collageen eiwitpoeder, afkomstig van dierlijke bijproducten en bekomen zonder chemische processen. Die poeders zorgen voor een stevigheid waardoor je charcuterie makkelijker te versnijden is en ze gaan ook het lekken van het water tegen. De producent hoeft enkel 'rundproteïne', 'gevogelteproteïne' of 'varkensproteïne' op het etiket te zetten. Bijkomend voordeel: het poeder vervangt een aanzienlijk deel van het vlees. 'Functionele proteïnes laten je toe duurdere ingrediënten in je toepassing te vervangen, waardoor je tegelijk kosten bespaart en gewicht wint', zo vat een proteïnebedrijf het samen". Lees verder onder de foto
In charcuterie zal je antioxidanten of bewaarmiddelen als BHT (ook een bestanddeel van balsemvloeistof en kerosine) en BHA (ook terug te vinden in rubber) aantreffen. Bij proefdieren veroorzaken ze kanker en verstoren ze de hormonen- en zenuwstelsels
Joanna Blythman
Rozemarijn in je salami? Die rustiek ogende salami bevat rozemarijnextract, en ook hier is dat het resultaat van een 'clean label'-oefening. "Rozemarijnextract is een zachtere verwoording voor antioxidanten (E300-21) en heeft wel een E-nummer (E392) maar producenten drukken liever het poëtischer 'extract van rozemarijn' op het etiket. Geloof maar niet dat dit antioxidant in je salami zit omwille van het aroma. Het dient om het verkleuren van het vlees tegen te gaan zodat je salami er wekenlang vers uitziet. De chemische stoffen worden uit rozemarijn gehaald door middel van een extractiemethode waarbij koolstofdioxide of chemische solventen zoals hexaan (uit petroleum), ethanol (uit de fermentatie van suiker en zetmeel) en aceton (het ontvlambare goedje waarmee je nagellak verwijdert) worden gebruikt".
Hyperactieve kinderen Dergelijke extracten zijn nog onschuldige bewaarmiddelen in vergelijking met klassiekers als benzoaten, nitrieten, nitraten, sorbaten en sulfieten. Blythman: "De industrie van additieven geeft zelf toe dat sulfieten voor ademhalingsproblemen kunnen zorgen. Natriumbenzoaat in combinatie met kleurstoffen kan voor hyperactiviteit bij kinderen zorgen. Nitraten worden in de maag omgezet tot potentieel kankerverwekkende nitrosamines".
Kerosine en rubber "In charcuterie (net als in margarine, chips en in olie gebakken voedsel zoals vissticks) zal je antioxidanten of bewaarmiddelen als BHT (ook een bestanddeel van balsemvloeistof en kerosine) en BHA (ook terug te vinden in rubber) aantreffen. Bij proefdieren veroorzaken ze kanker en verstoren ze de hormonen- en zenuwstelsels. Toch hebben onze voedselagentschappen besloten dat deze additieven, in de toegelaten hoeveelheden, geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Daarom hebben ze een maximale 'aanvaardbare dagelijkse inname' voor deze additieven vastgesteld, als een veilige limiet gebaseerd op dierproeven. Alleen: niemand weet hoeveel je van een kankerverwekkende stof moet binnenkrijgen vooraleer je kanker krijgt, of hoeveel van een bepaalde gifstof je lichaam kan verdragen tot het je zenuwstelsel gaat vergiftigen".
gerelateerd nieuws
Kijk eens op de doos. Of hoe misleidend etiketten zijn
De duistere geheimen van de voedingsindustrie
Dit wist je wellicht nog niet over kant-en-klaarmaaltijden