Een boer bij zijn zwarte en rode Groninger blaarkoppen.
Een boer bij zijn zwarte en rode Groninger blaarkoppen. © Harry Cock

Boeren mogen zeldzame koeien houden

Het gros van de boeren dat zeldzame koeienrassen houdt, hoeft geen dieren af te staan om het mestoverschot in te perken. Zij vormen een uitzondering op de verscherpte fosfaatregels, wat naar verwachting betekent dat het aantal zeldzame blaarkoppen, lakenvelders en Fries roodbont in Nederland voorlopig stabiel zal zijn.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische zaken) maakte de versoepeling van de regels donderdag bekend. Veehouders van de zeldzame rassen dreigden ten onder te gaan aan het fosfaatreductieplan dat Van Dam onder Europese druk heeft ingevoerd. Om het mestprobleem in te dammen moesten veehouders die hun veestapel onlangs hebben uitgebreid weer inkrimpen.

Voor boeren van kleine rassen is het echter noodzakelijk om de veestapel af en toe aan te vullen om inteelt te voorkomen. Omdat zeldzame rassen minder produceren dan gangbaar melkvee, zouden melkveehouders met zeldzame rassen zich bovendien gedwongen voelen hun veestapel af te staan of zelfs te ruimen in ruil voor het standaardras. Ook houders van vleesrunderen kregen boetes opgelegd vanwege uitbreiding. Van Dam heeft nu besloten alle niet-melkproducerende bedrijven uit te zonderen van de strengere regels en ook melkveehouders met zeldzame koeien minder zwaar te belasten. Kalveren die na 1 oktober zijn geboren, worden buiten de fosfaatregeling gehouden.

Geert Boink, voorzitter van Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) die aan de bel trok bij Van Dam omdat het voorbestaan van de zeldzame dieren op het spel stond, hoopt dat de versoepeling van de regels ervoor zal zorgen dat meer boeren ervoor kiezen de dieren te behouden. 'Het is een verlichting van de druk. Maar het is alleen voor 2017, in 2018 gaat er weer een nieuwe wet in werking waarin de positie van zeldzame rassen niet geborgd is. Dan moeten we weer aan de bak.'

Levend cultureel erfgoed

Scroll langs de foto's van alle koeien die bedreigd werden door de strenge fosfaatregels


'Dit is een uitroei-maatregel'
De Nederlandse melkveestapel wordt gedomineerd door Holsteins. Een kwart procent slechts bestaat uit mooie, oude rassen. Hun voortbestaan wordt bedreigd door de maatregelen tegen het mestoverschot