De dierenrechtenorganisatie Animal Rights klaagt dierenleed aan in een Tieltse broeierij. Op een undercovervideo is te zien hoe het bedrijf omgaat met ‘ongeschikte’ kuikens. Die worden gedood door het breken van de nek, verdronken of eindigen levend bij het afval. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stuurde de inspectiedienst naar de broeierij, maar die kan nog geen conclusies trekken.

Op de beelden is onder meer te zien hoe de kuikens in een Tieltse broeierij meteen gekeurd worden wanneer ze uit het ei komen, stelt Animal Rights. Van sommige kuikens die ongeschikt worden geacht, omdat ze bijvoorbeeld te klein zijn of afwijkingen vertonen, wordt de nek gebroken. Andere kuikens worden dan weer verdronken in een emmer water of belanden levend in een afvalcontainer. De beelden zijn genomen met een verborgen camera.

Minister Weyts stuurde een inspectiedienst naar de broeierij van Tielt, maar die kan nog geen conclusies trekken. 'Daarvoor zijn twee belangrijke redenen. Ten eerste is er op dit moment een uitbraak van vogelgriep in Oostkamp, waardoor er quasi geen vraag is en dus weinig activiteit in de broeierij. Ten tweede worden de kippen op donderdag naar de verschillende afnemers gebracht. Er waren vandaag dan ook veel minder dieren aanwezig.

Lange weg
'Ik besef dat het gaat om een eigen selectie van beelden, maar de getoonde weerzinwekkende praktijken tonen aan dat we na de slachthuissector ook de kippensector op de korrel mogen nemen. Het gooien met dieren, kuikens systematisch de nek breken of verdrinken, is onduldbaar. Het toont nogmaals aan dat we inzake dierenwelzijn in Vlaanderen nog een lange weg te gaan hebben, willen we ons land beschaafd noemen. De verdubbeling van ons inspectieteam Dierenwelzijn vanaf 1 juli komt als geroepen', aldus minister Weyts. 

Ontkenning
Het bedrijf zelf ontkent formeel dat er kuikens verdronken worden of systematisch de nek breekt van kuikens. 'Het is dus op dit moment moeilijk om vaststellingen te doen', zegt minister Weyts. Het is dus op dit moment moeilijk om vaststellingen te doen en bewijzen te vinden. Ik zal dus verdere inspecties in het bedrijf opleggen. Bij wijze van voorlopige maatregel laat ik de bedrijfsvoering de komende dagen nauw opvolgen.

Vanaf dit jaar zullen er in de pluimveeslachthuizen onaangekondigde inspecties plaatsvinden.

Pottenkijkers
'Hoe pluimvee gedood mag worden is wettelijk bepaald', zegt Benoit van den Broeck, campagnecoördinator van Animal Rights. 'Normaal mag dat enkel met snijplaten of door vergassing met CO2. We hebben de feitelijke daad, de verdrinking, niet kunnen filmen, zelfs binnen het bedrijf dulden ze voor die zaken geen pottenkijkers.'

De kuikens zijn bestemd voor verkoop aan vleeskuikenhouderijen waar ze op zes weken tijd worden vetgemest voor de slacht. Animal Rights maakte beelden in twee vleeskuikenhouderijen, een in West-Vlaanderen en een in Antwerpen. 'De kippen kunnen amper op hun poten staan en hebben de grootste moeite om te lopen. Ze lijden stress omdat natuurlijk kippengedrag zoals scharrelen en stofbaden, of het realiseren van een pikorde, onmogelijk is', zegt Nadine Lucas, de voorzitter van Animal Rights.

De betrokken broeierij had de beelden nog niet gezien en bekijkt hoe ze gaat reageren.

In maart plaatste de organisatie een undercoverfilmpje online waarin te zien was hoe enkele werknemers van het slachthuis in Tielt de varkens mishandelden. Dat leidde toen tot een tijdelijke sluiting van het slachthuis.Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) werkte toen met slachthuisfederatie FEBEV een pakket maatregelen uit om het dierenwelzijn in de Vlaamse slachthuizen te versterken.

In een petitie roept de dierenrechtenorganisatie de Vlaamse overheid op om te stoppen met het promoten van vlees en zuivelproducten.