Vlaams Parlement keurt verbod op onverdoofd slachten goed
Minister Ben Weyts kreeg een chocoladen schaap van Gaia. Foto: Photo News
Het Vlaams Parlement heeft woensdag quasi unaniem het verbod op onverdoofd slachten vanaf 2019 goedgekeurd. Vanaf 2019 wordt verdoving, bijvoorbeeld via elektronarcose, verplicht voor de meeste dieren, behalve voor runderen en kalveren.

Er leeft al langer discussie over de invoering van een algemeen verbod op het onverdoofd slachten in Vlaanderen. Het politieke draagvlak voor zo'n verbod is de voorbije jaren gegroeid, maar er bleven juridische bezwaren en hindernissen. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts besliste een bemiddelaar, Piet Vanthemsche, het veld in te sturen. Op basis van diens verslag werd eerder dit jaar een politiek akkoord uitgewerkt. Dat akkoord is nu in een decreet gegoten dat unaniem is goedgekeurd.

Uitzonderingen

Concreet voorziet het voorstel in een verbod op onverdoofd slachten vanaf 2019. Vanaf dan zullen dieren enkel ritueel kunnen geslacht worden na een omkeerbare verdovingstechniek zoals elektronarcose. Door die verdoving wordt het dier ongevoelig voor pijn.

Voor grotere dieren zoals kalveren en runderen geldt voorlopig een uitzondering. Voor die dieren staat de verdovingstechniek nog niet volledig op punt. Zolang dat niet het geval is, moet volgens het decreet de techniek van de post-cut stunning toegepast worden. Daarbij wordt het dier onmiddellijk na de halssnede verdoofd.

De slachthuizen krijgen tot 2019 om hun personeel en infrastructuur voor te bereiden op de nieuwe manier van slachten. Om capaciteitsproblemen op te vangen blijven collectieve slachtvloeren mogelijk, maar daar zal enkel verdoofd kunnen geslacht worden.

Geloofsgemeenschappen

De joodse gemeenschap en de moslimgemeenschap zullen kunnen rekenen op begeleiding bij het toepassen van de nieuwe regels. Daarvoor wordt ook een nieuwe tussenpersoon aangeduid.

Het is nu afwachten of er vanuit de geloofsgemeenschappen juridische stappen gezet zullen worden tegen het verbod. ‘Wij zijn loyale burgers. De wet is de wet en daar zullen wij ons aan houden, ook al is het niet van harte’, reageert Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel. De Europese raad voor Koosjer slachten kan woensdag nog niet reageren. ‘Over wat wij gaan doen, kan ik nog geen antwoord geven’, zegt voorzitter Pinkhas Kornfeld.

Minister Weyts houdt daar wel rekening mee. ‘Maar ik denk dat we een juridisch sluitende regeling hebben uitgewerkt.’

‘Historische stap’

Minister Weyts spreekt van een ‘historische stap’ op het vlak van dierenwelzijn. ‘Na jaren van zwoegen en aan de kar trekken - en na tonnen kritiek - hebben we nu eindelijk een algemeen verbod op onverdoofd slachten’, aldus Weyts.

Ook dierenrechtenorganisatie GAIA spreekt van een ‘historische gebeurtenis’. ‘22 jaar hebben we ervoor geijverd en vandaag is het eindelijk zover’, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Vandenbosch.