organische urn

In vergelijking tot trouwen en deelname aan verschillende soorten ceremonies zoals we dat gewend zijn, zijn begrafenissen in feite niet veel anders. De meest gangbare manier om een dierbare te laten rusten is het gebruik van een kist, gevolgd door een ceremonie en teraardebestelling op een begraafplaats. Sommige mensen kiezen voor crematie, andere weer voor begraven in de grond zonder kist.

Organische begraafurnen zullen echter zeker de aandacht van velen trekken, want het is best moeilijk een manier te vinden om de dood van een geliefde op geruststellende wijze te verzachten. Dit ongelooflijk prachtige idee met de naam Capsula Mundi is afkomstig van de ontwerpers Anna Citelli en Raoul Bretzel, gebaseerd op Italiaans gedachtengoed.

“Dit is het eerste Italiaanse project met als doel de bevordering van groene begraafplaatsen in ons land. Capsula Mundi is een container met een oeroude en perfecte vorm – het ei – vervaardigd van modern materiaal – zetmeelkunststof – waarin het dode lichaam in foetushouding wordt geplaatst. Vervolgens wordt Capsula Mundi als een zaadje in de grond geplant met daar bovenop een boom. Deze boom wordt door de persoon tijdens het leven gekozen; na de dood wordt de boom door familieleden en vrienden verzorgd. Een begraafplaats zal dan niet meer bestaan uit een veld vol grafzerken, maar zal uitgroeien tot een heilig bos.” (Bron).

De mensen die op deze wijze in een urn zijn begraven zullen de boom/bomen die de familie daarop plant voeden met nutriënten. Stel je voor: een herdenkingspark vol prachtige bomen die uiteindelijk uitgroeien tot een prachtig bos – in plaats van een begraafplaats. Dit idee biedt een geweldig alternatief voor vernietiging van bossen voor het leveren van hout voor doodskisten. Het biedt de aarde de broodnodige voedingsstoffen en levert zelfs nutriënten voor de naastgelegen boomurnen.

Het is een comfortabele en natuurlijke manier van begraven en het idee dat onze dierbaren onder een boom rusten, waaruit een heel leven ontspruit als resultaat van hun dood, is een schitterende gedachte. Nabestaande kunnen de boom (aan wie het leven is gegeven door hun geliefde overledene) bezoeken, ervoor zorgen en onderhouden en zichzelf koesteren in de schaduw ervan.

Dit is zó’n briljant idee, wat zijn jouw gedachten hierover?

organische urnorganische urn-bomenorganische urnenorganische urn