Normal_normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Eén op de drie mensen zou geen dementie hoeven te hebben. Verschillende factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van dementie kunnen door een goed preventiebeleid van de overheid geminimaliseerd worden. Dat zeggen 24 wetenschappers in een internationale brandbrief in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Dit meldt RTL Nieuws.

De wetenschappers noemen negen factoren die meespelen bij het ontstaan van dementie, namelijk overgewicht, gehoorproblemen op middelbare leeftijd, het niet afmaken van de middelbare school als tiener, inactiviteit, diabetes type 2, hoge bloeddruk, depressie, eenzaamheid en roken. Deze factoren zijn verantwoordelijk voor 35 procent van de ziektegevallen. Aan veel van die factoren kan iets gedaan worden. De wetenschappers roepen de overheden daarom op hiermee aan de slag te gaan. 
 
Volgens de onderzoekers zal het aantal mensen met dementie wereldwijd de komende jaren toenemen naar 131 miljoen in 2050. Ze roepen de overheden op om preventieve maatregelen te nemen waarmee dementie naar hun zeggen uitgesteld of zelfs voorkomen kan worden. Zo moeten mensen gestimuleerd worden gezonder te leven zodat factoren als roken, inactiviteit en overgewicht bestreden kunnen worden. Ook moet mensen met gehoorproblemen, diabetes, hoge bloeddruk en depressie geleerd worden goed met deze problemen om te gaan.
 
Volgens Philip Scheltens, directeur van het Alzheimercentrum en hoogleraar neurologie, is in Nederland de zorg heel goed ontwikkeld en wordt er al gelet op deze factoren. Hij verklaart het feit dat dementie de belangrijkste doodsoorzaak is in Nederland vanuit het feit dat hart- en vaatziekten in Nederland zeer goed behandeld worden, waardoor “dementie vanzelf op de eerste plek komt”.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids