Ik ben Leny, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Bosheks.
Ik ben een vrouw en woon in Planeet Aarde (Nederland) en mijn beroep is Medisch Entomoloog, Imker, Wiccan en Lichtwerker .
Ik ben geboren op 22/05/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Flora Fauna Muziek Wetenschap.
Meer dan een halve eeuw heb ik een dierenopvang ( Stichting/TAO Foundation) https://taofoundation.international/nl/ voor dieren die niemand meer wil hebben. Werk als ARA(Animal Rights Advocate) voor de dieren die geen stem hebben.Dieren/Cyber activist.
V
To see a world in a grain of sand And a Heaven in a wild flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an hour.
~be who you are and say what you feel because those that matter... don't mind... and those that mind... don't matter..
Nice to see you here.㋡
I am a Wild Earthling.
I do not identify with illusory (and illegitimate) nation-state constructs nor do I require such constructs to verify and validate the legitimacy of my existence.
An infiltrator and subverter of institutions of indoctrination,an anti-authoritarian and an insurgent anarchist, and gravitate towards insurrectionist and anti-civilization tendencies. It's just a matter of whose.
Anti New World Order! "for our children, and our children's children"
I am a seeker, searching for truth, special behind the lies that the Goverments try to tell us.
Do not believe everything, discover your own truth!!
And please do not alowed that they take advantage of you.
Open your eyes!
Take care my friends Stay Wild & Free.. !
Tree Teardrop
X
Dropbox
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
Primeur: wetenschappers ontdoen menselijke embryo's van ernstige erfelijke ziekte
Voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd om veilig en succesvol menselijke embryo's te ontdoen van een ernstige erfelijke ziekte. Met behulp van een spraakmakende genetische knip-en-plaktechniek wisten ze een mutatie te corrigeren die een veelvoorkomende hartafwijking veroorzaakt.
Door:Ellen de Visser
Blijf op de hoogte
Wilt u elke week alles weten over de laatste wetenschappelijke ontdekkingen, van nieuwe planeten tot medische doorbraken? Schrijf u in voor onze gratis wetenschapsnieuwsbrief.
Door zo vroeg in het leven in te grijpen, worden veranderingen in het dna definitief, en doorgeven aan het nageslacht. Het kan het begin zijn van een toekomst, schrijven de onderzoekers, waarin we verlost worden van duizenden erfelijke ziekten.
De vrees bestaat dat de mens met de gebruikte techniek voor God gaat spelen
'Als we een van de embryo's zouden terugplaatsen in de baarmoeder, zou dat waarschijnlijk een gezond kind opleveren', zegt Sjoerd Repping, hoogleraar humane voorplantingsbiologie aan het AMC. Terugplaatsen van genetisch veranderde embryo's is nu nog verboden, althans in de landen die wettelijke regels hebben opgesteld. De gebruikte techniek is omstreden en roept wereldwijd ethische bezwaren op. De vrees bestaat dat de mens ermee voor God gaat spelen en dat aanpassingen aan embryo's veel verder zullen gaan dan alleen het uitbannen van ernstige aangeboren ziektes. Nu blijkt dat de methode veilig en efficiënt kan worden toegepast, wordt het tijd voor een discussie over de wenselijkheid, meent Repping. 'In landen zonder regelgeving kan deze techniek morgen worden toegepast. Dan gaan echtparen naar het buitenland. Deze ontwikkeling valt niet tegen te houden.'
De eerste (minder succesvolle) onderzoeken bij menselijke embryo's zorgden voor internationale opschudding. Daarom zijn de wetenschappers, afkomstig uit onderzoeksinstellingen en laboratoria in de Verenigde Staten, China en Zuid-Korea, enthousiast maar ook voorzichtig. Er is nog veel meer onderzoek nodig voordat die genbewerking in de kliniek kan worden ingezet, schrijven ze in de persberichten bij hun studie, die woensdagavond is gepubliceerd in vakblad Nature. Daarbij moeten ethische overwegingen en sociale consensus volop de aandacht krijgen.
Dna-reparatie
De wetenschappers hanteerden de zogeheten CRISPR-Cas-methode, een vorm van genetische chirurgie die het dna in de cel repareert. Die techniek maakt gebruik van een eiwit dat zo kan worden geprogrammeerd dat het precies naar de plek toegaat waar het dna een mutatie bevat en het daar doormidden knipt. De cel repareert daarna vaak zelf de breuk waarbij de mutatie wordt gecorrigeerd.
Voor hun onderzoek gebruikten de wetenschappers gezonde eicellen die ze bevruchtten met het sperma van een donor met de hartafwijking hypertrofische cardiomyopathie. Bij die erfelijke aandoening is een deel van de hartspier verdikt waardoor minder bloed kan worden rondgepompt. De ziekte, die een op de vijfhonderd mensen treft, openbaart zich pas op volwassen leeftijd. Het is de meest voorkomende plotse doodsoorzaak bij jonge atleten. Omdat de aandoening wordt veroorzaakt door een mutatie in één gen, is het bij uitstek geschikt voor het gebruik van CRISPR-Cas: de schaar hoeft dan steeds maar naar één plek in het dna te worden gedirigeerd.
De onderzoekers ontdekten een reparatiemechanisme waarbij de cellen het gezonde gen uit de eicel als een soort blauwprint gebruikten
Bij alle onderzochte embryo's deed de schaar op de juiste plek zijn werk. Bij de helft was de dna-breuk daarna goed hersteld. De onderzoekers ontdekten een reparatiemechanisme dat uniek is voor vroege embryo's. De cellen gebruikten daarbij het gezonde gen uit de eicel als een soort blauwprint, legt Repping uit.
Misschien nog wel belangrijker: de schaar was nergens uitgeschoten, en juist dat was de afgelopen jaren de grootste zorg van genetici. Wat als elders in het dna breuken zouden ontstaan doordat de schaar iets te wild om zich heen greep? Dan zou een techniek die een genetisch probleem moest oplossen nieuwe problemen creëren. Na uitvoerige controle van alle embryo's bleek daarvan geen sprake.
Embryoselectie
Jaarlijks doen we 1500 embryo's weg waarvan we er straks mogelijk 750 alsnog kunnen gebruiken
Hoogleraar Sjoerd Repping
De embryo's waren bovendien ook nog eens allemaal compleet gezond, wat bij eerdere, kleinschalige, studies niet het geval was. De embryo's kwamen toen niet ongeschonden door de genetische chirurgie heen. Er ontstonden embryo's met een mozaïekpatroon, waarbij sommige cellen wel en andere niet de ziekmakende mutatie droegen. Dat komt vermoedelijk doordat de genetische schaar iets te laat werd gehanteerd, net na de bevruchting, toen de cel al aan het delen was geslagen. Nu injecteerden de wetenschappers het sperma en de schaar op hetzelfde moment in de eicel. Nog voordat de bevruchte cel begon te delen, was het genetische defect gerepareerd.
De techniek kan van waarde zijn voor ouders die, bijvoorbeeld door een eerder sterfgeval, weten dat er een ernstige ziekte in de familie zit, en om die reden voor ivf met geselecteerde embryo's kiezen. Daarbij worden embryo's vóór terugplaatsing genetisch gecontroleerd, waarbij gemiddeld de helft noodgedwongen wordt weggedaan omdat die de erfelijke afwijking dragen. Als straks de helft van die afgedankte embryo's kan worden hersteld, geeft dat veel winst, zegt Repping.
Jaarlijks worden in vier Nederlandse centra vijfhonderd van die speciale ivf-behandelingen met embryoselectie uitgevoerd, waarbij gemiddeld zes embryo's worden gebruikt. 'Dat betekent dat we jaarlijks 1500 embryo's wegdoen waarvan we er straks mogelijk 750 alsnog kunnen gebruiken. Dat is nogal wat.' Er zijn ook ouders met pech, benadrukt hij, bij wie door toeval alle embryo's een afwijking hebben. 'Ik kan me voorstellen dat zij zich gaan roeren. Als zij met lege handen staan terwijl er een techniek bestaat die hun mogelijk een gezond kind kan bieden, dan zullen ze daarom gaan vragen.'
ERICHEM - Tientallen mensen hebben aan het begin van de middag in Erichem een wake gehouden voor de 20.000 varkens die donderdag omkwamen bij een grote brand. Er werden bloemen neergelegd en de aanwezigen hielden een minuut stilte.
Afgelopen week verloren 24.000 varkens hun leven in de grootste Nederlandse stalbrand ooit. Tot donderdagavond leefden de varkens in een twee verdiepingen hoge, voormalige kippenstal zonder brandveiligheidsmaatregelen. Eigenaar van deze varkensfabriek is 'varkensbaron' Adriaan Straathof. Overal waar hij stallen heeft komt hij in opspraak: hij houdt meer dieren in de stal dan toegestaan, lapt milieuregels en dierenwelzijnswetten aan zijn laars en procedeert tegen gemeentes die hem proberen tegen te houden.
Dierenbeschermers, de NVWA en de Duitse politie constateerden vele misstanden en wetsovertredingen: bloedende en dode biggen, dieren die zonder drinkwater zaten, zieke varkens die aan hun lot werden overgelaten, zeugen in te krappe kooien en zwakke biggen die door het personeel werden doodgeslagen op het beton. De biggensterfte op één van de bedrijven was bijna 30%. In Duitsland was een politie-inval de druppel: door de rechter én in hoger beroep werd Straathof verantwoordelijk gehouden voor de omgang met de dieren op zijn bedrijf en het werd hem daarom verboden nog langer varkens te houden. In Nederland kreeg Straathof vele processen verbaal, geldboetes, waarschuwingen en een voorwaardelijke stillegging van drie maanden opgelegd.
Toch verleende de Nederlandse gemeente Raalte diezelfde Straathof recent nog een vergunning voor nóg een varkensfabriek. 11.400 varkens zullen daar een dieronterend bestaan leiden om vervolgens als goedkope kiloknaller te eindigen. En als de rook in Erichem neergedaald is, zal waarschijnlijk een nieuwe stal de plaats van de oude innemen.
De afschuwelijke brand bewijst opnieuw dat deze 'ondernemer' niet in staat is tot een respectvolle omgang met dieren: twee verdiepingen varkens leefden in een stal zonder brandalarm en zonder toezicht. Een stal, waaruit de varkens onmogelijk konden wegkomen. Laat deze 24.000 varkens Straathofs laatste slachtoffers zijn!
Op het beroepsverbod in Duitsland had een beroepsverbod in de gehele EU moeten volgen, te beginnen in Nederland, dan was deze varkens de verbrandingsdood bespaard gebleven. Teken nu de petitie en stop Straathof: de ondernemer in dierenleed!
Gisteren woedde een felle brand in varkensstal de Knorhof in Erichem. Alle aanwezige varkens zijn daarbij om het leven gekomen. We hebben tien opmerkelijke feiten over de ramp voor je op een rij gezet.
Bij de brand in een varkensstal in Erichem, zijn 20.000 varkens omgekomen. Het zou daarmee wel eens de grootste ramp met varkens in 20 jaar kunnen zijn.
In Duitsland mag hij al sinds juli 2016 geen dieren meer houden: Adrianus Straathof, op wiens bedrijven zware overtredingen van de dierenbeschermingswet werden geconstateerd. De Nederlandse gemeente Raalte heeft daar lak aan en laat de beruchte varkenshouder zijn stal uitbreiden.
Ja, ik teken voor een beroepsverbod voor 'varkensbaron' Straathof!
Genoeg is genoeg! 24.000 dode varkens in één nacht, veel te veel varkens in een stal, personeel dat biggen doodslaat, filmbeelden van dode en gewonde de biggen en veel overtreden milieuvergunningen: Adriaan Straathof is berucht. De man die in Duitsland al een beroepsverbod kreeg, mag in Nederland nog steeds doorgaan met zijn varkensfabrieken.
Ik eis dat 'varkensbaron' Straathof wordt gestopt en dat hij ook in Nederland een beroepsverbod krijgt. Laat Straathof nooit meer varkens houden!
Afgelopen week verloren 24.000 varkens hun leven in de grootste Nederlandse stalbrand ooit. Tot donderdagavond leefden de varkens in een twee verdiepingen hoge, voormalige kippenstal zonder brandveiligheidsmaatregelen. Eigenaar van deze varkensfabriek is 'varkensbaron' Adriaan Straathof. Overal waar hij stallen heeft komt hij in opspraak: hij houdt meer dieren in de stal dan toegestaan, lapt milieuregels en dierenwelzijnswetten aan zijn laars en procedeert tegen gemeentes die hem proberen tegen te houden.
Dierenbeschermers, de NVWA en de Duitse politie constateerden vele misstanden en wetsovertredingen: bloedende en dode biggen, dieren die zonder drinkwater zaten, zieke varkens die aan hun lot werden overgelaten, zeugen in te krappe kooien en zwakke biggen die door het personeel werden doodgeslagen op het beton. De biggensterfte op één van de bedrijven was bijna 30%. In Duitsland was een politie-inval de druppel: door de rechter én in hoger beroep werd Straathof verantwoordelijk gehouden voor de omgang met de dieren op zijn bedrijf en het werd hem daarom verboden nog langer varkens te houden. In Nederland kreeg Straathof vele processen verbaal, geldboetes, waarschuwingen en een voorwaardelijke stillegging van drie maanden opgelegd.
Toch verleende de Nederlandse gemeente Raalte diezelfde Straathof recent nog een vergunning voor nóg een varkensfabriek. 11.400 varkens zullen daar een dieronterend bestaan leiden om vervolgens als goedkope kiloknaller te eindigen. En als de rook in Erichem neergedaald is, zal waarschijnlijk een nieuwe stal de plaats van de oude innemen.
De afschuwelijke brand bewijst opnieuw dat deze 'ondernemer' niet in staat is tot een respectvolle omgang met dieren: twee verdiepingen varkens leefden in een stal zonder brandalarm en zonder toezicht. Een stal, waaruit de varkens onmogelijk konden wegkomen. Laat deze 24.000 varkens Straathofs laatste slachtoffers zijn!
Op het beroepsverbod in Duitsland had een beroepsverbod in de gehele EU moeten volgen, te beginnen in Nederland, dan was deze varkens de verbrandingsdood bespaard gebleven. Teken nu de petitie en stop Straathof: de ondernemer in dierenleed!
Gisteren woedde een felle brand in varkensstal de Knorhof in Erichem. Alle aanwezige varkens zijn daarbij om het leven gekomen. We hebben tien opmerkelijke feiten over de ramp voor je op een rij gezet.
Bij de brand in een varkensstal in Erichem, zijn 20.000 varkens omgekomen. Het zou daarmee wel eens de grootste ramp met varkens in 20 jaar kunnen zijn.
In Duitsland mag hij al sinds juli 2016 geen dieren meer houden: Adrianus Straathof, op wiens bedrijven zware overtredingen van de dierenbeschermingswet werden geconstateerd. De Nederlandse gemeente Raalte heeft daar lak aan en laat de beruchte varkenshouder zijn stal uitbreiden.
Overal waar Straathof stallen heeft komt hij in opspraak: hij houdt meer dieren in de stal dan toegestaan, lapt milieuregels en dierenwelzijnswetten aan zijn la...ars en procedeert tegen gemeentes die hem proberen tegen te houden. Eis samen met ons een beroepsverbod.
Ja, ik teken voor een beroepsverbod voor 'varkensbaron' Straathof!
Genoeg is genoeg! 24.000 dode varkens in één nacht, veel te veel varkens in een stal, personeel dat biggen doodslaat, filmbeelden van dode en gewonde de biggen en veel overtreden milieuvergunningen: Adriaan Straathof is berucht. De man die in Duitsland al een beroepsverbod kreeg, mag in Nederland nog steeds doorgaan met zijn varkensfabrieken.
Ik eis dat 'varkensbaron' Straathof wordt gestopt en dat hij ook in Nederland een beroepsverbod krijgt. Laat Straathof nooit meer varkens houden!
Het saneren van de dode varkens uit de afgebrande stal in Erichem is woensdagochtend van start gegaan. De opruimoperatie gaat naar verwachting vier weken duren.
Een deel van de kadavers ligt nog altijd in de stallen, waar niemand naar binnen mocht wegens instortingsgevaar. Omdat de varkens ook besmet kunnen zijn met asbest, is een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld voor het vervoeren van de dode beesten.
De stankoverlast zal toenemen, verwacht een woordvoerster van de provincie Gelderland. De provincie heeft tot nu toe ongeveer tien klachten gehad over de stank. Waar mogelijk worden maatregelen genomen om de stankoverlast terug te dringen.
De vrijwilligers en verzorgers van dierenpark Sublime in Nieuwegein zijn woest na de dood van de kleine shetlandpony Dirkje. Het paardje moest zaterdag worden afgemaakt nadat het zijn been brak omdat onbekende onverlaten de hekken van het park hadden opengezet. Ook een kipje heeft door de stress het avontuur niet overleefd.
Op Facebook heeft Stichting Galecopperpark Sublime een emotionele getuigenoproep geplaatst, waarin ze de vandalen oproepen zich te melden. “Deze pony is er nu niet meer. Als we nu door de poorten gaan is hij er niet meer om ons op te wachten en om onze eerste kus en knuffel van de dag te krijgen.”
Dirkje kwam een paar weken geleden samen met pony Daisy naar het park omdat de eigenaar er zelf niet meer voor kon zorgen. Maar al snel was Dirkje enorm geliefd bij de verzorgers. Het gemis is dus groot. Ook Daisy loopt er verloren bij zonder haar Dirkje.
Er zijn tot nu toe nog geen tips binnengekomen. Wel laten veel mensen via de sociale media hun ongenoegen en woede blijken en krijgt Stichting Galecopperpark Sublime veel steunbetuigingen.
Getuigen gezocht nieuwegein, galecop - een open brief
hoe een 'simpel' kattenkwaadje uit kan lopen in een nachtmerrie.
Op de avond van vrijdag 28-07-2017 20:00 tot zaterdag 29-07-2017 8:30 is er een of meerdere personen bij ons zonder toestemming op het terrein van de opvang geweest.
Open brief aan de ongevraagde bezoekers.
We weten niet wat jullie gedacht kunnen hebben. Was het leuk om een paardje uit de wei te poetsen? het zijn toch zulke lieve dieren ? Was het leuk om om vlug een varken te aaien ? Is onze opvang een ideale rustige hangplek? Geen idee wat jullie gedachte was
Was het leuk om dat ene hekje open te zetten? Is het grappig om paarden uit hun veilige weide te halen / te laten ontsnappen ? We weten echt niet wat jullie gedachtegang hierin is geweest.
Wat we wel weten zijn de ernstige gevolgen die dit 'kattenkwaad' met zich mee heeft gebracht. Dat ene paard wat snel allergische reacties krijgt, staat nu met rode ogen, dat ene lieve brave paard weet niet meer hoe hij terug de veilige kudde in moet. Die ene kip die wij gered hebben, waarvan we vertrouwen moesten winnen heeft de stress niet aangekund.
En die lieve pony's vooraan? Jullie weten wel welke, die hele lieve kleintjes die een zacht hinnikje laten als je aankomt. Die altijd knuffels en kusjes willen. Degen die jullie los gelaten hebben bij de varkens ? Wisten jullie dat een van hun een hengstje was ? Wij denken van niet, we denken dat jullie helemaal niks wisten of gedacht hebben, maar gewoon gedaan.
Dat hengstje dat jullie vrij hebben gelaten ? Die hebben wij zaterdag ochtend in laten slapen. Deze meneer drukte makertje kon namelijk zijn hormonen niet meer bedwingen door de merries die jullie hebben losgelaten. En heeft vermoedelijk geprobeerd om ook uit de omheining te breken. Deze lieve en normaal zo rustige hengst stond nu met 3 benen bij de varkens in het verblijf. Deze lieve pony heeft zijn been gebroken, omdat jullie niet hebben nagedacht over de gevolgen die jullie acties kunnen hebben.
Deze pony die nog zo jong en kwiek was, ondanks alle probleempjes die hij al had, de pony die al onze harten heeft gestolen met zijn lieve kopie deze lieve pony die ons begroet als wij binnen komen met een zachte hinnik. Deze pony is er nu niet meer. Als we nu door de poorten gaan is hij er niet meer om ons op te wachten en om onze eerste kus en knuffel van de dag te krijgen.
Dat 'simpele kattenkwaad' heeft ons 2 levens gekost op 1 dag. Omdat jullie jezelf niet konden bedwingen om ons weide te betreden. Omdat jullie niet hebben nagedacht over gevolgen, omdat jullie niet snappen wat wij als opvang doen.
We weten niet wat jullie gedacht hebben, wel weten wij dat onze dieren niet meer terug komen en we aan andere dieren weer een extra zorg hebben.
bedankt voor deze nachtmerrie
ik hoop dat jullie jezelf bij ons komen melden.
Galecopperpark Sublime
zoals in de open brief geschreven staat zijn er dus rare dingen gebeurt. Hebben jullie vrijdag avond na 20.00 – zaterdag voor 8:30 iets gezien? Iets gehoord? Dan zouden we dit graag willen weten zodat wij niet meer in het duister tasten wat er is gebeurt.
Denk altijd na over de gevolgen die je acties kunnen hebben !
P.S iedereen die met toestemming bij ons paarden verzorgd, komt altijd binnen openings tijden ( tot 16:00 ) of met begeleiding van iemand die we toestemming hebben gegeven. Tevens werken wij altijd met contracten en persoonlijke mapjes die door zowel kind als ouder getekend word. Heb je die niet, worden er bij ons ook geen paarden verzorgd door hem/haar.
Zegt je kind dus een verzorgpony te hebben bij ons ? Of ergens anders, zorg als ouder zijnde dat je altijd weet met wie je te maken heb, en de eigenaar van het paard zelf gesproken hebt en maak duidelijke afspraken, voor veiligheid van kind en dier.
De hemel,..Bury Me Beneath the Weeping Willow Tree..
De hemel
De Hemel
Toen ik klein was, was de hemel Ergens boven in de lucht En je kon er enkel komen Met een allerlaatste zucht Iedereen droeg witte lakens En je lieps langs gouden straten Over pleinen met fonteinen Vol met rode limonade
En je vloog door witte wolken En een engel hield je vast En je kon op water lopen Want het water was van glas Iedereen was daar gelukkig Nooit meer honger Nooit meer pijn Had je hier alleen elende Daar zou alles anders zijn
Maar ik weet niet meer Waar de hemel is Ik weet niet waar ik heen ga na dit leven Toen zag ik de hemel Met de ogen van een kind Maar die hemel is voorgoed verdwenen De hemel is verdwenen
Ik werd ouder en geloofde In een an'dre fantasie En ik volgde Zarathusta Met een soort van anarchie Want ik vloog over de wolken Naar een land hier ver vandaan Maar ik zag geen gouden poorten En ik zag geen fonteinen staan
En ik weet niet meer Waar de hemel is Ik weet niet waar ik heen ga na dit leven Soms zie ik de hemel In de ogen van een vrouw Maar dat duurt meestal maar even
De hemel duurt maar even..
Stef Bos
Bury Me Beneath The Willow
Oh, bury me beneath the willow Under the weeping willow tree So she will know where I am sleeping And perhaps she’ll weep for me
My heart is sad I am lonely For the only one I love When shall I see her oh no never ‘Til we meet in heaven above
She told me that she dearly loved me How could I believe it untrue Until the angels softly whispered She will prove untrue to you
Tomorrow was to be our wedding God oh God where can she be She’s out a courting with another And no longer cares for me..
video Twaalf verwaarloosde pony's in een al even verwaarloosd weiland. Dat is wat ver weg van het oog achter enkele maisvelden in de Kapelleommegang in Herdersem is terug te vinden. Voor de buurtbewoners is het meer dan genoeg geweest. Zij verwittigden de lokale politie en de Belgische Landelijke Inspectiedienst voor Dierenwelzijn.
Op het weiland is geen sprietje gras meer te bespeuren. De dieren lopen er tussen hun eigen uitwerpselen. De ene mankt, de andere kan met moeite het evenwicht bewaren. De lokale politie onderzoekt de zaak. De eigenaar van de pony's zou voor hen een 'oude bekende' zijn.
Wetenschappers aan de Universiteit van Californië hebben berekend dat tot op heden al 8,3 miljard ton plastic werd geproduceerd. Dat is even zwaar als een miljard olifanten of 822.000 keer de Eiffeltoren. Het grote probleem is echter dat plastic, een erg duurzaam product, vaak slechts voor een heel korte periode wordt gebruikt en vervolgens op de vuilnisbelt of in de natuur belandt.
"We stevenen rechtstreeks af op 'Planeet Plastic' en als we niet in een dergelijke wereld willen leven, dan zullen we moeten nadenken hoe we sommige materialen, vooral plastic, gebruiken," zegt Dr. Roland Geyer aan BBC News.
In een studie die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science Advances onderzochten Geyer en zijn collega's aan de universiteit van Californië in Santa Barbara voor het eerst hoeveel plastic er de voorbije jaren werd gepubliceerd, hoe het materiaal in al zijn vormen wordt gebruikt en waar het belandt.
- Er werd sinds het begin van de productie 8,3 miljard ton plastic vervaardigd - De helft daarvan werd pas in de voorbije dertien jaar vervaardigd - De productie steeg van twee miljoen ton in 1950 tot 400 miljoen ton in 2015 - 6,3 ton plastic werd ondertussen alweer weggeworpen - Van het weggeworpen plastic werd ongeveer 9 procent gerecycleerd, 12 procent werd verbrand. De overige 79 procent belandde op vuilnisbelten, in de natuur en in oceanen - Verpakkingen vormen het grootste aandeel van het kortetermijngebruik - Het langetermijngebruik is vooral terug te vinden in de bouwsector en in de machinebouw - Recyclage van plastic in 2014: Europa (30%), China (25%), VS (9%)
Verwerking plasticafval
Plastic is een heel veelzijdig en duurzaam product, dat vandaag terug te vinden in alles van voedselverpakking tot kledij, voertuigonderdelen en brandvertragers. Maar in geen enkele van die toepassingen wordt gebruik gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic.
De enige manier om plastic permanent te doen verdwijnen is door het te verhitten: via een decompositieproces dat pyrolyse heet, of door eenvoudige verbranding, maar dat ligt moeilijk wegens gezondheids- en uitstootregels.
"Het plasticafval dat de mens heeft geproduceerd kan nog honderden of zelfs duizenden jaren achterblijven."
Professor Jenna Jambeck
Er is momenteel genoeg plasticafval om een land ter grootte van Argentinië mee te bedekken, zeggen de onderzoekers. Als de huidige trends zich doorzetten, zal er tegen 2050 naar schatting zo'n twaalf miljard ton plasticafval op vuilnisbelten en in oceanen beland zijn.
"De meeste plastics breken niet af op een goede manier, dus het plasticafval dat de mens heeft geproduceerd kan nog honderden of zelfs duizenden jaren achterblijven," zegt professor Jenna Jambeck, die eveneens deel uitmaakt van het onderzoeksteam.
Jambeck en haar collega's berekenden dat jaarlijks acht miljoen ton plastic in de oceanen belandt.
Debat nodig
De onderzoekers hopen dat hun analyse het debat over het gebruik van plastics zal aanwakkeren. "Onze leuze is: je kunt niet beheren wat je niet meet," legt dr. Geyer uit. "Dus het is onze visie om de cijfers vrij te geven zonder de wereld te vertellen wat de wereld zou moeten doen, maar om een echte, gemeenschappelijke discussie te starten."
"De globale afvalindustrie moet wakker worden en ervoor zorgen dat de steeds groter wordende hoeveelheid plastic niet in het milieu belandt."
Dr. Erik van Sebille, Universiteit van Utrecht
Uit een recente studie blijkt dat negen op tien zeevogels vandaag de dag plastic in hun spijsverteringsstelsel hebben. Sommige albatrossen en pijlstormvogels hadden zelfs bijna 3000 stukken plastic - goed voor 8 kg in totaal - in hun maag. Aangezien de vogels het plastic niet kunnen verteren, komen ze uiteindelijk om van de honger.
Dr. Erik van Sebille van de Universiteit van Utrecht monitort als oceanograaf het plastic in onze oceanen. "We worden geconfronteerd met een tsunami aan plasticafval en we moeten het aanpakken," zegt hij. "De globale afvalindustrie moet wakker worden en ervoor zorgen dat de steeds groter wordende hoeveelheid plastic niet in het milieu belandt."
"Er is een radicale omwenteling nodig in de manier waarop we met plasticafval omgaan," aldus van Sebille. "Volgens de huidige trends zal het tot 2060 duren voor er meer plastic wordt gerecycleerd dan er op de vuilnisbelt belandt en verloren gaat in het milieu. Dat is duidelijk veel te traag. We kunnen niet zo lang wachten," vertelt hij aan BBC News.
gerelateerd nieuws
Weer nederlaag voor Schauvliege: verbod op plastic zakjes komt er niet
In 2050 is er meer plastic dan vis in de zee
Plastic vergiftigt zeedieren over de generaties heen
Zeg je Slagharen, dan zeg je pony’s. Toch doet het park in Overijssel haar beroemde pony’s weg.
Het park werd in 1963 geopend als Ponypark Slagharen. En al is de naam in 1998 veranderd in Attractiepark Slagharen, blijft iedereen het park associëren met pony’s. Aan dat tijdperk lijkt nu een einde te komen.
Volgens de directeur van park, Wouter Dekkers, is er in de toekomstplannen van het park geen ruimte meer voor pony’s. Ze hebben er nu nog zo’n zestig, die je kon huren bij een huisje, maar deze huisjes zijn zo oud dat ze tegen de vlakte moeten. En de pony’s gaan dan dus ook weg.
Het zou niets te maken hebben met het welzijn van de dieren. Dekkers erkent dat dierenwelzijn bij parken steeds meer leeft binnen de samenleving, maar “we zien geen signalen die over onze pony’s gaan”, vertelt hij tegen RTV Drenthe.
Je kunt tot oktober nog pony’s zien. Daarna gaat Slagharen “een heel mooi huis voor ze zoeken”.
Eieren met een hoog gehalte fipronil worden mogelijk al meer dan een jaar verkocht in Nederland. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.
De bron van de stof, het bedrijf Chickfriend, was in juni 2016 al actief bij een pluimveehouderij in Drenthe. Volgens de krant is het zeer aannemelijk dat toen hetzelfde luisbestrijdingsmiddel met fipronil is gebruikt als recentelijk.
Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft aan dat er mogelijk ook al fipronil in die eieren zat, maar dat dit nu niet meer te controleren is. “De eieren zijn tenslotte al opgegeten.”
Als een kip in contact is gekomen met fipronil, blijven de dieren maandenlang eieren leggen met de stof erin. “Het blijft vrij lang in kippen zitten en dus ook in hun eieren”, aldus de NVWA in de krant. Dit komt doordat de stof in het buikvet terechtkomt en maar langzaam afbreekt.
De NVWA heeft dinsdag opnieuw codes toegevoegd van pluimveehouders wiens eieren mogelijk fipronil bevatten.
De 79-jarige Rudy Hanenbergh verzorgt ‘m voor zijn gevoel al zijn hele leven: de agave die na veertig jaar eindelijk in bloei staat. “Het is me een keer eerder gelukt om na lange tijd een agave tot bloei te laten komen, maar de steel brak af toen we hem van zijn winterstalling naar buiten wilden brengen”, zegt de markante Rudy.
Veertig jaar moest hij erop wachten en nu is het eindelijk zo ver: de bijzondere agave-plant van Rudy staat nu eindelijk in bloei.
Agaves staan erom bekend dat ze slechts één keer in hun leven bloeien. Nu hij de tachtig nadert, gaat Rudy’s droom in vervulling en prijkt er naast zijn huis een torenhoge bloem. De vreugde is maar tijdelijk: na de bloeiperiode van enkele maanden sterft de agave een sierlijke dood.
ETTEN-LEUR - De kans de komende tijd een dode merel in de tuin aan te treffen is groot, want het door steekmuggen overgedragen Usutu-virus heeft weer de kop opgestoken. Het Vogelrevalidatiecentrum in Zundert meldt de afgelopen tijd veel merels binnen te hebben gekregen die het virus onder de leden hadden. Ook Sovon Vogelonderzoek Nederland meldde onlangs een verhoogd aantal meldingen van dode merels.
Ine CupLaatste update:22:26
Er is niks aan te doen, want er zijn geen medicijnen voor. Als ze het virus hebben, gaan ze dood.
,,Vorige week kregen we 41 merels binnen, deze week ongeveer 15. En er is niks aan te doen. Als ze het virus hebben, gaan ze dood’’, zegt Latoya Siemons, dierenverzorgster bij de vogelopvang. ,,Het virus stak eind vorig jaar de kop op in Nederland. Daarna werd het minder, maar nu is het weer terug. Bij ons is het nu erger dan eind vorig jaar.’’
Een vogel die zich bol heeft gemaakt en stil zit, veel slaapt en suf oogt heeft het virus waarschijnlijk onder de leden. Zeker als het beestje gaat braken en in ademnood verkeert is het heel snel afgelopen. ,,Dan gaan ze binnen een uur dood’’, vertelt Siemons, die uitlegt dat het virus van de ene op de andere dag toeslaat. ,,De ene dag vliegt de merel nog vrolijk rond, de volgende dag is hij doodziek. Er is niets aan te doen, want er zijn geen medicijnen voor.’’ Toch heeft het zin om een zieke merel naar de opvang te brengen. ,,Bol zitten is een teken dat de vogel zich lamlendig voelt. Maar het kan ook zijn dat hij door een kat is gebeten.’’
Vogelbescherming
Volgens de Vogelbescherming stamt het virus uit Afrika en is het vermoedelijk door trekvogels overgebracht naar Europa. In 2001 dook het voor het eerst op in Oostenrijk, in 2012 zorgde het voor een massale merelsterfte in Duitsland. De kans dat mensen besmet raken met het Usutu-virus is zeer klein, in Europa zijn vijf gevallen bekend. Drie van hen hadden een verzwakt immuunsysteem.
Om de ziekte goed in kaart te krijgen roept de Vogelbescherming mensen op om, als ze een merel vinden die net dood is, deze te melden bij Dutch Wildlife Health Centre dat al jaren onderzoek doet naar verschillende vogelziektes. De vondst van een merel die al langer dood is kan gemeld worden bij Sovon, dat zieke en dode vogels in heel Nederland inventariseert en analyseert.
Wild zwijn in de regio: Evers eten werkelijk alles
Ze zijn zo guitig. Als ze klein zijn... Het wilde zwijn rukt op in Brabant en de meningen daarover zijn zeer verdeeld. Van 'alles afschieten' tot 'ze horen er gewoon bij'.
John Bas
Een everzwijn laat zich niet tegenhouden, daarover is iedereen het inmiddels wél eens. Schrandere dieren, nergens bang voor. En als je er, zoals in Brabant, in één jachtseizoen 556 afschiet omdat nu eenmaal is afgesproken dat er maar nul mogen zijn, fokken wilde zwijnen zich ongekend hard terug.
Niet vol te houden
,,Wanneer je honderd gezonde evers hebt, zijn het er volgend jaar driehonderd, en het jaar daarna negenhonderd'', weet Jolanda Kruize van Faunabeheereenheid Noord-Brabant. Die overlegt met grondbeheerders, natuurorganisaties, boeren en jagers over hoe ze dit varkentje moeten wassen. De provincie is tot nu toe helder: geen schadelijke wilde zwijnen in Brabant. Nergens. Maar dat valt niet vol te houden, beseft iedereen.
Kijk maar in Heeze-Leende, Asten en Deurne. Jagers zoeken zich suf langs de akkerranden, want een everzwijn laat zich lastig vangen. Maar met zoveel maïs in Brabant gedijen ze zelfs nog beter dan op de Veluwe, waar feitelijk 1.350 wilde zwijnen zijn toegestaan en toeristen inmiddels struikelen over tienduizend everzwijnen, ondanks het feit dat er recent liefst 4.500 exemplaren zijn afgeschoten. Daarop zitten voor- én tegenstanders van dit prachtige dier in Brabant niet te wachten. Geluiden dat wilde zwijnen nu ook worden gesignaleerd in de omgeving van Chaam (aldus Staatsbosbeheer) en onder het Bredase Mastbos (zeggen jagers) worden zeer serieus genomen.
Boswachter Patrick Raats: ,,Officieel zijn er nog geen meldingen, maar bij Chaam hebben wij ze zeker gezien. We weten ook niet of deze al gedomesticeerd zijn of op de vlucht uit Belgïe. Of hoeveel het er zijn. Maar als ze hier blijven, moet dat worden gemeld en worden jagers ingeschakeld om af te schieten.''
'Parazwijnen'
Boze tongen beweren dat sommige jagers hun mond zullen houden om dit soort vangst voor zichzelf te houden. Dat er nota bene types zijn die in België gekweekte exemplaren aan deze kant van de grens hebben losgelaten. 'Illegale herintroductie' heet dat in ambtelijke rapporten. 'Parazwijnen', zeggen ingewijden ook wel. Gedropte dieren. Genetisch onderzoek toont deze 'onnatuurlijke oorsprong' aan, meldt wetenschapper Hugh Jansman (Wageningen Environmental Research). Maar niemand weet wie die evers heeft uitgezet. Geen bewijs. Bij de Jagersvereniging wil woordvoerder Reinier Enzerink die verhalen ook niet geloven: ,,Dat geluid is nooit bevestigd.''
Waar dier-ecoloog Jansman vindt dat er net zoals een eeuw geleden weer plek moet zijn voor wilde zwijnen in onze natuur, denkt Enzerink daar anders over. ,,Everzwijnen koloniseren als een malle, zijn ongelooflijk productief. Zeker in Brabant - waar ze voedsel en schuilplaatsen te over hebben - is het veel te duur om ze toe te staan. Zul je moeten blijven schieten en ook andere middelen nodig hebben om te bejagen of tegen te houden.''
Liever kwijt
Boerenorganisatie ZLTO is de wilde zwijnen liever kwijt dan rijk. Zij constateert een jaarlijks toenemend bedrag aan gewasschade en is bang voor het risico op besmettelijke dierziekten. Maar de huidige nul-optie blijkt in streken als Leenderbos volstrekt niet realistisch, ondanks de inzet van jagers. Daar gedijt het wilde varken dusdanig dat alle partijen het eens zijn over een nul-schade-aanpak. Kort gezegd: laten we zorgen dat het niet uit de klauwen loopt. Dus worden gebieden aangewezen, komen er vangkooien en mag er het hele jaar door selectief geschoten worden. Dus niet op een zeug met biggen, dat pikt het publiek niet.
ZLTO-medewerker Patrick van de Rijdt over die Oost-Brabantse aanpak: ,,Als ZLTO blijven we inzetten op geen wilde zwijnen, maar niet iedereen denkt er zo over. Met zijn allen zijn we het wel eens dat we de schade zoveel mogelijk moeten beperken.''
Alles blijven afschieten is voor de Brabantse Partij voor de Dieren in ieder geval geen optie. Volgens het Hoogerheidese statenlid Paranka Surminski valt heus te leven met dat gewroet om ons heen. ,,De wereld is niet alleen voor de mens gemaakt. Jagers vinden het fantastisch om er op te schieten, boeren hebben ook zo hun belangen, maar als natuurliefhebber vind ik dat we leefgebieden moeten aanwijzen. Gun ze een plek, daar hebben ze recht op. En waar je ze niet wilt hebben, gebruik je rasters, hekken, prikkeldraad, een sloot, een meidoornhaag of je rijdt gewoon een beetje langzamer met die auto. Punt.''
De natuurlijke bestrijding van vogelluizen ( bloedmijten) en de Varoa mijt bij bijen !
De natuurlijke bestrijding van vogelluizen ( bloedmijten) !
Er is momenteel veel te doen over de eieren die besmet zijn met een bestrijdings middel dat schadelijk is .
Bloedmijten zijn kleine diertjes met 8 pootjes, die je met het blote oog nog net kan zien .
Ze zijn met bestrijdingsmiddelen moeilijk te bestrijden omdat ze zich overdag heel goed verstoppen in de kleinste hoekjes en kiertjes.
Deze ectoparasieten komen 'snachts te voorschijn om zich vol te zuigen met bloed .
Als vogel- en reptielhouder krijg je ook te maken met bloedluis .
en als ( medisch) entomoloog ga je dan zoeken naar een ongevaarlijk maar werkzaam middel.
Een zeer goed werkend middel zijn roofmijten .
Deze zoeken de bloedmijten op, ook in de kleinste kiertjes . Ze zijn ongevaarlijk voor mens en dier en heel effectief .
Hier is te zien dat Dutchy's een Varoamijt hebben aangevallen. De Varoa is in de kop gestoken door de roofmijt, waarbij de roofmijt hem een dodelijk gif heeft toegediend.
Hier is een Dutchy bezig om een bloedmijt te doden. Het donkere exemplaar is de parasiet, de lichte de roofmijt.
Dutchy's ®
Dutchy’s® zijn roofmijten uit de familie Laelapidae en komen in grote delen van Europa vrij in de natuur voor. Ze leven in de grond en jagen daar op allerlei bodemorganismen. Wanneer we deze roofmijten uitzetten in dierenverblijven worden ze felle bestrijders van o.a. bloedmijten. Ze jagen de hele dag achter hen aan en doden ze om ze vervolgens op te eten. Het is een kwestie van tijd; de roofmijten komen vrijwel altijd als winnaar uit de bus.
Levenscyclus van Dutchy's Dutchy’s® zijn ongeveer 1 mm groot. Ze hebben een druppelvormig lichaam, zijn licht van kleur en heel beweeglijk. Ze voeden zich met allerlei organismen, zoals de larven van kleine muggen, springstaarten en verschillende soorten mijten, waaronder ook bloedmijten. De eieren worden in de grond of op een andere geschikte plaats afgezet. Na enkele dagen komen hier de larven uit, die na een aantal vervellingen uiteindelijk volwassen roofmijten worden. Dutchy’s® eten gemiddeld 5 bloedmijten per dag. Wanneer we ze tijdig in zetten zullen ze vaak de ontwikkeling van een plaag voorkomen. Ze zijn ook in staat om flinke aantastingen te bestrijden, maar dan moeten er meerdere roofmijten worden uitgezet.
Wanneer u Dutchy's® heeft ingezet kan het zijn dat u gedurende een periode van een aantal dagen meer bloedmijten gaat waarnemen. Dit komt doordat de bloedmijten door de roofmijten uit hun schuilplaatsen worden verdreven. De roofmijten zullen echter achter hen aan blijven jagen waardoor dit effect na een korte periode weer verdwijnt. Dutchy's® zijn tevens in staat een periode van voedselschaarste te overleven. Er vindt dan alleen geen voortplanting plaats. Ook eten ze elkaar op als dat nodig is. Ze doen niets met onze dieren. Bij blijvend voedselgebrek sterven ze na enkele weken uit. Een volwassen roofmijt leeft gemiddeld 6 weken.
Leefmilieu van Dutchy's Dutchy’s® leven bij voorkeur bij een temperatuur van 15 tot 28 ºC. Wanneer de temperatuur onder of boven deze waarden komt gaan ze over in een rustfase. Ze wachten dan rustig af tot de omstandigheden beter worden en gaan dan vervolgens weer op jacht. Wanneer ze worden blootgesteld aan vorst zullen ze vrijwel allemaal afsterven.
Wanneer de roofmijten aangeleverd worden zitten ze verpakt met een hoeveelheid humusrijk strooimateriaal. Dit materiaal kan besteld worden in flesjes of in Mite Booster patronen. Er zijn flesjes van 2500 stuks, 5000 stuks en 10.000 stuks. De Mite Booster patronen hebben een vaste hoeveelheid roofmijten.
Wanneer je het materiaal met daarin de Dutchy's met een loepje bekijkt zie je de roofmijten tussen de korreltjes bewegen. Het is de bedoeling dat de Mite Boosters horizontaal worden opgehangen. Daarbij is het van belang goed de handleiding te volgen m.b.t. het aantal Mite Boosters wat u dient te gebruiken. Over het algemeen kunnen we stellen dat de Mite Boosters het meest effectief zijn, maar in sommige gevallen kan het ook nuttig zijn om los materiaal vanuit de flesjes te gebruiken. Zo is het bij vogels erg zinvol om in het broedseizoen af en toe in elk nestje een dopje roofmijten te verdelen. Zo krijgen de eventuele bloedmijten geen kans om de jonge vogeltjes aan te tasten. Met name bij Kanaries kan deze werkwijze zeer zinvol zijn, omdat de aantasting daar vaak via de nestjes plaats vindt. Ook in vochtige terraria kan men het materiaal uit de flesjes gebruiken om het in hoopjes in het terrarium te verdelen. Het is dan wel van belang dat het materiaal enkele weken niet uit kan drogen. In het materiaal bevinden zich naast enkele volwassen roofmijten ook veel eieren en larven. Wanneer het materiaal wat vochtig blijft zullen deze zich allemaal kunnen ontwikkelen en de strijd aan gaan met aanwezige parasieten. Voor de exacte manier van uitzetten en de doseringen verwijzen wij u naar de specifieke gebruikershandleidingen.
Kippen / hoenders
Bij kippen wordt de plaag van bloedmijten zo goed als altijd veroorzaakt door de rode vogelmijt / bloedmijt Dermanyssus gallinae.
Algemeen over rode bloedmijten De rode vogelmijt (Dermanyssus gallinae) is een ectoparasiet, die in de volksmond ook wel "bloedluis" wordt genoemd. Hij komt algemeen voor bij vogelsoorten, zoals duiven, kanaries en kippen. In de professionele pluimveehouderij is het een grote plaag, waarvoor maar weinig bestrijdingsmogelijkheden zijn. Doordat de mijten veelvuldig bloed drinken krijgen de aangetaste dieren bloedarmoede en zijn ze veel vatbaarder voor ziekten. Ook is de mijt in staat om zelf ziekten over te brengen. De bloedmijt kan zich zeer snel voortplanten en kan daardoor uitgroeien tot een enorme populatie. Door de veelvuldige bloedafname leidt dit tot verzwakking van de kippen, met als gevolg mogelijke sterfte.
Algemene kenmerken Een volwassen bloedmijt is ongeveer 1 mm groot, heeft 8 poten en is donkerrood van kleur.
Per dag kan een vrouwelijke bloedmijt wel 3 tot 7 eieren leggen, die ze verstopt in allerlei naden en kieren. Afhankelijk van de temperatuur komen de eieren na 1 a 2 dagen uit. Wanneer de omstandigheden niet ideaal zijn kunnen de eieren maandenlang, tot soms wel twee jaar blijven liggen. Ze komen dan pas uit wanneer het klimaat voor hen weer beter is. Op deze wijze kunnen de bloedmijten zonder problemen overwinteren. Voordat de mijt volwassen is doorloopt hij een aantal nimfenstadia, een soort larve die steeds een andere gedaante aanneemt. Bloedmijten kunnen maximaal een half jaar oud worden en kunnen maandenlang zonder voedsel leven.
Leefwijze van de mijten Ze leven in de directe omgeving van de kippen. Ze houden zich op in het kippenhok, waar ze zich overdag verstoppen in naden en kieren. Ze zijn lichtschuw en komen pas tevoorschijn als het donker is. Ze betreden dan hun gastheer en zuigen door middel van een speciale zuigsnuit bloed af bij de rustende kippen.
Symptomen van aantasting door bloedmijt Het is belangrijk dat een bloedmijtaantasting zo vroeg mogelijk wordt ontdekt. Controleer daarom regelmatig het hok op de aanwezigheid van mijten, door goed de naden en kieren te bekijken. Een goede controleplaats is de onderkant van de zitstok bij de uiteinden. U kunt zo een aantasting in een redelijk vroeg stadium ontdekken. Je kan ook een controlebuisje ophangen in het hok. In dit buisje zit een stukje karton waar de mijten graag tussen kruipen om de dag in het donker door te brengen. Wanneer dit buisje een nacht onder de zitstok heeft gehangen van de kippen, kunt u de ochtend erna controleren of er mijten in dit buisje zitten.
Ook bij bijen kunnen we de roofmijten in de strijd gooien !Varoamijt
Schadelijke mijten in bijenvolken zorgen voor grote problemen. Dit is al vele jaren het geval en zal ons ook de komende decennia bezig houden. De Varoamijt is in staat om, wanneer hij niet in de hand wordt gehouden, een volk dusdanig te verzwakken dat het de winter niet zal overleven. Om die reden worden er vele middelen gebruikt om de mijten te bestrijden. In de meeste gevallen zijn dit chemische middelen die via de onder of bovenzijden in het volk worden gebracht. De vraag die daarbij direct op doemt is wat er van deze middelen achter blijft in de honing. Wanneer we een vliegenplaag in huis hebben gebruiken we daar regelmatig spuitbussen tegen met chemische middelen. Op elke spuitbus staat te lezen dat het middel niet in de directe omgeving van voedingsmiddelen gebruikt mag worden, op zich een begrijpelijke en logische waarschuwing! Maar hoe zit dat dan met de middelen die we in een bijenkast gebruiken? Dit zijn toch ook chemische stoffen die in direct contact komen met ons voedsel? Wat blijft hiervan in de honing achter? Wordt hier wel voldoende over nagedacht voor we besluiten met dergelijke stoffen aan het werk te gaan?
Genoeg redenen dus om het over een andere boeg te gooien en de bestrijding van Varoamijten eens op een biologische manier aan te pakken. Dit kan met een methode die in de tuinbouw al tientallen jaren met groot succes wordt toegepast. Biologische bestrijding met behulp van natuurlijke bestrijders! Roofmijten die de Varoa's doden om zich er mee te voeden. Refona heeft hier reeds enkele jaren ervaring mee. Wij hebben in de afgelopen jaren vele proeven genomen en hebben onderzocht wat er mogelijk is. Dit blijkt veel meer te zijn dat we aanvankelijk hadden verwacht. Twijfel niet langer en kies voor de veilige en natuurlijk weg met Dutchy's.
Dutchy's® zijn roofmijten die als voedsel andere mijten op het menu hebben staan. Ze kunnen, afhankelijk van de omstandigheden, enige tijd in het Bijenvolk overleven en doen zich intussen tegoed aan de aanwezige schadelijke Varoamijten. De roofmijt zoekt zijn prooi op in alle kiertjes en gaten van het bijenvolk. Omdat de roofmijten de bijen geen schade berokkenen worden ze door de bijen met rust gelaten. Ze kruipen door het gehele volk en bezoeken daarbij met name de koelere delen van de kast. De ideale omstandigheden voor Dutchy's zijn een temperatuur tussen de 20 en 28 °C en een luchtvochtigheid van 70 % of hoger. Dit betekend dat de roofmijt het centrum van het volk zal mijden, maar gezien de resultaten betekend dit niet dat hij niet succesvol kan zijn.
De verspreiding in het volk geschied door de verspreiding van de mijt zelf. Hij loopt over en door de raten en blijft hier niet op kleven. Ook kan hij zich laten verplaatsen door mee te liften op de werksters. Hierdoor kan hij dus ook in het warme centrum van het volk belanden. De verwachting is dat hij zich daar snel uit de voeten zal maken en de koelere delen van de kast op zal zoeken, maar dit is nog niet met zekerheid vastgesteld. Over de leefwijze van de roofmijten in de kast valt dus nog een hoop te leren en te onderzoeken.
Normaal gesproken leven Dutchy's in de bodem. Daar voeden ze zich met allerlei organismen, zoals insecten, nematoden (aaltjes) en andere mijten. Hij plant zich voort door middel van eieren die in de vochtige grond worden afgezet. Het valt te betwijfelen of deze eieren in een bijenvolk tot ontwikkeling zullen komen. Onze inschatting is dat dit niet gebeurd, want wanneer er met het inzetten van Dutchy's wordt gestopt zien we de aantallen Varoa's in de periode daarna plotseling stijgen. Dit geeft aan dat er geen roofmijten meer actief zijn en daaruit kunnen we afleiden dat er in de kast geen reproductie plaats vind.
Hoe gaan de Dutchy's precies te werk
De roofmijten zijn ongeveer 10 keer kleiner dan de Varoa. Dit lijkt dus een ongelijke strijd. Toch is de roofmijt in staat om een Varoa te doden. Wanneer hij een Varoa heeft ontdekt zal hij eerst enkele keren omzichtig om zijn prooi heen bewegen. Daarna grijpt hij hem plotseling bij zijn kop en steekt hem met zijn stilet. Vervolgens dient hij zijn prooi wat gif toe waardoor de Varoa sterft. Daarna drinkt hij wat vloeistof uit zijn prooi en laat hem verder liggen. Door deze werkwijze heeft hij snel weer honger en zal hij zich op een nieuwe prooi richten. Soms zien we ook dat de roofmijten samen werken en gezamenlijk een prooi aanvallen. Feit is in ieder geval dat de Varoa geen schijn van kans heeft tegen zijn veel kleinere belager. Als de roofmijt hem gevonden heeft gaat hij er aan!
Het in de kast brengen van de Dutchy's geschied door het gebruik van een speciaal voor dit doel ontworpen uitzetsysteem; de Refona Mite Booster.
Dit is het Mite Booster systeem. In het witte patroon bevindt zich het kweekmateriaal met de roofmijten.
Dosering van de Dutchy's® Om te kunnen berekenen hoeveel Mite Boosters er in een dierenverblijf nodig zijn gaan we uit van een aantal verschillende situaties. In een terrarium geschiedt de berekening simpelweg naar inhoud. Bij een kippenhok gaan we uit van een minimum van 3 Mite Boosters voor de eerste vierkante meter. Voor elke extra vierkante meter komt daar 1 Mite Booster bij. Voor een kippenhok van 4 vierkante meter heeft u dus 6 Mite Boosters nodig. Bij volierevogels gaan we uit van de inhoud van de broedkooien. In de onderstaande tabel kunt u zien hoeveel Mite Boosters u bij de verschillende broedkooien wij u adviseren te gebruiken. We gaan er in deze berekening wel vanuit dat alle broedkooien aaneengesloten staan. Is dit niet het geval dan zal elk blok van kooien appart berekend moeten worden. Bij een blok van 24 kooien van 40 x 40 cm heeft u dus 3 Mite Boosters nodig. Bij 2 blokken van 12 kooien adviseren wij er 2 per blok, dus in totaal 4! Heeft u de benodigde hoeveelheid berekend! Geef dan uw bestelling op via onze webshop. In de verschillende handleidingen per diersoort treft u ook de specifieke uitzettabellen aan. Het totaaloverzicht vind u ook in de handleidingen van de Mite Booster.
Controle Om te controleren of, en hoe groot de bloedmijt aantasting is kunt u bij Kippen en volierevogels gebruik maken van controlebuisjes. Dit zijn kleine stukjes PVC buis met daarin opgerold een stukje golfkarton. De bloedmijten gebruiken de ruimte tussen de golfjes als schuilplaats als ze van hun nachtelijke tochten terug komen. Door wekelijks de kartonnetjes er uit te halen en te controleren kunt u op een eenvoudige wijze zien of er bloedmijten aanwezig zijn, en zo ja, in welke mate. Op de foto's hierboven ziet u drie verschillende niveau's van aantasting. Bij het laagste niveau zal de schade aan de dieren nog beperkt zijn, maar bij de beide andere niveau's ondervinden de dieren veel last van de aantasting. In onze webshop kunt U setjes met deze controlebuisjes en extra kartonnetjes bestellen.
Gebruik chemische middelen i.c.m. roofmijten Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kort voor of na het inzetten van Dutchy’s® wordt afgeraden. Deze stoffen werken nadelig op de populatieontwikkeling van de roofmijten en kunnen er zelfs voor zorgen dat deze geheel afsterven, zodra ze met de restanten van deze stoffen in aanraking zijn gekomen. Het is verstandig om na het gebruik van deze middelen een wachttijd van minimaal 6 weken in acht te nemen alvorens Dutchy’s® uit te zetten. Wanneer we nestjes ophangen in vooraf behandelde vogelkooien is dit geen probleem, als de nestjes dan maar onbehandeld zijn. Het is wel verstandig om de roofmijten dan alleen in de nestjes uit te zetten.
Brand in dierenasiel:Met gevaar voor eigen leven sleurden vrijwilligers de deels verbrande doodsbange dieren naar buiten
Veel dieren hebben het niet overleefd en velen zijn (zwaar) gewond.
Hulp is nu heel hard nodig!
Vuur… mens en dier zijn er doodsbang van. Een regelrechte nachtmerrie.
De snelheid waarmee het zich verspreidt, de enorme hitte en de onvoorstelbare pijn die het teweegbrengt… Het is de honden in de opvang van Margaritha in Sofia / Bulgarije overkomen. 60 dieren zaten er in haar asiel. Ze was met enkele vrijwilligers aan het werk toen, door nog onbekende oorzaak, het dak vlamvatte en zich razendsnel verspreidde.
Margaritha reageerde zonder te denken, rende naar binnen en opende zo snel ze kon zoveel mogelijk hokken om de dieren de gelegenheid te geven te vluchten. Helaas waren vele dieren te angstig om zich uit de voeten te maken en drukten zich juist in de verste hoeken van de kennels. Met gevaar voor eigen leven pakten Margaritha en haar medewerkers de dieren op en sleurden ze naar buiten. Sommige honden waren zo van slag dat ze, eenmaal buiten, weer terug naar binnen renden met Margaritha. Terug de brandende hel in… De geur van verbrande lijfjes, de doodskreten van de stervende honden, hun gehuil van angst en pijn…. Terwijl wij dit verslag schrijven lopen ons de tranen over de wangen. Margaritha heeft het helaas aan den lijve meegemaakt. De brandweer was redelijk snel ter plekke maar binnen luttele minuten was het drama al voltrokken. De brandweer sloot onmiddellijk de toegang af om haar en de anderen tegen zichzelf te beschermen.
Margaritha moest nog behandeld worden in het ziekenhuis vanwege een rookvergiftiging. Maar meteen wilde ze weer terug. Terug naar de plaats waar haar honden haar zo nodig hadden. Deze ervaring zal haar leven voor altijd brandmerken. Letterlijk. Helaas bestaat er in Bulgarije voor haar geen slachtofferhulp en geen verzekering die de schade dekt. Ze staat voor een onnoemelijk zware opgave. Zullen wij als dierenvrienden in Nederland en België haar laten zien, dat wij met haar meeleven en een prachtig bedrag in een week tijd bij elkaar proberen te krijgen? Dat hebben zij en haar arme dieren wel verdiend!
Bij het schrijven van dit verhaal is nog niet duidelijk hoeveel honden precies zijn omgekomen. Er zijn dieren op de vlucht gegaan en nog niet terug gevonden. Ze lopen nu verward en in shock ergens rond. Er liggen nog dieren in een dierenkliniek. Enkele dieren in die kliniek zijn overleden omdat ze te zwaar verbrand waren. Die hebben gelukkig nu geen pijn meer… Haar hele leven heeft Margaritha in dienst gesteld van de honden die dankzij haar nog een nieuwe toekomst hadden. Wat rest zijn de herinneringen en de taak de getraumatiseerde dieren die het overleefd hebben op te vangen. Er is voorlopig een noodopvang ter beschikking gesteld waar de dieren even mogen verblijven. Maar het terrein moet helemaal worden ontruimd en opgebouwd. De foto’s spreken boekdelen. Opnieuw beginnen. Hiervoor is tijd, liefde en – helaas – geld nodig. De kosten zullen aanzienlijk zijn. Nu is het nog zomer maar weldra begint de herfst met regen en in november begint al de winter met sneeuw en kou in Bulgarije. Ze heeft nu alle hulp nodig anders is haar jarenlange werk voor niks geweest. Ze heeft behoefte aan alles, nu eerst financiële middelen om de eerste nood te lenigen.
Ook jullie steun heeft ze hard nodig. Help alsjeblieft met wat je kunt. Geld, een liefdevol gebaar of gewoon lieve woordjes, onderin deze pagina bij 'Reacties'. Laten we met ons allen laten zien, dat wij haar enorme liefde en inzet voor de dieren erg waarderen, zeker nu na deze ergste nachtmerrie voor haar en haar opgevangen dieren!
Ons bankrekening nummer is: NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. ‘Extra Hulpactie’ Of doneer via onderstaande knoppen:
In steeds meer Nederlandse huiskamer loopt een varkentje rond als lid van het gezin, een nieuwe huisdierenhype lijkt dan ook te zijn geboren!
Hoewel de keuze van een huisdier heel persoonlijk is. Zweert de een bij een kat of een hond, de ander gooit het over een hele ander boeg. Wie tegenwoordig helemaal hip wilt zijn, neemt een varkentje.
Een varken als vervanger van de hond, het ziet er schattig uit, toch waarschuwen eigenaren wel om er goed over na te denken van tevoren. Want hoewel varkentjes erg leuk zijn om te houden, het zijn strontenigenwijze beesten! Daar kwam onze verslaggever maandagmiddag achter bij Bea uit Amersfoort en Purkje uit Soesterberg.
NVWA waarschuwt voor consumptie besmette eieren: acuut gevaar
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten (NVWA) waarschuwt consumenten voor eieren met de code X-NL-40155XX en raadt aan deze niet te eten. Het gehalte van de schadelijke stof fipronil daarin is zo hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid.
Ruben KoenesLaatste update:22:04
De eieren waarbij de concentratie fipronil veel te hoog blijkt te zijn, komen van een pluimveedrijf uit Eck en Wiel. De stof werd ook bij tientallen andere pluimveebedrijven aangetroffen, maar vooralsnog niet in dergelijke concentraties. Er worden echter nog steeds monsters van bedrijven getest, de NVWA sluit niet uit dat er bij een andere bedrijven ook gevaarlijke hoeveelheden worden aantroffen.Op het moment worden eieren die schadelijk zijn voor de volksgezondheid uit de schappen gehaald.
Consumenten wordt geadviseerd om de producten weg te gooien. Verder wordt ouders aangeraden hun kinderen uit voorzorg geen eieren te laten eten die van bepaalde producenten afkomstig zijn. Op de website van de NVWA is het mogelijk om te kijken of je daadwerkelijk eieren met een te hoog fipronil-gehalte in huis hebt.
Grootschalig onderzoek
Bij zo'n 180 bedrijven is er sinds afgelopen woensdag getest op fipronil, waarbij op verschillende locaties ongeveer 600 monsters zijn afgenomen. Hoewel nog niet alle uitslagen binnen zijn, spreekt de NVWA inmiddels van 'een flink percentage' bedrijven waar besmette eieren zijn aangetroffen. Doordat nog niet alle uitslagen binnen zijn, wordt ook niet uitgesloten dat elders nog eieren worden aangetroffen die een acuut gevaar vormen voor de volksgezondheid.
,,Dit is heel schadelijk voor ons”, zegt een woordvoerder van het pluimveebedrijf waar de hoge concentratie is gemeten. ,,De toekomst is onzeker, het gaat heel veel geld kosten.” Volgens de woordvoerder is de informatie van de NVWA onvolledig. ,,Onze bruine eieren van onze vrije uitloopeieren zijn helemaal goed. Daar is niks mis mee. De witte eieren uit de stal moeten terug. Maar dat onderscheid maakt de NVWA niet. Schandalig.”
Gesloten
Eerder werden al zeven pluimveebedrijven gesloten op last van de NVWA. Toen was er echter nog geen sprake van een bedreiging voor de volksgezondheid, zo stelde het NVWA.
Van de groep getroffen pluimveehouders heeft inmiddels een deel zelf besloten om hun kippen te laten ruimen. Met deze verregaande maatregel hopen de bedrijven sneller weer open te mogen, omdat de schade per bedrijf oploopt tot duizenden euro's per dag.
Verboden middel
De zaak kwam aan het rollen nadat in België het verboden middel fipronil was aangetroffen. Deze stof is voor zowel mensen als dieren schadelijk. Voor de mens kan het middel irriterend zijn en leiden tot schade aan nier, lever of schildklier. De stof kan maanden in zowel een dier als de bodem blijven zitten. Via de kip komt het in het ei terecht.
Minister Schippers van Volksgezondheid verwijst voor afhandeling van de eiercrisis naar de waakhond.
Eicode van eieren met acuut gevaar voor de volksgezondheid X-NL-40155XX
Eicode van eieren met te hoog fipronil-gehalte voor kinderen X-NL-43113XX X-NL-43326XX X-NL-43835XX X-NL-42766XX X-NL-42071XX X-NL-43514XX X-NL-41679XX X-NL-43879XX X-NL-43640XX X-NL-42659X
Polen gaat toch door met kap oerbos ondanks uitspraak EU
Polen gaat toch door met kap oerbos ondanks uitspraak EU
Foto: AFP
Polen gaat gewoon door met de "beschermende" houtkap van het oerbos Bialowieza ondanks een uitspraak van de hoogste Europese rechter deze kap onmiddellijk te stoppen.
Dat zei een vertegenwoordiger van staatsbosbeheer maandag op een persconferentie met de Poolse minister van Milieu Jan Szyszko.
De houtkap is in strijd met de natuurbeschermingswetten en het vormt een ernstige bedreiging voor een gebied. Maar de Poolse regering houdt vol dat de houtkap nodig is om de verspreiding van schadelijke kevers tegen te gaan.
"De staatsbossen zijn verplicht om beschermende maatregelen te nemen. We moeten de beschermingsmaatregelen uitvoeren en dit is wat we doen", aldus Konrad Tomaszewski.
Misbruik
Critici voeren aan dat het grootste deel van de bomen dat tot nu toe is gekapt niet door die plaag was aangetast. Ze beschuldigen Szyszko ervan erop uit te zijn de houtkap te gebruiken om de economie in het gebied - een van de armste van Polen - een impuls te geven. Dat zal stemmen opleveren voor de PiS, aldus de critici.
Het bos wordt door VN-organisatie UNESCO gerekend tot het werelderfgoed. De Europese Commissie besloot eerder dit jaar Polen voor het Hof te dagen, nadat de Poolse regering de hoeveelheid hout die in het gebied gekapt mocht worden verdriedubbelde.
Bialowieza, dat op de grens tussen Polen en Wit-Rusland ligt, is een van de laatste oerbossen van Europa. Het herbergt de grootste kudde van Europese bizons en een verzameling unieke vogel- en insectensoorten.
Dreigend conflict
Het is niet de eerste keer dat de ultraconservatieve Poolse regering in de afgelopen maande in botsing is gekomen met de EU. Onder meer een poging om de regering verantwoordelijk te maken voor de benoeming van rechters van het Poolse Hooggerechtshof kwam het land op stevige kritiek uit Brussel te staan.
De Europese Commissie dreigt Polen zelfs het stemrecht bij Europese besluitvorming te ontnemen.
Zie ook: Waarom dreigt de Europese Commissie Polen stemrecht te ontnemen?
Take a piece of the sky Make it rain cherry wine Give her love give her life Give her mine
She's a child young and willing In a world that's unforgiving That in time takes all the living From your soul
I stand in the night with a silver sword Killing her demons beating em off her door Sleep baby don't you cry Daddy's got a worn-out lullaby And I live forever dark and damned To see you spend one minute In Wonderland
She can run free forever Still our blood runs us together I'll be there if she runs home For worse or better
I know you like Adam knew Eve Every tear you cry is a tear that I will bleed Sleep baby don't you cry Daddy's got a worn-out lullaby And I live forever dark and damned To see you spend one minute In Wonderland