Ik ben Leny, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Bosheks.
Ik ben een vrouw en woon in Planeet Aarde (Nederland) en mijn beroep is Medisch Entomoloog, Imker, Wiccan en Lichtwerker .
Ik ben geboren op 22/05/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Flora Fauna Muziek Wetenschap.
Meer dan een halve eeuw heb ik een dierenopvang ( Stichting/TAO Foundation) https://taofoundation.international/nl/ voor dieren die niemand meer wil hebben. Werk als ARA(Animal Rights Advocate) voor de dieren die geen stem hebben.Dieren/Cyber activist.
V
To see a world in a grain of sand And a Heaven in a wild flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an hour.
~be who you are and say what you feel because those that matter... don't mind... and those that mind... don't matter..
Nice to see you here.㋡
I am a Wild Earthling.
I do not identify with illusory (and illegitimate) nation-state constructs nor do I require such constructs to verify and validate the legitimacy of my existence.
An infiltrator and subverter of institutions of indoctrination,an anti-authoritarian and an insurgent anarchist, and gravitate towards insurrectionist and anti-civilization tendencies. It's just a matter of whose.
Anti New World Order! "for our children, and our children's children"
I am a seeker, searching for truth, special behind the lies that the Goverments try to tell us.
Do not believe everything, discover your own truth!!
And please do not alowed that they take advantage of you.
Open your eyes!
Take care my friends Stay Wild & Free.. !
Tree Teardrop
X
Dropbox
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
De (on)zin van het fokbeleid van de Cavalier King Charles Spaniël
28 augustus 2017 15:06
In Noorwegen ziet men de hopeloze situatie van de Cavalier King Charles Spaniël met de te kleine schedel wel in. De Noorse Kennel Klub maakt zich hard om de Cavalier met andere rassen te kruisen en van de Cavalier weer een gezonde hond te maken. Dat is dringend nodig, want recent Duits onderzoek toont aan dat 97 procent van de Cavaliers een te kleine schedel heeft en dat daardoor 48 procent aan syringomyelie lijdt. Dit is een erfelijke ziekte die ook bij mensen voorkomt en leidt tot zeer pijnlijke chronische hoofdpijn. In Nederland blijven afdoende maatregelen, dankzij de rashondenfokkers, nog altijd uit. In 2014 stelde de Raad van Beheer wel een nieuw fokbeleid in. Die luidt:
Elke Cavalier die voor de fok ingezet wordt, dient:
gecontroleerd te worden op MKD door middel van een hartecho-doppler;
gecontroleerd te worden op CM/SM door middel van een MRI.
Ter verduidelijking: MKD staat voor mitralisklep degeneratie; de hartkleppen verslechteren, met hartfalen tot gevolg. CM staat voor chiari malformatie. Bij deze aandoening zijn de verhoudingen tussen schedel en hersenen niet goed. Door de verkeerde verhoudingen kan er syringomyelie (SM) ontstaan: met vloeistof gevulde hersenholtes. Dit leidt tot drukverschillen bij de overgang naar de nek, wat voor ernstige hoofdpijn- en nekpijnaanvallen zorgt.
Beide aandoeningen zijn zeer ernstig en zijn uiteindelijk zelfs reden tot euthanasie. Tevens hebben beide aandoeningen een late-onset karakter, dat wil zeggen dat ze pas later in het leven problemen geven en kunnen worden vastgesteld. Veel lijders zullen pas zichtbaar worden nadat met de honden is gefokt en er nakomelingen zijn. Daarbij is er nog een complicerende factor: niet alle erfelijk defecte dieren worden (even erg) ziek.
Reactie van de dierenarts Als dierenarts wil ik hier graag op reageren. Inderdaad is er het een en ander veranderd in de fokkerij. MRI-scans en hartecho’s hebben ervoor gezorgd dat veel potentieel riskante dieren worden uitgesloten van de fok. Het gevolg is evenwel dat hierdoor de genenpool nóg kleiner wordt en de inteelt nóg sneller toeneemt. Dat kan onverwachte gevolgen hebben, doordat er ineens nieuwe erfelijke aandoeningen opduiken en bestaande aandoeningen in frequentie toenemen. Uit onderzoek van geneticus Ed J. Gubbels in 2012 naar de herkomst van de Cavalier, is al gebleken dat de genenpool veel te klein is. Wie niet ver genoeg in de generaties terugkijkt kan zich laten misleiden, volgens Gubbels. Het uitsluiten van dieren van de fokkerij, al dan niet met een goede reden, is zeer ongunstig voor de genenpool.
Voor de toegewijde lezer, licht ik dit alles graag toe in de volgende alinea’s.
Waanzin van selectie: overselectie bestrijden met nog meer selectie De erfelijke problemen bij de Cavalier (en bij alle andere honden- én kattenrassen) worden veroorzaakt door een overmatige selectie op uiterlijke kenmerken. Dat leidt ertoe dat de genenpools van de rassen te klein worden en dat de inteeltniveau’s dramatisch stijgen. Het mag op z’n minst wonderlijk worden genoemd dat de fokkers nu de nare gevolgen van overselectie proberen te bestrijden met nòg meer selectie, aldus Gubbels.
Dure MRI onderzoeken en hartcontroles zijn zinloos Daarbij: wat is de voorspellende waarde en het effect van de MKD-screening op jonge leeftijd? Bij de verplichte screening van fokdieren op klepafwijkingen voor de eerste dekking en jaarlijks tot de leeftijd van vijf jaar, worden alleen dieren die op vroege leeftijd MKD krijgen, uitgesloten van het fokprogramma. Pups van de ouderdieren die pas later een hartruis krijgen, blijven gewoon in de populatie en geven de afwijking door. Het is vooral een selectie ten gunste van late-onset hartproblemen. Op circa zesjarige leeftijd heeft 50 procent van de Cavaliers hartproblemen, waarvan een groot deel op 24 maanden nog niet geconstateerd kon worden.
Het tweede grote probleem bij de Cavalier is pijn door CM/SM, veroorzaakt door een te kleine schedel. Volgens recent wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Giessen in Duitsland, heeft circa 97 procent van de Cavaliers chiari malformatie en de helft syringomyelie. Dat is niet vreemd, aangezien de te kleine schedel een raskenmerk is. Niet alle honden krijgen (zichtbare) pijnklachten. Bij de verplichte dure MRI-scan van de hersenen en de nek voor de eerste dekking en minimaal nog een screening op een leeftijd van 30 maanden worden dieren met een kleine afwijking zelfs nog toegelaten tot de fok.
Ook bij deze screening en selectie wordt eraan voorbij gegaan dat het hier om een polygene afwijking gaat. Dit betekent dat de ziekte door meerdere genen wordt bepaald en de foute genen moeilijk te vinden zijn. Uitsluiting van de ziekte is daarom bijna onmogelijk. In de Cavalierpopulatie is inmiddels elk dier drager van een deel van de foute genen. Het betreft een late-onset kenmerk en alleen de dieren die al op jonge leeftijd ernstig afwijkend zijn, worden uitgesloten van de fokkerij.
Fokbeleid richt zich slechts op twee van de vele afwijkingen Het fokbeleid richt zich volledig op de twee meest ernstige en vaakst voorkomende erfelijke problemen bij de Cavalier en gaat voorbij aan alle andere – ook ernstige – erfelijke afwijkingen waar dit ras mee kampt. Tengevolge van de te kleine genenpool en het veel te hoge inteeltniveau komen onder andere keratitis sicca (droge, pijnlijke ogen), atopie (jeuk door allergieën), patella luxatie (slechte knieën) en heupdysplasie (slechte heupen) in veel te hoge frequenties voor.
Met de twee screenings wordt het (juridische) probleem voor de fokkers opgelost; ze fokken alleen maar met ‘bewezen’ gezonde honden. Voor de honden en hun eigenaren wordt het probleem alleen maar verplaatst: honden worden nog steeds ziek, maar op latere leeftijd. Bovendien zijn we met deze selectie op weg naar een hondenras waarvoor de MRI-scan zinloos wordt als diagnostische mogelijkheid.
Oplossingen: hoge fokleeftijd en raszuiverheid verlaten Een eerste stap in de bestrijding van alle aandoeningen die het ras kent, is de leeftijd bij de eerste inzet van fokdieren zo hoog mogelijk te zetten. Het is, genetisch en foktechnisch beschouwd, waanzin om op basis van een onbetrouwbare meting op de leeftijd van één jaar, te gaan fokken. Hoe langer je wacht met het eerste nest, des te meer lijders je buiten de fokkerij kunt houden. Maar dat achten de fokkers niet in hun belang.
De prijs van een Cavalierpup is intussen flink gestegen, want de kosten voor de screening van ouderdieren zijn pittig. Men kan zich een flink deel daarvan besparen door te stoppen met de nog steeds voortgaande extreme selectie op het uiterlijk. Het fokbeleid wordt nog steeds op de hondenshows bepaald in de wedstrijd tussen mensen. De gezondheid en het welzijn van de honden zijn daaraan ondergeschikt.
De enige echte oplossing is het ‘openstellen van het stamboek’ door andere rassen en kruisingen toe te laten, zodat er nieuwe erfelijke variatie in het ras wordt gebracht en de genenpool wordt hersteld. Pas dan ontstaat er weer selectieruimte die nodig is om al de erfelijke afwijkingen de baas te worden. Dat zou heel wat kopzorgen besparen.
Waarom kan zo’n simpele oplossing niet geaccepteerd worden? Het zou een heleboel dierenleed voorkomen en de eigenaar van de pup zou veel blijer zijn met zijn gezonde nieuwetijdse Cavalier.
Neem geen Cavalier Als dierenarts raad ik het, omwille van dieren- en mensenwelzijn, ten zeerste af om een Cavalier King Charles Spaniël aan te schaffen. De Cavalier is op dit moment nog veel slechter af dan voor 2014, de fokkers verschuilen zich achter weinig zinvolle selectiemaatregelen en de wedstrijd tussen mensen gaat gewoon door, ten koste van de honden.
Na de recente waarschuwingen over de gevaren van artificiële intelligentie duiken ook weer de enorme potentiële voordelen van slimme robots op. In de ziekenzorg, bijvoorbeeld. AI-machines kunnen onder meer mogelijke depressies bij patiënten blootleggen en oordelen of iemand al dan niet alzheimer heeft. Dat meldt The Telegraph.
De Britse krant trok naar het Canadese Toronto voor een artikelenreeks over artificiële intelligentie, een technologische sector die zich razendsnel ontwikkelt. Dat is helaas niet zonder potentiële gevaren. Vorige week nog waarschuwde een hondertal bedrijfsleiders, onder wie Elon 'Tesla' Musk, in een open brief aan de VN voor zogenaamde killer robots. Dat zijn dodelijke wapens die zonder menselijke tussenkomst geheel uit eigen initiatief zouden kunnen toeslaan.
Gelukkig is het wel niet allemaal zo beangstigend, integendeel. In de zorgsector zijn er tal van gunstige toepassingen te vinden en te verzinnen. The Telegraph ging onder meer op bezoek bij de 37-jarige wetenschapper Frank Rudzicz. Hij ontwikkelde een robot die in 45 seconden aan de hand van het taalgebruik en van hoe iemand technisch spreekt kan inschatten of die al dan niet aan de ziekte van Alzheimer lijdt. De ernst ervan kan de robot aangeven met een nauwkeurigheid van 82 procent - nu al, en dat percentage verbetert nog constant.
Wat het taalgebruik betreft, hebben alzheimerpatiënten bijvoorbeeld de neiging wat langere pauzes tussen hun woorden in te lassen. Ze gebruiken ook liever een voornaamwoord (zij) dan een naamwoord (Marie) en verkiezen eenvoudigere omschrijvingen boven specifiekere (ze zeggen 'auto' in plaats van het model of het merk). Ook de wisselingen in hoogte en sterkte van de stemtrillingen kan een AI-robot veel beter analyseren dan het menselijke oor.
Rudzicz bouwde ook robot Ludwig, die volgens The Telegraph wat op een buiksprekerspop lijkt. Via allerhande algoritmes kan Ludwig de gezondheidstoestand van iemand bepalen, bijvoorbeeld op het vlak van werking van geheugen en spraak. Ludwig kan gevoelens voorspellen en of een patiënt al dan niet het risico loopt op dreigende angststoornissen of depressies.
Waregem Koerse Dierenrechtenorganisatie GAIA vindt het niet kunnen dat er vandaag, tijdens de jubileumeditie van Waregem Koerse, verschillende paarden gewond zijn geraakt en er zelfs eentje geëuthanaseerd moest worden. Voorzitter Michel Vandenbosch spreekt van een "loodzware, onaanvaardbaar hoge tol".
"Intimissimi (6 jaar), geëuthanaseerd na de eerste hindernisren, en Storm of Swords (9 jaar), die in dezelfde ren een zware kwetsuur aan het kniegewricht opliep waardoor zijn rencarriëre afgelopen is, Faucon Rouge (6 jaar), die zwaargewond raakte in de tweede hindernisren, en Poligroom (7 jaar) en Tomcat De Kerser (10 jaar), die in de Grote Steeple Chase van Vlaanderen allebei een zware breuk opliepen: de editie van Waregem Koerse eiste dit jaar een loodzware tol", zo zegt GAIA in een persbericht.
"Een paard dood en vier andere met een zware kwetsuur op 35 deelnemende renpaarden, dat is veel teveel van het slechte", vindt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Dit is een loodzware, onaanvaardbaar hoge tol. Hier ben ik ziek van. Dit moet ik even laten bezinken."
GAIA pleit ervoor de moeilijkheidsgraad van de hindernissen en de selectiecriteria grondig te evalueren en verregaande aanpassingen door te voeren. "Zo kan het echt niet verder. Aan de Open Ditch-hindernis, waaruit we te dikke takken lieten verwijderen, stelden we geen noemenswaardige problemen vast, maar dat beschouw ik niet eens als een schrale troost. Zoals het er nu aan toe gaat en ondanks alle veranderingen, is de prijs die de renpaarden betalen onaanvaardbaar hoog. In zijn huidige vorm is Waregem Koerse niet veilig voor de renpaarden. Dat moet absoluut veranderen. Dit wil ik absoluut niet meer meemaken. Een echte paardenliefhebber kan dit niet aanvaarden."
Het aantal dieren dat thuis wordt geslacht, is in ons land in vijf jaar tijd gekelderd. In 2012 ging het nog om 19.135 dieren, vorig jaar waren dat er nog maar 5.627.
"Die felle daling is opvallend", zegt Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA), die de cijfers opvroeg bij de federale regering. "Want Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren in 2015 verboden, maar toch zien we tussen 2015 en 2016 geen nieuwe piek in het aantal thuisslachtingen."
De daling situeert zich in de drie gewesten. Een echte verklaring is er niet, maar Van Camp vermoedt dat moslims vaker voor een gift kiezen aan familie of hulporganisaties om het Offerfeest te vieren in plaats van een schaap te slachten. Dat vermoedt ook Michel Vandenbosch van GAIA. "De autochtone bevolking slacht al een tijdje veel minder thuis. Dus ik vermoed dat die forse daling zich bij de moslimgemeenschap situeert."
video Omstanders waren met verstomming geslagen toen ze plots een onbekend wezen opmerkten in de straten van Taiwan. Het beestje bewoog zich op een wel erg merkwaardige manier verder tussen de rotsen en kon niet meteen geïdentificeerd worden. Overal op internet duiken theorieën op over wat het zou kunnen zijn.
Huan Meilan zag het wezen vandaag tussen de rotsen kronkelen en maakte meteen een video. Ze zei dat ze "in shock" was en "nooit eerder zoiets gezien" had in haar leven. "Ik vond het op de grond en het trok meteen mijn aandacht. Het was zo vreemd en omstanders bedachten allerlei verklaringen van wat het zou kunnen zijn, maar ik wil graag weten wat het écht is." Om een antwoord op haar vraag te kunnen vinden, postte Meilan het filmpje online.
De video werd intussen massaal gedeeld op internet, waardoor er overal theorieën opduiken over wat er mogelijk te zien is op de beelden. Vele kijkers suggereren dat het enkele paardenhaarwormen zijn die in elkaar verstrengeld zijn geraakt. Anderen denken dan weer dat het om een mutatie gaat. Er wordt zelfs beweerd dat het wezen een alien zou kunnen zijn.
"Het zou een nieuwe diersoort kunnen zijn die ontstaan is door genetische mutatie. Het is een beetje vreemd om naar te kijken, het lijkt op een alien die op de aarde verdwaald is", aldus een van de vele reacties.
Nieuwe leeuwinnen maken kennis met buitenverblijf in Amersfoort !
Nieuwe leeuwinnen maken kennis met buitenverblijf in Amersfoort
Dinsdag 14:54
Delen:
De drie nieuwe leeuwinnen in DierenPark Amersfoort zijn voor het eerst op ontdekking gegaan in hun buitenverblijf. “De zussen keken hun ogen uit”, zegt hoofddierverzorger Willem Verdonck.
De leeuwinnen Zaila, Lewa en Sabi kwamen één voor één rustig naar buiten. “Het blijft voor ons als verzorgers altijd een spannend moment, omdat je nooit precies weet hoe de dames reageren op hun nieuwe omgeving”, vertelt Willem. “Wij zijn blij met hoe het is gegaan, de leeuwinnen gingen kalm en nieuwsgierig op onderzoek.”
De leeuwinnen zijn vorige maand aangekomen in de Amersfoortse dierentuin. ”Wij hebben hen eerst de tijd gegeven om aan hun nieuwe onderkomen te wennen en zich helemaal vertrouwd te voelen in hun binnenverblijf”, vertelt de hoofddierverzorger. “Ons vermoeden dat de dames klaar waren voor de volgende stap, blijkt goed ingeschat.”
Vanaf dinsdag zijn de leeuwinnen in het buitenverblijf te zien in het nieuwe leeuwenverblijf in DierenPark Amersfoort.
Justitie looft vijftienduizend euro beloning uit voor de gouden tip over de woninginbraak die Hannie Bakker fataal werd. De 68-jarige vrouw werd op Koningsdag gevonden in haar huis in Winkel.
Ze was zo ernstig toegetakeld dat ze later in het ziekenhuis overleed aan haar verwondingen. Nu, 4 maanden later, is nog steeds niet duidelijk wie dit op zijn geweten heeft. De avond voor Koningsdag is Hannie alleen thuis in haar vrijstaande woning aan de Limmerschouw. Om 10 voor 10 stuurt ze nog een whatsapp bericht naar een vriendin. Als ze de volgende dag niet komt opdagen gaat haar dochter poolshoogte nemen. Ze treft haar moeder zwaargewond aan.
Tijdens het onderzoek ontdekt de politie dat er aan de achterkant van het huis een raam geforceerd is. Toch blijft het onduidelijk wat zich precies in de woning heeft afgespeeld. Het enige wat er mist is de portemonnee van Hannie.
Heeft u informatie over deze zaak neem dan contact op met de opsporingstiplijn 0800-6070 of meld misdaad anoniem 0800-7000.
Een flinke dosis vitamine C na een hartstilstand kan jaarlijks honderden levens redden. Dat verwachten onderzoekers van het VUmc in Amsterdam. De huis-tuin-en-keukenvitamine moet schade aan hart, brein en nieren beperken.
Redactie
Een succesvolle reanimatie biedt geen garanties. Van 3.000 patiënten die jaarlijks na een hartstilstand het ziekenhuis bereiken, overlijdt de helft daar alsnog. Dat aantal kan drastisch omlaag als zij op de eerste hulp meteen een infuus met vitamine C krijgen, denken onderzoekers van het Amsterdamse VUmc. Het gaat om een fikse dosis: tot 10 gram per dag, het tienvoudige van de dosis in een potje van de drogist.
Omdat de hoge dosis via een infuus goed wordt opgenomen – via pillen plas je het grootste gedeelte uit – is het effect groot, vertelt onderzoeker Angelique Spoelstra van de VUmc-Intensive Care. ,,Schade aan hersenen, hart en andere organen, ontstaat niet alleen tijdens de hartstilstand zelf, maar ook daarna: als de bloedsomloop weer op gang komt. Er komt dan een explosie van zuurstofradicalen vrij. Die verergeren de schade aan de organen, waardoor patiënten alsnog kunnen overlijden. Vitamine C is een heel sterk antioxidant die de aanmaak van zuurstofradicalen vermindert en ze laat verdwijnen en zo de schade beperkt.''
Ziekenhuizen
Het VUmc gaat samen met zes andere ziekenhuizen in Nederland de komende vier jaar het effect van vitamine C bij 270 hartstilstandpatiënten onderzoeken. Meteen na de opname krijgen ze vier dagen lang een hoge dosis vitamine C, 3 of 10 gram om te kijken wat het beste werkt. Spoelstra heeft hoge verwachtingen: ,,Uit onderzoek onder proefdieren – ratten – blijkt dat vitamine C de schade aanzienlijk vermindert en de overlevingskansen drastisch verbeteren. We weten bovendien uit recent onderzoek in dit ziekenhuis dat 60 procent van de patiënten die gereanimeerd zijn na een hartstilstand kampen met een fiks vitamine C-tekort, wat aangeeft dat het lichaam die stof nodig heeft om schade te beperken.''
Andere aandoeningen
De belofte van de welbekende vitamine reikt nog verder. Eigenlijk voor alle patiënten bij wie de bloedsomloop heeft stilgelegen – dus ook na een longembolie of een herseninfarct – zou vitamine C levensreddend kunnen zijn. ,,Dat sterke vermoeden hebben we, maar dat onderzoeken we nu niet.'' Uit andere studies blijkt al dat bij bloedvergiftiging – een zeer gevaarlijke ontsteking in de bloedbaan – vitamine C orgaanschade beperkt. Bij kanker bestond ook die hoop, maar dat blijkt niet het geval, vertelt hoogleraar Intensive Care Heleen Oudemans: ,,Bij kanker is de situatie anders. Nog veel hogere doseringen vitamine C zouden dan moeten helpen om kankercellen te doden.'' Het goede van alle onderzoek dat naar vitamine C bij kanker is gedaan is wel dat we weten dat hoge doseringen vitamine C veilig zijn, benadrukt Spoelstra. ,,Ook voor zeer kwetsbare patiënten die na een reanimatie op de Intensive Care liggen.''
May you take comfort in knowing an angel is watching over you... Death is the last chapter in time but the first chapter in eternity. Death is opposite of birth. Death is not opposite of life. What takes birth dies but the life continues. 💗ℒℴѵℯ før➷ᵧₒᵤ
THE OTHER SIDE OF THE SUN
Leaving on a boat For beyond the other side of the ocean I'll bet you in the morning You won't even know I'm gone Tired of living here In the middle of a mixed emotion I might as well be living On the other side of the sun.
Leaving with the feeling I don't know how I'm dealing With loving you Though once I knew The special way And what to do To make you stay Forever and ever Even as I'm leaving I'll never stop believing You are the one Who can make me laugh And can bring me back From beyond the other side of the sun.
Bomen maken geluid en niet alleen als het waait. Dat hoor je niet als je er langs loopt, maar het is wel degelijk zo.
Wetenschappers kunnen trillingen waarnemen door sensoren te plaatsen op de boom. Zo kun je de sapstroom zien, de gassen die om een boom hangen en de vochtigheid van de boom meten.
Kunstenaar Bert Barten ontdekte dat je aan die trillingen een instrument kunt hangen. Hij deed dat met een synthesizer en stond versteld van het resultaat. De bomen maken met hun trillingen wondermooie, melodieuze muziek.
00:23
00:02
00:23
Het geluid van de bomen
Een klein fragment van de 'bomenmuziek'.
Samen met zijn compagnon Scot Gresham-Lancaster heeft hij contact met wetenschappers van verschillende universiteiten in de wereld die informatie aanleveren over de bomen die zij onderzoeken. Zo kunnen ze zien of er ergens bijzondere bomen staan die ze willen beluisteren.
Barten bouwde technische hoogstandjes van sensoren, kabels en computerblokken om zelf ook de geluiden van bomen zo perfect mogelijk te kunnen registreren. Ook maakten de twee een gecomprimeerde versie van het geluid dat een boom maakt gedurende de acht maanden in het jaar dat hij actief is.
Dit weekend gaat een droom van het tweetal in vervulling: zaterdag gaan de twee in een park in het Brabantse Bergeijk hun opgenomen bomengeluiden combineren met de geluiden van de bomen daar. De planten krijgen ook een sensor en vervolgens is het afwachten hoe die verschillende geluiden een groot concert vormen.
Het zijn in Bergeijk cederbomen die gebruikt worden. "20 procent komt van het geluid dat wij voorbereid hebben, maar 80 procent moet komen van de ceders in het park" zegt Bert Barten. "Het wordt dus geweldig spannend. Want wij bepalen alleen de klankkleur, de bomen bepalen de rest van de compositie."
Respect
Als je de geluiden die boom maakt voor het eerst hoort, is dat een overweldigende ervaring. Het is alsof de boom een stem heeft, die je aanspreekt op een hele ingetogen, bescheiden manier. Maar wel indringend. Dat is precies wat Bert Barten wil: "Mensen moeten begrijpen dat een boom leeft, dat het geen ding is. Dat je er respect voor moet hebben."
Hij heeft op verzoek sensoren gehangen op de boom voor zijn atelier. Het is een oude populier, die behoorlijk gesnoeid is. Maar als de kastjes en de kabels zijn aangesloten, blijkt al gauw dat deze boom zijn partijtje nog mee blaast.
We horen zelfs hoe het sap een hobbeltje moet nemen langs een tak. Er is even een huppeltje in de muziek. De omgevingsgassen die we horen, zorgen dat de muziek spanning krijgt. De vochtigheid van de boom brengt de muziek naar een hoogtepunt.
"Ongelooflijk!" roept een buurjongen die onze handelingen met belangstelling heeft gevolgd. "Wat een indrukwekkend geluid, dat dit uit een boom komt! Ik ga dit zeker aan mijn biologieleraar vertellen, want die klaagt altijd dat hij niet weet hoe hij de natuur dichterbij kan brengen. Nou, op deze manier lukt dat wel!" Bert Barten glundert: dit is precies wat hij beoogt.
02:57
04:57
Bert Barten maakt muziek met bomen
Verslaggever Trudy van Rijswijk in gesprek met Bartens.
Foto: Plataan een van de soort bomen die gekapt gaat worden
Voordierenblogger
zondag 27 augustus 2017
De bomen waar het over gaat.
Bomen in Someren worden gekapt omdat zielepoten het erg vinden als er een vogelpoepje op hun auto terecht komt
Bezwaarschrift Bomenkap Albert Kuijpersstraat:
Bij deze maak ik bezwaar tegen het voornemen van de Gemeente Someren om naar aanleiding van klachten van omwonenden een aantal gezonde bomen te kappen in de Albert Kujipersstraat.De klachten gaan over vallend blad, vogeluitwerpselen, overhangende takken, verminderde lichttoevoer en opdrukken van bestrating door wortels. Dit is een uiterst subjectieve stellingname waartegen veel argumenten in te brengen vallen:- Door het kappen van bomen die én gezond zijn én niemand in de weg staan neemt degebruikswaarde van de straat juist af.
De bomen waar het over gaat
.De vogel- en insectenstand is de afgelopen jaren drastisch verminderd en door kap van de gezonde bomen zal hier nog verder aan worden bijgedragen. In de gemeente Someren zijn nog vele tientallen van dergelijke situaties en zouden dan al deze bomen gekapt moeten worden omdat er vogeltjes in zitten en er bladeren van af vallen . Zijn we ondertussen niet erg vervreemd van de natuur dat we zo redeneren. Temeer daar de klachten komen van autobezitters die hier mee sterk bijdragen aan de luchtvervuiling en opwarming van de aarde. - Het voornemen van de gemeente Someren om een groot aantal gezonde bomen in de Albert Kuijpersstraat te kappen zal leiden tot een achteruitgang van de luchtkwaliteit in en buiten de omgeving. Bomen zorgen immers voor het filteren van schadelijke stoffen uit de lucht, waaronderkoolstofdioxide, stikstofdioxide en fijnstof. Dit laatste is van belang voor de kwaliteit van delucht in onze leefomgeving, die over het algemeen slecht te noemen valt, temeer daar we leven in een landelijk gebied met veel veeteelt .Om nog maar niet eens te spreken van gebleken gevaarlijke opslag van milieubelastende zaken.De bomen zijn een toevluchtsoord voor vele vogels en dieren. Vooral nestgelegenheid van kleinevogels wordt vernietigd door het verwijderen van struiken en bomen. Dit terwijl er voorhet kappen van deze bomen op de kaplijst geen enkelenoodzaak bestaat.Overhangende takken kunnen worden gesnoeid, de opdruk van de bestrating is heel klein en kan moeiteloos worden opgelost .Aangezien het bladdragers zijn geven ze in de zomer verkoeling en schaduw en in de winter genoeg zon.- Bomen zorgen voor het afvoeren van (regen) water. Een volwassen boom kan tot 1500 literwater per dag uitwasemen. Dit is van groot belang in een bebouwde kom dat –door een toename van het aantal periodes met extreme regenval- kampt met steeds nattere condities. Het isonverstandig van een gemeente – en in feite ook een vorm van kapitaalvernietiging- om eengoed functionerend natuurlijk waterafvoersysteem geheel onnodig af te breken.Tevens maak ik bezwaar tegen het voornemen van kappen aangezien dat het onderlinge ecosysteem van de groep bomen aan zal tasten. Het is bij veel mensen niet bekend dat de bomen een onderlinge communicatie hebben met elkaar en met de al of niet nuttige insecten.De autobezitters kunnen moeiteloos met een emmertje water hun auto’s reinigen, de bomen kunnen gesnoeid worden en als elke boom die blad verliest gekapt moet worden blijft er weinig over. De kleine nadelen van de aanwezige bomen wegen op geen enkele wijze op tegen de vernoemde voordelen . Dus verwacht ik dat de gemeente Someren een wijs besluit zal nemen en deze prachtige, gezonde bomen zal sparen !Drs. A.M.M. BoomsBioloog, imker, (medisch) entomoloog.TAO Foundation http://www.thepetitionsite.com/nl-nl/419/311/869/spaar-de-bomen-save-the-trees/ Geplaatst door Erna van der Ploeg op 03:50Dit e-mailen Dit bloggen!Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op Pinterest Labels: bomen, gekapt, plataan, Someren
Het snelle smelten van ijs op de Noordpool heeft veel meer invloed op de landen rond de Noordelijke IJszee, dan eerder werd gedacht. Dat is een van de bevindingen in een rapport, dat later dit jaar wordt gepubliceerd door het Arctic Monitoring and Assessment program. Wetenschappers van de VU in Amsterdam hebben meegewerkt aan dit onderzoek.
Door het smelten van het poolijs wordt het zonlicht (en de bijbehorende warmte) niet meer door wit ijs weerkaatst, maar door zwart zeewater geabsorbeerd. Dat veroorzaakt een stijging van de temperatuur, waardoor permafrost in de omgeving ontdooit.
Door het dooien van de permanent bevroren grond ontstaan steeds meer grote gaten in het landschap, onder andere in Canada. Ook leidt de dooiende bodem tot verzakkingen van huizen, wegen en spoorlijnen. Al zeggen onderzoekers dat dit soms komt door een combinatie met slecht onderhoud. Het dooien van permafrost leidt ook tot de uitstoot van extra broeikasgassen.
Nederlandse onderzoekers reizen elk jaar naar permafrost-gebieden in Canada en Siberië om uit te zoeken hoe snel dit proces gaat
Verslaggever Emil van Oers en weerman Peter Kuipers Munneke reisden de afgelopen tijd door Canada. Hun reportages over de dooiende permafrost daar worden vanaf vanavond uitgezonden op radio en tv.
'De bodem zakt hier als een plumpudding in elkaar'
De snelle dooi van de permafrost in Alaska, Canada en Siberië veroorzaakt grote problemen daar, maar heeft ook invloed op het milieu wereldwijd, zeggen klimaatdeskundigen.
In Noordwest-Canada zijn sommige van die gaten, zogenaamde thaw slumps, meer dan 40 voetbalvelden groot en tientallen meters diep. Ze ontstaan vooral daar, omdat er hellingen zijn, met relatief veel ijs in de grond, waardoor de dooiende bodem instabiel wordt en sneller wegzakt. In totaal gaat het in deze regio om een paar honderd gaten, met een omvang van gemiddeld 10 voetbalvelden.
Blader hieronder door de foto's van de thaw slumps:
Bij het onderzoek op het Peel-plateau in het uiterste noordwesten van Canada, probeert een onderzoeksgroep uit te zoeken hoe snel de bodem dooit en hoeveel broeikasgassen erdoor vrijkomen. Onderzoeksleider Jorien Vonk vertelt dat de opwarming daar, net als in het hele Noordpoolgebied, veel sneller gaat dan bij ons.
"Omdat de aarde opwarmt, met name in de poolgebieden gaat dat twee tot drie keer sneller dan bij ons in Nederland, heb je daar veel meer warmte die aan de grond wordt toegevoegd. We meten sinds de jaren 80 op een heleboel plekken en daar zien we dat de bodemtemperatuur op bijna alle plekken toeneemt."
Wat is de permafrost? En waarom is het zo gevaarlijk als die dooit? NOS op 3 legt het je uit
Wetenschappers schatten dat in het jaar 2100 een kwart van alle broeikasgassen die door menselijk toedoen in de atmosfeer zitten, afkomstig zijn uit de permafrost. Dit is ongeveer evenveel als de totale uitstoot van de Verenigde Staten nu.
Maar aan deze schatting kleeft nog wel veel onzekerheid, zegt Vonk. "Het kan ook meer worden, als de opwarming sneller gaat dan nu wordt voorzien, of wellicht wat minder. Maar de inschatting is redelijk conservatief tot nu toe."
Met onze ploeg stonden we midden in zo'n dooikrater. Cameraman Ruben Kocx zette met camera op de schouder één verkeerde stap en zijn rechterbeen verdween voor de helft in de klei. Het been kwam terug, maar zijn laars bleef achter. Na een lang elleboogdiep gevecht met de zuigende modder lukte het uiteindelijk ook de laars terug te krijgen.
Vonk wil overigens graag een misverstand rechtzetten: niet methaan is het grootste probleem van permafrost, zoals vaak wordt gedacht, maar CO2. "Hoewel methaan een veel sterker broeikasgas is dan CO2, komt er toch netto veel meer CO2 uit de permafrost. Dus de grootste zorgen gaan uit naar CO2". Een 'methaanbom' is de permafrost volgens Vonk daarom zeker niet.
Niet overal is trouwens te merken dat de ondergrond dooit, vertelt ze. "Op sommige plekken is het heel duidelijk. Dan vaar je met je bootje over een rivier en zie je kliffen waar de modder net dooit en ervan afvalt. Dus dan ruik je ook dat het dooit en dat er meteen afbraak plaatsvindt. Maar op andere plekken zit het meer onder de grond. Dan loop je rond en dan weet je dat er iets gebeurt, maar kun je het niet meteen zien."
Het proces van de dooiende permafrost is niet meer omkeerbaar, denkt Vonk. "Zeker op plekken waar de dooi heel abrupt is, krijg je gaten in het landschap. Die kun je niet zomaar weer opvullen met materiaal wat heel langzaam groeit en voor lange tijd weer in die spreekwoordelijke vriezer belandt. Als de afbraak eenmaal plaatsvindt, dan verdwijnt het in de atmosfeer. Dat kunnen we niet meer omdraaien."
Vonk snapt wel dat mensen dan soms denken dat het geen zin meer heeft om te investeren in elektrische auto's of windparken. Maar volgens haar is het omgekeerd. "Het heeft juist zin. We reduceren er nu direct uitstoot mee, waardoor het klimaat minder zal opwarmen. En daardoor zal ook de permafrost minder dooien, waardoor je daar ook weer minder uitstoot uit krijgt. Dus je slaat eigenlijk twee vliegen in één klap."
Uit een publicatie van afgelopen voorjaar blijkt dat permafrost gevoeliger is voor opwarming dan eerder werd gedacht, zo'n 20 procent gevoeliger. Per graad opwarming, zo bleek uit de studie die werd gepubliceerd in Nature Climate Change, kan bijna 4 miljoen vierkante kilometer - een gebied groter dan India - worden aangetast. In permafrost-gebieden leven bijna 35 miljoen mensen
Al ruim tachtig jaar bieden bachbloesems op een zachte maar efficiënte manier ondersteuning bij moeilijke momenten, zoals angst, stress en verdriet. Maar wat zijn bachbloesems nu precies en welke soorten bestaan er? Wij vroegen het aan psycholoog en bachbloesemexpert Tom Vermeersch.
Wat zijn bachbloesems?
Tom Vermeersch: 'Bachbloesems zijn vloeibare extracten van planten die positief inwerken op storende emoties en gemoedstoestanden zoals verontrusting, neerslachtigheid, gebrek aan zelfvertrouwen, stress, piekeren … Ze hebben de eigenschap om negatieve emoties om te buigen in hun positieve pool. Zo zal iemand met een minderwaardigheidsgevoel bij het innemen van bepaalde bloesems terug in zichzelf geloven en met meer zelfvertrouwen de zaken aanpakken. Negatieve emoties worden niet onderdrukt maar omgebogen in hun positieve pool zoals bijvoorbeeld gebrek aan zelfvertrouwen in zelfzekerheid of ongeduld in kalmte en rust.'
Vanwaar komt de naam?
Vermeersch: 'Bachbloesems werden ontwikkeld door de arts en homeopaat Edward Bach. Hij ontdekte dat bloesems een bepaalde energie bevatten die heilzaam kan zijn bij emotionele en psychosomatische klachten. De bloesemtherapie lijkt op homeopathie, maar is het niet. Bachbloesemtherapie maakt namelijk geen gebruik van mineralen of dierlijke substanties, maar alleen van bloesems van onschadelijke planten.
Welke bachbloesems bestaan er?
Vermeersch: 'De 38 bachbloesems die dokter Bach ontdekte, werken elk in op een specifieke emotie of gemoedstoestand. Door de verschillende bachbloesems met elkaar te combineren, kan je een probleem in zijn totaliteit aanpakken. De bekendste is Rescue, een mix van vijf remedies die je kan gebruiken bij stress en panieksituaties. Van de verschillende bloesemremedies zijn bijvoorbeeld Mimulus of Maskerbloem en Rock Rose of Zonneroosje dé bloemen tegen angst. Tegen onzekerheid werkt Scleranthus of Hardbloem het best en tegen makkelijk ontmoedigd raken Gentiaan. Een bachbloesemtherapeut kan je specifieker verder helpen.'
Zijn bachbloesems gevaarlijk?
Vermeersch: 'Bachbloesems zijn honderd procent natuurlijk en kunnen zowel door kinderen als door volwassenen worden gebruikt. Ze zijn veilig, onschadelijk, geven geen enkele bijwerking, je kan ze niet overdoseren en ze werken niet verslavend. Bovendien kunnen ze gebruikt worden met medicatie, zonder de werking ervan te belemmeren.'
'Verband gevonden tussen luchttemperatuur en kans op hartaanval'
'Verband gevonden tussen luchttemperatuur en kans op hartaanval'
Foto: ANP
De temperatuur van de lucht zou van invloed zijn op de kans op een hartaanval. Het aantal hartaanvallen zou tijdens de winterperiode hoger zijn dan tijdens de zomer.
Dat zeggen wetenschappers van de Zweedse Lund Universiteit naar aanleiding van hun onderzoek dat maandag op het European Society of Cardiology congres gepresenteerd wordt.
De onderzoekers maakten gebruik van een database met gegevens van 280.873 Zweedse patiënten die tussen 1 januari 1998 en 31 december 2013 een hartaanval hadden gehad. Deze gegevens werden vergeleken met meteorologische gegevens van honderden weerstations van de Swedisch Meteorological and Hydrological Institute.
De onderzoekers verdeelden de luchttemperaturen in de drie categorieën: onder nul, tussen de een en tien graden of boven de tien graden. Uit het Zweedse onderzoek zou blijken dat het aantal hartaanvallen met vier per dag toenam wanneer de temperatuur onder de nul graden zakte, in vergelijking tot de dagen waarop de temperatuur boven de tien graden lag. Ook zeggen de onderzoekers dat windsnelheden, het aantal uren zon en een hogere luchtvochtigheid invloed hebben op het aantal hartaanvallen.
De patiënten werden verdeeld in de subgroepen ouderen, mensen met hypertensie, diabetes en mensen die eerder een hartaanval hadden gehad. De relatie tussen hartaanvallen en weersomstandigheden bleek in alle subgroepen gelijk. Ook zou er geen verschil zijn tussen de resultaten op nationaal en regionaal niveau.
Gedrag
"We weten niet of de resultaten van dit onderzoek worden veroorzaakt door het verschil in temperatuur of door een verandering in iemand zijn gedrag tijdens de winter", aldus professor Moman A. Mohammad. Volgens de onderzoekers is een vervolgstudie nodig om andere factoren die aan een hartaanval bijdragen vast te stellen.
"Infecties van de luchtwegen en griep zijn bekende risicofactoren voor een hartaanval. Daarnaast verandert de lichamelijke activiteit en het eetgedrag per seizoen en zou dit mogelijk ook een rol kunnen spelen in het vaker optreden van een hartaanval tijdens kouder weer."
Bijna 30 katjes dood; opnamestop in Dierentehuis Den Bosch
DEN BOSCH - In het Dierentehuis in Den Bosch zijn sinds half juli een kleine dertig jonge katten overleden door de kattenziekte. Om te voorkomen dat het virus zich nog verder uitbreidt, worden voorlopig geen poezen opgenomen van particulieren. ,,We vangen alleen nog zwerfpoezen op", vertelt Diederik Mollinger van het Dierentehuis.
Linda Akkermans
Daarnaast worden alle nieuwe poezen eerst in quarantaine gezet, zitten de gezonde beestjes tijdelijk in de hondenverblijven en worden alle katten geënt. Oók de jonge kittens, die normaal gesproken pas later een vaccinatie krijgen. ,,Het virus is zeer besmettelijk, dus we moeten wel", aldus Mollinger. Hij roept eigenaren van katten op beter te vaccineren. ,,De dekkingsgraad moet omhoog."
Overigens is het niet de eerste keer dat dit in het Bossche Dierentehuis gebeurt. ,,Alle opvangadressen krijgen er ooit mee te maken, maar zo erg als nu is het hier nog niet eerder geweest."
Purple Heather.. Angel flying too close to the ground!
Purple heather
Oh the summer time is gone And the leaves are sweetly turning And the wild mountain thyme Blooms across the purple heather Will you go, lassie, go
If you will not go with me I will never find another To pick wild mountain thyme All along the purple heather Will you go, lassie, go Lassie, go
I will build my love a tower By the cool crystal waters And I'll cling to her forever Like the ivy to the heather Will you go, lassie, go
And we'll go together To pick wild mountain thyme All along the purple heather Will you go, lassie, go Lassie, go Will you go, lassie, go
And we'll go together To pick wild mountain thyme All along the purple heather Will you go, lassie, go
And we'll all go together To pull wild mountain thyme All across the purple heather Will you go, lassie, go Lassie, go
Rod Stewart
Angel flying too close to the ground!
If you had not have fallen Then I would not have found you Angel flying too close to the ground! And I patched up your broken wing And hung around a while, Tried to keep your spirits up And your fever down. I knew someday that you would fly away For love's the greatest healer to be found. So leave me if you need to, I will still remember Angel flying too close to the ground! Fly on, fly on past the speed of sound! I'd rather see you up, Than see you down Leave me if you need to, I will still remember Angel flying too close to the ground!
Ze geven afgedankte paarden een nieuw leven, de Stichting Paardenopvang Achterhoek. Al jaren vangt oprichter Gerrit Simmelink in Harreveld mishandelde en verwaarloosde paarden op.
Om alle dieren goed te kunnen verzorgen is echter geld nodig en daarom werd er zondag een benefiet georganiseerd.