Ik ben Leny, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Bosheks.
Ik ben een vrouw en woon in Planeet Aarde (Nederland) en mijn beroep is Medisch Entomoloog, Imker, Wiccan en Lichtwerker .
Ik ben geboren op 22/05/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Flora Fauna Muziek Wetenschap.
Meer dan een halve eeuw heb ik een dierenopvang ( Stichting/TAO Foundation) https://taofoundation.international/nl/ voor dieren die niemand meer wil hebben. Werk als ARA(Animal Rights Advocate) voor de dieren die geen stem hebben.Dieren/Cyber activist.
V
To see a world in a grain of sand And a Heaven in a wild flower, Hold Infinity in the palm of your hand And Eternity in an hour.
~be who you are and say what you feel because those that matter... don't mind... and those that mind... don't matter..
Nice to see you here.㋡
I am a Wild Earthling.
I do not identify with illusory (and illegitimate) nation-state constructs nor do I require such constructs to verify and validate the legitimacy of my existence.
An infiltrator and subverter of institutions of indoctrination,an anti-authoritarian and an insurgent anarchist, and gravitate towards insurrectionist and anti-civilization tendencies. It's just a matter of whose.
Anti New World Order! "for our children, and our children's children"
I am a seeker, searching for truth, special behind the lies that the Goverments try to tell us.
Do not believe everything, discover your own truth!!
And please do not alowed that they take advantage of you.
Open your eyes!
Take care my friends Stay Wild & Free.. !
Tree Teardrop
X
Dropbox
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
Met Het 5:2 Vasten dieet volg je twee dagen per week een relatief strikt dieet en de overige vijf dagen mag je alles eten waar je zin in hebt. Het Vasten dieet is makkelijk vol te houden, werkt snel en effectief en is bovendien erg gezond!
Met Het Vastendieet val je af, blijf je gezond en leef je langer!
Hoe werkt Het Vastendieet?
Je hoeft je tijdens het Vastendieet niet langdurig aan een strikt regime te houden, daarom is dit dieet ook goed vol te houden.Op de dagen dat er gedieet moet worden, mag je als vrouw zijnde namelijk maar 500 kilocalorieën nuttigen en als man zijnde 600 kilocalorieën.
Het 5:2 Vastendieet Documentaire
Bekijk hieronder de 5:2 Vastendieet Documentaire (Nederlandse ondertiteling) van Michael Mosley over Het 5:2 Vastendieet. Deze populaire Intermittent Fasting documentaire van Michael Mosley werd uitgezonden via de televisie zender BBC en de Nederlandse zender NTR.
Het Vastendieet week en dagindeling
Het maakt in principe niet uit wanneer je je twee vastendagen inlast. Op de vasten dagen mag je je calorieën in één keer gebruiken, maar ze ook spreiden over de dag. Het idee hierachter is dat men nog nooit wetenschappelijk heeft vastgesteld dat een groot ontbijt effectiever is voor gewichtsafname dan eten gedurende de dag.
In tegenstelling tot de algemene opvatting, blijkt Het 5:2 Vastendieet tevens door vasten een gezonde manier van afvallen. Doordat je 2 dagen in de week eten beperkt brengt het wijzigingen aan in je lichaam en herstelt je lichaam zichzelf.
Vasten zorgt ook voor afname van je bloedruk, cholesterol, bloedsuiker en IGF-1 (somatomedine-C) en helpt ziekten, waaronder hart en vaatziekten, beroerte, de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, diabetes type 2 en kanker te voorkomen.
Beginnen met Het Vastendieet
Beginnen met het Vastendieet is eenvoudig. Bekijk hier Michael Mosley populaire BBC DOCUMENTAIRE Fast Diet over het Vastendieet zodat je meteen weet wat voor gezondheid voordelen het Vastendieet heeft en waarom je er van af gaat vallen. Koop het VASTENDIEET BOEK zodat je de basis van het vasten leert kennen (bovendien heeft het boek veel bruikbare tips en recepten). Word lid van de besloten FACEBOOK GROEP van Het 5:2 Vastendieet voor het stellen van vragen, motivatie, ondersteuning en het uitwisselen van recepten.
Ervaringen van Het 5:2 Vastendieet groep
Wij kunnen je alles vertellen over Het Vastendieet en zeggen hoe geweldig wij Het Vastendieet vinden, maar ik denk dat je meer overtuigd wordt als je het van de lijners en leden van Het 5:2 Vastendieet groep zelf hoort.
Hieronder zie je een alvast een kleine greep uit de ervaringen van de 5:2 Vastendieet groep leden. Als je nog meer ervaringen wilt zien, of als je ondersteuning wilt tijdens het volgen van Het Vastendieet word dan gratis lid van Het 5:2 Vastendieet groep op Facebook. Ook voor tips en of recepten delen.
Het enige dieet dat ik (56) ooit heb volgehouden en waarschijnlijk een leven lang kan volhouden. Ben bezig sinds begin augustus, ben nu al tien kilo kwijt en maar liefst ZES cm van mijn tailleomvang en twee centimeter rond mijn hals. Belangrijkste: ik voel me er heerlijk en energiek en schoon bij. Mijn zandloperfiguur is weer zichtbaar, hoera!
Marja
De 5 kilo die ik af wilde vallen zijn eraf!! Ga maar gewoon door met dit dieet, hoewel het eigenlijk niet eens een dieet is… Maar het bevalt me prima en het resultaat is geweldig !! Love Het Vastendieet!
Angela
Ja ik ben heel enthousiast want ik ben vanaf april tot en met heden ermee 12 kilo afgevallen. Maar wat nog veel belangrijker is, is dat ik veel meer energie heb, beter naar mijn lichaam kan luisteren en ik ben veel meer in mijn evenwicht.
Willeke
HOERA!!!! 10 kilo eraf! Vanaf 1 mei, tweemaal per week vasten op vaste dagen, ook in de vakantie. Daarnaast gewoon eten. Wel veel bewegen! Het gaat me eigenlijk heel gemakkelijk af e voel me super!
Dieren Nederland is in de ban van de wolf. Een wandelaarster zag er deze week een in natuurreservaat de Veluwe, de derde al in een jaar. En dus rijst ook bij ons de vraag: is de wolf voorgoed terug? “We zijn het laatste wolvenvrije land van Europa”, zegt Jan Loos van Landschap vzw. Al duiken de dieren ook hier vaker op.
Bijna wekelijks meldt iemand dat hij of zij een wolf heeft gespot in ons land. Via het meldpunt ‘Welkom Wolf’ komen jaarlijks tientallen oproepen binnen. Van “ik heb gegrom gehoord in het bos” tot een foto met in de verte enkele stipjes. Dit jaar bleek elke oproep loos alarm: meestal verwart de mens de wolf met een husky of zelfs een vos.
Wanneer het bericht geloofwaardig klinkt en de foto of het voetenspoor toont dat het echt om een wolf gaat, wordt een taskforce op pad gestuurd. Een tiental wolvenexperts gaat dan zo snel mogelijk ter plaatse. Al blijft de kans dat het roofdier dan nog wordt gespot, bijzonder klein. “De wolf is een zwerver en zoekt prooi en een partner. Als hij die niet vindt, trekt hij verder”, zegt Jan Loos die het meldpunt beheert. “Wilde wolven kunnen enorme afstanden afleggen.” Zo trok een jonge wolf vanuit het oosten van Duitsland onlangs naar Wit-Rusland, een tocht van liefst 1.500 kilometer.
Lees ook
Wie z’n job niet goed doet vliegt buiten. Zo ook deze puppy
Frankrijk en Duitsland
In Nederland, en zeker in ons land, is de wolf hot topic. In Frankrijk en Duitsland liggen ze er niet meer meer wakker van. Beide landen tellen er elk een honderdvijftig, verspreid over verschillende roedels. De jonge dieren die het ouderlijke nest verlaten - dat doen ze meestal als ze twee jaar oud zijn - kunnen dan overal terechtkomen. Als er al een wolf wordt gespot in de Ardennen of Limburg, komt die meestal uit de buurt van Straatsburg (Frankrijk), voor de wolf amper een dag stappen. De wolven in Nederland komen uit de streek ten oosten van Berlijn.
Roodkapje-verhalen
“Dat een eenzame wolf ons land weleens doorkruist, staat vast, maar roedels kennen we hier nog niet”, gaat Loos verder. “Daarom zijn we het enige wolvenvrije land van Europa. We worden letterlijk omsingeld.” De wolf werkt dan wel aan zijn comeback in ons land, maar het valt moeilijk te voorspellen wanneer hij zich voorgoed in onze streken zal vestigen. Men spreekt over járen.
Nochtans heeft het dier zich door de jaren heen sterk aangepast aan de mens: hij vindt overal voedsel en stapt door felverlichte tunnels, springt over hekwerk en houdt heel af en toe halt op een parking. Beangstigend, vindt u? Loos stelt ons gerust. “De grote boze wolf bestaat niet. Die komt enkel voor in de Roodkapje-verhalen. Wolven zijn net bang van mensen en hebben ons meestal opgemerkt voor wij hen kunnen zien. We lopen ook rechtop en zien er zelfverzekerd uit. Dat schrikt hen zeker af, net als beren. De middeleeuwse verhalen behoren echt letterlijk tot het verleden: de laatste zestig jaar is er wereldwijd geen enkel geval bekend van een wolf die een mens heeft aangevallen.”
Schapen- en geitenhouders moeten meer vrezen. “We zijn het verleerd om ons vee goed op te hokken.” Brengt een wolf trouwens ooit schade toe aan je eigendom, dan krijg je een vergoeding, voegt Loos nog toe. De wolf is immers een beschermde diersoort.
De grote boze wolf bestaat niet. Wolven zijn net bang van mensen en hebben ons meestal opgemerkt voor wij hen kunnen zien
Jan Loos
Dieren in Nesten
Een wolf zien in ons land is dus een kwestie van tijd. Al is het zo goed als onwaarschijnlijk dat je er ooit oog in oog mee zult staan op een wandelpad in een bos. Slaag je er toch in eentje te spotten in Vlaanderen of de Ardennen? Dan ben je eerst en vooral een geluksvogel. Het Meldpunt vraagt ook om zeker foto’s en de locatie door te geven.
De programmamakers van ‘Dieren in Nesten’ konden in 2011 nog een wolf spotten in de bossen van Namen. In november van vorig jaar nog verklaarden enkele jagers uit Nassogne (Luxemburg) er ook een op het spoor te zijn, al is voor sluitend bewijs een DNA-analyse nodig
De bladeren verkleuren in de mooiste kleuren en vallen van de bomen. IJverig blazen medewerkers van de gemeente de parken met hun bladblazers schoon en ruimen tuineigenaren hun tuin op. Maar juist deze hersftbladeren zijn belangrijk voor insecten en bevatten belangrijke voedingstoffen voor de bodem.
Insecten en bodemverrijking
Op veel plekken zoals achtertuinen en de stadsparken worden de bladeren zodra ze vallen meteen opgeruimd. Een hoop dood blad kan natuurlijk verstikkend werken voor gras of de wintergroene planten in de tuin. Echter is het soms beter de bladeren te laten liggen of simpelweg te verplaatsen. De bladeren vormen een isolerend winterdek en bieden bescherming tegen strenge vorst maar zorgen er ook voor dat er minder onkruid groeit. Daarnaast zijn ze zijn ook belangrijk voor insecten, zoals pissebedden en duizendpoten, die deze als natuurlijke schuilplaats gebruiken. Ook de egel overwintert vaak tussen hopen herfstbladeren.
De insecten die weer tussen de bladeren leven dienen als voedselbron voor veel vogels in de karige wintermaanden. Maar ook veel bodemfauna is afhankelijk van de dode bladeren en zetten deze om in belangrijke voedingsstoffen voor de bodem. In feite zijn de bladeren een natuurlijke manier van bodemverrijking die nu vaak uit het systeem worden gehaald. Laat de bladeren dus in de bordessen liggen of leg het op een composthoop zodat je de voedingsstoffen kunt hergebruiken.
De Krant Word je moedeloos van de pakken herfstblad in je tuin? Nergens voor nodig: met deze tips heb je het zo geruimd. En het is nog nuttig voor je planten ook.
Maak er bladaarde van
Bladeren verteren tot kruimelige, donkere bladaarde, een beetje zoals bosgrond. Die bevat minder voedingsstoffen dan compost, maar verbetert wel de bodem in je tuin. Maak op een schaduwplek een korf van kippengaas. Gooi hem vol bladeren en maak goed nat. Nat blad verteert sneller.
Es, beuk, berk, kers, olm, haagbeuk, linde, eik, populier en wilg verteren het snelst, binnen een jaar. De hoop omkeren hoeft niet.
Strooi het in de moestuin
Laat moestuinbedjes niet leeg liggen. De regen maakt de aarde hard (zeker klei) en de voedingsstoffen spoelen uit. Leg een dik pak bladeren op de blote aarde. In maart meng je het onder of gooi je het op de composthoop.
Gebruik het als anti-vorstdeken
Sommige planten hebben bescherming nodig tegen de vorst, zoals de grote bladplant Gunnera en bananenbomen. Zet er een draadgaas rond en vul de korf met bladeren. In april haal je het ‘deken’ weer weg.
Maak er een dierenverblijf van
Als je je afvraagt waar de padden, kikkers en salamanders uit je tuin heen zijn, kijk dan maar eens onder een hoop bladeren. Leg her en der een hoop en laat hem onaangeroerd tot april. Stop er wat grillige takken onder, zo is er extra ruimte waar de egel kan overwinteren.
Geef het aan de bomen
Jonge (fruit)bomen hebben graag ruimte aan hun wortels. Daarom laat je het best een cirkel van 2 meter diameter onkruidvrij. Strooi er een dikke laag herfstbladeren uit; die houden het onkruid tegen en maken de grond luchtiger. Laat ze er rustig verteren. Strooi er in de lente nog een laagje stalmest of grove compost bovenop, als voeding.
Bouw er een muurtje van
Wie veel snoeit, weet hoe handig een takkenwal is. Tussen twee rijen palen stapel je alle takken en twijgen tot een dikke muur. Strooi er gerust ook bladeren tussen die langzaam (pas na twee jaar) verteren zoals van esdoorn, magnolia, plataan en paardenkastanje.
Leg het op straat
In een bladkorf, wel te verstaan! Tal van steden en gemeenten plaatsen draadkorven op de stoep. Het blad wordt gecomposteerd en als groencompost verkocht of uitgedeeld. En zo houd je de stoep vrij en begaanbaar. Rottend herfstblad wordt immers plakkerig en gevaarlijk glad.
Mix het met gazon
Gazonmaaisel verteert slecht en gaat vaak stinken. Houd je herfstbladeren bij en meng er systematisch een deel van onder het gras: het composteert sneller én geurloos. Maai je nu je gazon met het afgevallen blad erbij, dan heb je al meteen een kant-en-klare mix.
Bestrijd er het
onkruid mee
Een stuk grond met veel onkruid of een lap gazon waar je wilt moestuinieren? Bedek het met karton, strooi er een dik pak bladeren op en zet vast met een laag stalmest, houtsnippers of wat takkenbossen. Volgende lente is de grond onder je karton heerlijk rul en zijn onkruid en gras afgestorven. Spit of woel de grond om, raap er de onkruidwortels uit en je kunt van start gaan. Of laat alles liggen, maak gaten in het karton en plant daar rechtstreeks in.
Stop het in een vuilniszak
Duw goed aan, giet er flink wat water over, vouw de zak dicht en prik onderaan een paar gaten. Zet de zak weg, in de schaduw. Over een jaar haal je er bladaarde uit, die je tussen je bloemen en groenten strooit. Ideaal voor wie geen grote bladkorf kan plaatsen. Het verteren gaat nog sneller als je eerst een keer met je grasmaaier over de bladeren rijdt.
Doe de vogels een plezier
In een hoop bladeren zit ontzettend veel leven. Tal van bodemdiertjes en nuttige insecten zijn er aan het werk om het blad tot bladaarde en humus te verwerken. En dat weten de vogels maar al te goed! Wanneer het eten schaarser wordt, scharrelen ze tussen de bladeren op zoek naar wormen en insecten. Zelfs als het vriest, blijft het binnen in de hoop vorstvrij en vol leven.
Dek er de bodem mee toe
Bladeren verhogen het humusgehalte van je tuin en daar groeien je planten beter van. Laat het dus liggen waar mogelijk. Hark het alleen weg van het gazon, vis het uit de vijver en houd grindstroken en paden vrij. Strooi de bladeren die je verzamelde over elk kaal plekje aarde in je tuin en onder hagen en struiken. Het verteert rustig ter plaatse en remt ook het onkruid af: geen betere en goedkopere mulch.
Vannacht had ik je zachte, warme lijfje nog in mijn armen,
je fluwelen pootjes om mijn hals en kusjes “all over”..
Vanmorgen zie ik onder een rode handdoek
langs de kant van de weg zachte pootjes uit steken die ik herken..
Mijn hart staat stil ..
Het is mijn ventje en weer heb ik je in mijn armen.
Nu koud, nat, bebloed en dood..
Je bloed komt op mijn mouwen en jas
en al het verdriet van mijn verloren dierbare katten kinderen balt zich samen.
Doodgeschoten, getrapt, geslagen en vergiftigd door jagers.
Spoorloos verdwenen al dat verdriet ..niet te verwoorden…
Nu is ook mijn mooie jongen niet meer…
"One More Time"
Nothing I must do Nowhere I should be No one in my life to answer to but me
No more candlelight No more purple skies No one to be near, as my heart slowly dies
If I could hold you one more time Like in the days when you were mine I'd look at you till I was blind So you would stay I'd say a prayer each time you smiled Cradle the moments like a child I'd stop the world if only I could hold you one more time
I've memorized your face I know your touch by heart Still lost in your embrace I dream of where you are
If I could hold you one more time Like in the days when you were mine I'd look at you till I was blind So you would stay I'd say a prayer each time you smiled Cradle the moments like a child I'd stop the world if only I could hold you one more time One more time..
You must have seen many sunrises, but you have perhaps never seen the moonrise in your life? In New South Wales, Australia, the state most northern end of the Byron Bay Lighthouse, is the most eastern end of Australian mainland, where you can really see the magnificent view of moon rising.
Saoedische predikant: 'Oorzaak van verkrachting ligt bij vrouwen zelf'
Een predikant uit Saoedi-Arabië heeft voor enorme verontwaardiging gezorgd op sociale media. In enkele tweets maakte Ahmed Bin Saad Al Qarni duidelijk dat de oorzaak van verkrachting bij vrouwen zelf gezocht moet worden. Aanleiding was een filmpje, waarin een vrouw in een wagen met mannen stapte.
hln.be/ Annick van der PeetLaatste update:21:42
,,Als hij haar verkracht, zal ze thuis een potje gaan huilen omdat ze haar zelfrespect te grabbel gegooid heeft. Ik zweer het, vrouwen liggen zelf aan de basis van overspel en seksuele intimidatie. Kijk naar haar: zij is degene die het hoofd van de mannen op hol brengt. Zij zorgde ervoor dat de auto stopte en stapte in. Leg de schuld niet bij mannen'', klonk het. Er volgde ook nog een tweede denigrerende opmerking. ,,Een vrouw die make-up en parfum gebruikt als ze haar huis verlaat, is een slet. Een goede vrouw met keukenschort zal je zoiets nooit zien doen.'' Enkele van zijn miljoenen volgers gaven Bin Saad Al Qarni gelijk, maar de overgrote meerderheid ging in de tegenaanval. Zo werd onder meer opgeroepen om zijn tweets aan de autoriteiten kenbaar te maken. Of zoals een van de critici het verwoordde: ,,Aanranding is aanranding, punt. En de enige die in fout is, is de verdomde dader zelf.''
Taboe doorbreken
Sarah, een lerares en vrouwenrechtenactiviste uit Saoedi-Arabië, dient de man op nieuwssite Stepfeed van repliek. ,,Ik reageer niet alleen op wat hij zegt, maar op de retoriek die erachter schuilt. Zijn boodschap is in heel wat Saoedi-Arabische steden helaas de normaalste zaak van de wereld geworden. Je zou schrikken met hoeveel ze zijn, de mensen die denken dat de schuld daadwerkelijk bij de vrouwen zelf ligt.''
,,Als we willen dat er iets verandert, moeten we ons tegen dit soort ideeën verzetten. We kunnen niet blijven zwijgen, die gedachtegang moet stoppen.''
'Elke dag opnieuw lastiggevallen'
Sarah wordt bijgestaan door Reema, een studente uit Saoedi-Arabië. ,,Zijn verklaringen kunnen niet eens een stap achteruit genoemd worden, want dat zou betekenen dat het ooit wel oké was om zo te denken. Wat hij zegt, is simpelweg fout en onaanvaardbaar. Hij noemt zichzelf een predikant, maar wat een signaal geeft zo iemand? Het is gevaarlijk als mensen met een ruime achterban zo’n ideologie kunnen verspreiden.''
,,Hij beseft gewoon niet wat wij als vrouw in Saoedi-Arabië op dagelijkse basis moeten doorstaan. Ook al dragen we een hijab, een abaya of zelfs een niqab, nog worden we elke dag opnieuw lastiggevallen. We zullen het duizenden keren zeggen. Een miljoen keer zelfs, tot ze het verstaan: seksuele agressie heeft niets te maken met het slachtoffer. Wat we dragen, hoe we ons gedragen en wat we zeggen speelt totaal geen rol.''
,,Ik geloof in vrije meningsuiting, maar niet in dit geval: deze man moet zijn woorden ofwel terugnemen, ofwel moet hij de gevolgen ervan dragen.''
Strengere straffen
Vorige maand nam koning Salman het initiatief voor een wet om daders van zedenmisdrijven strenger te straffen. Uit een studie van 2014 bleek dat bijna 80 procent van de vrouwen tussen 18 en 48 jaar in Saoedi-Arabië ooit te maken heeft gehad met seksuele intimidatie.
Better than a dream ..♥♪♫♥♪♫..♥♪♫♥♪..🌷 I Love You 🌷
"Better Than A Dream"
I used to dream myself to somewhere else each night I dreamed in colour, cause I lived in black and white. Until I chanced upon this road that led to you, I could not see How anything could be
Better than a dream Stranger than my wild imagination If this is a real sensation, It's better than a dream. Higher than the moon, Hazy like a beautiful illusion. Crazy and in confusion, And better than a dream.
I used to wish I was beyond some distant door, I knew there must be more to life, and now I'm sure. No dreams of pirate caves, or Indian braves, or magic carpets could Ever be this good,
Better than a dream Stranger than my wild imagination If this is a real sensation, It's better than a dream.
Higher than the moon, Hazy like a beautiful illusion. Crazy and in confusion, And better than a dream.
Bizar De politie in Maleisië heeft met een officiële verklaring angstgevoelens bij burgers weggenomen over foto’s van een weerwolfachtig monstertje. De bizarre kiekjes werden de afgelopen tijd massaal gedeeld op sociale media waardoor veel mensen in het Aziatische land in paniek raakten. Volgens de politie gaat het om een extreem gedetailleerde siliconenpop die op het internet te koop is.
Het eerste bericht over het harige babydier met een staart, puntoortjes, klauwen en slagtandjes dook een paar dagen geleden op via Facebook. Bij ettelijke foto’s van het monstertje stond dat het was aangetroffen in de Maleisische staat Pahang en voor nader onderzoek overgebracht naar een laboratorium op een geheime locatie. De post werd massaal gedeeld en mensen buitelden over elkaar met de wildste speculaties over de herkomst van het griezelige schepseltje. Zo zou de overheid de opvallende vondst buiten de publiciteit hebben willen houden en zelfs buitenlandse experts hebben ingeschakeld om de herkomst te onderzoeken.
De Maleisische bevolking, voor het overgrote deel moslim, staat bekend als erg bijgelovig. Het verwondert de politie dan ook niets dat de pop zoveel onrust veroorzaakte en dat sommige mensen in Pahang zelfs de straat niet meer op durfden. Een politiewoordvoerder heeft tegenover lokale media verklaard dat de foto’s grondig zijn onderzocht en dat ze van het internet zijn geplukt. “Het diertje is honderd procent namaak en we roepen iedereen met nadruk op de kiekjes niet meer te delen om de ontstane paniek snel in de kiem te sporen”, aldus agent Datuk Rosli Abdul Rahman.
Het diertje is honderd procent namaak en we roepen iedereen met nadruk op de kiekjes niet meer te delen
Feit: mensen die plantaardig eten zijn meestal gezonder dan vleeseters.
Feit: De gemiddelde Nederlandse man eet bijna een kilo vlees per week, dit is twee keer zoveel als wordt aangeraden door de Gezondheidsraad.
Feit: Hart- en vaatziekten zullen afnemen als mensen minder vlees en dierlijke producten eten.
Feit: Er is een verband tussen rood en bewerkt vlees en het risico op darm- en longkanker, diabetes type II en beroerte.
GEZONDHEID!
Planten eten = gezonder
De Amerikaanse organisatie van diëtisten nam in 2009 al het standpunt aan dat een dieet zonder vlees en zelfs geheel zonder dierlijke producten gezond is voor mensen van alle leeftijden (inclusief zwangere vrouwen, jonge kinderen en atleten) en zelfs gezondheidsvoordelen kan opleveren ten opzichte van een standaard dieet. En ook in Nederland klinkt het wetenschappelijke geluid dat veganisten meestal gezonder zijn dan vleeseters.
Hart- en vaatziekten
Een op de vier Nederlandse vrouwen sterft aan hart- en vaatziekten. Uit een vrij recent Brits onderzoek met meer dan 44.500 mensen, bleek dat de mensen die geen vis en vlees aten 32% minder kans hadden op hart- en vaatziekten dan de mensen die met regelmaat vis en vlees aten.
Het Planbureau voor de Leefomgeving berekende in 2014 samen met een groep internationale onderzoekers wat er zou gebeuren als inwoners van Europa de helft minder vlees, zuivel en eieren zouden eten. Een van de conclusies was dat het aantal hartpatienten fors zou dalen.
Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een vleesvrije leefstijl de mens goed doet. De Wereldgezondheidsorganisatie van de VN en het Voedingscentrum raden de burger dan ook aan om minder vlees te eten, omdat rood en bewerkt vlees het risico op darm- en longkanker verhogen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat darmkanker op long- en borstkanker na voor de meeste kankersterfte in Nederland zorgt. Ook is er een verband gevonden tussen rood en bewerkt vlees en maagkanker.
Het dagelijks eten van rood en bewerkt vlees vergroot volgens de Gezondheidsraad ook de kans op diabetes type II en beroerte. Australische onderzoekers kwamen tot de conclusie dat vlees even dikmakend is als suiker. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de consumptie van rood vlees de veroudering van het lichaam kan versnellen. Mogelijk vergroot gebakken vlees bovendien de kans op Alzheimer en dementie. Dit zijn relatief dure ziektebeelden waar veel zorg voor nodig is, en deze drukken dan ook op de nationale zorgkosten.
Let op: bovenstaande gezondheidsrisico's gelden zowel voor biologisch als regulier vlees.
Ziekteverwekkers
Tot slot vormt de intensieve veehouderij een gevaar voor volksgezondheid vanwege antibioticagebruik en dierziekten. Dierziekten kunnen via fijnstof en de producten zelf op mensen overgebracht kunnen worden, wat kan resulteren in een epidemie. Door de antibiotica ontstaan ook resistente bacteriën, waardoor infecties moeilijker te behandelen zijn.
Momenteel zit in 80% van leverworst en pate Hepatitis E, omdat enorm veel Nederlandse varkens aan Hepatitis E lijden. Dit virus vormt met name een risico voor mensen met een lage weerstand en zwangere vrouwen.
Mensen die in de buurt van veehouderijen wonen hebben een verminderde longfunctie vanwege de slechte luchtkwaliteit rondom veehouderijen.
Fotocredits: 'Vlees en pluimvee', PhotoshopTofs via Pixabay
Lees ook
Belgen aten in 2016 duidelijk minder vlees dan in 2008. Dat meldt Vilt. Al sinds 2005 zijn Belgen steeds minder vlees, gevogelte en wild gaan eten. In 2008 bedroeg de thuisconsumptie nog 35 kilo vlees per hoofd van de bevolking, in 2016 was dit gedaald tot 29 kilo per capita. Voor veel consumenten zijn gezondheid, variatie, milieu, prijs en dierenwelzijn redenen om de vleesconsumptie terug te schroeven. Toch eet de gemiddelde Belg nog steeds vaker vlees dan vis of vegetarisch. Van de Belgen eet 63% minstens 4 keer per week vlees, 21% eet meer dan één keer per week vis of schaaldieren en nog eens 21% eet meer dan één keer per week vegetarisch. Het percentage volledige vegetariërs ligt rond de 5%.
Nederlanders eten 45% vlees meer dan nodig volgens de normen van het Voedingscentrum. Nederlanders zijn waarschijnlijk grotere vleeseters dan Belgen. Volgens cijfers van het Landbouw Economisch Instituut die werden opgesteld in opdracht van Wakker Dier aten wij in 2015 nog 36 kilo aan netto vleesgewicht.
De bij- en vlinderpopulaties in de wereld worden met uitsterven bedreigd. Alarmerend? Jazeker, zeggen wetenschappers, want ons eten wordt hierdoor schaars. "Voor koffie bijvoorbeeld zijn bijen nodig."
Wetenschappers uit 124 landen zijn tot de conclusie gekomen dat 40 procent van de bij- en vlindersoorten in gevaar is. Dat bleek tijdens een conferentie in Maleisië. Het congres trok de conclusie dat het niet best is gesteld met de dieren en insecten die de gewassen bestuiven. Bijen, vlinders, kevers, vliegen en vleermuizen hebben het moeilijk.
Effect op ons voedsel De bijen zaten al langer in het verdomhoekje, schrijft het wetenschappelijk blad de New Scientist, maar de vlinder komt nu ook in gevaar. De gevolgen voor de mens zijn groot. "Dit heeft veel effect voor de natuur en ons voedsel", zegt Koos Biesmeijer van Naturalis tegen RTL Nieuws. Hij schreef mee aan het rapport.
Ruim driekwart van onze landbouwproducten is namelijk afhankelijk van bestuivers. Dan gaat het over fruit, groente, koffie, cacao, noten en plantaardige olie. Die producten dreigen op termijn schaars te worden. Biesmeijer: "Je ziet het nu al. In appelbomen en koffievelden zie je regelmatig te weinig bestuivers om een goede oogst te leveren. Denk je eens een dag in zonder koffie of chocola?"
Koffie duurder Theoretisch dan, want Biesmijer verwacht niet dat de koffie helemaal uit de schappen zal verdwijnen. "De gevolgen op de langere termijn voor ons kan wel zijn dat het allemaal duurder wordt. Maar wij kunnen dat wel hebben. Echt erg is het voor de 2 miljard kleine boeren in ontwikkelingslanden die direct afhankelijk zijn van hun oogst."
Er zijn verschillende oorzaken te noemen over waarom het slecht gaat met insecten:
De wetenschap vermoedt dat het te maken heeft met de intensieve landbouw die zich richt op één gewas. Daar blijven bijen weg omdat ze er te weinig voedsel vinden.
Ook het toenemend gebruik van pesticiden is een bedreiging voor insecten. Bestrijdingsmiddelen doden de dieren of zorgen ervoor dat hun voortplanting in gevaar komt.
Ook klimaatverandering speelt een rol, zegt Biesmeijer. "Bijvoorbeeld voor hommels. Zij zijn aan de kou aangepast met hun vacht, het zijn eigenlijk vliegende teddybeertjes."
Landbouwgif Zijn er ook oplossingen voor het probleem? Gelukkig wel. "Maar dan moet er wel wat gebeuren", zegt Biesmeijer. "De landbouw moet op termijn veel duurzamer worden, en daarvoor ligt een rol voor overheden." Wanneer gewassen op een andere manier worden gekweekt, zijn er veel minder pesticiden nodig.
Verder zijn communicatie en scholing belangrijk. "Boeren weten daar vaak niet welke insecten goed zijn voor hun gewassen en welke insecten hun oogst aantasten. Bijen hebben een 'bed-and-breakfast' nodig om te leven, een nestplek en voedsel. Dus je moet ze een goed landschap bieden."
Ook hoopt de onderzoeker dat mensen zich bewust worden van het belang van bijen en in steden vaker letterlijk de bloemetjes buiten zetten. "Tuinen en balkons met bloemen kunnen bijen zeker helpen om meer voedsel te vinden", zegt hij.
Biologen en ecologen maken zich grote zorgen: het aantal insecten in Europa gaat hard achteruit.
In 63 beschermde natuurgebieden in Duitsland is sinds 1989 driekwart van de vliegende insecten verdwenen. In Nederland en in de rest van Europa is de teruggang vermoedelijk net zo groot.
Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen en hun Duitse collega´s. De ecologen publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.
'Alarmerende bevinding'
Afgelopen jaren was al duidelijk dat bepaalde insectensoorten, zoals bijen en vlinders, steeds minder voorkomen in West-Europa en Noord-Amerika. "Maar dat de aantallen van alle vliegende insectensoorten in zo'n hoge mate aan het afnemen zijn als we hier zien in zo'n wijdverspreid gebied, is een nog alarmerender bevinding", zegt projectleider Hans de Kroon.
"Aangezien hele ecosystemen afhankelijk zijn van insecten, bijvoorbeeld als voedsel en als bestuivers, zet dat andere veranderingen, zoals achteruitgang van vogels en zoogdieren in een nieuw daglicht", aldus De Kroon.
Pesticiden
Omdat de oorzaken niet bekend zijn, kunnen nog geen concrete maatregelen worden genomen. De Kroon: "Wat we op dit moment alleen kunnen doen is grote voorzichtigheid betrachten. Minderen met de dingen waarvan we weten dat ze een slechte invloed hebben, zoals het gebruik van pesticiden en verdwijnen van bloemrijke akkerranden in de landbouw.''
Met koolmezen die niet alleen zelf hun voedsel zoeken, maar die worden bijgevoerd, gebeurt iets bijzonders: ze krijgen een langere snavel dan soortgenoten die geen extra voer krijgen.
Dat is ontdekt door een team van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Wageningen University en vier Britse universiteiten is deze genetische verandering op het spoor gekomen. Hun artikel over de genetische verandering verschijnt morgen in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Snelle evolutie
De wetenschappers bekeken de verschillen tussen koolmezen in Groot-Brittannië, waar vogels voeren sinds een eeuw 'tuinhobby nummer één' is, en koolmezen in Nederland, waar de vogels niet of nauwelijks worden bijgevoerd. Ze denken dat de vogels met een iets langere snavel beter bij het voer konden – en dat die dus succesvoller waren: ze kregen meer jongen.
Dat lijkt te hebben geleid tot een snelle evolutie. In maar 25 jaar tijd bleken er al meetbare veranderingen aan de snavels te zijn opgetreden. "Dat is erg snel voor evolutie", zegt evolutionair ecoloog Marcel Visser van het NIOO.