" Paardenmarkten: gevaarlijk voor paard én mens " door Piko Fieggen , Nederlandse Vereniging tot Beschermning van Dieren



.
Ook dit jaar was de paardenmarkt van Zuidlaren een enorme deceptie. Waar de Zuidlaardermarkt over het algemeen een groot feest is, daar is de paardenmarkt ieder jaar weer een triest gebeuren. Althans, voor een ieder die zich enigszins om dierenwelzijn bekommert.

Zogenaamde verbeteringen

Sinds wij beelden van de misstanden openbaar maken, is de organisatie van de Zuidlaardermarkt in beweging. Niet zo zeer voor het paard, als wel voor hun imago. Met veel bombarie presenteren zij zogeheten verbeteringen, maar in de praktijk stelt het allemaal niets voor. Er gaat nog steeds van alles mis zoals schokkende rapporten van dierenwelzijnsorganisaties als de Dierenbescherming, Eyes on Animals en 1037 Against Animal Cruelty keer op keer aantonen.

Voor de leken – wat veel bezoekers, media en gemeenteraadsleden toch echt zijn – lijken de zogenaamde verbeteringen iets voor te stellen. Zij zien hooi liggen, maar beseffen niet dat de meeste paarden er niet bij kunnen. Zij zien geen water staan, maar beseffen niet dat het er wel moét staan. Zij zien de damp van de paarden komen, maar beseffen niet dat zij zeiknat van de stress zijn. Zij zien paarden rustig op de markt staan, maar beseffen niet dat zij apathisch zijn. Zij zijn een kwartier op de markt, maar beseffen niet dat de meeste paarden er al 12 uur staan en nog zeker 6 uur door moeten.

Gevaarlijk voor paard én mens

Er is veel dat bezoekers van paardenmarkten niet beseffen. En dat is jammer. Niet alleen omdat ik denk dat dit de enige reden is dat paardenmarkten nog bestaan, maar vooral ook omdat paardenmarkten gevaarlijk zijn voor zowel paard als mens. Ik doel dan niet op het risico dat een paard een bezoeker trapt of omver loopt. Nee, in deze doel ik op onze gezondheid. Er is namelijk veel meer verbonden aan paardenmarkten dan de meesten van ons beseffen.

https://www.dierenbescherming.nl/wat-wij-doen/actueel/blogs/blog-overzicht/paardenmarkten-gevaarlijk-voor-paard-en-mensShow less

  • Donald van Doesburg Oosterbaan 1
  • Donald van Doesburg Oosterbaan 1
  • Donald van Doesburg Oosterbaan 1
  • Danielle van den Boom

    Danielle van den Boom Afschaffen deze paardenmarkten !