DELEN
Facebook
Twitter
Bewaren
kankertumoren vlees

De snelheid waarmee ziektes als Alzheimer, Parkinson, kanker, autisme en nog een hele reeks aandoeningen om zich heen grijpen, blijft toenemen tot een alarmerend tempo. Vanaf het moment dat we begonnen met het bijhouden van statistieken van ziektes constateren we een torenhoog stijgende trend, waarvoor vele wetenschappers en onderzoekers op zoek zijn naar oorzaken en antwoorden, met name ten opzichte van onze leefomgeving. We zijn dagelijks omringd door giftige stoffen die we ook voortdurend binnen krijgen. Onderzoek van wetenschappers heeft aangetoond dat één van de gemeenschappelijke gewoontes van de moderne mens duidelijk het consumeren van enorme hoeveelheden vlees betreft.

door Arjun Walia

Hoe vlees een tumor laat groeien.

Het verband tussen vleesconsumptie en ziekten als kanker is geen geheim. Vanaf het moment dat onderzoekers begonnen met het bestuderen van het verband tussen voedsel en kanker, stak één conclusie met kop en schouders boven de rest uit: mensen die geen vlees eten lopen minder risico kanker te ontwikkelen (1) (2). Vele onderzoeken hebben een aanzienlijk lager risico aangetoond wanneer we kanker associëren met veganisme (3).

Het Amerikaanse Instituut voor Kankeronderzoek (AICR) publiceerden hun tweede herziening van de belangrijkste onderzoeken die met betrekking tot voeding en kankerpreventie hebben plaatsgevonden. Zij stelden voor meerdere soorten kanker vast dat door het eten van rood vlees (rund, varken of lam), als wel het eten van voorbewerkt vlees, het risico stijgt (4)

Ook hebben onderzoeken aangetoond dat bepaalde chemische stoffen die tijdens de vleesbereiding worden gevormd (met name HCA’s en PAK’s) gekoppeld kunnen worden aan kanker. En wanneer ik ‘gekoppeld’ zeg, bedoel ik een serieuze reden tot bezorgdheid. Er is ruim voldoende bewijs voorhanden dat de bewering ondersteunt dat hoge vleesconsumptie kanker veroorzaakt. Een voorbeeld is een recent patiënten-controle onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Utah. Dit onderzoek vond plaats bij 952 patiënten met endeldarmkanker en 1205 controles, waaruit bleek dat mannen en vrouwen met de grootste consumptie van voorbewerkt of bereid vlees een verhoogd risico liepen voor ontwikkeling van endeldarmkanker (5).

Bereiding van vlees produceert (zoals hierboven vermeld) wat we Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen noemen. Van deze stoffen wordt in brede kring verondersteld dat ze een belangrijke rol spelen bij menselijke kankersoorten (6). Naar mijn mening is dit een opmerkelijk voorbeeld (één van de vele) met voldoende sterke bewijzen, echter de hoofdmoot van de medische vakliteratuur beschouwt het verband tussen vleesconsumptie en kanker als niet overtuigend.

Houd bij het bekijken van dit soort wetenschap in gedachten dat het belangrijk is om bij het doen van onderzoek de Bradford Hill Criteria te hanteren.

Bij een andere studie volgden en analyseerden onderzoekers het dieet van meer dan 525.000 deelnemers om te kunnen bepalen of er wellicht een verband bestond tussen de consumptie van vetten in rood vlees en zuivel en alvleesklierkanker. Ze ontdekten dat hoe meer mensen deze vetten aten, hoe hoger het risico van alvleesklierkanker. Interessant is dat dezelfde studie geen enkel verband ontdekte tussen het eten van plantaardige vetten en alvleesklierkanker (7).

En het einde van de lijst is nog niet in zicht. Een andere recent onderzoek, gepubliceerd in het British Journal of Cancer, ontdekte dat vegetariërs 12 procent minder kans lopen kanker te ontwikkelen dan vleeseters in het algemeen. Ze volgden meer dan 12 jaar lang 61.000 vleeseters en vegetariërs en ontdekten dat bloedkankers, zoals leukemie, multipel myeloom en non-Hodgkin lymfoom, aanzienlijk (‘drastisch’ zoals in het onderzoek wordt geformuleerd) verminderde, met maar liefst 45 procent voor degenen die een vegetarisch dieet volgden. Hoewel deze studie op een algehele vermindering van het risico wijst, zou dit toch een onderschatting van de voordelen van vegetarisme kunnen zijn. Eerdere onderzoeken hebben een verlaagd risico van maar liefst 40 procent voor alle vormen van kanker aangetoond (8).

Kanker buitensporig toegenomen

Anderzijds kan men zeker wijzen op het feit dat veel mensen hun hele leven alle soorten vlees eten en toch lang en gezond leven. Dat geldt weliswaar voor sommigen, maar zeker niet voor iedereen. Niemand kan ontkennen dat het aantal gevallen van kanker buitensporig is toegenomen en dat het wijs is onze menselijke ondervindingen nader te beschouwen. Iedereen kan meehelpen aan verandering in ons eetgedrag en dit is één van de aspecten in ons leven waar we zelf gemakkelijk grip op hebben.

Eveneens noemenswaardig is het opmerkelijke feit dat het vlees wat we vandaag de dag consumeren vol zit met geneesmiddelen en andere verontreinigingen en dat genetisch gemanipuleerd voedsel enorme schade toebrengt aan dieren die daarmee gevoerd worden. En waarmee vervolgens de mens zich weer voedt…

Men kan uit talloze studies kiezen, maar ik ben me ervan bewust dat deze hun beperkingen hebben. Op hetzelfde moment, denkend aan de Bradford Hill criteria, bij zoveel samenhang en verbanden lijkt het nogal logisch om daaruit een aantal duidelijke conclusies te trekken.

Wanneer je tijd hebt om eens na te denken, een pauze in te lassen voor een bewust moment tijdens je dagelijkse bezigheden, doe eens een stap terug om ècht te observeren wat we onze planeet aandoen en hoe we dit beredeneren. Dan is er veel te zien, waaronder uiteraard dat een enorme hoeveelheid mensen dagelijks bergen vlees eten. Daarmee bedoel ik niet dat het verkeerd is, of dat ik het veroordeel, maar meer om de vraag waaróm we dat doen, ondanks onze kennis dat het schadelijk is voor onze gezondheid en het milieu.

Soms kunnen onderwerpen als dit mensen tegen de haren in strijken, maar feiten zijn feiten; we leven momenteel in een wereld waar talloze mensen hun geest hebben afgesloten voor nieuwe mogelijkheden, nieuwe verklaringen en in veel gevallen: nieuw bewijs. Bijvoorbeeld, veel mensen geloven nog steeds dat dagelijks vlees eten gewoon natuurlijk is, dat we gedurende verschillende stadia van onze evolutie altijd vlees hebben gegeten. Dat is gewoon niet waar. In feite waren de meeste van onze voorouders volledig vegetarisch en degenen die wel vlees aten lijken een veel hoger percentage plantaardig voedsel dan vlees in hun dieet te hebben gehad. Verwijzen naar het ‘holbewonersdieet’ (een volledig misplaatst idee) is geen geldige rechtvaardiging voor het eten van vlees en betekent geenszins dat we zijn ‘ontworpen’ om vlees te eten. Voor meer informatie over dit onderwerp, alsmede toegang tot specifieke studies over het ‘holbewonersdieet’, klik HIER (engelstalig-redactie)

Wanneer je ècht nieuwsgierig bent naar het verband tussen eten van vlees en menselijke ziektes, wellicht is dit artikel dan een goede start om te beginnen met wat onderzoek naar je eigen eetgedrag.

Bronnen:

(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8610089

(2) http://www.birdflubook.org/resources/Barnard_1995_PM_24_646.pdf 

(3) http://www.pnas.org/content/105/48/18936.full.pdf+html

(4) http://www.dietandcancerreport.org/cancer_resource_center/downloads/summary/english.pdf

(5) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1753-4887.2001.tb06974.x/pdf

(6) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1753-4887.2001.tb06974.x/pdf

(7) http://jnci.oxfordjournals.org/content/early/2009/06/26/jnci.djp168.short

(8) http://www.nature.com/bjc/journal/v101/n1/full/6605098a.html