Emma vraagt aan omstanders of die haar willen helpen haar baby te zoeken. Bekijk de documentaire en stel jezelf de vraag, ‘wat zou ik doen als ik een verward iemand tegenkom?’
Volgens een onderzoek dat GGZ Friesland uitvoerde, vinden we onszelf in Friesland enorm tolerant. We zijn hartstikke aardig naar vreemde mensen toe. Leve de naastenliefde.
Tijd voor een proef op de som, dachten we. Samen met GGZ Friesland en Zienn stuurden we daarom een actrice de straat op, verkleed als verwarde vrouw. Kijken of de werkelijkheid ook een beetje strookt met wat men van zichzelf vindt.
In de documentaire zie je dat Emma, zoals het personage heet, mensen aan spreekt. Dat moest wel, want als ze dat niet deed was er geen enkele interactie.
Dat is wat Merel, de actrice zelf, een van de moeilijkste dingen vond. Hoewel het duidelijk was dat niet alles goed met haar ging, gaf niemand haar wat persoonlijke aandacht. Eenzaam is dat.
Wat jij kunt doen met verwarde personen
Wat we ook ontdekten, is dat sommige mensen wel wat willen doen, maar simpelweg niet weten wát ze precies kunnen doen. Goed punt!
Nu, heel lastig is het niet. Je hoeft geen sociale hulpverlenende superheld te zijn om een verschil te maken. Het begint bij wat erkenning. Groet ze, of geef een bemoedigend knikje, dan ben je een heel eind.
‘Voor mij, als Emma’ zegt de actrice niet voor niets, ‘was het heel fijn als mensen me even aan kijken. En even een glimlachje, heel even hoi. Dan voel ik me gerespecteerd.’
Als je het vertrouwt, kun je zelfs proberen een gesprek aan te knopen. Vertrouw je het nou niet, dan bel je gewoon de politie. Dat klinkt heel heftig, maar het valt reuze mee.
Tik je 0900-8844 in op je pokkie, dan krijg je namelijk wel politie, maar geen spoed. Dan zeg je iets in de richting van ‘Joo, er loopt hier iemand die misschien wat hulp nodig heeft.’ Dan weet de politie genoeg.
Die bellen dan iemand van het ACT-team. Een groep pro’s die precies weten hoe en wat op de straat. Ze kennen vrijwel alle daklozen en kennen de situaties. Dus dan komen die langs en proberen hulp te bieden aan de verwarde persoon.
Psychische EHBO
Behalve de BLIZZ techniek – vraag ons niet waar die afkorting vandaan komt – is er nog een ding dat je zelf kunt doen. Voor mentale problemen is er namelijk een soort van psychische EHBO-cursus die je kunt volgen.
Eerste Hulp Bij Verwarde Personen, zeg maar. MHFA heet dat. Als je meer wilt weten hoe dat werkt, wat het kost en wat je leert, dan klik je hier.
Waarom doen we dit
Samen met GGZ Friesland en Zienn ontwikkelden we deze campagne. Voor een beetje liefde, een beetje vreugde. Door dingen te laten zien. Bestaande problematiek mag je niet verstoppen, hoe vervelend het ook is. Je moet het erkennen.
Of zoals Merel het zegt in de documentaire, ‘Dat iedereen lief voor elkaar is en dat we elkaar respecteren en waarderen,’ zegt ze. ‘Het gaat uiteindelijk om iets heel kleins. Het kan je zelf of iemand uit je omgeving ook overkomen, daar kies je niet voor.’