„Dit geloof je toch niet”, zegt SP-leider Lilian Marijnissen. „En je dan nog afvragen hoe het toch kan dat mensen cynisch worden en het vertrouwen in instituties verliezen?”
Spoeddebat om ’bizarre transfer’
Ook in de stad Den Haag wordt geschokt gereageerd. Lokale partij Groep De Mos heeft een spoeddebat aangevraagd. Raadslid Ralf Sluijs rept van een ’bizarre transfer’. „Iemand die duizenden gezinnen tot de rand van de afgrond bracht, doodleuk hier laten werken. No way!” De lokale SP-fractie wil eveneens een spoeddebat over de kwestie.
"Dit geloof je toch niet"
De gemeente Den Haag laat bij monde van een woordvoerder weten geen uitspraken te doen over de komst van Uijlenbroek naar de hofstad. „Dat is dus voor ons een teken dat de geruchten kloppen. Anders ontken je het wel als er zo veel ophef over is”, aldus raadslid Ralf Sluijs van Groep de Mos.
Volgens de grootste partij in de Haagse gemeenteraad zou Uijlenbroek gemeentesecretaris worden, een vacature die inderdaad openstaat. „Wat ons betreft is dat spoeddebat pas van de baan zodra de burgemeester een brief stuurt dat er geen sprake van is dat deze man hier de baas over alle ambtenaren gaat worden. Zolang dat niet van de baan is, willen wij snel opheldering.”
Uit de brief die minister Hoekstra (Financiën) zaterdag naar de Tweede Kamer stuurde, valt op te maken dat het bedje van Uijlenbroek hoe dan ook wel is gespreid. De vertrekkende fiscusbaas ’wordt bijzonder adviseur’ bij de Algemene Bestuursdienst (ABD) en ’zal zich richten op werkzaamheden buiten het ministerie van Financiën’.
De Algemene Bestuursdienst is een soort banenpool voor hoge ambtenaren, waaruit ministeries en andere overheden kunnen putten. Ook hoge ambtenaren die enorme missers hebben gemaakt, komen erin terecht.
’Bijzonder adviseur’
Een van de hoofdverantwoordelijken van de bonnetjesaffaire op het toenmalige ministerie van Veiligheid en Justitie bijvoorbeeld, Pieter Cloo, belandde net als Uijlenbroek ook als ’bijzonder adviseur’ bij de ABD. Dat geldt ook voor topambtenaar Jenny Thunissen, die als topvrouw van de ILT-inspectie een dikke vinger in de pap had ten tijde van het gestuntel met nieuwe Fyra-treinen. Ze werd niet ontslagen, maar kwam bij de sollicitatiepool van het ambtelijk topkader terecht.
Door de toeslagenaffaire kwamen honderden ouders in de financiële problemen. Ze werden onterecht door de Belastingdienst als fraudeur aangemerkt en moesten vaak torenhoge bedragen aan al ontvangen kinderopvangtoeslag terugbetalen.
’Onverstandige route’
Minister Hoekstra wil zich niet uitlaten over de vermeende overstap van Uijlenbroek naar de gemeente Den Haag. „Het is een onverstandige route om een personeelsgesprek via de media te voeren”, zei hij in praatprogramma Buitenhof.
De CDA-bewindsman erkent dat er de afgelopen jaren veel dingen bij de fiscus zijn misgegaan, maar volgens hem zijn er ’geen aanwijzingen’ dat er dingen zijn gebeurd die strafrechtelijk niet door de beugel kunnen.
'Baas Belastingdienst moet vertrekken om toeslagenaffaire'
Jaap Uijlenbroek, de hoogste baas van de Belastingdienst, moet vertrekken vanwege de toeslagenaffaire. Dat bevestigen Haagse bronnen vrijdag na berichtgeving door RTL Nieuws. Hij verlaat de dienst op korte termijn.
De positie van Uijlenbroek wankelde al langere tijd vanwege de gebrekkige afhandeling van de toeslagenaffaire. Minister Wopke Hoekstra van Financiën zou volgens bronnen al voor de kerst het vertrouwen in hem hebben opgezegd. Uijlenbroek was sinds 2017 de hoogste baas bij de Belastingdienst.
In december stapte staatssecretaris Menno Snel op na een reeks onthullingen van RTL Nieuws en Trouw. Hij bleek meerdere keren niet goed te zijn geïnformeerd door zijn ambtelijke top over de ernst en omvang van de affaire.
Belastingdienst sloeg door
In de aanpak van fraudebestrijding bij kinderopvangtoeslagen schoot de Belastingdienst volledig door. Mogelijk duizenden ouders werden onterecht aangemerkt als fraudeur en raakten in de problemen. Ze bleven jaren ongehoord in de kwestie.
Lees ook: Emotioneel gesprek Hoekstra met gedupeerden toeslagenaffaire: ‘Schaamrood op kaken’
Het zal zeker nog tot het einde van dit jaar duren om alle zaken op te lossen. Eind deze maand komt er een nieuw rapport over de zaak. Dan wordt onder meer duidelijk om hoeveel gevallen het gaat. Op 20 januari praten minister Hoekstra en premier Mark Rutte opnieuw met gedupeerden.
Redactie/ANP